Heat - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 6
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 60 min
Herní svět: Současnost, Sport
Herní kategorie: desková hra, závodní
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
ADC Blackfire Entertainment - logo
Autoři: Asger Harding Granerud
Daniel Skjold Pedersen
Rok vydání: 2022
Sdílej: Facebook

Diskuse ke hře

Dojmy?

Tak uz ma nekdo nahrane? Jake to je ve srovnani s hrou Rivalove? A myslim spis pocitove. Stoji to za to? ma smysl pro hrani ve dvou? Podil nahody, znovuhratelnost ?

14.10.2022 12:38:44

Rivalové je o něco jednodušší hra než HEAT s úplně jinými mechanismy. HEAT je výborná závodní hra, během které budete podřazovat do zatáčky, sprintovat po rovince, využívat sleep stream atd. K tomu bych ještě připočetl výborný sólo mód. Já jsem nadšený.

19.10.2022 08:24:15

Také by mě zajímalo, jestli má smysl i pro hraní ve dvou..

19.10.2022 10:56:53

Toto sa dá hrať v akomkoľvek počte, a je to výborné. Vo dvojici to dokonca ide tak, že si spravíte “tímy” ako vo FR, a každý hráč bude ovládať dve autá, a samozrejme treba doplniť dve legendy. :) 

Ale dobré to je aj bez tímov, ovládaním jedného auta, a doplniť 4 legendy. A ak by legendy boli príliš pomalé, tak im dvihnite čísla na kartách o 2, čo pomôže hlavne na rovinkách, čo následne pomôže v zákrutách… a hneď je to väčšia zábava. :)

 

19.10.2022 13:09:35

Zítra budeme zkoušet hrát HEAT v osmi a to tak, že přidáme dvě formule z druhého HEATu.

19.10.2022 13:19:16

A co takhle srovnání s Formula D ? Má někdo zkušenosti ?

19.10.2022 19:31:36

Dnes prvně odehrán Heat. Prozatím pouze ve dvou hráčích, avšak s použitím modulu Legendy. Zatím u mě převládá velká spokojenost, rozhodně doporučuji. Pro úplnost dokládám, že do této chvíle jsem ze závodních her hrál pouze Grand Prix od GMT a Formula D. 

Grand Prix jsem zkoušel pouze sólově a musím říct, že management hry nebyl úplně nejpříjemnější. Ačkoliv mám rád válečné hry od GMT i MMP, v závodní hře mi úroveň komplexity, srovnatelná s jednodušší wargame, úplně nevyhovovala.

Formula D jsem nahrál desítky her a je to hra, na kterou nedám dopustit. Velkou výhodou této hry totiž je, že ji lze hrát jako dicefest párty hru, ale zároveň u ní lze taktizovat a v tu chvíli jsou dovednost a přemýšlení rozhodujícími faktory. Hra navíc umí odměnit/potrestat za riskování, takže o emoce tu není nouze. Velkým minusem Formula D je však bohužel potřeba více hráčů – čtyři jsou podle mého minimum.

Jak říká níže kolega z Nithranie, Heat bude výborný v libovolném počtu. Prozatím sice nemohu toto tvrzení opřít o empirická fakta – odehrál jsem pouze jednu partii, nicméně troufám si tvrdit, že závodní hra bude ve vyšším počtu lidských protihráčů na kvalitě spíše získávat. Nicméně i ve dvou (s boty jsme hráli v šesti) je hra výborná. 
Zásluhu na tom má zejména velice elegantně řešené AI. Obsluhování botů je extrémně jednoduché, přesto však jedou poměrně rychle a jejich porážka není samozřejmostí. 
Grafika hry je parádní, ale to je čistě subjektivní věc. 
Co však považuji za hmatatelnou přednost hry je kvalitní plastový insert, který člověk dostane již v krabici. Je to přesně ta věc, která průměrného hráče velice potěší a doufá, že se to jednou stane standardem. 
Co se týče hry samotné, měl jsem určité obavy. Zejména jsem se děsil určité plochosti, ale ta se naštěstí nedostavila. Jádrem hry je jednoduchý management karet a poškození, který ale funguje překvapivě dobře. Pokerový hráč, který umí dobře počítat karty, bude mít ve hře velkou výhodu. Akorát zde je těch karet jen málo, takže potřebné “kalkulace” zvládnou i děti během rodinného hraní. Hru jsem zatím hrál jen v té nejokleštěnější podobě. Domnívám se, že počasí a karty vylepšení a sponzorů hru ještě zatraktivní.
Jako každá hra, i Heat má samozřejmě svoje záporné stránky. Pro mě jsou to hlavně pravidla, která nejsou úplně dobře napsaná. U některých karet vylepšení v tuto chvíli tápu, ale doufám v nějaký detailní FAQ a glosář karet. 

Ještě dodávám, že mám českou verzi, která ale směle drží standard BF (AI z té hry by to zvládla pravděpodobně stejně/lépe). Nicméně hra je jazykově nezávislá, takže to vlastně nikterak nevadí. A zatím nevím o faktických chybách, jen ty klasické překlpy BF. 

Takže závěrem, hra je to opravdu dobrá, když jsem ji dneska šel vyzvednout, trochu jsem se obával, jestli Heat obstojí proti Formula D, ale ty hry jsou natolik jiné, že jsem rád, že vlastním obě. 

 

19.10.2022 22:01:07

Přidávám se k nadšeným komentářům. Hráno ve dvou se synem a je to pecka.
Tak moc jsme u toho “řvali”, že i náhodní kolemjdoucí v naší domácnosti se zastavovali a se zájmem se dívali, co to vlastně hrajeme (myslím, že na další partii se už přidají :-) ). 

Zkoušeno s legendami i bez. 
S legendami je to trochu pomalejší, přeci jen člověk musí odtahat čtyři další formulky, ale je to na tři mrknutí, tedy OK. Je to jiné hlavně v “zaplněnosti trati” a dělá to hezké momenty, kdy se některá AI formulka rozjede a člověk ji už nedojede :-) a nebo opačně se plácá o kousek vzadu. Prostě člověk z toho cítí atmosféru závodů. 
Bez legend to s přístupem “nezdržuj přemýšlením jsou to závody" je FOFR… doslova, ale zase pozitivní.
Jasně je tam náhoda, hodně a pokud si na kartu napětí taháte jedničky, kdežto soupeř čtverky nevyhrajete, nebo při draftu vylepšení vám vyfoukne tu super kartu, která se hodí na aktuální dráhu… ale o to nejde, když se u toho královsky bavíte.

Kvalita komponent je super, tady mi nevadí tenké desky hráčů a opět nezávislý kometář nehráče k miniaturním miniformulkám “… ty jo na tom jsou i startovní čísla”. :-D

24.10.2022 13:52:40

Připojuju se k nadšení, jedna z mých TOP závodních her ve sbírce! Už teď se těším zda budou rozšíření v podobě okruhů, šampionátů, nových karet vylepšení a sponzorů. Už i z inzertu se zdá, že je to přiraveno pro 8 hráčů :)

2.11.2022 12:02:18

S jak mladymi spoluhraci jste hrali? Zde je 8let na krabici 10?!

9.11.2022 18:18:26

Já už do toho zatáhl i mýho tříleťáka. Ten ovládá jen legendy, ale cítí se jako plnohodnotný hráč. Já vím, na to ses neptal, ale třeba tahle má zkušenost bude inspirací pro rodiče s opravdu malými dětmi:)

9.11.2022 19:59:40

Máte někdo porovnání s rallyman GT (pocitově)? 

Co vás více bavilo, +/- daných her? 

Díky 

9.11.2022 23:58:56

@Freiby  Možná se trochu střelím do vlastní nohy, protože Rallyman nám právě dorazil a taky ho potřebuju prodat:D, ale HEAT je pro mě osobně hra bez slabin. U Rallymana bych nějaké mouchy našel a třeba v mé stabilní hráčské skupině Rallyman vůbec neuspěl, kdežto HEAT je pro většinu spoluhráčů letošní Hra roku.

Michal Ekrt | Board Games Brand Manager
ADC Blackfire Entertainment s.r.o.

10.11.2022 07:34:42

Já mám rád i Rallymana, ale popravdě jsem byl dost překvapenej, jak moc dobrá hra HEAT je. Pro mě aktuálně asi jednička mezi závodními hrami…

CEO REXhry a PlanetaHer.cz

10.11.2022 10:01:09

tak já jsem velký fanoušek celé série Rallyman, i když pořád jsem přesvědčen, že původní rallyová varianta je lepší než Rallyman GT, takže už se moc těším, až konečně dorazí Rallyman DIRT!

Heat čeká na vánoce, tak potom uvidíme

10.11.2022 18:36:17

Zdá se, že ty pozitivní dojmy a hodnocení zafungovaly, ze známých obchodů to mizí rychle. Sám jsem dnes bral z jednoho shopu poslední kousek a těším se na Ježíška :D

11.11.2022 14:07:29

Na BGG se zminuji,ze tvurci pracuji na revidovanych pravidlech, ktere pak budou soucasti noveho tisku.

Digitalni verzi pravidel planuji zverejnit na strnkach hry u DoW.

3.1.2023 16:54:42

@tondakolik Ahoj, už jsi hrál Heat? Čekám na Rallymana DIRT, chápu že to jsou úplně jiné hry a ten hype kolem Heatu mě začíná celkem rozčilovat :-)

3.1.2023 17:56:49

@Polda Heat jsem už hrál od Vánoc asi třikrát. Synovi se moc líbí. Mě se teda taky líbí, ale nechápu to neustálé srovnávání s Rallyman GT. No teda chápu, jsou to závodní hry a BF je vydává současně… Ale to je asi jediné, v čem jsou ty hry srovnatelné…

Chápu, že Heat je "víc pro každého”, já ale raději tu Závodní hru (velké Z není omyl…).

 

Na Rallyman DIRT se fakt těším, už aby tu byl!

3.1.2023 18:32:44

@tondakolik Právě nechápu proč je Heat tak populární. Hrál jsem Flamme Rouge a to mě nějak nechytlo.. A jak píšeš, závodní hru chci tu s velkým Z.

Co je na Heatu tak atraktivní? Může mě tam něco z pohledu člověka co čeká na Dirt s expanzemi něco zaujmout?

Díky:)

4.1.2023 10:26:11

To srovnávání s Rallyman bych úplně vyhodil. Společné to má jen téma, jinak je to jiná hra, jiné mechanismy (kostky-ať už fungují jakkoliv/karty a hand managment) i si myslím že každá hra dává do popředí něco jiného ("realističnost" např. při volbě stopy/vše zjednodušené a podřízené rychlosti a cestě k cíli jako první)

4.1.2023 10:51:00

@Polda Rallyemana mám, ale ještě jsem nehrál, takže nedovedu soudit rozdíly. 

Heat jsme přes Vánoce hráli mnohokrát. Ta hra je rychle nachystaná, ubíhá, je plná zvratů, vypadá pěkně a velice dobře se hraje. “Rozšíření” která jsou už v základu hru posunují na novou úroveň a pravidlově je to jen další věta navíc.

4.1.2023 12:25:05

díky za postřehy..

Jen se nemůžu smířit s jednou věcí.. je to závodní hra a jestli jsem to pochopil správně, tak se nedá blokovat, průjezd zatáčkou je stejný.. Neboli nemůžu řešit stopu podle toho, co se děje na trati. V podstatě okruhy jsou jen obrázky s políčky bez skutečných efektů na hru.. To vám nevadí?

5.1.2023 21:31:29

@Polda Jinými slovy je to takové Člověče? :-D Mě to teda nevadí. Je to rodinná hra.

5.1.2023 21:57:44

@chubbop asi jsem pochopil, že to je taková oddechovka, kterou může hrát celá rodina a zahraje to za normální hrací dobu. Není to “simulátor” závodění jako Race Formula 90, Pole position, Rallyman.. neboli.. zatímco s tou závodní hrou člověk stráví půl hodiny vysvětlováním pravidel a 2-3h hraní, tak s Heat pravděpodobně zahraje několik závodů.

6.1.2023 12:09:37

@Polda Blokovat se nedá, ale mám pocit, že v gameplayi na Nithranie to okomentovali s tím, že to je by design protože ten pohyb formulí probíhá jakoby najednou a pak by blokování nemělo smysl, protože blokovaná formule daným místem mohla vlastně projet ještě před jeho zablokováním a hned po prvních dvou zahráních musím říct, že by blokování hrozně odepsalo závodníky vzadu.

6.1.2023 12:13:46

Vybíráme z Bazaru

Vzducholodě CZ
Vzducholodě CZ
Akt. cena: 200 Kč
Končí za: 8 dnů

Offcanvas