Cesty osudu - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 3
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 150 min
Herní svět: Fantasy, Středověk
Herní kategorie: desková hra
Čeština: vydání ohlášeno
Vydavatelé: REXhry
Lucky Duck Games
Autoři: Filip Miłuński
Michał Gołębiowski
Rok vydání: 2020
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Nakupy vs. odlozeni karty

O nakupech se pise, ze jsou neomezene. Predpokladam, ze postup - prodam svou kartu a za strzene penize nakoupim jiny predmet je koser. 
Ale lze pouzit napr. takto?

Prodam svou kartu, ziskam penize. Koupim predmet, ktery umoznuje (miniSPOILER?) za kazdy dalsi predmet v ruce vylepsit dovednosti. Kartu uplatnim, vylepsim odlozim a jdu pokracovat v nakupu…  Lze toto?

Ja myslim, ze by nemelo, jen jsem to mozna v pravidlech prehledl …

Jeste bych dodal variantu kdy nejde o nakup. Ziskam kartu. Ale mam jich uz 5. Tak jednu odhodim a pouziju ziskanou kartu. Nasledne si odhozenou opet vezmu na ruku. Tohle si myslim, ze jde. Souhlasite?

17.10.2022 12:31:32 | Upraveno autorem (porovnej)

Fakt k tomu nikdo nic nemate? :-(

---------------------------------
Dobro je prisjetiti se da prividno prav put prema cilju predstavlja u stvari pravodlivo krivudanje Je dobré si uvědomit, že zdánlivě pravá cesta k cíli je ve skutečnosti zatáčkou doprava. 

x - Everything is nothing - x

20.10.2022 19:32:18

mh

@Block Tak já se o to tedy pokusím ;).

1. dotaz:

V pravidlech na str. 11 se píše:

……

Hráči mohou schopnosti na svých předmětech využívat během svého tahu libovolně a v libovolném pořadí. Pokud na předmětu není přesně uvedeno, kdy jej lze použít (například „na začátku tahu“ nebo „po hodu kostkami“), může jej hráč použít v libovolném okamžiku svého tahu.

……

A na str. 9 toto:

……

Během obchodování hráč může nakoupit a prodat libovolné množství předmětů.

……

Podle toho bych soudil, že tebou popisovaný postup je v pořádku: Provádíš nákup. Koupíš kartu. Nikde není napsáno, že ji nemůžeš okamžitě použít, takže ji použiješ (vylepšíš si dovednosti) a odhodíš. A můžeš v nákupu pokračovat.

2. dotaz:

Ano, jde to, ale zbytečně to komplikuješ. Pravidla o limitu počtu karet v ruce neříkají, že si nesmíš vzít karty nad limit, tj. když si chceš vzít kartu nad limit, tak nejprve musíš odhodit kartu z ruky. Pravidla říkají, že máš-li počet karet nad limit, tak musíš přebytečné odhodit, nebo zahrát jejich efekt „Odhoď“. To je trochu rozdíl.

Ve tvém příkladu si tak vezmeš kartu nad limit do ruky (budeš mít 6 karet) a hned tuto kartu zahraješ (efekt „Odhoď“) a odhodíš ji. Tím opět budeš mít požadovaných max. 5 karet.

A ono to nejspíš bude podobně i s tvým prvním dotazem. Nejspíš i tam řešíš situaci, že si můžeš vzít kartu, jen když jich máš max. 4. Ale to vůbec není pravda. Aspoň nikde v pravidlech toto takhle není. Naopak, na str. 11 se píše:

……

Pokud hráč získá více než pět karet, musí přebytečné karty odložit tak, aby jich měl nejvíce pět. Přebytečné předměty může buď zahodit, nebo může použít schopnost „Odlož“ a vrátit je do balíčku.

……

„Pokud hráč získá více než pět karet“ znamená, že jich můžeš získat i více než 5. Což podporuje množné číslo v dalších větách „musí přebytečné karty odložit“ a „Přebytečné předměty může“. Takže v jednom okamžiku jich můžeš mít i více, ale pak to hned musíš napravit, a to i zahráním efektu „Odhoď“ na odhazovaných kartách.

A ještě trochu zjednodušeně: Když nakupuješ nebo sbíráš karty, vezmi si jich do ruky, kolik se ti líbí a na kolik máš peníze, a pak odhoď tolik karet z ruky, abys jich měl zase jenom 5, přičemž u odhazovaných karet můžeš, ale nemusíš použít efekt „Odhoď“.

Je to takhle srozumitelné?

20.10.2022 22:42:29 | Upraveno autorem (porovnej)

Ad 1. otázka: Ano, lze předmět prodat a za utržené peníze zase něco nakoupit. (z pravidel - “Během obchodování hráč může nakoupit a prodat libovolné množství předmětů.”)

Ad 2. otázka: Ano, kartu lze použít kdykoliv v průběhu tahu - tedy i během nakupování. ("Pokud na předmětu není přesně uvedeno, kdy jej lze použít, může jej hráč použít v libovolném okamžiku svého tahu.")

Ad 3. otázka: Nemusíš nic zahazovat a brát si zpátky. Prostě kartu přes limit rovnou použiješ. ("Přebytečné předměty může buď zahodit, nebo může použít schopnost „Odlož“ a vrátit je do balíčku.")

 

Edit: evidentně jsem to sepisoval příliš dlouho :)

20.10.2022 22:52:27 | Upraveno autorem (porovnej)

Diky za odpovedi

---------------------------------
Dobro je prisjetiti se da prividno prav put prema cilju predstavlja u stvari pravodlivo krivudanje Je dobré si uvědomit, že zdánlivě pravá cesta k cíli je ve skutečnosti zatáčkou doprava. 

x - Everything is nothing - x

21.10.2022 00:05:53

Vybíráme z Bazaru

Inventions: Evolution of Ideas - KS verze
Inventions: Evolution of Ideas - KS verze
Akt. cena: 3000 Kč
Končí za: 6 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas