Tiletum - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 100 min
Herní svět: Středověk
Herní kategorie: desková hra, ekonomická
Čeština: vydání ohlášeno
Vydavatelé:
TLAMA games - logo
Autoři: Daniele Tascini
Simone Luciani
Rok vydání: 2022
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Korupce - nejasnosti

Po první hře mám pár nejasností/postřehů týkajících se korupce:

  1. Jaký význam mají políčka pro žetony korupce, když se otáčí na začátku kola jeden žeton a na konci kola se všechny žetony znovu zamíchají. Přijde mi trochu zvláštní každé kolo nachystat 3 žetony, ten napravo otočit a na konci kola vše zamíchat a nachystat znova. Že by příprava na rozšíření?
  2. U destičky trhu, která znovu boduje královskou stupnici, je v pravidlech napsáno, že je možné body ztratit, což podle mě není možné, protože královská stupnice se vyhodnocuje dřív a žetony, které jsou v záporné části se posunou na nulu před vyhodnocením destičky trhu. Nebo by v tomto případě měly zůstat žetony na místě do vyhodnocení trhu?
  3. Když se otáčí jeden žeton korupce za kolo a záporné pozice se vždy na konci kola resetují, jak je možné dostat se víc dozadu než o dvě políčka?
  4. Bonusová destičku lze získat/odhodit pouze v prvním kole a dále získává hráč nejdále na královské stupnici 4 body (vytištěné na plánu)?
  5. Pokud se hráč rozhodne bonusovou destičku odhodit, tak získá místo ní 4 body?

 

Edit: V pravidlech jsem přehlédnul, že otočení žetonu korupce provádí začínající hráč až ve fázi akcí, a tedy vždy když je na tahu, otočí žeton korupce. To vysvětluje body 1. a 3.

18.6.2023 16:57:44 | Upraveno autorem (porovnej)

Dle mého je vše v pravidlech jasně uvedené, alespoň v EN, CZ jsem nečetl.

  1. a 3. Odpověděl jsi sám, je možnost spadnout níž, každý hraje 3 tahy (kostky) za kolo. Proto 3 žetony.
  2. Hned první věta (tučně) uvádí, že: “This is a special tile that needs to be scored before resetting the King track!”. Tzn. skóruje se před navrácením ukazatelů na 0.
  3. viz 1.
  4. Bonusovou destičku získává pouze hráč, který je nejdál vepředu na tracku, když je shoda, tak ten co je nejvíce vespod. Buď si ji vezmeš nebo zahodíš pokud nemáš místo nebo se ti zrovna nehodí neb už např. stejnou máš (erby). Výjimkou je poslední kolo, kdy se nehraje o destičku ale právě o předtištěné 4 body. 
  5. Za zahození destičky žádné body nezískáváš, ani na stupnici ani kdekoliv jinde. Braní destiček je vždy na volbě hráče, není povinné.

18.6.2023 18:28:20

@krikic máš pravdu, v anglických pravidlech je vše vysvětleno. V českých pravidlech vypadla tučná věta o tom, že se ten trh vyhodnocuje před resetem stupnice. A chybí také věta o doplňování bonusového žetonu ke královské stupnici pro druhé a třetí kolo.

18.6.2023 18:47:00

Vybíráme z Bazaru

Hannibal a Hamilcar + dve miniexpanze
Hannibal a Hamilcar + dve miniexpanze
Akt. cena: 90 €
Končí za: 12 hodin

Offcanvas