Zerywia - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 13 let
Herní doba: 150 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: desková hra, kooperativní, vývoj postavy
Čeština: undefined
Vydavatelé: Koliba Publishing LTD
Autoři: Dominik Kasprzycki
Przemysław Zub
Rok vydání: 2021
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Reprint KS

Dnes odpoledne spuštěna nová kampaň na reprint Zerywie - původní hru plus Zerywia Quest, což má být samostatně hratelné rozšíření, nicméně spojitelné s původní hrou /rozšíření mapy, nové ságy, figurky atd/.

Kampaň je na 20 dnů, k větším pledge  - základní hra nebo Quest - je první 4! dny EB rozšíření Dračí moudrost, co samostatně stojí 12 Liber.

Quest je za 49 liber, hra samotná za 59 liber /mám dojem, že v původní kampani dokonce byla dražší - je k ní i původně dávaný hrdina navíc/, plus k tomu různé addony /velká rozšíření bohů a draka, menší rozšíření dalších hrdinů/, dřevený insert, dřevěné desky atd.

Hromada různých variant pledge, jazykové verze EN, GER a PL, údajně je ve hře i francouzština.. Hru vyrábí kompletně v Polsku, žádná Čína. 

Cca 2,5 hodiny po spuštění je vybraných zhruba 40% celkového cíle.

Pozor, pokud byste přidávali něco navíc, tak addon Legends by měl už být obsažený v základní hře /doplnil to do komentářů/

Součástí pledge bude i upgrade pack, resp. erratované věci z původní kampaně /asi pravidla a nejspíš i nějaké karty/, toto bude zdarma bud k nové pledge, bude stažitelné v pdf a také bude možno objednat pouze za poštovné na jejich webu.

Pokud někdo hru ještě nemá /jako já/, tak opět podle komentářů tento pátek mají odejít poslední krabice pro EU, takže se už doufám dočkáme.

3.5.2022 18:33:31

Co jsem četl, tak reakce na hru jsou dost rozporuplné. Vysoké hodnocení na BGG vyplývá zatím asi z toho, že moc lidí hru nemá, případně ještě moc nezahráli, aby se projevila neodladěnost/repetitivnost.. vzhledem k tomu, že je to v podstatě one man show, tak bych byl opatrnej..

3.5.2022 20:11:22

@Azalin Jojo, ty hodnocení jsem také koukal. Věc jiná, část z nich je klasický hejt, že hru někdo nedodal v termínu/že dodání trvá. 

Další lidi asi možná oprávněně píší, že pravidla nejsou úplně nejpřehlednější /to jsme přesně řešili třeba u HexploreIt - část vysvětlená tady, část támhle, něco úplně jinde/, a že tam něco zmíněné není. Což ale zase slibuje upravit v kampani a oprava bude poslaná současně s novým vydáním včetně karet, bude ke stažení v pdf a nebo se bude dát objednat jen za poštovný pro původní backery. A mezi námi, s tímhle mají problém i velký vydavatelé /nebudu jmenovat, že../ a tohle je prostě Indie hra. Já ho neomlouvám, konstatuju. 

Co jsem ještě zaznamenal, jsou dotazy na DPH. Zatím to nikde uvedené nemá, ale…pokud je hra vyráběna v EU, je odesílána v rámci EU, neměla by tedy být BEZ dopočítání DPH? 

A dneska dopoledne to vypadá, že by se měla zafinancovat, aktuálně po nějakých 18 hodinách chybí do cíle vybrat cca 2000 EUR, tak aby to ještě padlo i na pár SG.

4.5.2022 09:46:42

Pokud to člověk chce, tak cenově to vychází dobře - ve srovnání s první kampaní došlo jen k malému nárůstu ceny, což rozhodně nebývá běžné.

Co se týče DPH - na hry prodané v Evropě musí DPH odvést, co exportuje mimo Evropu, tak mu DPH vrátí, když to finančáku prokáže. Tohle se zajímavě řešilo u Assault on Doomrock - také polský autor - prý musí ze všech her odvést polské DPH (přestože prodává i do jiných zemí, kde je třeba jiná sazba nebo DPH vůbec není), pak může požádat o vratku, když prokáže, že hry exportoval z Polska. No jo, jenže on vyrábí v Číně, většina her tedy do Polska nezavítá a o exportu se nedá mluvit… Každopádně cenu může uvádět s DPH nebo bez, čekal bych, že je to včetně DPH, když neuvádí jinak.

4.5.2022 10:17:43

@Umma dík za to vysvětlení s DPH, to jsem netušil. A i kdyby to tam neměl a dopočítalo se, tak vzhledem k ceně hry by to nebyla taková hrůza. A máš pravdu, že cenově to rozhodně vychází dobře, pokud se nepletu, tak ty rozšíření má navíc za stejnou cenu, jako měl minule /ale podle mě u nich už v 1. kampani měl lehce přestřeleno/.

Vidím to podobně, za velmi velmi slušný peníze vzhledem k celkovému obsahu a za předpokladu, že vyladí pravidla a opraví nějaké chyby, parádní pěkný poměr cena - užitek, na podobnou hru. Koopka, hratelná i solo, žádné 10 hodinové scénáře na hraní, neotřelé prostředí - žádná generická fantasy. 

Hra je prakticky zafinancovaná, holt nemá takový přetažený hype jak některé jiné. Co jsem si všiml, psal v komentech, že mu různí youtubeři řekli, že bud nemají čas, nebo neodpověděli vůbec nebo za review a video chtěli i dost velký finanční příspěvek. Proto tam nic nového nemá.

Bude otázka, co se otevře za SG, škoda, že to dal ve stejnou dobu, co běží kampaň Euthie, ta mu dost peněz odebere, co by jinak lidi dali sem.

 

4.5.2022 10:42:23

Koliba v komentářích: Hey, based on our previous campaign:

So far there have been no additional charges for VAT to Europe, UK and USA. We have managed to organise the logistics in such a way that we don't burden you with additional costs. However, please take into account the "dynamic" situation in the world.... and in this field we cannot 100% promise similar conditions in 2023. I hope this answers the question. Thank you for your support :)

Trochu o tom pořád uvažuju, hra mi v pořádku došla, takže žádné “negativní” pocity vůči Kolibě rozhodně necítím. Spíš nevím, jestli mám vrážet 1900+ Kč do rozšíření, když jsem ještě nevyzkoušel ani základ :-D .. Ale zase ten early bird grátis je poměrně fajn.

 

4.5.2022 10:53:10

Zafinancováno, za necelých 24 hodin.

Zatím odkryté SG jdou po 2,500 GBP, první je/jsou rozšiřující karty a druhý nový hrdina s figurkou a jeho kartami ságy. 

4.5.2022 15:31:07

Nicméně je to trochu blázen - na gamefoundu má ještě 50 neprodaných her za 119 liber (teď v kampani za 95liber) - to už asi neprodá. Aspoň toho nebude muset vyrábět tolik…

5.5.2022 00:22:03

Když vidím jak dopadla Euthie, tak si pokládám otázku, jak dopadnou tyto menší kampaně s novým rozšířením a reprintem základní hry (Zerywia, Waste Knights…), když rozhodně nevyberou to, co měla aktuálně Euthie, ani nebudou mít tolik podporovatelů.

Zrovna u Zerywie mám takový pocit, že se Dominik snaží zalepit díru ve financích, (podobně jako Euthie jak jsem pochopil) protože spustil kampaň v době, kdy ještě neměl ani rozesláno vše z předchozí. Nebo opět spouští paralelní polskou kampaň a chtěl to nechat běžet paralelně?

A nevíte jestli na tom Dominik bude dělat úplně sám (po odstoupení jeho kolegy), nebo má např. nějakého externího grafika ?

Nové rozšíření podpořím a držím mu palce ať mu vše vyjde, ale říkám si, jestli se nakonec kvůli současné krizi (covid, válka, inflace, doprava) nesmráká nad malými vydavatelstvími…

5.5.2022 22:45:46 | Upraveno autorem (porovnej)

Já myslím, že problém Euthie oproti zmíněným kampaním byla komplikovaná nabídka a 6 jazykových mutací. Paušální náklady na organizaci takové výroby jsou úplně nekde jinde oproti Zerywii, která produkuje poměrně malou expanzi navíc v jedné jazykové verzi a ještě k tomu v Polsku, odpadají tak komplikace s dopravou. Jako super kompetentní se sice neukázal, ale snad to má nějak rozumně spočítané, těch neznámých tam nemá mnoho…

6.5.2022 00:08:39

Nechtěně jste mě touto diskuzí přesvědčili, takže už jsem backnul základní hru. Jen prosím, pokud někomu z vás dojde hra z první kampaně, zahrajte to a dejte vědět dojmy, abych kdyžtak něco přihodil… :-)

 

6.5.2022 08:14:22

@Olney - tady už to pár lidí má, core sety už posílal, někdo ještě čeká na základ s rozšířeními. Jinak na stránkách kampaně nebo na jeho Youtube kanále jsou od něj gameplay videa, kde popisuje co se v tahu dělá a tak, myslím, že si z toho dá udělat dobrý dojem.

@UmmA Vidím to podobně, risk je u KS kampaní vždycky, ale tady imho dělá novou dřív, protože mu něco zbylo ze staré /a tak to udá/, ale psal v komentech v draftu, že hlavně Poláci chtěli rozšíření a nový věci. A s tím spojí i errata a opravy původních pravidel. Nicméně jo, je docela slibotechna s tím odesíláním, už to měl mít dávno doručené. To je za mne mínus.

V kampani mu to na velikost hry, minimální propagaci a předchozí velikost komunity docela šlape, už je otevřených 6 SG a zbývá minimum k sedmému. Mohlo by mu tam přihodit i pár lidí, co chtěli Euthii…tady je obrovský plus slovanská mytologie, žádná generická fantasy…a není to šílenost na 8 hodin/scénář. Z ČR je nás zatím 11, padl tam i dotaz na CZ verzi…to by muselo přijít 300 lidí a to je u nás nereálný.

Myslím, resp. hodně hodně odhaduju, že by 90-100k liber by mohl dát. 

6.5.2022 10:31:44

90-100k liber bych mu hodne pral. Dost se s tim natrapil a prestoze to musi byt strasne vysilujici, tak to nevzdal a nezmizel. 

6.5.2022 10:37:46

@Olney  Koukni vedle do diskuse, jsou tam první dojmy. Ale jen moje a mě se hra trefila přesně na střed toho, co jsem od ní čekal, tak to ber klidně trochu s rezervou :-)

6.5.2022 12:34:39

Naskočil som predbežne aj na quest, ale teda dojmy zatiaľ len “Čakanie na Godota”. -:)

 

 

6.5.2022 12:57:14

@PetrDudek Díky, vypadá to hezky. Mě přesvědčilo hlavně téma, atmosféra a styl ilustrací… 

6.5.2022 14:22:58

Tak jsem se taky přidal, vypadá to zajímavě. Nakonec na bazar to může jít vždycky:)

7.5.2022 01:06:33

Zafinancovano na 200% základu, odemčeno zatím 11SG, aktuálnim je druhý hrdina nad rámec obsahu. Dneska by měl končit E.B. Zatím backlo 14 lidí z ČR.

8.5.2022 10:33:23

Ja sem backnul Zerywia Quest, tak jsem zvedav jak se to vyvine :-)

8.5.2022 10:46:51

Po skončení EB to sice už přibývá pomalu, ale pořád se otvírají nové SG, už jich je 14.

A překonaly se peníze z 1. kampaně, těch 100k by to udělat mohlo, možná i víc, momentálně je vybráno cca 74k GBP. Navíc bude další velký addon s Titánem.

Z ČR je nás zatím v kampani 16.

12.5.2022 09:00:36

Jak se to pozná?:)

12.5.2022 10:09:34

Na stránce kampaně je pod úvodním obrázkem záložka “Community”.

12.5.2022 10:49:33

Aha, děkuju.

12.5.2022 10:51:53

Překročeno 100.000 liber na vybraných penězích a 22 zatím otevřených SG, a naběhlo posledních 48 hodin. Z ČR 19 přispěvatelů.

22.5.2022 18:10:36

Tak kampaň pôjde o pár hodí do posledného dňa a vyzerá to pekne, akurát škoda, že som sa nedočkal toho základu s prvej kampane. Snáď sa to zmení najneskôr v júni. Aspoň že to vyrába v Poľsku, lebo Čína je dvojnásobok času čakania. 

Ale aj tak sa treba obrniť veľkou dávkou šťastia a trpezlivosti, lebo to rozšírenie a celá hra v režime one man show, môže v dnešnej dobe dopadnúť všelijako. Tak snáď to bude max. znesiteľné meškanie. 

Na druhú stranu si zvážim koľko mi treba na občasné hranie, na viac skrátka čas nebude, stále platí, že hrám viac do šírky ako do hĺbky.

  

22.5.2022 20:19:51

Tak už zbývá posledních 21 hodin, vybráno 104k GBP. Bylo by fajn to vytáhnout na 110, aby byla nová univerzální sága jak pro hrdinky /ta je na 105 a to se vybere/, tak i hrdiny.

23.5.2022 19:02:41

Vybíráme z Bazaru

Sleeping Gods: Distant Skies (Collector's Edition)
Sleeping Gods: Distant Skies (Collector's Edition)
Akt. cena: 3000 Kč
Končí za: 4 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas