Na základě čeho kupujete hry

  1. Co je pro Vás hlavní kritérium? Téma, autor, mechanika, cena, vzhled? Nebo něco jiného?
  2. Sledujete aktivně novinky a co má vyjít?
  3. Jak moc nakupujete v předprodejích a jak moc až když je hra už v oběhu a jsou o ní nějaké reference?
  4. Tvoříte si sbírku nějak systematicky?
  5. Jak moc si myslíte, že vás ovlivňuje reklama a hype?
  6. Pokud vlastníte nějakou dobu hry, aniž byste je vůbec načali (odblanili - rozchodili), proč podle vás došlo k tomu, že je máte a nehrajete (a bavme se pro zjednodušení jen o základech - ne o expanzích)? A zkuste nějak vyjádřit kolik takových ležáků máte (např. v kusech, procentech, nebo jinak)…
26.1.2024 00:56:47 | Upraveno autorem (porovnej)

Za mě:

  1. Od všeho trochu. Vím, co mě baví a co hrát vůbec nechci. Nejde o konkrétní mechaniky, ale spíše o to, jaký si představuji zážitek. A hra se mi musí líbit na pohled a cena mi musí připadat adekvátní obsahu.
  2. Ano, sleduji. Ráda se těším.
  3. V předprodejích kupuji výjimečně. Hru nejsem schopná posoudit jen podle pravidel. Často čekám na nějakou recenzi nebo video představení - úplně nejlíp letsplay. Baví mě koukat i na hry, které vím, že je mít nepotřebuju.
  4. Spíš ne, ani to moc neberu jako sbírku. Pojmem “sbírka” si spíš omlouvám, že toho mám tolik.
  5. Hype na mě vůbec nazabírá (mnohdy ve mě naopak vyvolává averzi, což se netýká jen deskovek), reklama je pro mě pouze info, že hra je/bude na trhu. A čím víc toho mám, tím jsem pochopitelně vybíravější. 
  6. Mám jich okolo deseti a mám z toho výčitky. Buď to byly “neodolatelné” příležitosti v akci nebo na bazaru, nebo nějaký záchvat zájmu, který vyprchal než jsem měla na hraní čas, nebo to má pravidla, do kterých se mi nechce. Pár kousků čeká až si je popřekládám, v AJ hrát mě neba.

26.1.2024 01:16:23 | Upraveno autorem (porovnej)

1) Téma, vzhled, mechaniky v tomhle pořadí :) autor/vydavatelství vůbec neřeším.
2) Nedá se to sledovat, vychází toho dost hodně (maximálně tak stihám, co vyjde česky nebo na KS)
3) Jedině kickstarter, dnes už je to v podstatě předprodejní portál, pokud nebudu počítat těch pár projektů, které nedodali (a už nikdy nedodají)
4) Vše Lovecraftian a pak vyplňuji mezery v různých mechanikách (třeba nemáme žádnou "závodní" hru.... koukám na tebe HEAT nebo Flamme Rouge)
5) Vůbec, hry jsou dost subjektivní a hype ostatních ignoruju. Nacítím si dle videí a tak, jestli to bude zábavný a má to nějaké místo v našem kallaxu.
6) Tak dobrých 60% jsou ležáky. Dost často za to právě ty expanze můžou... je jich hodně, setup je zdlouhavej,... to máme třeba s Divukrajem, měli jsme základ - hrál se, bavilo nás to, všechno super. Pořídili jsme na KS tu rakev na děti... a nikdo to už nechce vytahovat. Některé pak mám jako sběratelské kousky (Forbidden Stars,...), těch se zbavovat nechci a všeobecně jsem tvor líný to prodávat... plnej kallax vypadá hezky :D

Jana & Jonáš
deskoviste.cz

26.1.2024 01:23:28

  1. Hra mě musí zaujmout tématem, následně je nejdůležitější názor herní skupiny, pokud se shodneme, že bychom to chtěli hrát, tak teprve poté začínám řešit ostatní záležitosti, autora vůbec neřeším.
  2. Ne, vůbec.
  3. Až když na ní narazím, v předprodejích pouze hry co už jsem hrál a mají vyjít třeba v češtině nebo v nové edici.
  4. Mám v tom systém, když pominu příběhové hry na hrdiny, tak nemám ve sbírce 2 hry se stejnou mechanikou.
  5. Vůbec, hrám co jsou v reklamách nebo v často propagovaných videích mě spíše odrazují, recenzentům nevěřím, bohužel už i zde na zatrolenkách je velká skupina “hráčů” z řad vydavatelů. Takže spodní text zatrolených her už pomalu začíná být nepravdivý.
  6. Nic takového nemám. Hry kupuji aby se hráli né do sbírky.

-------------------------------------------------------------
*** Being supportive can go a long way to making an individual’s day a much better one.

26.1.2024 05:09:19

1.) Téma, které se mi líbí je výhodou ne podmínkou. Autor vůbec, ale sedí mi vkus vydavatelství Rexhry, takže jejich hry zkoumám více. Mechanika je jedno z hlavních kritérií. Cena jak kdy, spíš hodnotím poměr cena/výkon. Vzhled, který se mi líbí je výhodou. Obecně to není jen o mě, ale i o vkusu mých spoluhráčů, hry, o kterých vím, že je těžko s někým zahraji už nekupuju. Moje rozhodování ještě ovlivňuje délka set upu a úklidu hry.

2.) K deskovkám jsem se dostal na podzim 2018, kdy už začalo vycházet hodně her v češtině, ale novinky se ještě dali usledovat, teď už je těch her na sledování moc, zejména Blackfire, Albi a Tlama toho vydávají spoustu, ale zase vím, že např. Tlama vydává hodně hutných eur, které skoro nehraji, takže s tím, že hru blíže neprozkoumám jsem v pohodě.

3.) Novinek kupuji čím dál méně.

4.) Moc ne. Mám třeba komplet Timeline od Rexíků, ale je to spíš výjimka.

5.) Ze začátku se mi to stávalo celkem často, deskovky jsem neznal a nadšeně objevoval, ale časem jsem přišel na to, co mi sedí. Teď je to spíše výjimka.

6.) Jediná, kterou mám déle než rok a nehrál jsem jí je Twilight Imperium (Čtvrtá edice). Nemám na ní prostě spoluhráče, ale třeba jednou…..:D. Hra má nádhernou krabici, mám jí vystavenou na skříni a vnímám jí spíše jako obraz, který mám rád.

26.1.2024 07:08:35

  1. Asi hlavně téma a celkový dojem ze hry. Hezký příklad je Na křídlech - zjevně velmi dobrá hra, ale už od pohledu/tématu mě tak strašně neláká, že jsem ji nikdy nepořídil. Autory, vydavatelství atd. vůbec neřeším. Cenu zas tak moc taky ne, pokud tu hru chci (resp. řeším v tom smyslu, že když už tu hru chci, snažím se ji pak koupit co nejvýhodněji).
  2. Novinky cíleně nesleduju, je toho kvanta a musel bych se přestěhovat. Ale ani se tomu nevyhýbám a občas o něco zavadím, např. videa kluků z Planety na YT. 
  3. Jednou jsem podpořil na Kickstarteru (Euthii), což byl special případ kvůli nemožnosti hru koupit následně a extrémnímu zájmu o hru. V předprodejích jako takových leda něco, co už je ozkoušeno (např. hra vyjde v češtině s velkým zpožděním, ale už má tisíce recenzí ze zahraničí). Např. nyní předprodej rozšíření na Duchy ostrova.
  4. Systematicky sbírku netvořím. Ale je pravda, že párkrát jsem dokoupil něco i s podpůrným důvodem, že “mám málo malých/rychlých her”, nebo jsem koupil Vítejte na měsíci, protože to bylo velmi chváleno a tuto mechaniku jsem ještě neměl. 
  5. Reklama/hype neovlivňuje asi vůbec. 
  6. Hlavním důvodem, proč ty hry nehraju, je určitě čas. Druhým důvodem asi to, že jde někdy o hry, které se nedají moc dobře hrát solo / manželka je moc hrát nechce / nemám s kým. Nicméně toho nelituju. Některé hry jsem koupil, protože už se nedají skoro sehnat / byla dobrá příležitost a chci je prostě mít z jakéhokoli důvodu. Taky to beru tak, že se to dá hrát kdykoli do konce života a teď vydělávám slušně a můžu si udělat sbírku “na horší časy”. Navíc kromě hraní rád maluju figurky, a v některých případech těchto ležáků jsou to právě hry s krásnými figurkami, které si maluju / chci malovat. Těch ležáků je aktuálně třeba 30-40 %, ale k větší části z nich se určitě postupně propracuju / už propracovávám (měl jsem období, kdy se mi podařilo suprově sehnat více her v krátkém čase, a ještě prostě nebyla příležitost). 

26.1.2024 09:23:37

  1. Seřadím podle důležitosti: téma, mechanika, vzhled, cena (poslední dobou dost řeším poměr výkon/cena) a autora vůbec neřeším
  2. Ano sleduji, je pravda že poslední dobou čím dál méně
  3. Dříve KS (a to docela hodně) z toho důvodu abych podpořil autora a pomohl mu uskutečnit jeho projekt, v poslední době už tolik ne (přijde mi že se původní myšlenka KS vytratila) spíše jen české autory a nebo opravdu zajímavé projekty, jinak předobjednávky na obchodech využiji pouze u her na které se opravdu těším, což je v poslední době čím dál méně.
  4. Teď už ano, dříve jsem kupoval to co by mě a mojí skupinu bavilo a pak to přerostlo ve sběratelství  (deskovkám se věnuji přes 25let) a snažím se doplnit téma a nebo mechaniku co ještě nemám.
  5. Poslední dobou vůbec - spíše jsem skeptický.
  6. Mám je protože buď to je mechanika nebo téma co mi ve sbírce chybí (cca 30%), nebo je to nějaká rarita co by (dle mého názoru neměla ve sbírce chybět), př. #UBOOT: The Board Game nebo  #High Frontier 4 All v CZ, pak mám např #Legendary: A James Bond Deck Building Game  jen proto že jsem fanda Jamese Bonda a mám všech 25 oficiálních filmů na BD + 1 neoficiální. Z poslední doby je to hra #Eleven: Football Manager Board Game jen proto že hra s tématem fotbalu mi chyběla a byla to výhodná koupě zde na bazaru. Vím že tyto hry se na stůl asi nedostanou, ale koupě nelituji.

26.1.2024 10:40:26

  1. téma, vzhled, potom stupeň náročnosti (tj rodinné hry / hráčské / hardcore), mechanika a v poslední době začínám řešit i vydavatelstvi. Vychází toho hodně a některá se mému vkusu trefují více než jiná. Cenu řeším, ale ve smyslu - když si koupím další hru za 2 000, budu ji mít s kým hrát, uživím ji? atd. 
  2. Ano, ale jenom česky a některých vydavatelství či KS. 
  3. Už vůbec. Max rozšíření ke hře, kterou mám ráda. 
  4. Ano. Chci něco koop, příběhového, atmosférického, chci hru na hraní se začátečníky, s babičkou, na výlet, s dětmi (i když je nemám, ale když příjdou jako návštěva), potom něco na 10 minut, hodinu, celý večer atd. 
  5. Dříve jo, teď už méně a méně. Hype dokáže zapříčinit to, že pokud mě hra zaujme, tak si o ni vic hledám. Ale tím, že moje kapacity jsou naplněny z 90 %, tak už musím přemýšlet i jinak:) 
  6. Tím, že bojuju s místem, tak ležáky posíláme pryč. Výjimky jsou: velká Válka o Prsten, kterou si s partnerem šetříme na důchod:) Potom máme strážce sklepa, hry typu Dostihy, Monopoly, Nájezdníci ze severu které z nostalgie vyhazovat nechceme. A hry v malé krabičce, ty nás prostorově nijak nelimitujou.

26.1.2024 11:20:13

Pokusím se držet navržené struktury, ale přijde mi, že některé body se trochu prolínají, tak se možná budou prolínat i moje odpovědi :)

  1. Co je pro Vás hlavní kritérium? Téma, autor, mechanika, cena, vzhled? Nebo něco jiného?
    • Téma je pro mě něco, díky čemu mě hra může zaujmout na první pohled, díky tématu se o hru, o kterou předem nic moc nevím, dál zajímám.
    • Autoři (a studia) mě zajímají hlavně v rovině, že sleduju pár z nich (Wallace, Konieczka, Eklund, …) a jejich nové hry mě tak většinou neminou. Neberu to ale tak, že by autor byl automaticky důvodem hru koupit.
    • Mechanika je pro mě spíš důvodem, proč si říct, že hru nechci - většinou proto, že je příliš podobná jiné hře, kterou už doma mám.
    • Pokud je hra drahá, chci, aby si to zasloužila - například (znovu)hratelností.
    • Vzhled je pro mě asi nejmíň podstatný, i hry od splotterů se mi vizuálně líbí.
    • Pokud bych to měl shrnout - díky tématu a autorovi si hry všimnu, podle mechaniky se rozhodnu, jestli ji chci, nebo nechci, těžko tak říct, které z těchto kritérií je tak to hlavní, asi mechanika.
  2. Sledujete aktivně novinky a co má vyjít?
    • Sleduju, ale snažím se omezit počet sledovaných kanálů. Hlídám si některá česká vydavatelství, občas se podívám, co se chystá na gamefoundu, na kickstarterové kampaně se vzhledem k velikosti platformy dívám jen na nějaké konkrétní doporučení (například discord, případně e-mail od vydavatele, že chystá novou kampaň), vyjímečně si prohlédnu i aktuálně běžící kampaně vypsané na BGG.
  3. Jak moc nakupujete v předprodejích a jak moc až když je hra už v oběhu a jsou o ní nějaké reference?
    • Docela dost, obzvláště v případě rozšíření a her, které v češtině vycházejí se zpožděním oproti originálu.
    • Pokud jdu do crowdfundingové kampaně, musí se často sejít jak téma, tak i mechanika a autor, případně podporuju kampaně, ve kterých se jedná o další tisk již dříve vydané hry.
  4. Tvoříte si sbírku nějak systematicky?
    • Ano, od doby, co jsem začal mít problém se skladováním her a v několika vlnách jsem rozprodal hry, jejichž pořízení jsem neměl až tolik promyšlené.
  5. Jak moc si myslíte, že vás ovlivňuje reklama a hype?
    • Víc než bych rád, ale oproti dřívějšku se mi to daří trochu krotit.
  6. Pokud vlastníte nějakou dobu hry, aniž byste je vůbec načali proč podle vás došlo k tomu, že je máte a nehrajete? A zkuste nějak vyjádřit kolik takových ležáků máte…
    • Docela mě překvapilo, že her, které jsem vůbec nehrál, mám aktuálně ve sbírce jen 5 (tj. méně než 10 %), z toho 4 jsem pořídil (případně dorazily) během posledních 2 měsíců. To, že se na stůl zatím nedostaly, je dáno hlavně tím, že teď stíháme hrát spíše krátké hry a není moc prostor pro studování nových (což by se mělo od půlky února změnit - jen do té doby nejspíš dorazí ještě další crowdfundingové kampaně a předobjednávky).
    • Pokud mám doma delší dobu nějakou hru, kterou se mi nedaří dostat na stůl ani poprvé, tak jde většinou na bazar (jen jsem nečekal, že se mi to daří natolik, že mám doma tak málo nehraných her).

26.1.2024 13:45:29 | Upraveno autorem (porovnej)

  1. Zkouška a před zkouškou mechanika + autor + vydavatel + rozumná cena
  2. Ano
  3. Nekupuju dopředu
  4. Nemám sbírku, akorát se koupených her nezbavuju. 
  5. Neovlivňuje
  6. Hru hraju měsíc, popř několik měsíců, a pak přijde další hra. 5x jsem musel kupovat na blind, tzn. jenom podle recenzí, a bylo to s 0% procentní úspěšností.   

30.1.2024 12:02:25

1. Asi všechno dohromady.

2. Trochu, ale hlavně mimoděk.

3. Skoro vůbec.

4. Ne.

5. U her si myslím, že neovlivňuje.

6. Mno, procentuálně to bude třeba 3 až 5 %? Jenže vzhledem k množství to představuje pár desítek nerozbalených her (20 – 30?). Není možné stíhat hrát vše najednou.

Pán her - Nový Jičín

30.1.2024 15:47:26

  1. V tomto pořadí - mechanika, téma, autor, vzhled a cena. Mnohem spíše si koupím ***and-write, worker placement, deck/bag building, nebo karetku, než CMON hromadu plastu s kostkami, nebo třeba area control a push-your-luck hry. Téměř jakákoliv přírodní hra mě láká více, než generické fantasy/sci-fi. Téměř každou hru od Uweho nebo Felda jsem hrál. Také pomáhá, když má hra nějaké prima ilustrace (Beth Sobel, Vincent Dutrait,…), případně když stojí úměrně množství svého obsahu.
  2. Novinky sleduji pravidelně, na hry se rád těším a vybírám si z nich. Novinkový Infoblok na YT kanálu Deskárna je u nás doma oblíbená součást nedělní snídaně. :)
  3. V předprodejích jen těch v ČR a našich obchodech. Koupíme to, když je hra a výrazně lepší cenu (to umí velmi pěkně Tlama) a už o ní něco víme, případně se na ní těšíme.
  4. Vůbec ne, žádná systematičnost. Mám/kupuji, co se mi zrovna zalíbí - a že tam je třeba moc her jednoho typu nebo málo od jiného tématu, vůbec neřeším.
  5. Reklama a hype téměř vůbec, alespoň si to namlouvám. Hypuji se sám tím, že se na nějakou hru delší dobu těším. :)
  6. Nemáme jedinou takovou hru. Vždy, když něco nového koupíme, zahrajeme to co nejdříve (většinou se na hru delší dobu dopředu těšíme). Upřímne nechápu ten trend nakupování her, aniž by je člověk pak rozbalil. Koupím si hru, pokud mě láká, mám na ní náladu a čas.

30.1.2024 16:41:20

  1. Rozhodně téma a mechanika, vzhled je sice druhotný ale prostě nesmí mě to odpuzovat, autory neřeším, poměr cena/výkon je také důležitý.
  2. Jen sporadicky. Rozhodně tím nežiju.
  3. B je správně, pokud se nejedná o předprodej dotisků.
  4. Tak trochu, snažím se jít i trochu do šířky co se týká výběru zajímavých mechanik.
  5. Pokud mě něco zaujme rád se podívám na reklamu ale rozhodně nic že bych z toho hýkal nadšením a prostě to musel mít.
  6. Odfoliovat a vyloupat musím každou novou hru, jinak ke mě do skříně nesmí. Ano cca 30% jsme ještě nehráli, důvod je prostý- nesejde se stabilní herní parta.

---------------------------------------------------------------
Občasně překládám.

30.1.2024 17:05:24

  1. hra se musí líbit a musí bavit, to znamená ze se neohraje ani po několika desítkách partii, vše ostatní jde z domu, cílem je najít 10-20 her, jejichž hrani je vždy zazitkem, což je těžší úkol než se muže zprvu zdát, pokud to hra splňuje cenu vůbec neřeším  
  2. Ano
  3. Většinou když je hra venku
  4. Něco na sólo, neco coop, něco kompetitivni, pro 2 hrace, pro více hracu, pro hrani s detmi (stále ale velké hry)
  5. Vůbec, když hra nechytne, tak ji hned prodam.
  6. To se nestane, hry hraju, nesbiram.

30.1.2024 17:54:41 | Upraveno autorem (porovnej)

1.) Co je pro Vás hlavní kritérium? 

Téma a mechaniky, když vidím sci-fi 4X, peníze mi sami opouští účet. Grafika je pak v závěsu 

2.) Sledujete aktivně novinky a co má vyjít?

Ano

3.) Jak moc nakupujete v předprodejích a jak moc až když je hra už v oběhu a jsou o ní nějaké reference?

Dříve jsem nakupoval hodně, ale teď už kupuji dost hry v angličtině a už nečekám na vydání u nás. Jinak jsem dost spontánní,když vidím jedno krátké video nebo popis a zaujme mě to, tak hru pořídím a pak případně prodám, když nezaujme.

4.) Tvoříte si sbírku nějak systematicky?

Ne

5.) Jak moc si myslíte, že vás ovlivňuje reklama a hype?

Bohužel ovlivňuje, hlavně klasické FOMO

6.) Pokud vlastníte nějakou dobu hry, aniž byste je vůbec načali (odblanili - rozchodili), proč podle vás došlo k tomu, že je máte a nehrajete (a bavme se pro zjednodušení jen o základech - ne o expanzích)? A zkuste nějak vyjádřit kolik takových ležáků máte (např. v kusech, procentech, nebo jinak)…

Buď hype, zbývalo pár kusů nebo byla výhodná nabídka. Případně nějaký výhodný předprodej. Snažím se takovou sbírku redukovat a teď mám doma třeba 15 her, co jsem nehrál 

30.1.2024 18:22:38

  1. První co mě zaujme bývá většinou vizuál, a když hra vypadá hezky, zajímám se o další parametry jako téma, mechanika a tak dále.
  2. V dnešní době při tom množství to asi ani usledovat nejde, a člověk taky někdy musí měnit priority... Přesto se snažím z toho nevypadnout úplně.
  3. V předprodeji minimálně, spíš až pak, když už je hra v oběhu a je o ní víc informací
  4. Tu bych řekl že určitě, dal jsem dohromady různá témata, mechaniky - takže mám hry od závodních, vědomostních, figurkových, přes sci-fi, fantasy, zombie a tak dále…
  5. Asi vůbec, sám si rozhodnu jestli se mi hra líbí, a nekupuji hru jen kvůli hype.
  6. Vlastním (nenačaté, nehrané hry) - hlavně z důvodu cizojazyčnosti = ještě jsem nestihl udělat překlad či už pravidel, nebo karet… No a pokud jde o hraní nových her v klubu, vezmu je až pak, když budu mít čas nastudovat pravidla, hru a abych je uměl ostatním i vysvětlit. Je to asi 10-15 titulů. :)

* * * * *
Board games klub, Trenčín

5.2.2024 20:23:24

Díky za tento dotazník. Pořád se považuju za začátečníka ohledně moderních deskovek, minulý rok jsem nakupoval téměř manicky a teď se chytám dát si “voraz”.

  1. Hra mne musí zaujmout tématem, je to pro mne důležité, třeba fantasy a historie jsou pro mne velkými atraktory. Nicméně poslední dobou si vybírám hry i s dobře hodnoceným solo modem, protože zatím mám malé děti, tak hraji často i sám. A spíše Eura než Ameri, zatím kupuji spíše kratší hry i na čas, 2 hodky ideál.
  2. Jo, sleduju, musím říct, že zbytečně moc. 
  3. Ano, někdy ano, kupoval jsem tak Legendy dávnozemě, Oblevu, nyní čekám Příval temnoty a dotisk Duchů. u všech těchto her jsem si přečetl recenze a kouknul gameplaye, abych se více zorientoval. A u Legend a Oblevy to byly fakt trefy, moc baví mne i kamarády z klubu deskových her.
  4. Asi ne, netvořím.
  5. Sleduju reklamy i influencery, ale nejdůležitější, když mne nějaká hra zaujme, je gameplay.
  6. Jj, pár jich mám a čekají na rozbalení, třeba v souvislosti s tím, že čekám na partu, s kterou si je zahraju. Třeba jsou to Malé velké galaxie. Nicméně hra nerozbalená mi vydrží max půl roku, o to víc se na ni těším a pak jde na stůl a hraju. 

6.2.2024 11:42:46

1.Co je pro Vás hlavní kritérium? Téma, autor, mechanika, cena, vzhled? Nebo něco jiného?

Autor a téma, pak asi mechanika a vzhled.

2.Sledujete aktivně novinky a co má vyjít?

Spíše ne, raději sleduju rozhovory s autory her co mě zajímají a většinou ,,prásknou" co připravují dalšího.

3.Jak moc nakupujete v předprodejích a jak moc až když je hra už v oběhu a jsou o ní nějaké reference?

Vůbec, nakupuju až finální vydanou verzi, z obchodů v EU, což znamená že už je venku i nějaké unbox video, popřípadě recenze.

4.Tvoříte si sbírku nějak systematicky?

Nejspíš ne, kupuju pouze to co mě zajímá a budu hrát, klidně jeden díl ze série.

5.Jak moc si myslíte, že vás ovlivňuje reklama a hype?

Pokud ano tak minimálně, zajímá mě tak malý segment trhu že snad ani nemá reklamu😆.

6.Pokud vlastníte nějakou dobu hry, aniž byste je vůbec načali (odblanili - rozchodili), proč podle vás došlo k tomu, že je máte a nehrajete (a bavme se pro zjednodušení jen o základech - ne o expanzích)? A zkuste nějak vyjádřit kolik takových ležáků máte (např. v kusech, procentech, nebo jinak)…

Nemám.

16.3.2024 12:12:13

  1. Co je pro Vás hlavní kritérium? Téma, autor, mechanika, cena, vzhled? Nebo něco jiného?
    Téma, mechanika, vzhled. Cena může být limitující (chtěl bych Vinhos ale už mám dvě Lacerdovky a třetí za tuhle cenu si nemůžu dovolit)
  2. Sledujete aktivně novinky a co má vyjít?
    Snažím se, ale je toho moc. Nesleduju KS, takže o spoustě titulů nevím.
  3. Jak moc nakupujete v předprodejích a jak moc až když je hra už v oběhu a jsou o ní nějaké reference?
    Počkám si na recenze. 
  4. Tvoříte si sbírku nějak systematicky?
    Ne.
  5. Jak moc si myslíte, že vás ovlivňuje reklama a hype?
    Má spíše opačný efekt, čím víc reklamy tím jsem opatrnější.
  6. Pokud vlastníte nějakou dobu hry, aniž byste je vůbec načali (odblanili - rozchodili), proč podle vás došlo k tomu, že je máte a nehrajete (a bavme se pro zjednodušení jen o základech - ne o expanzích)? A zkuste nějak vyjádřit kolik takových ležáků máte (např. v kusech, procentech, nebo jinak)…
    Rozbalené je vše, ale lažáků cca 10 %. Hlavně pro specifický počet hráčů.

16.3.2024 12:54:47

Jako první mě hra nesmí odradit vizuálem.

Pak pravidla, ze kterých musím mít chuť si zahrát.

Pak cena. U nových her musí odpovídat kvalitě komponent.
U sběratelských kousků je cena pocitová, a dá se říct i bez limitu.

Pak recenze, hlavně ty negativní, ale nemají takovou váhu.

Je mi jedno kdo hru navrhl, kdo ilustroval a kdo vydal.

Hypu už nepodléhám, sleduji dostupné kanály ;-)

16.3.2024 23:03:53

Vybíráme z Bazaru

ESCAPE ROOM - Úniková hra
ESCAPE ROOM - Úniková hra
Akt. cena: 200 Kč
Končí za: 10 hodin

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas