Barvení figurek - začátky

Zdravím, prošel jsem tady nějaká vlákna, ale můj dotaz je trochu jiný, tak zkouším nové vlákno.

Chci začít barvit figurky a rád bych pořídil nějaký "basic set", kde bude třeba 8-10 barev a budu s tím moci rovnou začít + asi nějaká bílý spray. Nechci nic profi a nečekám žádné zázraky, jen ať to trochu ty figurky "rozsvítí".

Co byste mi prosím doporučili?

Díky moc
27.3.2021 15:04:44

Sada DnD Nolzur's Marvelous Pigments
Ahoj, já jsem před rokem koupil sadu Dungeons & Dragons: Nolzur's Marvelous Pigments - Adventurers. Je tam 10 barev, na začátky mi bohatě stačily. Byl u toho i základní štetec, jeden primer, metalická barva. Pak jsem přikoupil Citadel základový sprej a bezbarvý lak.

https://www.fantasyobchod.cz/dungeons-dragons-nolzurs-marvelous-pigments-paint-set

Na začátek mi to přišlo ideální.

27.3.2021 15:25:19 | Upraveno autorem (porovnej)

DnD
Ahoj, díky moc,

To vypadá dobře :)

Koukal jsem na tutorial, kde byly barvy Citadel, které mají mít nějaké dvě vlastnosti najednou, že to dobře stínuje prohlubně - mají tyto barvy také tuto vlastnost?

27.3.2021 15:28:30

Zkopírovaný můj základ
Zkopíruju z jiné diskuse co jsem si pořídila jako základ. Koupila jsem si navrch Citadel lak a Citadel Grey Seer, jako základový sprej, ten ale nepoužívám. Prostě jen figurku odmastím lihovou desinfekcí a barvím rovnou na to - ale jsem tu dost za pankáče a všichni mají pocit, že se mi to hned oloupe. Uvidíme za pár měsíců.

Já si koupila ArmyPainer - takovou tu jejich základní Starter Set - 8 barev, 1 metalická, 1 wash - obešla bych se bez zelené a hnědé, ty si umím namíchat.
Jsou tam barvy:
Matt Black - matná černá
Matt White - matná bílá
Pure Red - základní teplá červená
Daemonic Yellow - poměrně teplá žlutá, ale nejsem si schopná najít podle vzorníku ještě něco, co by bylo víc citronové, a asi s tím jedním odstínem vystačím
Greenskin - zelená se míchá poměrně jednoduše, pokud má člověk žlutou a třeba 2 odstíny modré, ale byla v balení
Ultramarine Blue - teplá modrá, ta jde docela do fialova, i když se to ve vzorníku nezdá, možná by byla lepší Griffon Blue, ale to jsem neviděla živě, usuzuju z toho pidi vzorníčku.
Leather Brown - za mě asi zbytečný odstín, hnědou bych si namíchala, ale když tam je, tak sem jí třeba jen trochu ztmavila
Barbarian Flesh - Pokud člověk maluje lidi, nějaká základní tělovka se hodí - dá se zesvětlit nebo ztmavit a ušetří to dost času s mícháním
metalická - Plate Mail Metal
wash - Strong Tone

Dokoupila jsem:
Warlock Purple - koupeno jako studená červená - na míchání se hodí něco podobného odstínu
Crystal Blue - koupeno jako studená modrá - na míchání se hodí něco podobného odstínu

Jinak mám koupenou fialovou, protože barvím plyšovou hlídku a praskací efektní podlahu od citadel, ale to nepovažuju za základ.

27.3.2021 15:50:29

Infidus
Ty barvy co myslíš, jsou Citadel Contrast (dělá je jen Games Workshop). Dělá se s nimi dost odlišně. Mě vyhovují, ale je potřeba se s nimi naučit trochu dělat a jsou vhodnější spíš na hodně texturované věci (organické - dřevo, srst, kůže).

Když to chceš vyšperkovat, tak ještě kombinovat s dalšími technikami a normálními barvami. Pokud ti to ale stačí nějak obyčejně, jak píšeš, mohlo by to být to, co hledáš.

Řešily se ve všeobecné barvící diskuzi - aktuálně stránky 4 a 6
https://www.zatrolene-hry.cz/diskuse/koutek-kutilu-5/jak-barvit-figurky-2539/?pg=6

27.3.2021 16:26:57

Citadel contrast
tu mám jen jednu, zelenou Ork flesh na orčí válečníky. Vypadá hezky a dělá fakt pěkné efekty. Pracuje se s ní ale opravdu jinak než s ostatními barvami. A vůbec mi nechytala na figurku s Army Painter základovkou (Grey primer), pořád stékala a špatně kryla. Na Citadel základovku (sprej Wraithbone) drží už dobře.

27.3.2021 16:43:26 | Upraveno autorem (porovnej)

Citadel Contrast
Já bych řekl že z celé té řady je vyloženě nutná Apothecary White. Protože funkční wash na bílou jsem ještě neviděl :-) A možná ještě nějaká žlutá.

Ten zbytek samozřejmě funguje taky, ale celkem není problém je nahradit klasickou barvou a následným wash + highlight.

27.3.2021 17:41:22

Vallejo

Krásné starter sety dělá i Vallejo a za pěkné penize. Zakladnich osm barev stojí okolo pěti set korun, šestnáct zhruba tisícovku. I ze základu ale v poklidu namícháš jakýkoli odstín. Jen se nebát, udělat si vlhkou paletu a experimentovat.

29.3.2021 02:17:16

Army Painter Hobby Set
Ahoj,

začal jsem s malováním nedávno a pořídil jsem sadu Army Painter Hobby Set. Je v ní základních pár barev, štětce, lepidlo a nářadí. Lahvičky barev jsou menší objem než standardní lahvičky AP (12ml vs. 18ml). Ta sada obsahuje v detailu následující:

Barvy základní - Černá, Bílá, Žlutá, Červená, Hnědá, Modrá, Zelená
Barvy speciální - Barbarian Flesh (pleťový odstín), Skeleton Bone (béžová barva kosti), Plate Mail Metal (metalická barva světlého kovu), Brush-On Primer (podklad roztíratelný štětcem)
Stínovače - Strong Tone Wash (tmavě hnědý stínovací roztok)
Nářadí - Paletka na míchání barev, pilník, kleště na plast, lepidlo super glue
Štětce - Starter Brush (silnější štětec), Precise Detail Brush (štětec na detaily), Hobby Drybrush (rovný štětec na drybrushing)

Za mě je to super základ na začátek, než přijdeš na to, co si sám dalšího pořídit, jak se budeš učit techniky a dle toho, co budeš konkrétně malovat (já pořídil ještě spoustu military odstínů barev na koloniální mariňáky z Aliens). Z těhlech základních barev se dá namíchat svépomocí spousta dalších odstínů. Jako dobrý bonus je tam i malá příručka o malování a sestavování figurek.

Já si k tomu ještě dokoupil po chvilce následující, takže doporučuji to rovnou pořídit do začátku, jsou to věci co se hodí prakticky na cokoliv:
- Silnější štětec na basecoating. Ten Starter Brush je spíš dobrý na highliting nebo na ne úplně miniaturní detaily, já pořídil Basecoating Brush taky od AP, je výrazně silnější než Starter a větší plochy se s ním malují podstatně lépe.
- Podkladový sprej Grey Seer od Citadel. Brush-On Primer je sice super když není venku počasí na sprejování ale patlat štětcem 10+ miniatur je o nervy. Je to dobrá investice, kdybys chtěl zkusit do budoucna malovat kontrastkami od Citadel (taková základová barva a stínovací roztok v jednom), jelikož jsou postavené tak aby nejlíp fungovaly s tímhle podkladem.
- Gloss Varnish a Anti-Shine Matt Varnish od AP. Lesklý a matný bezbarvý lak, hodí se na ochranu figurek jako poslední vrstva, plus když potřebuješ vytvořit efekt odlesku/slizu, či naopak odlesky eliminovat.
- Další metalické barvy. Pořídil jsem od AP Greedy Gold a Gun Metal Metal. S touhle paletou metalických barev už se dá namalovat cokoliv od plátové zbroje, přes stříbro a zlato až po střelné zbraně (i když samozřejmě s trochou kompromisu co do výsledného efektu).
- Míchací kuličky od AP. U lahviček s kapátkem se opravdu hodí.
- Další stínovací roztoky. Pořídil jsem od AP Flesh Wash (na kůži), Soft Tone (jemnější hnědá) a Dark Tone (černá).
- Kelímek na vodu od Citadel. Ano, vypadá to na první pohled jako blbina a na začátek postačí bohatě i kelímek od jogurtu, či sklenička ale tenhle kelímek je opravdu super na údržbu štětců (spoustu vroubků a hran na snadnější očištění od barvy, odkládací drážka na štětec atd.).

30.3.2021 13:29:11 | Upraveno autorem (porovnej)

Základ
Já jsem do začátku pořidil toto:https://www.fantasyobchod.cz/dungeons-dragons-nolzurs-marvelous-pigments-paint-set

Se sprayem:
https://www.fantasyobchod.cz/army-painter-sprej-base-matt-white-p-12151.html

Snad to bude do začátku na naučení se stačit.

Jak se znám, stejně budu časem dokupovat další.

30.3.2021 14:26:29

RE: Základ
Jo, to není taky špatná sada, krom washe, barvy Skeleton Bone a nářadí je to to samo, co je v Hobby Setu akorát s víc fantasy názvy barev... :)

AP spreje mi kamarád, co maluje už na dost vysokém levelu rozmluvil, že s nimi nemá dobré zkušenosti a doporučil mi raději ty spreje od Citadel. Ale sám s AP spreji osobní zkušenost nemám, tak uvidíš jak to s ním půjde.

Určitě k tomu časem dokup nějaký menší štětec na detaily (až se ten starter trochu opotřebuje a nebude držet špičku, menší linky a detaily jako oči se s ním budou dělat těžko), větší štětec na základovou barvu a drybrush. Taky opravdu doporučuji ty míchací kuličky, šetří čas i nervy při protřepání lahvičky, aby se pigment ze dna rozprostřel do barvy.

Plus samozřejmě doporučení na další výbavu níže. A kdyby tě to opravdu chytlo jako mě a rozroste se ti výbava a chceš to mít na jednom místě a snadno skliditelné, tak modelářský stolek je taky super věc (mám variantu Large) :)
https://www.fantasyobchod.cz/stolek-na-malovani
https://www.fantasyobchod.cz/stolek-na-malovani-large

30.3.2021 15:55:26

A jaký štětce bys doporučil? Příjde mi úplně ujeté dávat za štětec 100,- když v papírnictví stojí desetinu ceny. Ale jestli není jiná varianta... Ten na detaily bych potřeboval no, zkoušel jsem zatím dvě figurky a baví mě to, ale ten základní štětec je občas až moc velký na malé linky.

31.3.2021 13:34:22

Není štětec jako štětec. Umělým vláknem třeba fakt malovat nechceš. Ale to přijde až s praxí. Určitě je dobrý vyzkoušet i ty špatný levný nástroje, aby pak člověk ocenil, že se dá najít i kvalitní štětec "jenom" za stovku. Ty super kvalitní stojej ještě o něco víc.
Na druhou stranu je důležitý vůbec začít. Když zjistíš, že tě to nebaví, ale utopil jsi v tom tisíce. To pak zamrzí.

31.3.2021 14:55:12 | Upraveno autorem (porovnej)

A doporučili byste mi tedy nějaký třeba set 2-3 štětců do začátku?

31.3.2021 15:11:56

Ahoj,

štetce tu (organické - 1tku a 00):
http://www.zlatalod.cz/produkt/280
- to je vec na kt. sa neoplatí šetriť, lebo ťa to dobehne... je rozdiel či namaľuješ jednu figurku štetcom za 50kč a potom ho zahodíš, alebo jedným za 300 namaľuješ figúr 20...
pozn.: GW Citadel NIE SÚ kvalitné štetce, zato sú ale drahé ako sviňa :)

Farby:
- treba si odpovedať na otázku, či chceš hneď od začiatku mať farby s ktorými sa dajú robiť všetky techniky (na YT je spústa návodov na kadečo), alebo len chceš zafarbiť plast
aby to nebolo jednofarebné
- ak ti to je jedno, tak hociaký set farieb lacnejších výrobcov
- ak chceš už lepšie čo ti ostanú na dllllllhhooooo tak AK 3gen farby (idú tak po 60-80kč za flaštičku), alebo Vallejo (podobná cena), GW (tam je to otázne, lebo niektoré ich Layer farby sú trash a nevieš s nimi robiť glaze napr. lebo majú divné médium)

Sprej:
- určite matný čierny (v tieňoch a miestach kam sa nedostaneš štetcom chceš tien - tmu, nie bielu - svetlo, jedine že by si chcel maľovať oheň, niečo žiarivé alebo duchov, ALEBO použiť GW kontrastky)

Kľudne mi napíš PM, môžem poradiť viac ;)

L.


----------
https://www.instagram.com/lacikmaj/

31.3.2021 15:51:22

A je nějaký specifický bezbarvý lak nebo je jedno po kterém sáhnu?

1.4.2021 15:40:30

je to skoro jedno. Poznám ľudí čo používajú tie z LIDL alebo OBI (sprej), niekto spreje od GW, cez airbrush alebo štetcom od Vallejo...

Ideálne na herné figúrky sú matné laky (matt varnish). Kukni modelárke potreby keď chceš mať istotu že to je na figurky a pod... ale treba si uvedomiť:

- akryl je farba ktorá je podobná gume keď uschne - bežným chytaním figúrky do ruky a pod. sa tá farba nezošúpe a dávať tam lak je imho placebo pre "väčší pokoj v duši" že sa nič farbe nestane (to by si musel mať tie figúrky nahádzanú na sebe aby sa o seba otierali aby sa ti z toho farba zošuchala)

L.


----------
https://www.instagram.com/lacikmaj/

1.4.2021 17:51:48

Super, dekuju. Zkusím to bez toho a uvidím :)

Mám objednané štětce a wet palette. Tak se těším

2.4.2021 00:02:40


Tu weet pallete si spraviš doma ako nič na youtube si to najdeš, ja mam doma robenu a parada

2.4.2021 08:44:27

Já koukal na nějaké návody, ale pak jsem koukal na videa od profíků a říkali, že ač to lze vyrobit doma, tak ta profi je stejně pořád o třídu výš. A stojí to 200,- tak to není taková investice.

2.4.2021 12:09:26

@Infidus - a co jsi koupil za paletu za dvě stovky?

Já jsem takový malíř "jak na to výjde čas", koupil jsem Army Painter za 475Kč, ještě než jsem viděl následující video-test. Vyhovuje mi naprosto, funkčností, velikostí i poměrem cena výkon. A po shlédnutí tohoto vidím, že jsem si nemohl vybrat líp.

https://www.youtube.com/watch?v=59lhf88WZlc

2.4.2021 16:05:28

Koupil jsem ten doplňující set, protože jsem četl pár příspěvků,že se to dá plnohodnotně použít samostatně.

https://www.fantasyobchod.cz/army-painter-wet-palette-hydro-pack?gclid=CjwKCAjwpKCDBhBPEiwAFgBzj7BaHg8aNwlFGd8dtK1LgTk8dHOoC0UpXWESyqpKJ_ITzDWx1lL7BBoCfkEQAvD_BwE

3.4.2021 14:01:01

eh... drvivá väčšina profíkov si robí paletu doma, lebo načo platiť prachy "len za značku"? ;)

tí čo prezentujú "origo" sú za to aj platení... holt, mne vyhovuje papier na pečenie a kuchynské utierky :)

----------
https://www.instagram.com/lacikmaj/

3.4.2021 14:09:58 | Upraveno autorem (porovnej)

@Infidus - aha, tak to jo, uvidíš

@Seladean - no, část určitě, já se zase potkal s názorem (i od profíků), že se vyplatí do toho investovat. Jednak třeba u nás se blbě shání nevoskovaný propustný pečící papír, druhak v kupované je většinou cíleně řešené utěsnění, navíc tam jsou často nějaké drobné vychytávky, které lidem prostě vyhovují (patro na štětce u AP, malá magnetická klasická paleta na washe u Red Grass Games atd.). A někoho prostě nebaví ten papír a čas od času houbu/kuchyňskou utěrku stříhat na míru a vyhovuje mu, že to má všechno v jednom předpřipravené.

Na začátku jsem mokrou paletu nepoužíval vůbec (Contrasty, tak to nebylo potřeba), pak takovou malou homemade a teď jsem s tou AP naprosto spokojený.

3.4.2021 14:22:31

Tak už jsem se do toho trochu dostal, zatím mám nabarveno cca 15 figurek a když se podívám na první a poslední, tak pokrok je znatelný.

Koukám na různá videa, ale pořád nějak nevím, jak uchopit blending, tedy plynulý přechod z jedna barvy na jinou. například červená → oranžová → žlutá.

Jaká je nejlepší a nejlehčí technika pro začátečníka?

3.5.2021 10:41:00

@Infidus určitě ne wet blending. To chce trpělivost a skill.

Pro začátečníka bohatě stačí vrstvit to menší a menší vrstvou (jako letokruhy, ale naopak - od největší vrstvy ke středu) odstínama smíchanýma ze dvou barev. Takže červená → červená+oranžová → oranžová → oranžová+žlutá → žlutá - nebo v opačnym pořadí, podle záměru. Pokud budeš dělat dostatečně tenký vrstvy, tak se to opticky spojí samo.

3.5.2021 12:13:41

Vybíráme z Bazaru

Blitzkrieg + Nippon Expansion a solo mód (EN)
Blitzkrieg + Nippon Expansion a solo mód (EN)
Akt. cena: 600 Kč
Končí za: 1 den

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas