Hry na hrdiny (RPG)

Zdravím, 

přiznám se, že mi s RPG hrami ujel vlak, ostatně do toho deskoherního světa jsem nastoupil “teprve” před 15 lety. Vždy jsem si chtěl s naší herní skupinou zkusit Dračí doupě nebo jiná RPG, dokonce jsem si jednou pořídil #Dračí doupě 2 . Avšak nikdy jsem ten vlak nerozjel, ono spousta lidí se zděsí když u deskové hry mají pravidla více než 40 stránek, a tady mluvíme o 300 stranách textu s minimálním počtem příkladů nebo obrázků. 

 

A tak se chci zeptat vás - zkušenějších, jestli existují RPG hry ekvivalentní #Osadníci z Katanu tj. “ÚROVEŇ 0” - “VSTUPNÍ RPG”.

 

Myslím, že fantazii máme dost dobrou a chuť k hraní taky, ostatně často si “roleplayujeme” deskové hry, když je to jen trochu možné, ať už třeba v #Star Wars: Imperial Assault , #Descent: Výpravy do temnot (2.edice) nebo #Arkham Horror .

 

Hodně nás lákají RPG knihy, které jsou v angličtině, ale neumím si představit, že bych se učil pravidla v angličtině a ještě je plynule převáděl do češtiny. Angličtina není takový problém, ale úplně si neumím představit ten systém, že například dohledám nějaké pravidlo, a lidem to vysvětlím v češtině - neboť né všechny termíny jsou úplně krásně přeložitelné. Musí vůbec kromě DM, hráč znát všechny pravidla podrobně?

 

U hodně obchodů se setkávám s “prodejem” figurek, map a podobných věcí k RPG hře, je to nutnost? Zlepšuje to herní zážitek? A pokud ano, není to například taková úprava RPG do #Descent: Výpravy do temnot (2.edice)?

 

A na závěr bych vás požádal o takový stručný obecný návod jak vlastně začít, předpokládám, že to bude postup → PŘEČTI SI 300 stránkovou knihu → NAUČ SE DŮLEŽITÉ VĚCI (cca 75% knihy) nazpaměť  → VYTVOŘ SI příběh z daného světa → NAUČ PRAVIDLA OSTATNÍ (těch 50% knihy) → VYTVÁŘENÍ POSTAV HRÁČŮ (ze znalostí zbylých 50% knihy) → HRANÍ.

 

Učení pravidel mi nevadí, ale ruku na srdce, mozková kapacita spotřebovaná jednou RPG knihou se rovná kapacitě využité cca 100 deskovými hrami s různou obtížností. 

 

Omlouvám se za naprosto “rozsáhlou” omáčku plnou jíšky a masoxu, prostě bych jen od vás rád slyšel, že jde hrát RPG hry bez velké námahy, jakožto tvor rok od roku pohodlnější a línější. Ale hádám, že tomu není tak, a budu se muset chtě nechtě k tomu dokopat. (Alespoň jednou!)

 

TDLR:

  1. EXISTUJÍ JEDNODUCHÉ RPG HRY se snadným “vplutí do pravidel" ?
  2. JE NUTNÁ PODROBNÁ ZNALOST PRAVIDEL daného RPG pro hraní u hráčů nebo jen u DM ??
  3. ZVLÁDÁTE RPG HRÁT V ANGLIČTINĚ - respektive v češtině, ale s anglickou knihou pravidel, jak řešíte překlady ???
  4. JE NUTNÉ / DOBRÉ mít k hraní nějaké pomůcky (kromě kostek) - mapy, figurky, zápisníky ????
  5. JAK POSTUPOVAT při snaze hrát RPG hru ???? 

 

 

13.4.2023 14:49:26

Ahoj,

  1. Pokud chceš kratší pravidla, docela fajn je GURPS Lite - 32-stránkový výpis z plného GURPS (česky tu: http://rpgforum.cz/forum/viewtopic.php?t=3690)
  2. Záleží, jak moc vám jde čistě o hraní rolí a jak moc chcete házet kostkami. Dá se obejít i úplně bez pravidel, přičemž to chce od DM, aby v některých případech odhadl pravděpodobnost nějaké aktivity a hodil si na to kostkami. Pokud byste chtěli jet více podle pravidel, stačí, aby si DM přečetl celá pravidla, pobavil se s jednotlivými hráči, jakou postavu by chtěli hrát a vypíchl jim části, které jsou pro ně specifické.
  3. Jo. Každý jsme si pravidla přečetli tak nějak sami, přičemž jsme je nikdo nečetl celé, ale jen nějaké zásadnější pasáže. Docela dobré jsou na tohle různé hry ze světa World of Darkness (Vampire: The Masquerade, Mage: The Awakening, …), kdy základní rámec pravidel je (co si pamatuju) víceméně stejný - tj. když se naučíte upíry, naučit se mágy, vlkodlaky a další už je pak o kus jednodušší.
  4. Co se map týče, hodně záleží na DM, když už jsme hráli nějakou hru, kde jsme řešili rozestavění při boji, hodilo se mít hexový plán. Postavy a příšery jsme řešili legem.

Jak postupovat?

  1. Domluvit si skupinku, se kterou budete nějak pravidelně hrávat.
  2. Ujasnit si, kdo z vás bude DM/PJ (je to nevděčná role a nějaké střídání není moc reálné, zvlášť v případě hraní kampaní)
  3. Chcete hrát spíš epické kampaně, během kterých vaše postavy projdou několika různými dobrodružstvími, nebo spíš nezávislá dobrodružství na 1-3 sezení, která nebudou nijak moc provázaná a budete se moc prostřídat v přípravě?
  4. Jak moc chcete hrát role a jak moc se chcete svazovat pravidly? Pokud chcete mít jen nějaký základní pravidlový rámec, který vám zjednodušší řešení nějakých situací, doporučuju třeba zmíněný GURPS lite, který se dá naroubovat na víceméně jakýkoliv svět. Pokud chcete komplexnější pravidla, jaký svět vás láká? Chcete cyberpunk? Pak je tu shadowrun. Chcete různé nadpřirozené bytosti v současnosti? Pak jsou tu různé hry ze světa World of Darkness. Chcete hrát za hrdiny na úrovni polobohů, kteří jedním máchnutím kosí celé šiky? Pak chcete Exalted. Pak jsou tu samozřejmě takové ty klasiky jako D'n'D, DrD, ale třeba i relativně jednoduché systémy navazující na nějakou komiksovou sérii (Myší hlídka), případně RPG systémy ze světa nějaké deskovky. Při výběru systému se může hodit i průzkum, kolik hotových dobrodružství/scénářů je pro daný systém k dispozici, aby si DM/PJ ušetřil práci (například pro Dračák je k dispozici svět Asterion s různými hotovými dobrodružstvími).
  5. Takže máte vybraný systém, potažmo svět, víte, kdo bude dělat DM. Ten by si měl projít pravidla, přitom se sám může rozhodnout, jaká pravidla ho vlastně zajímají. Pokud nechce DM použít žádné hotové dobrodružství, začne s jeho vymýšlením.
  6. DM se pobaví s hráči, kdo by chtěl hrát jakou postavu a nasměruje je do pravidel, kde si k dané postavě přečtou nějaké specifické informace a zjistí si, jak si postavu vytvořit, co znamenají jednotlivé její statistiky a co se děje, když se dostane na další úroveň. U zbytku pravidel záleží, jak moc se jich chce DM držet, jak moc je chce řešit za hráče a tak vůbec.
  7. Pak už asi můžete začít hrát.

Doufám, že jsem napsal něco aspoň trochu užitečného, každopádně jako nejzásadnější beru výběr systému + světa - svého času jsem se o to poměrně hodně zajímal (dneska už TTRPG ani nehraju) a jen systémů dostupných v češtině bude možná kolem deseti (z hlavy dám DrD včetně různých verzí, Jeskyně a Draci, Hrdinové Fantasy, Myší hlídka, Mausritter, Zapovězené země, Střepy snů, Příběhy Impéria, Old School Essentials), v angličtině jsou jich desítky (hry od WhiteWolf, Shadowrun, GURPS, D'n'D, FATAL).

13.4.2023 15:51:54

V podstatě musí znát pravidla pouze jeden a to PJ - pán jeskyně, ostatním pak stačí vysvětlit základy jako jsou dovednosti a jak a kdy se na co hází. Většinou jsem první dobrodružství dělal tak že skupina, či noví hráči pravidla vůbec neznali a toto první dobrodružství byl vlastně takový tutorial. Každý si vybral rasu a vytvořil postavu (zatím bez povolání) a během prvního dobrodružství se seznamovali s pravidly a mechanikami a po tomto prvním dobrodružství si vybrali povolání. U povolání si již každý pak rád studoval svoje pravidla aby věděl co vůbec může dělat

13.4.2023 16:00:10

@totalpan To zní jako ideální cesta jakou se vydat, nejspíš zvolím podobný postup, koupím si knihu ze světa o který budou mít všichni zájem a připravím si nějaké ty první krůčky než se do toho dostaneme.  Děkuju za odpověď :)

 

@Jurri Děkuju za tvé rozsáhlé informace ze světa TTRPG. Asi pro mě největší nezvyk je právě fakt, že daná kniha je spíše plná informací, kterými se vydat - nasměrovat, než pevně stanovených hranic, kterých se držet jako tomu je u deskových her. Když to vezmu ze široka, tak když v deskové hře člověk opomene třeba jen jedno pravidlo, tak to může hru rozhodit, u TTRPG to vypadá, že důležité je to začít hrát, držet se základů a postupně přidávat věci.

Co se světa týče tak to zatím vypadá, že nás +/- zajimají světy, které samozřejmě nejsou přeložené do češtiny, no… alespoň budu mít co překladát :)) . 

Uvidíme jak to celé dopadne, ještě jednou děkuju za váš čas a poznatky :) 

 

 

 

14.4.2023 07:34:36

Zatrolenky jsou zaměřeny hlavně na deskovky. I když jsou různé deskovky s přesahem do RPG.

Bych ti doporučoval se kouknout a zeptat se na rpgforum.cz.

V poslední době jsem si rád zahrál české RPG Příběhy Impéria z viktoriánské doby s trochou magie. To je hodně vyprávěcí s minimem pravidel a házení.

---
Pomáhám s korekturami překladů pro Fox in the Box a testováním her pro Ion Game Design.

14.4.2023 08:44:15 | Upraveno autorem (porovnej)

@bounty 

Jestli koncept RPG her znáš a nepotřebuješ tedy vysvětlit základní pojmy, doporučím k tvojí pozornosti hru českou hru Grimoár, ke stažení zde: 

http://2k6goblinu.blogspot.com/2019/12/pravidla-grimoar.html

 

Hra výhledově zřejmě vyjde u Mytaga (Imago), nicméně pravidlový rámec je hotový i u téhle pracovní verze.

 

Tyhle pravidla podporují hru, takovým tím nespoutaným způsobem: "cool" je víc než “real”. 

 

Je to krátká, zadarmo a Quentin (autor hry) na zadané adrese rád zodpoví případné zvídavé otázky, nebo můžeš naspat mě SZ.

19.4.2023 13:55:13

@Pizin 

Děkuju za radu a tip, na to fórum jsem koukal, ale upřímně mě to tam trochu vyděsilo, při procházení příspěvků, tak mi to přišlo jako uzavřená komunita 40+ plná lidí co mají 15 let + zkušeností s hraním TTRPG. A do takové komunity házet otázky úplného neználka je dost nebezpečné :D 

Na ty Příběhy Impéria asi taky kouknu, ono sice mě to moc neláká, protože jsem měl pocit, že to je steampunk, ale třeba to překvapí. 

 

@Hike 

Kouknu, děkuju, už jsme se sice ve skupině dohodli, že zkusíme Scifi → konkrétně Star Trek Adventures (takže už studuju pravidla), ale jsem rád za každé nasměrování, takže na ten Grimoár kouknu. Díky :)

19.4.2023 20:35:42

Ahoj,

osobne doporucim Draci Hlidku. Je to hra, ktera vychazi z puvodniho Draciho Doupete, takze pokud DD clovek nekdy hral, tak mu to bude povedome. A je to samo cesky. Zanedlouho budou vychazet pravidla pro pokrocile, maji docela dobry support a merch jako jsou treba zasteny s vycucem pravidel pro PJ a vlastni Discord kanal.

 

Osobne reknu jen jednu vec. Nejdulezitejsim prvkem kazdeho RPG je prave PJ. Je to vlastne jediny clovek, ktery realne potrebuje znat dobre pravidla. A hlavne je to clovek, ktery vymysli/pripravuje pro ostatni dobrodruzstvi. Dobry PJ znamena dobry zazitek, spatny PJ znamena nudu. Dobry PJ udela atmosferu a pokud zna pravidla fakt dobre, tak vlastne hraci jen rikaji, co delaji a PJ jim rekne na co si maji hodit. Delam PJ pro jednu skupinku a mame tam holcinu, ktera pravidla nikdy necetla a funguje to.

 

Navic pravidla bych u RPG bral fakt hlavne jako navod, ale ne zakon. Ano, pravidla musi samozrejme fungovat, ale zas kvuli dodrzovani pravidel napriklad zabit celou partu taky nema cenu.

 

Mrkni se na youtube kanal Draci Hlidky, maji tam celou serii o tom, jak vest hru - proste navod jak zacit hrat jako PJ. Jen to teda ma nejakou tu hodinku.

27.4.2023 17:29:10

Vybíráme z Bazaru

Black Rose Wars: Rebirth - Deadly Masks
Black Rose Wars: Rebirth - Deadly Masks
Akt. cena: 600 Kč
Končí za: 1 den

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas