ISS Vanguard - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 13 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Sci-fi
Herní kategorie: kooperativní
Čeština: vydání ohlášeno
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Krzysztof Piskorski
Marcin Świerkot
Michał Oracz
Paweł Samborski
Rok vydání: 2021
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Dojmy

Zakládám obligátní vlákno: jaké to je?

Příběhových kampaňovek se teď v posledních letech vyrojilo docela dost a nejde stihnout všechny, tak bych rád šel jen po těch nejlepších :)

Zajímá mě hlavně hratelnost co se týče mechanik v porovnání s jinými příběhovkami (Spící bohové, Tainted Grail), úroveň imerze (jak moc to člověka vtáhne a nepustí) a kvalita příběhu. Viděl jsem videa na youtube, ale to mi neřekne tolik, jako zpráva z první ruky. 

Má smysl do toho jít? Obstojí to v konkurenci?

Díky za názory.

27.3.2024 10:04:01

Hru jsem si poridil abych podporil Gamefound, kdyz byl na zacatku. Nasledne mi doma lezela rok a nikdy jsem se nedonutil k tomu ji rozbehnout. Tady jsou duvody:

  • Hromada pravidel
  • Doporucene hrat solo/ve 2
  • Mechanicky prumerne 

Hru bych doporucil: 

  • 2 dobrejm kamosum, kteri toho maji dost nahrano a vi, ze jim kostky nebudou kazit zabavu.

27.3.2024 10:32:29 | Upraveno autorem (porovnej)

Nikdo dalsi nema na hru nazor? Bud je tak skvela, ze travite cas hranim a ne psanim, nebo tak prumerna, ze neni co napsat? :D 

V pomerne dlouhem vlakne na Redditu je prevladajici nazor “vyborna solovka prvnich par hodin, pak to zacne byt opakujici se nuda”. 

https://www.reddit.com/r/boardgames/comments/14xsrlb/thoughts_on_iss_vanguard/

Fakt bych byl rad i za mistni nazory. 

2.4.2024 11:33:15 | Upraveno autorem (porovnej)

Nemám tolik nahráno, abych  mohl pořádně hodnotit. Nicméně zatím mohu hodnotit velice kladně, kde hlavním lákadlem je samozřejmě příběh. Co se týče opakujících mechanik, tak za začátku určitě v pohodě, uvidím co dál.

 

Za mě mohu jedině doporučit :-) 

 

 

IG @deskove.hry

2.4.2024 11:39:53

Mám nahráno jen asi 7-8 dní v solo a parádně mě to baví. 

Hezky se to rozjelo. 

 

2.4.2024 13:55:21

Jako každá hra, tak ani tahle nemusí sednout každému, ale za mě si rozhodně zaslouží své místo na výsluní.

Základ jsme dohráli před rokem a nechali jsme v něm cca 100 hodin. Upřímně jsme záměrně odkládali konec kampaně, dokud jsme neprošmejdili každý kout galaxie. Nyní netrpělivě vyhlížím aktualizaci aplikace, abychom se mohli pustit do rozšíření.
Osobně mi hra poskytla zatím můj nejsilnější příběhový zážitek (srovnávám s tituly jako Tainted Grail, PánOPrstenů, Spící bohové, Sedmý kontinent, Pandemic Legacy, Panství hrůzy, ...). Domnívám se, že příběh dokáže zaujmout i hráče, kteří sci-fi zrovna neholdují.
Co se imerze týče, tak si samotný základ nestojí vůbec špatně, rozšíření Osobní složky ji posune na další úroveň a namluvené dialogy v aplikaci (pouze EN) ji vystřelí do výšin. Se svou posádkou se dokážete sžít, máte radost z jejich úspěchů a povýšení, a jejich ztráta zabolí.
Úvodní setup před kampaní je dlouhý a bolestivý, ale na druhou stranu se díky němu důvěrně seznámíte se všemi komponentami.
Pravidel zase tolik není a když to dost zjednoduším, tak pokud pochopíte jak funguje ověření kostkami, umíte půlku hry. Tou druhou vás při řízení lodi za ruku provedou stránky v pořadači.
Příprava na průzkum planety se umí dost natáhnout (výběr posádky, vybavení, přistávacího modulu a jeho vylepšení, kostek, deck-construction balíčku) - je ovšem potřeba ji nezaměňovat se setupem a uvědomit si, že i tohle je součástí hry.
Každá planeta přináší menší či větší twist, který rozbíjí onu repetitivnost a přináší menší či větší wow efekt.

Kdybych nutně chtěl najít něco, co by se dalo vytknout...

  • nutnost přeskládat balíček sekčních karet, pokud na misi posíláte posádku s různými hodnostmi (Podotýkám ale, že nejsem fanda deck construction. Navíc tohle lze obejít cyklením lidí se stejnou hodností.)
  • povinnost někde přistát, pokud nechci přijít o morálku (Nicméně stačí líp plánovat trasu a později je k dispozici i spousta možností, jak si zase morálku zvednout.)
  • v pozdní fázi hry už není při řízení lodi moc co dělat (Za to si nejspíš můžeme sami, protože jsme dlouho odmítali jít do finále.)

Před nástupem na ISS Vanguard je ovšem nutné si zodpovědět několik otázek... Chci zažít silný příběh, jehož děj ovlivňují jak má rozhodnutí, tak i osud (rozuměj kostky)? Nevadí mi dlouhé partie? Jsem ochotný jednomu titulu obětovat 50 a více hodin? Jsem schopný hrát pravidelně a celou kampaň odehrát bez dlouhého přerušení?
Pokud si na něco odpovíte NE, tak si raději kupte knížku. 😉

2.4.2024 14:25:20 | Upraveno autorem (porovnej)

@Sady diky za parádní “recenzi” plnou uzitecnych postrehu. Ve vysledku me to spis namotivovalo hru zkusit, i kdyz zatim netusim, kde vezmu tech 50 hodin :)

2.4.2024 15:54:33

@Sady Skvělá charakteristika hry, plně podepisuji. 

Já si hru rozložil, rozjel a plánuji jí složit až po dohrání. Pokud od hry očekáváte co ta hra je - space operu s výborným příběhem, krásnou produkcí a spoustou rozhodnutí a managmentu posádky a lodi, tak budete plně spokojení a za ty peníze to rozhodně stojí. 

Není to Karak, Duna, Arnak ani nic podobného. Je to cestování vesmírem, objevování planet, vylepšování lodi a řízení a ovládání 4 sekcí posádky s tunou postav. Se spoustou rozhodnutí a managmentem kostek. Mezi explorací a dobrodružstvími na planetách listujete lodní knihou a vylepšujete, vyrábíte, rekrutujete a vynalézáte a mazlíte se se svojí základnou/lodí. 

Pro mě parádní zážitek.

2.4.2024 18:26:58

@Dansemacabre - nebudu opakovat, co již psal Sady. Jen potvrdím jeho dojmy a doplním:

Za mě určitě top kampaňovka, pro fanoušky Mass Effectu bych si dovolil tvrdit i povinnost. Dohráno cca za rok (s pauzou přes velké prázdniny) ve třech během 70 hod. herního času s tím, že jsme prošli úplně vše, co jsme mohli. V angličtině.

Příběh je parádní a hezky se odvíjí, společně s aplikací hra dokáže vtáhnout. Kostek netřeba se bát, trocha napětí tam sice je, ale je spousta možností, jak je ovlivnit. Hlavně je třeba trošku kalkulovat s pravděpodobností, rozumně hody pojišťovat a nedoufat “že to nějak padne”.

Někoho může odrazovat herní doba (setup, management lodi, zkoumání planety), ale my jsme to brali tak, že si jdeme vždy užít hru na celý večer. Jediné, co bych možná vytknul bylo, že ačkoli je ve hře spousta vybavení, různé výsadkové moduly apod., je často očividné, co je lepší/silnější/užitečnější. Takže jsme většinu hry hráli se stejným vybavením, a velké procento se do hry vůbec nedostalo.

---------------------------------------------------
správce katalogu her, vydavatelů a autorů

2.4.2024 23:47:35 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Hra o trůny: Železný trůn
Hra o trůny: Železný trůn
Akt. cena: 250 Kč
Končí za: 4 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas