Bílý hrad - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 80 min
Herní svět: Středověk
Herní kategorie: desková hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
TLAMA games - logo
Autoři: Israel Cendrero
Sheila Santos
Rok vydání: 2023
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Bílý hrad vs. Katedrála

Ahoj, chci se zeptat na rozdíly her #Bílý hrad a #Katedrála

Zvažoval jsem pořízení katedrály, ale teď objevila nová hra od stejných autorů, tak se rozhoduji. 

Má cenu mít obě? Případně jaké jsou přednosti každé z nich? 

Děkuji. 

Jirka

1.10.2023 14:48:49

Oživují vlakno. Take by me zajimalo :-)

__________________________________

 

5.10.2023 16:50:42 | Upraveno autorem (porovnej)

Tak jak se hra dostane mezi lidi (Tlama dnes ohlásila teprve naskladnění), tak se určitě najde nějaké to srovnání.

Z toho co jsem viděl a nahrál na katedrále, jde o diametrálně rozdílné hry, a to už jen v tom, že jedna je rondel, kde se posunují kostky podle hodnoty, a tady jsou vždy k dispozici nejvyšší a nejnižší kostka od každé barvy. K tomu připočtu to, že Katedrála má neurčitý počet tahů (konec je ve chvíli, kdy někdo dostaví svoje díly katedrály), a tady je přesně 9 tahů, ani o chlup víc ani míň. A těch rozdílů bude…víc než míň:D

Mno a Protože od této dvojice designérů je i #Shinkansen: Zero Kei, který je taky naprosto odlišnou hrou, tak jediné, co tyto hry spojuje je, že jsou od stejných designérů.

Shinkansen a Katedrála mají společné to, že tam hráči staví něco dohromady. Katedrála a White castle zase to, že jsou tam kostky.

5.10.2023 17:01:43 | Upraveno autorem (porovnej)

Určite má cenu mať obidve. :)

Sú dosť odlišné, ale majú spoločné to, že sa hrajú rýchlo (3 hráči do hodinky), majú relatívne jednoduché pravidlá, v malej krabici, a obidve sú výborné. 

Bíly hrad je hra, v ktorej každý hráč odohrá iba 9 ťahov! Takže ich treba využiť na maximum, dá sa tam krásne kombiť, a na víťazstvo sa dá ísť vždy viacerými spôsobmi. 

U nás je Katedrála v TOP 50 hier všetkých čias, a Bíly hrad sme zaradili niekam na rovnakú úroveň. Ihneď po dohratí prvej hry sme dali druhú, bavila nás rovnako, a hneď by som si dal ďalšiu. 

Za seba môžem veľmi odporučiť, a chystáme nielen pravidlá, ale aj gameplay a dojmy (aj keď dojmy sú už teraz vysoko pozitívne :) ).

 

6.10.2023 00:38:25

Taky by mě to zajímalo. Kterou z nich si pořídit? Pro hru ve dvou a čtyřech hráčích…. Díky moc.

30.10.2023 08:37:50

Asi to nikomu moc nepomůže, ale objektivně nemá cenu obě hry moc srovnávat. Asi jediný společný jmenovatel je stejná autorská dvojice, dostatečná komplexita a perfektní hratelnost v malém balení a kostky a obě jsou eura. Jinak jsou to diametrálně odlišné hry.

Osobně mě baví obě a obě chci mít ve sbírce. Subjektivní pocit je, že Katedrála je o něco otevřenější a přístupnější i nováčkům. V Bílém hradě jakmile někdo už ví jak si rozmyslet strategii a kombinace, získává před nováčky výhodu. Zároveň je nutné si celý tah s maximální přesností spočítat dopředu a neudělat chybu v provázání akcí. Tady mi Katdedrála přijde volnější a ne tak striktně přísná na hráče.

30.10.2023 08:46:39

No já si myslím, že tady už bylo vše zodpovězeno. Jedná se o 2 různé hry od stejného vydavatele a druhá věc, která je možná spojuje, že se tam používají kostky. Jinak nic. Za mě Bílý hrad neuvěřitelná pecka.

30.10.2023 09:45:21

@Zuuuzan Tak už to tu bylo asi řečeno. Teď už mám za sebou několik her Hradu i Katedrály, a ty hry nemají spolu společného vlastně moc, kromě tvůrců a vydavatele (to že jsou v obou kostky, karton, zdroje, atd, bych asi za společný prvek nepovažoval, ale třeba to někdo tak bere). Jediný “důležitý” společný prvek bych řekl že je ve správě surovin, které jsou v obou hrách celkem zásadní.

Katedrála má neurčený počet kol, který se skládá z povětšinou “menších” akcí. Je to svým způsobem závod. Je tu i prvek převahy v jednotlivých “sloupcích” katedrály. Ovlivňování je tu v tom, že si hráči zabírají konkrétní části katedrály. a pak to, že mi někdo může použít kostku, a tím s ní pohne, pak ji přehodí a najednou se nemusím dostat tam, kam jsem chtěl na tom rondelu.

Bílý hrad má přesně daný počet kol. 3 kola po 3 tazích. Z jedné akce se ale dá vyklubat tah, který těch akcí spojí dohromady třeba i 5. A je to nutné, pokud chcete vyhrát (pokud teda se teda protihráčům taky nedaří “vazbit” akce, tak je to jiná). Vzhledem k tomu, že při setupu se náhodně nastaví která políčka budou chtít jakou barvu kostek, a navíc se u těchto polí i v průběhu hry mění karty, které říkají, jaké jsou tam akce, tak se úplně 100% nedá plánovat předem. Což vzhledem k tomu, že narozdíl od Katedrály vás může pár “malých tahů” stát hru, svádí k celkem silnému AP. Hlavní ovlivňování je v tom, že kostky umísťujete na políčka, a může jich tam být omezený počet, tedy podobně jako ve workerplacementu, můžete o určité místo úplně přijít, protože už je zablokované. To samé samozřejmě i platí o kostkách. Ty se berou, takže vám někdo může vzít tu nejvyšší co jste potřebovali, nebo dokonce tu poslední dané barvy, a máte prostě smůlu. Ale když se vám prostě podaří, že během jednoho tahu dostanete na desku spoustu meeplů (všechno co dostanete na desku vám přinese body), tak je to super pocit. Pokud jde potom o bodování v tom je taky obrovský rozdíl, v hradu prostě co kde stojí, to vám dá body, a je vám jedno kde se nacházejí ostatní hráči, narozdíl od Katedrály, kde je právě ten prvek převahy, a tam spoustu bodů dostává hráč, který má převahu.

Ty hry obstojí vedle sebe naprosto s přehledem. Protože obě přinášejí naprosto odlišný zážitek z hraní.

Edit: Ksakru, ono se mi přehodilo pořadí komentářů, tak jsem myslel, že tento byl nový, a on to byl starý :D

30.10.2023 10:35:42 | Upraveno autorem (porovnej)

Ja som si v jeden vecer zahral obidve po 1-krat. Najskor sme zahrali Biely Hrad a musim povedat ze hra je super. Kazda jedna akcia skoro az boli lebo je ich len 9 ale niektore akcie spustia retazovu rekaciu a clovek zahra obrovsky tah a vsetci pri stole len cumia co vsetko sa da pocas jedneho tahu spravit. Velmi pekne euro za na dnesne pomery az neuveritelnu cenu. Urcite odporucam pre ludi co maju v oblube narocnejsie euro. Pravidla nie su narocne ale spravne to cele nakombinovat a premysliet da zabrat. Jasne dokaze to zahrat aj clovek co taketo kombinovanie uplne nezvlada ale na konci hry sa to vyrazne podpise na jeho skore.

Potom sme si zahrali Cervenu Katedralu. Hry sa hraju diametralne odlisne a uzivia sa v zbierke obidve. Hlavne ked si clovek uvedomi ze ich spolocna cena a miesto ktore zaberaju vychadza este lepsie ako ine samostatne eura v poslednej dobe. Hra ako taka ma tiez velmi bavila ale mozno jej trosku uskodilo ze sme ju hrali hned po Bielom Hrade. Tu totizto zahra kazdy hrac ovela viac akcii ale kazda jedna ma pocitovo ovela mensiu vahu a je aj jednoduchsia. Zas je tu ale vacsie zameranie na spolocne stavanie katedraly a pretlacanie sa o vplyv a teda aj o body na konci hry. Urcite je tu viac interakcie a je dolezite aj spravne nacasovanie akcii. Hra nam po Bielom Hrade prisla skor ako taka oddychovka kde ovela vacsiu rolu hra interakcia medzi hracmi.

Za seba by som povedal ze neodmietnem pozvanie ani k jednej z tychto hier. Biely hrad poskytne narocnejsie kombinacne euro a Cervena Katedrala zas pohodovejsiu hratelnost ale zas to vybalancuje tou interakciu pri stole.

30.10.2023 10:53:31

Sú to veľmi odlišné hry. Iba jedno porovnanie: Katedrála, je prístupnejšia. Už pri prvej hre všetko dáva zmysel, ľahšie do nej človek prenikne. Bílý hrad je iný. Myslím si, že to nie je hra pre občasných hráčov. Chce to viac hier, aby všetko do seba zapadlo. Podľa mňa sú to obe veľmi dobré hry. Spoločné toho moc nemajú a myslím, že je dobré mať obidve. 

30.10.2023 11:23:14

Omlouvám se za double dotaz…

30.10.2023 11:29:37 | Upraveno autorem (porovnej)

Souhlasím s andreasss , mám za sebou pár her ve dvou a asi 3 v sólu.

Pro mě zatím nejlepší hra letošního roku. Určitě doporučuju oboje, liší se asi jako Mars a Ark nova - takže hodně.

30.10.2023 13:25:11

Už mám zahráno oboje a potvrzují vše výše napsáne, jsou to dvě odlišné hry, které fungují úplně jinak a s přehledem se uživí ve sbírce obě.

Jen co bych doplnila, pokud se přece jen někdo rozhoduje, tak pro hru dvou hráčů bych pořídila spíše Bily hrad. Katedrála nám (oproti Bilemu hradu, ale zase možná je to tím, že jsme hráli ty dvě hry v rozmezí 24 hod) připadala ve dvou slabší a už bych ji popravdě v méně jak 3 nehrala. Zatímco Bily hrad bych ve dvou dala klidně zas.

5.11.2023 14:42:31

Podepsal bych všechno řečené. Jsou to odlišné hry. Mě trochu víc baví Bílý hrad, protože japonská tématika je mi bližší. Ale ve sbírce se uživí bez problémů obojí. Malé krabice se snadno přenáší a nezabírají moc místa + navíc jsou to v jádru dost levné hry, na to kolik toho je uvnitř a kolik zábavy poskytnou. Vydavatelství Devir jede!

5.11.2023 15:58:50

@Zuuuzan Dobrý postreh s tým počtom hráčov pri Katedrále. V troch hráčoch je zábavnejší aspekt prevahy v stavbe Katedrály. Predsa je iné stavať Katedrálu z 18tich kariet keď hrajú traja oproti z 12tich pri dvoch. Pri troch je to náročnejšie dobre vymyslieť.

Na druhej strane, neviem či je v dvoch tá hra slabšia. niekomu to môže aj vyhovovať.

5.11.2023 16:42:29

Vybíráme z Bazaru

Fantasy Coins: Barbarian
Akt. cena: 26 €
Končí za: 2 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas