Anno 1800 - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 120 min
Herní svět: Novověk
Herní kategorie: karetní hra, budovatelská
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Martin Wallace
Rok vydání: 2020
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

Nový začátek na ostrově je těžký, ale vy jste se toho přece jen odvážili. S pomocí několika málo obyvatel svého města jste vybudovali počáteční průmysl a spustili na vodu první lodě. Zdá se, že je vše připraveno, aby se díky novým obchodním trasám ve Starém i Novém světě stalo z vašeho ostrova centrum industrializace.

z pravidel hry

Anno 1800 je ekonomická hra, v níž hráči rozvíjejí průmysl na svém ostrově. Na začátku provozují vedle zemědělství pouze pilu, cihelnu apod., postupně však staví nové továrny využívající pokročilejší náročnější technologie, až nakonec jsou schopni vyrábět např. dynamit, žárovky nebo gramofony. Kromě toho zvyšují počet i kvalifikaci svých pracovníků, budují loděnice a zvětšují svoji flotilu, díky ní objevují nové oblasti svého domovského ostrova i Nového světa, provozují obchod s jinak nedostupným zbožím a vydávají se na expedice. Hráč, jenž bude nejúspěšnější při proměně ostrova v průmyslové centrum, se stane vítězem.

Příprava hry:

Hráči rozloží herní plán a na něj rozmístí na příslušná místa destičky rozvoje (tj. průmyslové podniky, loděnice a lodě) a tři balíčky karet obyvatel. Poblíž položí desky Starého a Nového světa, kostičky obyvatel a pět karet zájmů. Každý hráč si vezme desku domovského ostrova a do příslušných čtvrtí umístí 9 kostiček obyvatel (4 rolníky, 3 dělníky a 2 řemeslníky); za každého si vezme rovněž kartu obyvatele odpovídajícího typu. Do dvou lodí na svém ostrově umístí po jednom žetonu obchodu a do třetí lodě žeton objevování. Nakonec hráči obdrží do začátku 0‒3 zlata (podle pořadí hráčů).

Průběh hry:

Velká část akcí ve hře vyžaduje zaplacení zdrojů, produkovaných obyvateli ostrova, popř. získávaných pomocí obchodu. V případě produkce hráč přesune kostičku obyvatele na neobsazené místo na destišce pracoviště, přičemž barva místa a kostičky se musí shodovat. Pracovník zůstává na svém pracovišti, dokud není povolán zpět, a po celou tu dobu neprodukuje další zdroje; pro další produkci je nutné umístit dalšího pracovníka. Již umístěného pracovníka hráč vzít vrátit ze stávajícího pracoviště po zaplacení zlatem a poté jej znovu využít (všechny umístěné pracovníky může hráč vrátit pomocí akce městská slavnost, viz níže).

Obchodovat hráč může jednak s ostatními hráči (kteří nemohou obchodu zabránit, o nic však při tom nepřicházejí a naopak za každou položku si vezmou 1 zlato ze zásoby), jednak s jím objevenými oblastmi Nového světa; v obou případech musí hráč vyčerpat určitý počet žetonů obchodu.

Zdroj, ať již je získán jakkoli, je vždy nutné využít okamžitě, jeho přechovávání do dalších tahů není možné.

Během svého tahu hráč provede vždy jednu akci. Na výběr jsou následující:

  • Rozvoj: hráč umístí na svém ostrově jednu destičku rozvoje (průmyslový podnik, loděnice nebo loď) a zaplatí za ni potřebné zdroje. Destičku může buď umístit na volné pole, nebo přestavět již postavené či předtištěné destičky rozvoje.
  • Hraní a aktivování karet obyvatel: hráč před sebe položí jednu kartu a zaplatí za ni potřebné zdroje. Ve stejném anebo v libovolném pozdějším tahu může též aktivovat její jednorázový efekt.
  • Výměna karet obyvatel: hráč může vyměnit až tři karty za vrchní karty balíčku stejného typu karet.
  • Nové pracovní síly: hráč může přidat na svůj ostrov až 3 nové kostičky obyvatel ze zásoby a zaplatí za ně uvedené zdroje. Za každého nového obyvatele si navíc vezme kartu obyvatele odpovídajícího typu.
  • Vylepšení: hráč provede až 3 zvýšení úrovně vlastních obyvatel a zaplatí uvedené zdroje.
  • Průzkum Starého světa: hráč vyčerpá určitý počet žetonů objevování v závislosti na tom, pokolikáté Starý svět  prozkoumává, a vezme si jednu desku Starého světa. Získá tak několik míst pro další rozvoj.
  • Objevování Nového světa: hráč vyčerpá určitý počet žetonů objevování v závislosti na tom, pokolikáté Nový svět objevuje, a vezme si jednu desku Nového světa. Získá tak tři karty obyvatel Nového světa a možnost obchodovat se třemi surovinami, jež nelze produkovat ve Starém světě.
  • Získání karet expedic: hráč vyčerpá dva žetony objevování a získá až tři karty expedic; na ně lze na konci hry umístit obyvatele určité profese a získat za ně vítězné body.
  • Městská slavnost: hráč vrátí z pracovišť všechny pracovníky a obnoví všechny své žetony obchodu a objevování.

Konec hry:

Konec hry je spuštěn ve chvíli, kdy některý hráč vyloží svou poslední kartu z ruky; za to obdrží destičku ohňostroje v hodnotě 7 vítězných bodů. Na konci hry hráči obdrží body za zahrané karty obyvatel, obsazená pole na svých kartách expedic, za vyložené karty zájmů a za zbylé zlato a je určen vítěz.

Autor: Ondřej Podavka

Vybíráme z Bazaru

Heimlich & Co
Heimlich & Co
Akt. cena: 50 Kč
Končí za: 3 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas