Archa Nova - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 150 min
Herní svět: Zvířátka
Herní kategorie: karetní hra, ekonomická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
MindOK - logo
Autoři: Mathias Wigge
Rok vydání: 2021
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Plán 10 - platí zasunutí karty platí jako zahrání?

Ahoj, 

narazili jsme na problém u plánu 10. Pokud zakreju ikonu hrabání a vyhodím kartu zvířete z ruky, mohu jí vložit pod plán a její symboly platí jako by byly v zoo. 

Je zasunutí karty pod plán bráno jako její zahrání? Dostanu například bonus za zahrání od sponzorů? 

Příklad: Zasouvám pod plán kartu s býložravcem a mám vyloženého sponzora, že za každého zahraného býložravce dostanu 3 peníze. Obdržím 3 peníze či nikoli?

10.1.2024 15:37:41

Ono by mě zajímalo i jestli za ní dostaneš atraktivitu případně další věci. Je to tam popsáno dost vágně. I když atraktivita je asi jasná, že ne, ale například jestli na něj jde hrát “stádo” a podobně… Podle toho popisu to vypadá že ano, byť je to přinejmenším pitomost (nicméně stejná jako “imaginární přesouvání zvířat”…)

edit: a asi patří spíš sem… https://www.zatrolene-hry.cz/spolecenska-hra/archa-nova-promo-plany-1-13802/

---------------------------------------------------------------
překladatel deskovek na volné noze a ZOD club member

10.1.2024 15:44:53 | Upraveno autorem (porovnej)

Pravidla k mapě 10 jsou podle mě jasná.

https://mindok.cz/wp-content/uploads/2022/06/arche-nova-zoo-maps-pack-1-cz.pdf

Je-li odhazovaná karta kartou zvířete (vyjma mazlíčků ), můžete ji namísto odhození zasunout pod horní okraj svého plánu zoo k jedné ze tří šipek , u níž dosud žádná karta neleží. Zvíře se od té chvíle počítá jako „ve vaší zoo“ a veškeré symboly na horní straně karty se počítají pro účely veškerých efektů apod. Zbytek karty ignorujte – efekt zvířete se neprovede a body ve spodní části karty nezískáte. Získáte-li během hry efekt Hrabání jiným způsobem, např. pomocí karty zvířete, odhazovanou kartu v tu chvíli nesmíte zasunout pod svůj plán zoo. Pod svým plánem zoo můžete mít až 3 karty. Získáte-li tento speciální bonus z políčka své zoo více než třikrát (např. díky kartě sponzora Archeoložka 221), zasunuté karty nesmíte vyřadit a nahradit novými. Máte-li již 3 karty, zastavěním políčka můžete získat jen běžný efekt Hrabání 1. Žádné z podmínek na kartě zvířete, kterou zasouváte, nemusíte splňovat. Nemusíte platit cenu karty a toto zvíře nepotřebuje výběh. Případné symboly vody/skal v levé horní části zasouvané karty se však počítají do vaší zoo. Jedná-li se o malé či velké zvíře, počítá se jako takové ve vaší zoo. Toto zvíře nemůžete vypustit do volné přírody.

 

a příklad:

 

Příklad: Záchranná stanice Jako úplně první kartu zahrajete kartu 252 – Ohradu hyen a její zvláštní budovu umístíte tak, že překryje políčko s bonusem . Odhodíte kartu 407 – Tygra sumaterského z nabídky a zasunete ji pod svůj plán zoo k prvnímu symbolu . To se počítá jako zahrání symbolu do vaší zoo, což aktivuje efekt Ohrady hyen. Tento efekt provádíte v tomto tahu dvakrát, jednou za samotnou ohradu, podruhé za tygra. V obou případech provedete schopnost „Lovec 2“, protože máte ve své zoo 2 symboly , jeden na kartě ohrady, jeden na kartě tygra. Až do konce hry se symboly , a oba na kartě tygra počítají jako „ve vaší zoo“. Tygr sumaterský se také počítá jako 1 velké zvíře ve vaší zoo.

 

10.1.2024 16:05:21 | Upraveno autorem (porovnej)

Ano, tady je to celkem přesně (doposud jsme je nečetl), ale i tak to nezmiňuje například to stádo. Podle tohoto to vypadá, že by to jít mělo.

Stádo: Při hraní karty zvířete s tímto efektem nemusíte otáčet žádnou destičku výběhu stranou „obsazeno“ vzhůru, pokud už máte ve své zoo jinou kartu zvířete se symbolem (býložravec), vyžadujícího stejně velký nebo větší výběh.

---------------------------------------------------------------
překladatel deskovek na volné noze a ZOD club member

10.1.2024 16:10:37 | Upraveno autorem (porovnej)

Podle BGG se zdá, že efekt stádo je použitelný.
https://boardgamegeek.com/thread/2914198/article/40595793#40595793

10.1.2024 16:27:15

Vybíráme z Bazaru

Captains of the Gulf
Captains of the Gulf
Akt. cena: 200 Kč
Končí za: 2 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas