Sky Team - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 2
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 20 min
Herní svět: Současnost
Herní kategorie: kooperativní
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
ADC Blackfire Entertainment - logo
Autoři: Luc Rémond
Rok vydání: 2023
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Poslední kolo a Kontrola

Zdravím. Mám 3 otázky:
1. Když vlastním speciální schopnost Kontrola (když jsou kostky na naklonu stejné, dostanu kafe). Platí to i když jsou kostky různé a já je uvedu na stejnou hodnotu pomocí kafe?

2. V posledním kole házím kostkami už jen na motory vzhledem k brzdám nebo ještě mužu vylepšit brzdy případně dostat kafe?

3. Když mám ukazatel paliva, je nutné ho upravit i v posledním kole kdy už jen “brzdím”? 

Děkuju moc za info


 

5.4.2024 21:09:41

  1. Jelikož při použití kafe se mění přímo hodnota kostky tak ano, platí.
  2. Žádné jiné změny v pravidlech (kromě použití brzd) pro poslední kolo hry nejsou popsány,  tj. hraješ standardně se 4 kostkami.
  3. Toto je uvedeno přímo v pravidlech u modulu palivo: Přesunete-li v jakémkoli okamžiku,
    a to i v závěrečném kole, ukazatel
    paliva na políčko , dojde vám
    palivo a prohráváte hru!

5.4.2024 21:21:00

@Creatides 
Děkuji za info. Jen se ještě ujistim na otázku č.2: Vím že hraji se 4mi kostkami, ale mám je pouze k tomu brzdení, nebo je mohu použít i na jiné věci, například kafe, zlepšení brzd případně vyrovnaní letadla (jestli je to v tehle fazi hry ještě možné)? 
Děkuji 

6.4.2024 16:58:42 | Upraveno autorem (porovnej)

@Poky619 

Pokud chceš označit uživatele, kterému odpovídáš, nebo aby mu přišlo upozornění, že jsi odpověděl, zde je návod ;-)

https://www.zatrolene-hry.cz/clanek/tipy-a-triky-pro-pouzivani-diskusi-a-komentaru-8832/

 

6.4.2024 19:09:46

@Poky619 Ano, hraješ běžné kolo. Kostky můžeš umísťovat kamkoliv jako normálně. Jen při umístění druhé kostky na motory musí být vše hotové na přistání abys vyhrál.

6.4.2024 21:43:30

@Creatides Jako je to logické, ale pátral jsem po tom a ani na BGG jsem nenašel jasnou odpověď. Tam píšou, že musí být do konce kola všechno správně nastaveno (pořadí je prý jedno, je na to zkrátka celé kolo). Z logiky věci vyplývá to, že by motor měl být úplně poslední, aby se naposledy zabrzdilo  (a nic tomu asi ani nebrání), ale zároveň ta logika trochu kulhá i v jiných kolech, kdy se různě věci nastavují a tam to nikdo něřeší. Takže fakt nevím a čekám, že to zkusím na BGA, aby to bylo jasnější.

Tys to vyčetl kde přesně? Protože v pravidlech je zkrátka jen seznam toho, co má být splněno. O pořadí splnění tam nic není.

17.4.2024 09:46:51 | Upraveno autorem (porovnej)

@Creatides , @Poky619 - na pořadí akcí v posledním kole nezáleží, jen musíš splnit všechny podmínky vítězství do konce kola a zároveň v okamžiku vyhodnocení rychlosti nesmí být rychlost větší, než je hodnota brzd.

Ve skutečnosti tak můžete klidně nejdříve nastavit oběma kostkami dostatečně nízkou rychlost a teprve poté doladit podvozky, klapky a sklon. Prostě máte k dispozici všech 8 kostek a můžete je využít i po vyhodnocení rychlosti stejně jako v každém jiném kole.

Takto se k tomu na BGG vyjadřuje sám autor.

Prostě si to představte třeba tak, že to poslední kolo ještě nejste na zemi, ale těsně nad zemí.

4.5.2024 23:32:23 | Upraveno autorem (porovnej)

@Raelag, @Creatides, @Bluda 

.Ja to chapu, tak ze jakmile se umisti kostky na motor tak v tu chvili se ihned vyhodnoti pravidla pro brzdeni a konec hry (brzda, klapky, podvozek, pripadne dalsi), stejne jako v jinem kole se v tu chvili ihned vyhodnoti priblizeni. Predtim tudiz muzu libovolne umistovat kostky. Takze je to tam vlastne implicitne napsano ze to musis splnit pred motory. ¯\_(ツ)_/¯

 

Ale v pravidlech se jeste pise, ze v kazdem kole musim umistit kostky na naklon a na motory. Plati tohle i v poslednim kole? Musim umistit kostky na naklon i kdyz ho mam vyrovnany? Tzn driv nez polozim na motory?

 

15.5.2024 14:59:35

@ekar ano, musis mit kazde kolo naklon a motory. Ackoli je tematicke to brat tak, ze 2.kostka na motor spusti brzdeni a uz je konec a vsechno musi byt pripraveno (a se zenou to tak hrajeme), tak dle pravidel to neni takto striktni. 

Ve skutecnosti se proste po poslednich kostkach zkontroluji klapky, podvozel, naklon a zabrzdeni a taky vycisteny koridor. Pokud to mate, tak vyhravate. Jinak prohra. A samozrejme naklon a motory se hodnoti okamzite po polozeni 2.kostky, pokud nezabrzdite, nebo naklon bude vychylen, tak neni treba dohravat a je to rovnou konec.. 

15.5.2024 20:59:37 | Upraveno autorem (porovnej)

@Raelag 

ok, ale teoreticky když předposlední kolo mám srovnán náklon, tak v posledním kole můžu položit 2 kostky na motor a tím končím a 6 kostek mě zůstává jen tak.

Samozřejmě pokud nemám náklon, tak se snažím to dorovnat a až poté zabrzdit, ale když náklon mám, stačí mě 2 kostky a pasažéři tleskají :D 

16.5.2024 19:12:29

@Koláč19 je jasně řečeno, že každé kolo musis povinně dávat kostky na motory i na naklon :) 

16.5.2024 19:18:25

@Raelag to chápu, ale v pravidlech strana 11 jsou podmínky vítězství:
Na ukazateli přiblížení nejsou žádné žetony letadel.
Veškeré přepínače klapek a podvozku svítí zeleně.
Ukazatel náklonu je ve zcela horizontální poloze.
Po umístění kostek motorů je hodnota vaší rychlosti nižší než hodnota brzd.
- ty jsi toto schopen splnit, jen pomocí dvou kostek.

A když se koukneš na ten obrázek, který u toho je, jsou tam jen dvě kostky.
I ta strana č.10 - stačí jen zabrzdit, o náklonu se nemluví.

Z logiky věci - jasně musíš prostě náklon a motory, jako každé kolo, ale ten konec je trošku matoucí.

16.5.2024 19:35:18

@Koláč19 rozumim, priklad je divnej.. Ale na str. 5 je uvedeno, že naklon je povinný ;) na poslední kolo píšou, že změna je jen v motorech.. 

A logicky i na přistání stále držíš knipl :D

16.5.2024 19:41:53

@Koláč19 , @ekar 
Poslední kolo je kolo jako každé jiné, jediná změna je, že neporovnáváš rychlost s horním “pravítkem” s modrou a oranžovou značkou, ale s dolním “pravítkem” s červenou značkou :) . 

Prostě se normálně odehraje celé kolo, všech 8 kostek (pokud to má ještě význam), nejdřív klidně nastavte dostatečně malou rychlost, pak se srovnejte a nakonec třeba vytáhněte kola a odvolejte cizí letadlo z letiště…

Ber to tak, že ač to kolo hraješ třeba dvě minuty, tak to vlastně představuje to, že tam namačkáte prakticky všechno z toho kola najednou - v reálu asi taky když zrovna vytahuješ podvozky, tak na chvíli nepustíš knipl - přesně jak píše @Raelag  :D .

Pokud v posledním kole nedáte kostky na náklon, tak i když je všechno ostatní ok, automaticky prohráváte :) .

16.5.2024 19:56:16 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

MIND MGMT EN Retail
MIND MGMT EN Retail
Akt. cena: 800 Kč
Končí za: 6 dnů

Offcanvas