Vytuněné deskovky - ano, ne, nebo "něco mezi"?

Ahoj všem,

vím, že tady máme Koutek Kutilů, ale tamní osazenstvo má v otázce výše poměrně jasno, řeší se spíš Co a Jak, než Jestli. Proto by mne zajímal názor deskoherní komunity. Já sám s deskovkami jenom začínám (ačkoliv, na stará kolena - ročník 74), ale vzhledem k tomu, že to vypadá tak, že nejbližší jsou mi příběhovky a obecně “velké hry” (přiznávám, “Svatá trojice” příběhovek tedy Gloomhaven, TG:PA, a PánOPrst-Putování už je doma, ale zatím neodehráno), znamená to také spoustu přidaného obsahu - rozšíření, figurkové sady, playmaty atd., nemluvě o 3D tisku, ať už kupovaném na eshopech, nebo samo-domo pomocí stažených podkladů, případně úplně od podlahy, včetně návrhů… A to nesmím zapomínat na svět Barvičů a Vylepšovačů, nebo dokonce Stavitelů původně ploché kartonové mapy do částečného, případně plného 3D včetně různých výškových úrovní apod. 

Já na sobě pozoruji tendence “ta hra se mi líbí, takže chci všechno, co k ní kdo vymyslel”, což vede k nenápadnému utrácení “co rodinný rozpočet dovolí”. Jak pravil známý, který je také v této komunitě zaháčkovaný, “Musím sepsat, kolik co stálo, a zalepit to do obálky, kterou bude dovoleno otevřít až po mé smrti, aby manželka nerozprodala mou zbírku za tolik, kolik jsem jí tvrdil, že to stálo”. :)

 

30.3.2024 13:42:21

Nic nového, tím si projde každý. Časem se sklidníš.

30.3.2024 16:13:35

Tak ono je něco jiného si hru vytunit doplňky a nebo mít všechny rozšíření. Ohledně doplňků tak jsou to pak věci praktické třeba inserty které urychlují přípravu, u mě jsou určitě hry které se díky insertum dostávají na stůl častěji protože před tím mě je nebavilo připravovat. Mezi praktické patří take vícevrstvé hráčské desky nebo overlaye no a velice často diskutované obaly na karty. Pro me obaly temer nutnost protože beru hry na různé akce a již několikrát mi obaly zachránily arty před umaštěním či ušpiněním. Pak doplňky kosmetické např. 3D tisk různých figurek dveří atd, ale tady jsem od toho rychle upustil protože to za prvé zabírá dost místa v krabici a za druhé dost často zneprehledňuje hru (najdou se ale výjimky kde jsou také skoro nutností). Asi nejvíce ujíždím na kovových mincích, protože ten pocit když s nimi cinkáte v ruce je k nezaplacení. Já tuněni stále preferuji před tím mít všechny rozšíření. 

30.3.2024 16:43:00

U mě je to “něco mezi” s tím, že záleží hru od hry. Dříve jsem chtěl mít všechna rozšíření ke hře, když už ji mám. Ale teď se spíš dívám na to, co mi přinese, jestli to má smysl a jestli to vůbec zvládnu odehrát. Všeobecně se mi nechce nosit ještě něco většího mimo krabici hry.

Především pořizuji rozšíření, které přidávají něco herně - např. další kampaň, hratelné postavy/národy. Na druhou stranu pokud už toho mám dostatek, tak taky oželím.
Např. u Zaklínače už mám se SGs 7 hratelných postav, tak mi mágové přišli zbyteční, stejně tak Skellige jsem (i kvůli místu a zbytečnému výdaji) oželil, protože hra je už dost bohatá a další rozšíření mi nepřišlo potřeba. Na druhou stranu Legendární lov jsem pořídil, protože mění podmínky vítězství a zvětšuje variabilitu hry. Do Rootu též nepotřebuji všechny frakce.

Čistě kosmetická rozšíření nekupuji vůbec - typicky např. věci od Awaken Realms typu Nemesis Kings, figurkové sety do Etherfields nebo ISS Vanguard. Opakem jsou mince, které mám velice rád, ale vyřešil jsem to tak, že jsem si koupil bokem 3 parádní sety bokem, které u her používám místo setů pro konkrétní hru. Playmat chci pořídit taky jen nějaký všeobecný z praktických důvodů a i když se mi ke konkrétním hrám líbí, nepovažuju to za nutnost (ještě jsem nenarazil na hru, kdy by základní plán byl tak špatný, že bych se bez playmatu neobešel).

Co považuji většinou za nutnost jsou obaly na karty, především u her, kde se s nimi více manipuluje. Inserty jsou dobrá věc, ale pořizuji je jen tam, kde to výrazně usnadní uskladnění/přípravu hry. Další custom obsah vypadá sice hezky, ale odrazují mě právě skladovací možnosti, takže jsem pro, ale spíš drobné doplňky, které mají nějakou funkčnost a nebo se dají uložit do krabice hry.

---------------------------------------------------
správce katalogu her, vydavatelů a autorů

30.3.2024 22:50:53

Jdu se přidat s názorem “ne, nikdy”. 

Nemám hru - ani tu sebevíce oblíbenou - která by dle mého názoru potřebovala “tuning”, případně kterou bych si chtěl nějak “vylepšit” nad rámec původních komponent. Nepočítám teď rozšíření hry a herních mechanik - to je dle mého názoru něco úplně jiného - ale čistě kosmetické doplňky, deluxe komponenty a tak podobně. Umím si je u hry užít, pokud tam jsou od začátku - například pěkné komponenty z Oltreé, nebo Everdellu, případně vejce z Wingspanu - ale sám je tam nedoplňuji a nejspíš nikdy nezačnu.

Naopak bych si čistě za sebe přál, aby - až na pár čestných výjimek potvrzujících pravidlo, například ty výše - byly všude jednoduché, účelné a vkusné kvalitní kartonové žetony a hotovo. Naprosto nechápu kovové mince (v ruce s nimi fakt necinkám, leží mi na stole) a u některých her mě občas štvou i ty dřevěné - viz třeba u skvělých Krys z Wistaru (titerné dřevo a kov bych hned vyměnil na regulérně velké kartonové destičky), nebo u “deluxe” hromádek hlíny ze Zelené planety (dostal jsem jako odměnu k předobjednávce a hrát se s tím podle mě nedalo). 

Nikomu jeho nadšení neberu, ale čistě za sebe to nechápu. 

31.3.2024 23:48:04

to je prechodna faze, to prejde… na zacatku jsem taky musel mit vsechno “v plne palbe”, k tomu obalovani karticek, porizeni vsech rozsireni atd…nakonec se vse ukazalo, jako chybne rozhodnuti, obaly jsou otravne, karty jsou s nima nevzhledne a blbe se s nima hraje, rozsireni se zase pro zmenu nikdy nedostane na stul a papirovy zeton funguje uplne stejne, jako kovovy, v nekterych situacich dokonce lepe

1.4.2024 17:35:48

Já jsem těžký obalovač, takže všechno musí do sleevů. Co se týká rozšíření, tak jen to přidávající do hry obsah nebo něco navíc z herního hlediska, takové ty fancy věci jako plast místo kartonu, kovové mince apod. mě vůbec neberou. Tuna plastu z průměrné lepší hru neudělá… Inserty jsem zatím nepořizoval, ale někdy se určitě hodí, zvlášť když obalené karty nevlezou do původního nebo je blbě navržený. Zatím se to snažím narvat do původního insertu, nebo ho vyhodím a nechám jen krabici, do které ten materiál sáčkuju, taky se s tím dá žít. Holt asi nejsem cílovka těch “tohlemusíšmít” věcí.

2.4.2024 07:48:36

Jsem chronická obalovačka, obaluji i hry za 100 Kč. Máme vlastní 3D tiskárnu, takže si do všeho tiskneme insert. Upřímně, nektere hry by se bez insertu nedostaly ani na stůl. Takže to je pro mě “must have”, ale jak obaly, tak insert řešíme až po tom, co si hru alespoň 2x zahrajeme a usoudíme, že by to mohlo zůstat ve sbírce. Už jsme vystřízlivěli z obalování a pořizování insertu před vyzkoušením hry samotné. Několikrát se nám to nevyplatilo. 

Taky jsme vystřízlivěli s tunenim a pořizováním rozšíření a 3D prvky před tím, než se nám hra ohraje. Častokrát se nám stávalo, že jsme hru zahráli 3x, moc nás bavila, dokoupili rozšíření a pak už jsme ji nehráli. Ale taky uznávám, že tak rok dva po tom, co jsem začala hrát, jsem měla pocit, že musím mít vše a komplet :D 

Takže teď už si tunim hry pouze takové, které projdou zkouškou času. Mám Everdell complete edition, mám plno vychytávek a rozšíření k Na Kridlech, Arnaku, Marsu, což jsou všechno hry, které už doma máme 3-4 roky a pravidelně je hrajeme.

Zbytek už moc neresime, občas dokoupim miniatury (k Frostpunku, TG), pokud jsou za dobrou cenu, občas koupím rozšíření, pokud už hru máme ohranou nebo tu hru opravdu vylepšují (Zaklinac, Archa nova), ale většinou až fakt po zahrání a pokud toho je víc, tak postupně. Za vylepšováním a kompletovanim se už nehonim, když se podívám zpětně na tech necelých 5 let, které hraju aktivně deskové hry, tak se mi to spíše nevyplatilo, než vyplatilo. 

2.4.2024 08:38:45

Já hlavně obaluji. Ne všechno mám, ale snažím se to dohánět. Zrovna o víkendu se  nám u syna rozlil čaj do Marsu Ares. Naštěstí to odnesla jenom hráčská deska a karty akcí jednoho hráče. Syn neobaluje a trochu si ze mě utahuje. Teď trochu pochopil, k čemu ty obaly jsou. Nevím, jestli by to ale v tomto případě pomohlo, pravda. :)

Mám rád hru kompletní, ale nemusím za každou cenu všechno. Rozpočet je omezený a speciální kostky třeba do T7C jsem nebral, protože mi to přišlo fakt zbytečné. U #Elder Scrolls: Betrayal of the Second Era, The  jsem nebral těžké žetony, ale vzal art book a zvažuji gamemat (je relativně univerzální a velký). #Descent: Výpravy do temnot (2.edice) mám jenom velká rozšíření, ta malá (samotné nestvůry a velitele) ne – sice by to bylo fajn, ale za ty peníze se to moc nerentuje.

#High Frontier 4 mám komplet, to je maximální srdcovka…

Takže jak u čeho.

2.4.2024 08:45:27

Vybíráme z Bazaru

Věčná zima: Paleoindiáni komplet + rozšíření
Věčná zima: Paleoindiáni komplet + rozšíření
Akt. cena: 1800 Kč
Končí za: 5 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas