Vlci - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 5
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 75 min
Herní svět: Zvířátka
Herní kategorie: desková hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Ashwin Kamath
Clarence Simpson
Rok vydání: 2022
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Konec hry - zkoušíte to i jinak?

Hrál jsem hru a super až na ten konec. Netušíte někdo, proč autor nechtěl nechat dokončit tahy všech hráčů, aby měli stejný počet tahů? Slyšel jsem a tohle pravidlo docela hodně negativních dojmů.

Zkusil bych aplikovat stejné pravidlo, jako je ve hře Válka květů. Líbí se mi tam, že pokud vám někdo vyhodí figurku v posledním kole, dostanete za to 2 body.

Tedy jakmile už mám po posledním tahu a někdo by mi vyhodil figurku (vlka, nebo pelech) dostal bych za to 1 bod (nebo 2 body, to by se muselo vyzkoušet, kolik bodů je adekvátní) a přitom by všichni hráči mohli “dohrát kolo”, aby měli stejný počet tahů.

Jak to vnímáte vy? Případně, máte nějaké lepší řešení, aby zase nebyl zvýhodněný poslední hráč, pokud by byl stejný počet tahů pro všechny?

23.10.2023 14:12:19

My to hrajeme tak, že ve hře 3 hráčů dostane 3. hráč žeton zuřivosti, aby se vyrovnaly akce. Ve 4 hráčích 3. a 4. a v pěti hráčích ještě 5. hráč dva žetony zuřivosti.

23.10.2023 14:48:11

Na BGG se to řeší, ale všechny snahy o balanc jsou v tomto případě neadekvátní. Hra má naprosto proměnlivý průběh, takže nemohu již od začátku nějakého hráče zvýhodňovat, protože k té situaci vůbec nemusí dojít. 

Uvedu 2 příklady:

1.) Dejme tomu, že všichni hráči odehrají stejný počet kol, jelikož bodování vždy uzavře poslední hrající hráč. Má smysl do do toho zasahovat již při začátku a zvýhodňovat posledního hrajícího hráče? Určitě ne, v tomto případě je vše fér.

2.) Všichni hráči odehrají stejný počet kol, ale druhé bodování uzavře předposlední hráč. Poslední hráč tak vstupuje do závěrečné bodovací fáze jako “první” hrající hráč a ukončí to tak s jednokolovým náskokem, byť je součet všech tahů/kol, všech hráčů, stejný. Má smysl do toho vstupovat a zvýhodňovat tuto pozici? Také ne…

Je jasné, že je pravděpodobnější, že bodování ukončí někdo jiný, než poslední hrající hráč, ale nezapomínejme na to, že ta bodování jsou 3, takže do následujícího bodování se ten “začínající” hráč mění… Jediný okamžik, kdy je možné říci, zda byl nebo nebyl nějaký hráč na svém tahu “odrbán” svými protihráči, je až při závěrečném bodování. Podle mého je jedinou adekvátní možností, která nijak nezasáhne do hry a neovlivní tak její přirozený vývoj, drobný balanc VB na konci hry. 

Všichni hráči, kteří budou mít na konci o kolo méně (v součtu), obdrží X vítězných bodů, jako kompenzaci absence svého tahu.

Přesné číslo nevím, to je na hlubší rozbor, ale je to elegantní řešení.

6.2.2024 13:28:22

Neřešíme, sice to není úplně optimální konec, ale co, hraju proto, abych se bavila, ne proto, abych za každou cenu vyhrála a to napětí, zda to uzavře ten přede mnou, nebo stihnu ještě něco postavit/vyštěkat, mě na té hře baví moc. 

6.2.2024 13:34:56

Já to hrál jen na akcích a hraju to na BGA, takže to neřeším. Je to sice věc, co mi na hře trochu vadí, ale akceptuju to, jak to je. A hra je fakt hodně dynamická a proměnlivá, že bych se také nějakého zvýhodňování hned od začátku spíš bál.

_____________________________________________
· od ledna 2024 admin sekce Novinky
· mám deskoherní IG kanál www.instagram.com/solo_boardgaming

6.2.2024 13:54:59

Vybíráme z Bazaru

Stronghold Undead - EN - jak nový
Stronghold Undead - EN - jak nový
Akt. cena: 300 Kč
Končí za: 6 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas