Bang! Legendy - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Rozšíření pro hru: Bang!
Bang! Střela
Bang! Dynamite Box
Počet hráčů: 4 - 7
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 40 min
Herní svět: Divoký západ
Herní kategorie: karetní hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Emiliano Sciarra
Rok vydání: 2024
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Dojmy

Upřímně, po zjištění od Albi, že toto rozšíření obsahuje pouze karty postav a karty činů, nikoliv ještě 32 hracích karet, jak je všude chybě  napsáno, mi toto rozšíření připadá absolutně zbytečné.

Respektive je všude napsáno, že obsahuje 32 hracích karet, 16 karet postav, 16 karet činů.

Jenže ono to je správně 32 hracích karet, z toho 16 karet postav a 16 karet činů.

Navíc je to pouze pro 7 hráčů. Přitom již od dob Dodge City je Bang! hratelný v 8.

Jaký názor na toto rozšíření máte vy? Já ho rozhodně kupovat nebudu. Absolutně zbytečné a pouhé “ždímání značky”.

2.2.2024 13:24:09

Rozšíření jsem si několikrát zahrál, a zatím mám dost rozporuplné pocity.

Jako pozitivní vnímám následující:

  • Koncept “vylepšené” verze postavy mi přišel zábavný, v základní hře to je slušné oživení jinak trochu monotónního balíku. S kartami z dalších rozšíření se dají vymyslet zajímavé kombinace (např. se zlatou horečkou). 
  • Zatím se mi zdá, že obtížnost karet činů, jejichž plněním se postava vylepšuje, je vcelku rozumně nastavena. Pokud se některý hráč nebezpečně blíží vylepšení, díky omezenému počtu aktivních činů lze také tohoto hráče potenciálně o něco zpomalit zahozením odpovídající karty činu, ale reálně se lze k vylepšení při troše štěstí dostat. 
  • Relativně snadná pravidla, přišlo mi, že jsme základy pochopili rychleji než například u dřívejších rozšíření vlakové loupeže/armed and dangerous.
  • Pravidla obsahují úpravu počátečního počtu karet v ruce hráčů, která asi stojí za vyzkoušení i v případě, že hra probíhá bez tohoto rozšíření.

Negativa:

  • Vylepšené verze postav existují pouze pro postavy v základní hře. Rozšíření tak v podstatě nelze rozumně použít s postavami z dalších rozšíření, ani neobsahuje žádné nové postavy (což je trochu škoda, protože mohly rovnou být vydány s vylepšenou verzí). Ostatní karty je možné hrát i z rozšíření a pro skalní fanoušky asi nebude problém si “vylepšené” verze dodělat.
  • Pouze pro 7 hráčů, jako kdyby autoři předpokládali, že nikoho nenapadne hrát s hracími kartami z rozšíření a postavami pouze ze základní hry. Na druhou stranu jediné, co chybí 8. hráči, je pokud vím 5 ks jakýchkoliv žetonů. Toto lze nejspíš poměrně snadno překonat, má-li daná herní skupina 8 rolí třeba z dodge city a 5 kousků čehokoliv navíc.
  • Celkem špatný poměr cena:výkon? Pořizovací cena za cca 300 korun je dneska sice jeden oběd s nápojem, ale tady je všeho všudy 35 tokenů a 16+16 karet. Pokud bych vybíral rozšíření a neměl všechno, nedovedu si moc představit, proč bych raději nepořídil město duchů… nebo třeba údolí stínů, které je k dostání do 150 Kč.
  • Pro někoho je další balíček karet někde na straně spíš rušivý a odvádí pozornost, ale totéž lze samozřejmě říct o téměř každém z dosavadních rozšíření.

Celkově určitě nejde o nezbytnou koupi a asi to spíš je jakási alternativa k ostatním rozšířením. Přijde mi že zamýšlená varianta hry je buď čistě základ+legendy, nebo základ+kombinace ostatních rozšíření mimo legend. Trochu se bojím, jaké interakce by vznikaly, pokud by někdo zkusil opravdu hrát třeba legendy+všechna rozšíření bez postav.

Osobně mi ale varianta základ+legendy přišla celkem sympatická, nicméně asi opravdu jde o dojení značky. Cílovka tak jsou asi lidé, kteří prostě kupují všechno k Bang!, protože ostatním bych asi už kvůli (ne)kompatibilitě s ostatními postavami z rozšíření doporučil dokoupit něco jiného. 

16.4.2024 17:17:48

Vybíráme z Bazaru

Neanderthal CZ: Druhá edícia
Neanderthal CZ: Druhá edícia
Akt. cena: 16 €
Končí za: 1 den

Offcanvas