Zerywia - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 13 let
Herní doba: 150 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: desková hra, kooperativní, vývoj postavy
Čeština: undefined
Vydavatelé: Koliba Publishing LTD
Autoři: Dominik Kasprzycki
Przemysław Zub
Rok vydání: 2021
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

2KS & reprint co brát či nebrat

KS se chýlí ke konci, ale nevím, co si vybrat. Tak aby toho bylo akorát vzhledem k znovuhratelností.(Dají se scénaře hrát několikrát?) Nejde ani tak o finance, spíš ať si nenatahám do baráku spustu dalších krabiček a plastu, ke kterým se pak nikdy nedostanu. Baby GH jsme třeba zvládli v poho, u velkého GH nám tak po třetině začíná docházet dech a nevím kolik to ještě nahrajem.

K základu Warior určitě Quest. Anebo Hero? 

Pročítal jsem BGG i komentáře, ale moc to nepomohlo. 

Díky moc za odpovědi. 

20.5.2022 18:00:15

Scénáře se určitě dají hrát několikrát. Ten příběh se bude také vyprávět díky Saga kartám, které se větví a v každém scénáři mohou přijít jiné. Hra se primárně hraje na minikampaně, kdy v základu jsou 4, každá po 4 scénářích. Já jsem původně chtěl jen Warriora, nakonece vezmu jenom základ a Quest. Warrior totiž přidává 3 expanze, které toho ve výsledku moc nedají:

Legends - minihra mezi scénáři, takový gamebook, nepotřebuji

Into the Wild a Scorned - přidávají hlavně nové hrdiny a k nim Saga karty. Ty Saga karty se ale používají jen pro ty hrdiny, pokud je nehraju, zůstavají v krabici. V rámci Questu, základu a SG mám těch hrdinů už 10. Quest navíc přidává univerzální Sagy+plno karet do dalších balíčků, scénáře navíc, prostě nejlepší rozšíření pro základ. 

Co se týče velkých rozšíření:

Pochara přidává figurku do scénáře v základu a je tam myslím ještě 1 samostatný scénář. 

Thymor Gods a Wholeater - modifikují průběhy scénářů, otázka je, jestli na to člověk nebude zapomínat, nebude to spíš otravovat

Primeval Soul - z velkých přidává asi nejvíc - osobní ságy pro hrdiny v základu, pár dalších karet a hlavně 2 kampaně, každá o 3 scénářích. Tohle bych osobně zvažoval nejvíc, nicméně základ má 4 kampaně po 4 scénářích (+1 samostatný mimo kampaň a 1 úvodní), Quest 4 kampaně po 2, 2-3 scénáře jsou v rámci SG. Všechny scénáře odehrát 1x je 27 sezení. Každopádně mi přijde, že to dá víc, než Into the Wild a Scorned.

Kdybych si chtěl rozšířit jenom základ o co nejvíc hratelnosti za nejmíň peněz, šel bych do Primeval Soul. Pokud mohu dát o 19liber víc, místo Primeval Soul bych vzal Quest. Rozhodně bych zvážil, kolikrát to reálně zahraju.

21.5.2022 02:43:13

@ChosenOne  Myslím, že @UmmA  to shrnul moc pěkně, já jen zkusím doplnit svoje postřehy, jak si to pamatuju, nebudu to vše hledat. Hru zatím nemám, takže neřeknu herní dojmy.

Co bych bral k základu, tak jako první určitě Quest. Protože je to hratelné v 1-2 lidech, přidává hromadu karet a hlavně je do reálně doplnění mapy pro základ a se základem normálně hratelné, není to standalone expanze to je vidět, že s ním počítali.

Ad expanze:

Pochara - osobně jsem jí nebral a nebudu brát, měla by mít krom figurek a využití v jednom scénáři navíc jednu samostatnou kampaň o 3 scénářích

Wholeater - toho jsem bral, jednak jsem na ty dračí potvory vysazený a hlavně kvůli konceptu /a figurce/. Já hrával hru ještě na C64ce, jmenovala se Moonstone /je i na GOGu/, tam drak lítá po mapě a když se setká s rytířem, tak ho chce sežrat a je z něj hromada pokladů. Prostě putující potvora s vlivem do hry. Tady by se podle vývoje měl budto nechat “zkrotit = pomáhat” nebo se změnit v ničící potvoru. Prostě nová herní mechanika a prvek. Plus je tam nová postava.

Bohové - ty jsem taky nakonec přihodil k 1. základu, protože variabilita prostředí. Na začátku se vybere jeden bůh a ten pak ovlivnuje oblasti svým vlivem, opět se nějak může zkazit. To je ale addon, co asi není úplně potřeba, rozšiřuje herní mechaniky. Ještě pak přidává nějakého získatelného peta - Raroq.

Tyhle expanze popisuje i původní kampaň.

https://www.kickstarter.com/projects/kolibaboardgames/zerywia/description

Primeval - viz Umma, nová kampaň. Popis je v updatu nové kampaně, nabízí toho poměrně hodně, dobrý jsou další karty. Tam prostě chce jiné možnosti/příběhy atd, aby se hra hned neohrála. U něj nevím, podle nálady v PM, tedka ho nemám v navýšeném kreditu. Ale taky ještě nemám hru, doposud mi jí neposlal a nechci se bez základu rozhodovat /s těmi sliby mě Dominik už dost sejří/ takže max. zůstanu u Questu.

Into the Wilds - pokud se nepletu, dva další hrdinové. Já je měl jako EB, jinak bych to nebral. V základu jich je dost.

Scorned - nebral jsem, opět hrdinů tam je už dost. Nicméně, tihle by měli být zajímaví, protože už jsou “zkažení”, takže trochu jiné hraní/variabilita.

Pak jsou tu různý kosmetiky, dřevěný desky, insert, tedka nově i neoprénová podložka, co bude oboustranná, jako herní plán.

Co bych zauvažoval. Jsem kompletista a musím mít všechno? Otázka jde i na ty dřevěné desky /a ty jsou super, ale..potřebuješ je?/ a vnitřní organizér. Dtto skládací miska na kostky..či podložka. Neberu ani jedno, tohle už mi přijde jako topení peněz, radeji dávám přednost hernímu obsahu, než tomuhle balastu.

Z těch addonů, já to vybíral podle varianty - chci herní rozšíření? A nebo chci další scénáře? A pak opravdu nastává otázka, stihnu je všechny odehrát? A pokud ano, za jak dlouho? To si musíš říct sám.

Jinak ta hra je de fakto KS exklusive, ber to jako Indie projekt. Max. někdo z kšeftů /Tlama??/ koupí víc kopií, co rozprodá v obchodě/případně tady na bazaru /místní překupník/. Na to bych ale nespoléhal, pokud se nepletu, zatím byla v bazaru jednou. Neměla by jít do běžného retailu.

 

 

21.5.2022 10:50:34

Ahoj, taky řeším, co přidat k základu, takže jsem si s chutí přečetl vaše odpovědi. No, a vůbec mi to nepomohlo… 

Chtěl jsem vzít Warriora (líbí se mi figurky) a k tomu třeba přihodit Nix (protože je to prostě Nix!). Nechtěl jsem Quest, protože z jedné velké krabice budou pak doma rovnou dvě. Samozřejmě jsem uvažoval, kolik toho reálně odehraju, ale tudy cesta nevede - jsem si téměř jistý, že s bídou odehraju vůbec základ… No a teď jste mě s tím Questem zase nalomili, takže můžu začít znova od začátku.

Jen ještě k těm osobním ságám – je zábavné hrát konkrétní ságu? Má člověk pocit, že je díky tomu jeho hrdina jedinečný? Je tím nová postava dostatečně „jiná“? (Tím se obloukem vracím k úvaze, zda přeci jen nevzít toho Warriora…)

A jen tak mimochodem, také jsem hrál Moonstone a bylo to fantastický!

21.5.2022 18:33:08

@Olney Já ti neporadím, co vzít z prvního KS z hlediska hratelnosti, protože jsem to ještě nehrál. Hru stále nemám doma /snad příští týden by to mělo dorazit, má posílat poslední kousky pro Evropu. tady kapku zas kecal, že všichni budou mít hru před koncem kampaně na rozšíření. Haha…

Ale na tvojem místě, uvažoval bych, bud chci co nejvíc scénářů a nebo variabilitu a rozšíření.

Plus, kolik peněz do toho chci nakonec dát. Za mne sestupně v poměru cena/výkon a co bych já chtěl. Obecně mi přijdou ty addony kapku finančně přepálené, na to, co vlastně nabízí.

1/ Core set

2/ Quest - protože doplnění mapy, nové karty průzkumu, nepřátel, předmětů, hratelné i jako solo, vzhledem k ceně největší value 

3/ Primeval Soul - nové 2 kampaně o 3 scénářích, další karty ság pro hrdiny, další karty průzkumu a nestvůr, plus i ten Titán jako takový ničitel. Pro mě je tohle asi jasný kandidát, pokud budu brát krom Questu ve 2. kampani něco navíc

4/ Wholeater - drak, zajímavá mechanika, nový hrdina

5/ Bohové - rozšíření herních mechanik, pet

6/ Nix - další putující potvora, ale kolem ní se ta hra točí, tady je přímo na mapě s vlivem na hratelnost /ale tady si nejsem jist, jestli mít Titána, k tomu Draka a ještě Nix..já to mám v tomhle pořadí, resp. draka už mám z 1. KS

7/ Dragon Lore - rozšiřující karty, pátrání, potvory, ságy /je obsaženo v některých pledge, já bych ho měl mít v EB pro Quest/

8/ Legends - dtto, jen v menším, pokud se nepletu, mělo by být obsaženo už v core setu, takže vzít jen pokud by se bral samotný Quest

9/ Pochara - nová kampaň o 3 scénářích, plus miniatury a chapadla do jednoho scénáře základu, ale tohle je imho už trochu přepálené

10/ Scorned heroes - 4 hrdinové, hratelní trochu jinak, imho cena opět přestřelená

11/ Into the Wild - rozšířující hrdinové, v základu a SG jich je už dost, tuplem kdyby se bral základ a quest

12/ dřevěné hrací desky - protože jsou parádní, ale základní bohatě stačí

13/ gamemat - imgo předražené, ale je to fajn, že ta mapa je v jednom celku

14/ dřevěný organizér - to už je fakt pro fanjšmekry a když má někdo zbytné peníze. Ostatně celou tu mánii insertů nechápu.. Imho pěnový insert, co je v core setu stačí. 

22.5.2022 17:23:48

@Fleder Tak moje minimální varianta (po tom, co jste mě zviklali ohledně Questu...):

  1. Základ + Legends + Dragon lore (měl bych to mít jako EB)
  2. Quest – poměr cena/výkon a prostě jak píšeš
  3. Primeval soul – hodně obsahu a také mechanikami zřejmě dubluje draka z první kampaně
  4. Nix – protože jí chci a také proto, že (opět) mechanikami zřejmě dubluje Thymor Gods z první kampaně

Původně jsem chtěl Scorned hrdiny, ale je pravda, že hrdinů už je i tak požehnaně. A pak jsem chtěl ještě draka, ale čistě z racionálního hlediska mi ho nahradí Primeval soul.

@UmmA Jen bych ještě zopakoval svůj dotaz z minulého příspěvku: Je zábavné hrát konkrétní ságu? Má člověk pocit, že je díky tomu jeho hrdina jedinečný? Je tím nová postava dostatečně „jiná“? 

Díky a zdravím!

23.5.2022 13:22:31

@Olney, @Fleder Já bych opravil ty Legends - jsou to jen příběhy mezi scénáři, samotnou hru nijak nerozšiřují. Takové minigamebooky. (viz popsi addonu)

Já jsem hru také nehrál, znám jen trochu pravidla. Ságy jsou takový zajímavý systém - zastřešují vlastnosti, speciální předměty, spojence. Ve hře jsou odměny typu pokroč v sáze - pak si člověk může vybrat, jestli si vezme novou nebo bude rozvíjet stávající. Aby v té sáze pokročil, musí většinou někam dojít a splnit nějaké požadavky - k tomu je navázán drobný příběh, rozhodování mezi 2 možnostmi. Tyto rozhodnutí se zaznamenávají pomocí klíčových slov, která pak mohou se hrou dále interagovat. Na záčatku má člověk 3 ságy, z toho je jen 1 osobní. Tato odlišující část se tedy spíše rozmělní. Dále se hrdinové se liší speciální vlastností, limitem na počet různých druhů ság a maximální úrovní atributů. Kolik to herně udělá, nejsem schopen posoudit.

24.5.2022 01:57:56

PM konečně otevřený a FOMO se začíná rvát s peněženkou :D

22.6.2022 11:56:14

Nevíte - rozšíření Legends už bylo v předchozí kampani nebo je to novinka?

22.6.2022 20:47:20

@MikeDundee Je to součástí 1. kampaně. Už mám hru doma, je tam i “lama karta”, kde se přímo píše: “Cards of Legends is an expansion that was created thanks to backers of Zerywia´s campaings. The add-on can be implemented into Campaign or Epos game mode”

23.6.2022 09:13:36

Super díky. Já jen, že si nevybavuji takovouto krabičku, takže to asi bylo už přímo v základní krabici a rozšíření Legends v krabičce je asi určeno pro majitele nějaké retail verze.

23.6.2022 10:41:19

@Fleder Jak to vidíš po zahrání s tím seznamem doporučení, cos tu psal? Měnil bys priority nějak?

1.8.2022 14:36:35

@Herald Já tě zklamu,ale hra mi přišla až v červenci a díky dovoleným atd jsem jí “jen” vybalil a zkontroloval stav. Takže jsem ještě nehrál. Nicméně na tom seznamu se mi nic moc nemění.

Snad jen bych možná vzal víc těch hrdinů, aby byla variabilita. I když tam už moc nejsem přesvědčený o poměru cena/obsah. Je ale fakt, že kvalita těch miniatur je parádní. Radost to malovat, jsou dost velké a mají fakt hodně detailů.

V reprintu, resp. v nové kampani vezmu nakonec jen ten Quest - mapa, nový karty, 4 hrdinové navíc /2 ve SG/ a to mi bude bohatě stačit. Primevala bychom asi už neobehráli a Nix mi přijde už prostě zbytečná…mám draka a bohy, to jsou podobné mechaniky už z 1. kampaně. 

Brát to dneska, vezmu asi jen core set + quest a bych bych happy, nicméně nejsem kompletista a už vůbec netrpím FOMO pocitem.

1.8.2022 19:29:22

Ten Quest ti připadá tak zásadní (ano, subjektivně)? Pořád nějak nevím, co tam naházet:D

2.8.2022 07:59:37

@Herald No máš tam nejvíc hry za nejmíň peněz. Pokud nechceš jenom základ, tak to je nejlepší addon. Ale zásadní to není.

2.8.2022 10:19:45

@Herald Jak píšu já, Umma i Olney dříve, Quest má z addonů nejlepší poměr cena/obsah. Jako největší výhodu vidím dokončení celé mapy, k tomu máš de fakto 4 postavy hrdinů /2 základ, 2 ze SG = nemusíš dokupovat nějaké samostatné hrdiny/, máš k tomu hromadu karet objevování, ság atd atd do základní hry. A dává to solomod.

Podle mne na běžné ohrání a dohrání musí core + quest bohatě stačit.

A velmi upřímně, tři věci.

1/ ty samotné addony trpí neduhem KS, jsou prostě (podle mého názoru) strašně předražené, na to, co obsahují. 

Když je porovnám, tak mi přijdou velmi podobné vlastnostmi Drak/Primeval - prostě potvora, co se hýbe po mapě a “něco” dělá. Přičemž Primeval mi přijde jako podstatně obsahem nabitější, kdy máš de fakto navíc 6 scénářů, super jsou další karty ság pro hrdiny ze základu, plus miniaturu. Drak má ke své parádní figurce navíc ještě hrdinu a svoje karty na ovládání a je takový univerzálnější, hrát myslím půjde kdykoli. Imho si myslím, že Primevala udělají jako figurku původní Pochary, ta mi přijde ve svém addonu hodně jako mini nepovedená a herně prostě nezajímavá(pokud se nepletu, je to zas jedno dobrodružství o 3?? scénářích?), na to co stojí. Pocharu bych osobně nebral vůbec.  Pořadí u mne Primeval/Drak/Pochara, ale jelikož Draka mám, tak pokud nevyměknu, Primevala brát už nebudu.

Nix vs Bohové - to je podobný styl, nějaký efekt na danou oblast. Bohové 5 miniatur /jsou větší, jak hrdinové/ a je tam pet, Nix jedna miniatura. Ale ona je nějaký ten střed mythologie světa. A nejspíš to bude ztížení obtížnosti hry. Za sebe bych bral Bohy.

2/ jsem si jen tak cvaknul do PM pouze Quest a poštovné 17,5 EUR, pak jsem ho vyhodil, zadal tuším Witung pledge - prostě Quest, Primeval, Nix + k tomu má být navíc Warchest (nebo jak se to jmenuje), prostě pěnový insert co má pojmout všechno do krabice. Nicméně to stálo najednou za obsah 2x tolik!! a ještě pošta vylezla o skoro 25 EUR, na nějakých 42 EUR!  Takže dohromady jsem byl skoro na 4 tácech. Díky, za addony ke hře, co jsem ještě nezkoušel, je to prostě zbytečně moc.

3/ podle zkušeností, jak to frajer posílal, budeš nejspíš na konci seznamu posílaných kombinací, když si to začneš kombinovat a nevezme se nějaký allin/připravený pledge. Pokud nezmění logistiku (a dušoval se, že jo), tak mi přišlo, že každou objednávku kompletoval ručně! (a proto mu to trvá) a nejdřív odesílal základní core sety, pak sety, kde měl všechno v kupě a až nakonec ty, kde byl nějaký mix produktů - já měl draka a bohy, nebral jsem ten komplet s Pocharou. A byl jsem asi poslední, co v EU tu hru dostal…

Takže za mne asi tak.

2.8.2022 13:38:43

OK, děkuju za rozsáhlou odpověď!

2.8.2022 14:10:11

@Herald @Fleder @Olney Hrál jsem si trochu s poštovným - je silně podle váhy a hodně nevýhodné v nižších vahách. Nedalo mi to totiž - chtěl jsem jen základ (4kg) a Quest (3kg) a poštovné vyskočil z 15 na 35 liber. Váhová tabulka je následující:

0 - 4 kg 15 liber

5 - 6 kg 25 liber

7 - 8 kg 35 liber

9 - 19 kg 45 liber

20+kg 60 liber

Nevím, kolik v tom máte "kreditů" (já za 49 liber), ale nezkusíme to společně trochu optimalizovat? :-)

 

 

3.8.2022 14:09:16 | Upraveno autorem (porovnej)

@UmmA Nejsem proti, napíšu SZ, ať tu neděláme bordel.

3.8.2022 15:13:54

@UmmA Díky za nabídku, ale nevyužiju, mám už od včera zaplaceno i s poštou a měl jsem už kredit z kampaně. Víc věcí nakonec opravdu brát nebudu, stačí mi jen Quest. 

3.8.2022 18:02:33

@UmmA Taky děkuju, mám už taky zaplaceno a nechám to tak. Nakonec jsem vzal jen základ, Primevil a Nix. Rozhodnutí nebrat původně plánovaný Quest ovlivnila nejen výše poštovného, ale i obava, že budu mít v polici o jednu celou další velkou krabici navíc, ke které se pravděpodobně stejně nedostanu. 

Pomalu se učím být rozumný…. :-)

3.8.2022 19:27:30

Tak co, ještě někdo myslíte, že hra někdy bude, nebo už jste jako já ty peníze odepsali jakožto spláchnuté do kanálu?

29.1.2024 11:55:17

@Herald Zatím jsem poměrně v klidu, první print měl taky ohromné zpoždění v řádu roků, ale nakonec to dorazilo v pořádku. Ten kluk je sice srdcař, ale jinak mi přijde dost chaotik a prostě to nějak nezvládá ukočírovat. (Ale přiznám se, že od doby co dělá jen videoupdaty a nepíše texty, nevím, jestli v těch videích něco nenaznačoval, nekoukal jsem na to.)

29.1.2024 12:11:55

@Herald Úplně v pohodě, má time management jak já. Přesně, jak píše @Kodak, tady dlouhé pauzy neznamenají kolaps projektu. Jen k tomu potřebuješ hodně silné nervy a Zerywijský slovník. Měsíce znamenají roky. Tak do Vánoc bysme to měli mít na stole.

P. S. ve videích, myslím, nic nenaznačoval, aktuální rozesílání je nastavené na konec března (fakt ne, nejdřív po letních prázdninách) a mluvil o tom, že udělá video. To říkal několikrát a nikdy ho neudělal. Takže další bod do slovníku: pokud mluví o videu, představuj si, že nic neříká. 

 

Ale fakt bych chtěl zdůraznit, že Dominik jo obrovský srdcař a ta hra za všechny tyhle vosery stojí. 

29.1.2024 12:29:03 | Upraveno autorem (porovnej)

Jak píšete, on má obří problém v tom dodržovat termíny. Jede to už jenom sám, s druhým tvůrcem se rozešel. K tomu má/měl i Zerywii jako 5ed. vydání pro DnD. Podle mě si ukousl příliš velký sousto, byť tím projektem žije a je to takový jeho mazlený dítě. Já jsem bral základ a dvě rozšíření, když vylezl s novou kampaní, tak už jsem byl opatrný a vzal jen ten hlavní addon a nic víc. 

Navíc se dá brát, že co hra, to originál, jak jsem pochopil, tak každou krabici a objednávku snad dával dohromady ručně podle toho, co si kdo naobjednal. A měl obří problém, že něco musel dovyrábět. 

Tedka naposledy v nějakém update už ukazoval obří spousty miniatur - že už má figurky vyrobené…a zde musím říct, že ta kvalita je parádní, nádherně se to maluje. 

Nicméně, ještě jsme to hrát nezačali, já už snad rok čekám na ta updatovaná pravidla, co měla být před rokem, pak v srpnu a nejsou doteď a asi je rovnou pošle s addonem..

Furt jsem optimista a věřím a doufám, že to nebude věc ala Mythic games. Tam jen Vesperini hezky kecal a klaunil v live streamech. 

29.1.2024 12:51:05

Já mám spíš trochu pocit, jestli tou druhou kampaní nedofinancoval tu první, to by taky nebylo poprvé. A vzhledem k uplynulému času od placené a vývoji ve světě mám druhou obavu, že pokud někdy přijde s tím, že je hotovo, tak to bude pod podmínkou doplacení nějakého extra poštovného.

29.1.2024 13:00:11

Vybíráme z Bazaru

Lost Ruins of Arnak + Expedition Leaders + Promo
Lost Ruins of Arnak + Expedition Leaders + Promo
Akt. cena: 1449 Kč
Končí za: 13 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas