Skymines - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Sci-fi
Herní kategorie: desková hra, ekonomická
Čeština: není
Vydavatelé: BoardM Factory
Deep Print Games
Maldito Games
Pegasus Spiele
Super Meeple
Autoři: Alexander Pfister
Viktor Kobilke
Rok vydání: 2022
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

Před padesáti lety začalo lidstvo těžit na Měsíci a asteroidech a po celá desetiletí byl tento úkol pevně v rukou Světové vlády. Ale nepokoje posledních let způsobily, že se tento podnik zhroutil. Nyní se na oblohu vydávají dobrodružné společnosti a soukromí investoři, aby tuto těžební síť oživili.

Skymines je komplexní hra s principy výběru/dobírání karet s jejich sestavováním do určitých kombinací (programováním). Máte možnost rozšiřovat vliv společností těžících na Měsíci (nebo asteroidech), získat tak jejich akcie, které vám naopak poskytují bonusy a v konečném důsledku vítězné body. Přitom musíte myslet na výzkum a získávání Helia-3, které poskytují vítězné body.

Příprava hry:

Každý hráč začíná s úvodní kombinací 5 karet a vylosovanou destičkou výzkumu, kterou umístí na svou hráčskou desku. Základní deska je buď povrch Měsíce, nebo pás asteroidů. Jsou vybrány jednotlivé desky společností s různými bonusy. Zamíchány a umístěny jsou destičky výzkumných plánů a zároveň doplňkové karty, které si hráči mohou koupit. Následně jsou na příslušná místa umístěny domečky stanic pro jednotlivé společnosti. Každý hráč obdrží bonusové ukazatele (podle počtu hráčů), které může umisťovat na bonusová pole na hrací desce.

Průběh hry:

Hra se hraje na 7 kol. Každé kolo má tři fáze. Tyto fáze jsou:

  • Plánování kola - hráči si z karet na ruce vyberou ty karty, které budou hrát v daném kole, a přidají je na své akční sloty v dolní části hráčské desky. Počáteční 3 sloty si hráči mohou zvýšit na 5 pomocí postupu ve výzkumu.
  • Akce - hráči střídají při provádění akcí. Každý hráč vždy po jedné akci počínaje začínajícím hráčem. Akcemi může hráč kupovat další karty, postupovat na stupnici jednotlivých společností ke koupi akcií, rozšiřovat působení společností (umisťování stanic za energii), využitím vědců v laboratořích - postup ve výzkumu (dobírání destiček výzkumných plánů) nebo vědců v terénu (postup na stuonici Helia-3) a také umístěním bonusového ukazatele na pole na hrací desce (např. směna karet za peníze, získání akcií, dodatečných vědců, možnost začít další kolo apod.). Poslední akcí je ukončení tahu v daném kole spočívající v dobrání karet z horní (odkládací) části hráčské desky a umístění zahraných karet do odkládací oblasti - touto kombinací si hráč mixuje karty do dalších kol.
  • Příprava dalšího kola - doplnění míst po využitých výzkumných plánech, odebrání bonusových ukazatelů z desky a doplnění koupených karet na desce.

Umisťováním zahraných karet na odkládací plochu hráčské desky si hráč připravuje vhodnou kombinaci karet pro další kola (= programování karet). Hra opravdu vyžaduje značnou dávku plánování, zároveň musí hráč regovat na tahy soupeřů.

Konec hry:

Po sedmém kole následuje konec hry a závěrečné bodování - hráč získává body za postup na stupnici výzkumu, na stupnici Helia-3 a za akcie společností podle počtu jejich stanic na Měsíci/Asteroidech (čím více stanic, tím hodnotnější akcie). Vítězné body přidávají i peníze hráče na konci hry.

Shrnutí

Jedná se o poměrně komplexní hru, která uspokojí hráče hledající hru, nad kterou se budou muset pořádně zamyslet. Pozor však na analýzu/paralýzu, která v této hře může nastat, protože počet možných akcí/postupů je obrovský.

Hra bude také vyhovovat hráčům her se zaměřením na scifi (vesmír). Ale pozor, je to násobně těžší než např. Teraformace Marsu.

Autor: slama6

Další názvy této společenské hry

  • 스카이마인

Vybíráme z Bazaru

Prodám Říše příšer
Prodám Říše příšer
Akt. cena: 600 Kč
Končí za: 4 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas