Na křídlech - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 70 min
Herní svět: Zvířátka
Herní kategorie: karetní hra, strategická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Elizabeth Hargrave
Rok vydání: 2019
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Budoucí překlad rozšíření? Problém?

Český překlad hry upravoval některé bodové ohodnocení určitých osobních úkolů, jelikož překlad ptáku není doslovný (což samozřejmě nikdo ani nechce), ale ornitologicky správně, tak vznikl problém kdy se u některých jmen nepřeložila barva nebo část těla, které některé úkoly vyžadují.
Samozřejmě dle procentuálních změn upravili následné bodové ohodnocení osobních úkolů. Vyřešeno.
K problému...
Rozšíření má přidat 81 nových evropských ptáků, kteří se mají napasovat do základní hry. Stonemaier potvrdil, že žádné upravované osobní úkoly nebudou, pouze se přidají nové (balancované ze základní hrou - angl. verzí) a evropští ptáci budou přesně procentuálně odpovídat již úkolům stávajícím.
Už teď se předpokládá že budou vycházet další rozšíření.

Tak se ptám jak MINDOK tento problém má v plánu řešit?
Ke každému rozšíření bude speciálně dodávat sadu upravovaných balancovaných osobních úkolů?
Samozřejmě dalšími překlady bude vznikat více a více odchylek od originálu a český Wingspan bude svůj vlastní originál. ;)

7.10.2019 21:25:18

VLCzek
Stejný problém budou řešit i jiné lokalizace, předpokládám že k tomu budou mít u SM games něco vymyšlené,je dost možné že tam těch pár upravených karet bonusů kterých se to případně dotkne bude přidáno.

7.10.2019 21:31:22

Uprava
Podle mne je reseni logicke:
Anglicke rozsireni pasuje k anglicke verzi zakladni hry.

Ceske rozsireni Mindok pripravi (doufejme) tak, ze bude pasovat k ceske verzi zakladni hry. Urcite to nebude snadny ukol. Ale jestli to slo resit pro zaklad hry, urcite to v ramci moznosti pujde vyresit i pro rozsireni...

7.10.2019 22:34:19 | Upraveno autorem (porovnej)

robkin
Jenže anglická verze si prostě vybrala pro rozšíření ptáky tak, aby zůstaly zachovány poměry karet ptáků s barvou v názvu s jménem osoby v názvu atd. a ti byli nakresleni,lokalizace pak musí s tímhle už pracovat a dochází k tomu co se stalo už u základu že se poměry trošku mění proto i tam byla úprava bonusů, takže se i nadále budou pravděpodobně tyhle bonusy muset lehce upravovat pokud se poměr nějak výrazněji změní.

7.10.2019 22:45:05

čím víc, tím míň...
Čím větší počet karet bude ve hře, tím menší budou rozdíly v mutacích... Jestli má jméno v názvu 5 karet z 10 nebo 6 z deseti je větší rozdíl, než 5/6 karet ze 300. Věřím, že si s tím MINDOK poradí, ale pokud je problém dotisknout opravené karty ze základu (viz jiné vlákno), tak toto je vlastně stejná situace, musely by se přetisknout dotčené karty úkolů, tedy pokud nějaké takové případy nastanou.

8.10.2019 08:36:46

...
V české verzi to bohužel nebude fungovat jako v originále. Pravděpodobnosti se liší, ale není to zásadní. V pravidlech rozšíření bude uveden návrh, jak bodové bonifikace upravit.
Překladatel pravidel nejen pro fu Mindok

11.10.2019 17:51:33

úprava
A to sa naozaj nedajú dať tie 4 karty tajnych úkolov dať dotlačit s upravenými hodnotami (percenta a bodove hodnoty)? Pripadne aj 3 opravene karty vtákov?
Je na .... ak si clovek musi upravovat podla pravidiel bodovanie na kartach, ktore ich tam uz v nejakych hodnotách majú vytlacené. Aspon grafika kariet na stiahnutie, ktore sa dajú vytlacit a vlozit do obalov.

11.10.2019 18:41:53 | Upraveno autorem (porovnej)

Nebude to fungovat jako v originale
Ja proste budu zase za rejpala. Jo nehral jsem to, vim o tom prd, klidne me rozsekejte argumenty, budu jen rad.

Nebude to fungovat jako v originale, pravdepodobnosti se lisi, ale nebude to mit vliv na hru. Jak to muzete vedet? Predpokladam ze original byl testovany aby to nejak fungovalo. Prekladatele to zmeni. Testovali tu zmenu aby to opravdu bylo ok?

Me to pripada, ze se za kazdou cenu preklada nejaka hra jen protoze to je aktualne hit na poli jednoduchych rodinnych her.

Jak jsem psal vyse vyvedte me z omylu budu jen rad, ale zatim mi z toho vychazi ze se tady tvori neco noveho co nebylo testovano a doufa se ze ani bezni casual hraci neprijsou na to ze je hra broken.

11.10.2019 19:04:19

Beholder
No vzhledem k principu hry je zrejme, ze jde jen o statistiku.
Kdyz mam ukol na karty s pravdepodobnosti 4% bude za kazdou kartu 3 body. Kdyz je pravdepodobnost 25% tak dostanu 3 body za 4 takove karty, 9 bodu za 9 takovych karet (je to jen priklad vyvareny z hlavy, presne pomery neznam - nejsem autorem a zatim nemam tu hru tak nahranou abych je zjistil/znal). Samotna hra (efekty karet, prace s krmenim, vejci, vykladanim ptaku, dobiranim karet) se tou lokalizaci nemeni a nema na to vliv.
Jedine na co to ma vliv jsou ty procenta. A pokud prekladatel zvladne procenta, nijak to hru neovlivni. Podle stejneho klice dokazu i ja tuzkou namalovat na 13 karet cerny puntik a k tomu udelat ukol na ptaky s cernym puntikem za 1 bod kazdy... (priklad - opet viz. ta matematika s procenty).

Takze to proste bude fungovat, dokud budou fungovat ty procenta...

Edit a jeste k tem zmenam: Za mne je super, ze je ochota pri prekladu toto resit. Neresit to by prave znamenalo nefunkcni a nehratelnou hru, protoze by to bylo nelogicke... Priklad ukolu: Vykladej ptaky s nazvem v barve, ale on by cesky barvu v nazvu nemel a presto by se pocital? Diky nechci...

11.10.2019 19:14:09 | Upraveno autorem (porovnej)

beholder
Zkus počkat, až to uvidíš... A nezměnil to (jen) překladatel.
Překladatel pravidel nejen pro fu Mindok

11.10.2019 19:15:48 | Upraveno autorem (porovnej)

karel
A kto este?

11.10.2019 19:44:52

Beholder
Pokud by byla lokalizace Wingspan na tobě, co bys dělal? Měl bys v zásadě dvě možnosti: lokalizovat hru tak, aby odpovídala českým reáliím (tzn. upravit zejm. názvy ptáčků), anebo "otrocky" zachovat původní názvy (které jsou zásadní pro plnění některých úkolů). V prvním případě se nevyhneš tomu, že budeš muset upravit dotčené karty úkolů. V druhém případě se nevyhneš kritice za to, že nějakého notoricky známého ptáčka označuješ jinak, než jak je znám tady...

Já osobně jsem jednoznačně příznivec prvního řešení, které Mindok zvolil. Nemám to sice nijak pečlivě prostudované a propočítané, ale souhlasím s Robkinem, že související úprava úkolů by neměla být nic zásadního a nemělo by jít o něco, co by potenciálně rozbíjelo hru. Jde ostatně o nenáročnou rodinnou pohodovku, ne o hardcore turnajový kousek. Tzn. i kdyby se ukázalo, že některé úkoly jsou díky lokalizaci silnější nebo slabší (čehož si v tento okamžik vědom nejsem, ale třeba to ukáže čas), nemám s tím žádný zásadní problém.

11.10.2019 20:44:19

Hra
Dneska hra dorazila. Možná je to jen můj pocit,ale : pokud by se nechal i anglický název(latinský už je),Mohly se osobní úkoly plnit né podle názvu ,ale podle těch čtyř písmen ,které by byly stejné jako v originálu.
Vždyť je to hra a né pomůcka pro ornitology.

11.10.2019 22:53:10

Naucna
Hra je aj naučna a neviem ci by tam chcel mat niekto sykorku, bociana ci ďatla po anglicky :) .

12.10.2019 00:09:02 | Upraveno autorem (porovnej)

komunita
Vypiplaná hra s nádhernými ilustráciami a produkciou, prístupnými rodinnými pravidlami... Mindok odviedol s lokalizáciou skvelú prácu a ďakujem za vydanie tejto hry do CZ. Na to, aký typ hry to je, je okolo nej toxická komunita, ktorá si zakladá na drvivej porážke súperov o 2 body, nadáva na hru založenú čiastočne na náhodnej ponuke ťahaných kariet, že na troch kartách nie je písmenko.. Keby sú majstrovstvá sveta v hre "Na křídlech", tak pochopím, ale na to, že si to zahráš so ženou, malou sesternicou a nehráčmi, ktorým je to šuma-fuk, či výskyt vtáka s geografickým názvom je 17% alebo 19% a radšej si prečítajú zaujímavosť o Plamienke Driemavej... Robíte z komára somára a čerešnička na torte je, keď to hodnotia hráči, čo to nehrali, iba čítajú fóra o nevyváženosti.

12.10.2019 09:03:16

Victarion
palec hore

12.10.2019 11:45:41

Toxická komunita
To jsi trošku přestřelil ne ?
Tu je diskuse o tom jak bude Mindok řešit rozšíření(pokud bude).
Je jasné ,že si hodně majitelů základu ,rozšíření nekoupí.Ale ty ostatní ,co mají zájem,zajímá jak se to bude řešit.

12.10.2019 13:01:33

procenta

Myslím, že ta procenta se změní minimálně a na hru to nebude mít prakticky žádný vliv. Kdo to hrál, tak ví, jak ty karty chodí a jak se úkoly plní. Pro nás jsou ta procenta nedůležitá a kdyby tam nebyla napsaná, vůbec by nám to nevadilo (ať si hraním každý přijde na to, co se vyplácí a co ne). Upřímně řečeno, moc nechápu hysterii některých lidí z toho, že ta procenta pak nebudou odpovídat :)

27.11.2020 10:58:02

Drak
Prisiel si po roku do tohto vlakna, aby si tu pisal o hysterii? :D
Ked, uz na prvu expanziu, su davno karty s opravenymi bodovanim a percentam k dispozicii?

30.11.2020 17:18:36

Vybíráme z Bazaru

Folklore: The Affliction - prodám
Folklore: The Affliction - prodám
Akt. cena: 530 Kč
Končí za: 8 dnů

Offcanvas