Včelín - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Sci-fi
Herní kategorie: strategická, ekonomická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Connie Vogelmann
Rok vydání: 2023
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Dojmy

Ahoj,

tak jaké máte ze hry dojmy? Mám za sebou první hru v pěti hráčích a musím říct, že dojmy jsou vesměs pozitivní :) 

Co se týče tématu a vizuálu hry, tak na první pohled nic moc, ale když jsem k tomu sedla, nějak se do toho zakoukala, tak se mi to docela dost líbilo. Produkčně samozřejmě kvalita. Nejvíce jsem nadšená ze stínování včelek. Včely ve vesmíru jako téma mi nevadilo - pojďme si na rovinu říct, že to není tématická hra, takže ten vesmír fungoval spíše jako kontrastní prvek, který se moc povedl. Až teď, po dvou dnech od první hry jsem si přečetla, že to má být budovatelská hra. No. Za mě to téma je tam opravdu, opravdu hodně na okraji. Sbírala jsem plástve, medy a vosk, šla jsem “tancovat”, šla jsem prozkoumat planetku… Ale že bych si připadala, že si buduji svůj úl a nějaké své společenství…To rozhodně ne. 

Co se týče pravidel a plynulosti hry - za mě je to středně náročná hra. Nebála bych se to označit jako náročnější rodinný titul. V pěti hráčích jsme to hráli cca 1:30 hod, i s vysvětlováním pravidel. Všichni to hráli poprvé a nikdo netrpěl na AP. Upřímně si ale myslím, že hrát znova, tak by hra byla delší (těch 1:30 hod bez pravidel), protože už bychom věděli co máme dělat, tak bychom nad hrou více přemýšleli. Ačkoliv se herní plán měnil celkem dynamicky, interakce je prakticky minimální - může být, že vám někdo vyhodí včelu z místa (a tím ji posílí či pošle na hiberanci) nebo vyžere nabídku toho, co jste si chtěli zrovna vzít. Tudíž jsme měli dostatek času na promýšlení, a pokud mi vyloženě hráč na tahu předemnou nesebral to, co jsem chtěla, tak jsem tah zahrála opravdu rychle. V méně hráčích předpokldám, že hra bude strategičtější, tady přece jen se ten herní plán měnil hrozně rychle, hlavně se mi včely hodně rychle vracely samotné. 

Také jsem opomenula říct, že hra je závod. Hra končí jakmile hibernuje dostatečný počet včel. Setup pro méně hráčů neznám, ale umím si představit, že hra méně hráčů bude podobně dlouhá jako těch pěti, protože v méně hráčích se ty včely nebudou tak rychle točit a budu více používat akci “stahování” (tj seberu je z plánu k sobě a zvýším jím číslo). V pěti hráčích jsem to použila všehovšudy jednou, protože jsem jinak nemusela, včel jsem měla pořád dost a nechtěla jsem si stahováním jedné včely odebírat tah. Také si myslím, že v těch 2-3 hráčích to bude více strategičtější, protože tam bude dost toho co promýšlet. Také to má asymetrické “vlastní úly”, které mají jak jiný tvar, tak jiné schopnosti, takže než si člověk odehraje za každý, může to mít jako takové menší oživení.

Kdybych měla zhodnotit dojem první hry - bylo to svižné, zábavné a mně se to líbilo. Mám za sebou odehraných několik spousty her a pro mě osobně to není nic, co by mě vystřelilo z židle, že bych si to běžela hned koupit… Ale kdykoliv to někdo vytáhne, moc ráda si to zahraju. A s čistým srdcem bych posvětila každému, kdo chce něco na stole pěkného, ne až tak náročného, ale zároveň ne hloupého. 

12.2.2024 12:40:50 | Upraveno autorem (porovnej)

@Zuuuzan tiez sa mi ta hra paci. hral som to pred kupou 4x v TableTop Simulatore, 1x vo dvojici, 1x sam za 2 ule, 2x automata.

Je to taky zaujimavy dice placement, najlepsi je tam ten stres ked sa zacnu hromadit na hracej ploche vcely “3” prip. ked potrebujes poslat “4” vcelu, a nevies kolko ich este stihnes do konca hry otocit, tak si musis rozplanovat co na 100% potrebujes a co ti prilis neuskodi plus do toho nejak ziskat med na vyrezavanie skor nez sa ti objavi prva vcela 4.

Mnoho krat som siel aj metodou “i don't want it, but I can' let you have it..” :D

 

Jedine co mam mrzi ze “hive maty” nie su obojstranne a teda nie je tam nejaky zakladny rovnaky podorys pre vsetkych (Ako ma napriklad Archa Nova), cize vzdy ma niekto ine bonusy za stavbu ula, co niekomu moze zlepsit, alebo naopak stazit rozbeh hry. Napr. ja som mal podorys s priaznou kralovnej, musel som casto robit prieskum aby som mal zdroje. Iny tahal karty/zdroje, mohol v uvode stavat 2 kola po sebe, ja som musel ist 2x na prieskum aby som si mohol nieco postavit, a to uz tam hex ktory som chcel nebol :D

Inak je super ze podmienka na ukoncenie hry je dana prakticky +- rovnakym poctom tahov/kol cize tam nie su obrovske posuny pri zvyseni poctu hracov, skor si to musi clovek lepsie manazovat.

 

Automata je tiez dobre spravena, zatial som hral len proti prvym trom obtiaznostiam a vzdy vyhral (hoci proti 3. najlahsej len tesne o 2 body). Clovek si to musi nejak rozbehnut s tym, ze je pravdepodobne ze za hibernaciu nedostane body na vacsej casti, lebo automata ma vyrazny nadskok, tak sa sustredit na ine prijmy a zaroven vela “4” vciel k dispoziic nebude, takze dobre si naplanovat kam ich chces poslat a co obetujes. Podobne zabavne solo ako ma #Věčná zima: Paleoindiáni.

17.2.2024 11:42:42

Vybíráme z Bazaru

Krysy z Wistaru
Krysy z Wistaru
Akt. cena: 760 Kč
Končí za: 2 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas