Lovecraftov odkaz

Ahojte,

vedeli by ste mi prosim poradit, ktora hra najlepsie priblizi atmosferu z poviedok H. P. Lovecrafta?
Hru najcastejsie dostanem na stol v max. 3 ludoch a moze byt aj v anglictine.

Zatial sa mi do hladacika dostali tieto:

#Cthulhu: I smrt může zemřít 

#Nevyzpytatelní (neviem ci ma vyznam ju hrat v  mensom pocte ako 5)
#Panství hrůzy: Druhá edice 
#Arkham Horror (třetí edice) edice)

Vdaka za kazdu radu

3.2.2024 01:13:26

Já hrál jen Cthulhu death may die a Arkham horror a z těch bych vždycky zvolil Cthulhu.. A dal bych jí přednost i před mnoha jinými hrami tohodle typu kvůli tomu jak je zábavná a i to téma tam je hodně fajn a cítit.. A má to super variabilitu jak u postav tak u volby scénář + prastarý

3.2.2024 07:49:30

Podľa mňa atmosféricky najbližšia predlohe je kartová Arkham Horror LCG.

3.2.2024 09:32:13

Vyloženě atmosférou se mi nejvíc ze všech variací líbil Arkham horror druhá edice, ale z hlediska mechanik už je to dost retro a hůře se ta hra rozebíhá. Jinak i ty ostatní ze seznamu jsou fajn. Panství hrůzy mám hodně rád, ale je to spíš interaktivní gamebook a úplně si neumím představit, že bych chtěl hrát ty scénáře opakovaně v krátké době po sobě. Třetí Arkham je už víc “hra”, ale variabilitou je z toho seznamu asi fakt nejlepší Cthulhu díky naprosto odlišným postavám a možnosti kombinace s Prastarými. Zároveň je ale díky tomu šance na výhru někdy skoro nulová a musíš k té hře takhle přistupovat . (Nevyzpytatelné jsem nehrál.)

3.2.2024 10:43:08 | Upraveno autorem (porovnej)

Já hrála deskový AH, Panství a Cthuláka. Z hlediska Lovecrafta v nich není zas až tak propastný rozdíl, doporučuji spíše kouknut na to i z hlediska mechanik, vašich hráčských zkušeností a preferencí. 

Z hlediska atmosféry doporučím nejvíc Panství, ale jako hru rozhodně Cthuláka. Alespoň u nás se na stůl dostává mnohonásobně častěji než Panství a to máme Panství rádi. AH jsme hráli hodně a rádi - než přišlo Panství a Cthulák. Ty ho úplně odstavili. Což je samozřejmě hodně subjektivní a můžete to mít úplně naopak, ale jen tím chci zdůraznit, že je dobré mít na zřeteli i to hráčské hledisko.

 

PS: pro pořádek zmíním ještě

#Eldritch Horror nehrála jsem, ale pro někoho nejlepší z téhle FFG deskové “rodiny”.

#Pandemic: Reign of Cthulhu to je oproti předchozím spíše jen jednochuchá rodinná nebo vstupní nebo nenáročná oddechová hra.

3.2.2024 12:10:26 | Upraveno autorem (porovnej)

Mythos Tales. 

Nebo by zajímavá volba mohlo být Cthulhu: A Deck Building Game - a spíš Dunwich rozšíření. Není to tak akční jako ostatní HPL hry, ale atmosféra má blíž k Lovecraftovým knihám.

3.2.2024 12:49:06

Ještě existuje #Temné Znamení  , ale je to spíš kostkovaná. Textu tam pro příběh je dost, ale v tomto ohledu hru zabijí jeden z nejblbějších fontů pro atmosférický text, co jsem viděl. 
Jinak #Cthulhu: I smrt může zemřít   je asi nejlepší volba. Ve výsledku je to hlavně rubačka, ale funguje dobře, variabilita dobrá, text nezdržuje od hraní a interakce mezi hráči, ale provázanost karet ve scénáři je vysoce atmosferická. Pokud by měl vyhrát Arkham Horror 2 edice, tak doporučuji #Eldritch Horror  přes bazar. Má lepší provázanost karet a podstatně čistší hraní (AH 2e do značné míry hraje hráče než obráceně). 

3.2.2024 21:06:45

Death may die je herne fakt super, ale od Lovecrafta to ma podle me dost daleko. Top atmosferu a nejblize tem povidkam ma podle me AH ed.2 ale to uz je dnes herne fakt za trest. Eldritch uz se hraje dobre ale atmosferu to ma uplne jinde. Panstvi neni hra ale cteni pribehu z mobilu … To LCG se mi docela libilo, ale ma to smysl jen v anglictine s poradne naditou penezenkou.

No je to tezke s tim deskohernim Lovecraftem… mozna AH ed.3 by nemuselo byt spatne, ale to jsem nehral a taky by to melo smysl jen v anglictine, v cestine vyslo prd. 

3.2.2024 21:54:50

Za mě osobně…

  • Panství je fajn, ale jednotlivé scénáře mi nepřijdou na víc než jedno zahrání.
  • Cthulhu je prima řachanda, ale nic víc.
  • V AH3 Lovecrafta vnímám asi nejvíc ze všech jmenovaných, ale bohužel rozkvete až s rozšířeními, které jsou dostupné pouze anglicky. Ty 4 scénáře v základu se můžou ohrát docela rychle.

3.2.2024 22:19:28 | Upraveno autorem (porovnej)

Také se přimlouvám za tzv. “malý Arkham” tedy hru #Temné Znamení (bylo již zmíněno v příspěvcích). I když se odehrává pouze v akhamském muzeu, rozšíření #Temné znamení: Brány Arkhamu pak přenáší hru i do ostatních oblastí Arkhamu. Velice hezky zpracované a zjednodušené, místo komplikovaného vyhodnocování modifikátorů a dalších komplikací klasického Arkhamu je řešeno plněním úkolů pouze hodem kostkami… Karty dobrodružství (úkoly) jsou velice hezky zpracované a tematické.

 

Ještě bych zmínil hru #Cthulhu Wars nebo #Cthulhu Wars: Duel kde proti sobě bojují v počátcích Země Prastaří a jejich přisluhovači. Jen teda ta provázanost s Lowecraftovymi povídkami je menší…

* * * * *
Board games klub, Trenčín

5.2.2024 19:53:40

Vybíráme z Bazaru

Warhammer Underworlds - Nightvault
Warhammer Underworlds - Nightvault
Akt. cena: 1000 Kč
Končí za: 7 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas