Gloomhaven - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: vývoj postavy
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Isaac Childres
Rok vydání: 2017
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

inoxska furie - spoiler

jak je to s kartou 329

nespoutana sila, je to efekt karty dokud ji neodhodim, takze leceni kazde kolo o 3?

a jak pak vypada ten vypocet u tech karet kdyz se bere rozdil mezi maximalni a aktualni hodnoutou kdyz se mohu prelecit az na 26 ale pro vypocet efektu se bere hodnota takova jakou mam level.

13.8.2022 19:37:34

Efekt Léčení 3 je vyhodnocen jen jednou a sice při zahrání karty. Toto platí obecně pro všechny karty s trvalým efektem - Když jsou na kartě napsány efekty typu Útok, Léčení apod., vyhodnocují se jednou. Trvalý efekt je většinou popsán textem (stejně jako v tomto případě).

Ve druhé části své otázky sis v podstatě odpověděl sám - pro všechny karty, kde se bere v potaz maximální počet životů používáš hodnotu maximálního počtu životů danou tvou aktuální úrovní.

Například karta Resolute Stand (teď nevím jak se jmenuje česky - 319) říká, že X je rovno rozdílu mezi maximální a aktuální hodnotou životů. Čili i když máš díky kartě Nespoutaná síla v daném scénáři možnost vyléčit se až na 26 životů, pro účely této karty stále počítáš, že tvé maximum je 10 (na první úrovni).

Pokud jsi tedy na první úrovni a máš 3 životy, tak bez ohledu na to, jestli máš před sebou vyloženou Nespoutanou sílu nebo ne, tvůj útok za použití karty Resolute Stand má základní hodnotu:

X = 10 - 3

X = 7

 

Zajímavou otázku ale vyvolává situace, kdy jsi na první úrovni (max. 10 životů) a díky Nespoutané síle máš aktuálně 26 životů. Můžeš k tomu přistoupit čistě matematicky, tedy jako rozdíl:

X = max - aktuální

X = 10 - 26

x = -16

nebo tak nějak lidsky a prostě určíš, že X = 16, což je “rozdíl mezi dvěma hodnotami”

Tomuto konkrétnímu problému se věnuje vlákno na redditu (https://www.reddit.com/r/Gloomhaven/comments/a41vqg/lightning_class_level_1_cards_interaction/) a názory se různí. V češtině i angličtině platí, že slovo rozdíl (difference) je používáno pro výsledek odčítání a jako takové má matematicky jasnou definici. Já osobně bych se tedy spíš přikláněl k interpretaci že výsledek X je v tomto případě -16, a to i z toho důvodu, že obecný duch hraní za Fúrii je ten, že čím míň životů, tím větší výhoda, ne naopak.

Tolik moje úvahové okénko, klíčové informace ohledně odpovědi na tvou otázku jsou v prvních dvou odstavcích textu :-) 

 

15.8.2022 08:51:54

Vybíráme z Bazaru

Zombicide: Zelená horda
Zombicide: Zelená horda
Akt. cena: 1424 Kč
Končí za: 7 hodin

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas