Heat - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 6
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 60 min
Herní svět: Současnost, Sport
Herní kategorie: desková hra, závodní
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
ADC Blackfire Entertainment - logo
Autoři: Asger Harding Granerud
Daniel Skjold Pedersen
Rok vydání: 2022
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Chlazení ADRENALINEM na 3. a 4. rychlosti

Zdravím všechny HEATaky a těším se na rozšíření HEAT - Heavy Rain. Nikde zde v otázkách ani diskusi jsem nenašel odpověď na můj dozaz, tak se chci zeptat. Jde o chlazení díky adrenalinu. Píše se adrenalin = 1 chlazení navíc, pokud je hráč poslední. Ptám se, jsem poslední a mám zařazenou 3. nebo 4. rychlost, v důsledku čehož nemůžu chladit využitím symbolu chlazení na řadící páce, protože na 3. a 4. stupni žádné chlazení nakresleno není. Tudíž mám možnost 0 chlazení. Protože jsem ale poslední mohu využít adrenalin a přičíst si 1 chlazení navíc, tedy 0 + 1 = 1? Navíc 1 chlazení (aktivací adrenalinu) plus žádné možné chlazení v důsledku zařazení 3. nebo 4. rychlosti je dle mého výsledné 1 chlazení a mohu tedy zahrát z ruky 1 HEAT kartu na motor, je to takto správně??? Nikde není napsáno, že to není možné, pouze se píše Adrenalin = 1 chlazení navíc. Takže pokud je 0 a mohu díky poslední pozici aktivovat mechaniku +1 ke chlazení, mělo by jít chladit z posledního místa i při zařazené 3. nebo 4. rychlosti, nebo chápu něco špatně a jde to? V pravidlech se píše, že symboly se vyhodnocují samostatně, vyhodnocuji tedy čistě symbol chlazení aktivního efektu Adrenalinu umožňujícího +1 chlazení, pokud jsem poslední a nemá to nic společného s tím, že díky efektu řadící páky a zařazené rychostli 3 nebo 4 nemohu použít žádné chlazení. Neguje tím pádem 3. nebo 4. rychlost možnost chlazení obecně tedy i adrenalinem nebo ne? Vím, že to zní možná divně a pořád dokola, ale za mě je 0 + 1 stále = 1, takže chladit díky adrenalinu byť i při zařazené 3. nebo 4. rychlostli, by v rozporu s pravidly být nemělo. Naopak, je to možná troufalé, pro někoho třeba i divné či nezvyklé, ale nemělo by to být nemožné nebo výslovně zakázané. Jak to vidíte vy?:-) Děkuji za odpověď...  

20.12.2023 17:17:51

Pokud jsi poslední (při hře ve více než pěti hráčích i předposlední), můžeš použít +1 chlazení bez ohledu na zařazenou rychlost. Pokud bys měl možnost chlazení i díky zařazené nižší rychlosti, tak se můžeš ochladit za všechny tyto bonusy.

20.12.2023 17:46:13

Tak my to hrajem tedy jinak. Já ve větě "… získat 1 ochlazení NAVÍC…." uplně cítím tu nutnost že musím chladit a při tomto kroku chlazení mám bonus z posledního respektive předposledního místa o jedno chlazení navíc. Nikoliv že automaticky chladím. Ani mi to nezapadá do konceptu hry, když valím motor na plný kule v plný rychlosti proč bych měl technicky jako z ničeho nic chladit? :)

21.12.2023 08:56:24 | Upraveno autorem (porovnej)

Toto není tématické pravidlo, ale čistě mechanické, vyrovnávací. Aby nikdo moc nezaostával a závody byly napínavé až do konce.

21.12.2023 10:04:23

Zaprvé, je to vyrovnávací mechanika hry, jak psal Creatides

Zadruhé, pokud valíš na 4.rychlost a zahraješ kartu s chlazením, tak jí taky ignoruješ, protože nejedeš na 1 nebo 2? Pak ty karty by byly dost omezené kdy je můžeš zahrát a ty chceš mít přece právě ty karty na to, abys mohl dělat něco extra a ne že je máš a musíš nejdříve pro to připravit auto. Vždyť jsi v garáži strávil před závodem dost času, abys měl tato vylepšení :).

Zatřetí, v pravidlech to není exaktně tak napsané, ale bere se to vlastně jako součet z dílčích kroků a možností jak ochladit. Tj.:

Adrenalin + 1./2.rychlost + karty = součet chlazení

Můžeš být tedy poslední, jet na 4 a chladit za adrenalin a karty. Nebo pojedeš jako poslední na jedničku a můžeš chladit teoreticky až zbylých 6 karet, přičemž max. chlazení je 7 (1 z adrenalinu, 3 za rychlost, 3 z karty)

21.12.2023 12:45:29

Chápu vyrovnávací pravidlo samozřejmě, ale musí mi dávat smysl, vyzkouším ale asi zůstanu u našeho výkladu, přinášelo nám to dost výhod a neměli sme problém, naopak přišlo mi že je jich opravdu až dost. Navíc fakt chladit kdykoliv je podle mě až mooooc přeboostěný. A to to hraju i solo proti Legendám a že ty uměj občas jezdit jak bohové :D

21.12.2023 12:56:40

Vážení pánové, velice děkuji za vaše příspěvky. Přesně to co píšete výše se ve mě bilo. Zda to není tak trochu proti "herní logice" - valit jak píše Edison na plný kule a chladit. Na druhou stranu, nechali nám tady autoři a vývojáři hry takový trochu herní oříšek, protože to opravdu napsáno v pravidlech nikde exaktně není, že se zakazuje chladit adrenalinem na 3. a 4. rychlosti. Proto z mého pohledu, co není výslovně zakázáno, je povoleno. Nejpádnější argument bych asi viděl ve výkladu MuredeJacka: "chceš mít přece právě ty karty na to, abys mohl dělat něco extra a ne že je máš a musíš nejdříve pro to připravit auto". Chápu to tak nějak podobně a rozhodující je symbol a jeho podmínka. Symbol chlazení u adrenalinu je aktivní, pokud je splněna podmínka (posl./předposl.+posl. u 5+6 hr.), tzn. zařazená rychlost nemá na vyhodnocení adrenalinu žádný vliv. Ano a připouštím, z pohledu fyziky to není úplně nejšťastněji vytvořená herní mechanika, valit na 4-ku na plný kule a chladit, ale co už, je to závod, formule je na to stavěná, natuněná, takže v Trabantu to raději nezkoušejte, ale v Heatu to není žádný problém:-)...

21.12.2023 14:44:48

Vybíráme z Bazaru

7 divů světa: Architekti
7 divů světa: Architekti
Akt. cena: 600 Kč
Končí za: 1 den

Offcanvas