"Nezbytné" promo?

Před několika dny jsem koupil (a od té doby i hodněkrát zahrál) hru Horníci impéria, kterou jsem měl předobjednanou. Součástí předobjednávek (nevím, jak je to teď) bylo “promo minirozšíření”, které za mě ale představuje poměrně překvapivě velký kus hry (pro představu - nemálo karet včetně události, plus hlavně je to jedna oboustranná deska pokroku navíc, v základní hře jsou tři… i pokud hru neznáte a nevíte, co to znamená, tak už jen “matematicky” je to za mě docela zásadní zvýšení variability). Byl jsem spíš zvyklý, že promo představuje třeba jednu kartu (Saxofon v Arnaku, Squirrel Girl v Marvel: Remix a tak dále), nebo případně nějaký ten žetonek (Bílý hrad).Tohle už považuji za celkem dost zásadní.

Neřeknu, když se dá později toto předprodejové promo dále dokoupit - jako je to třeba u Zelené planety, Pokojovek, nebo třeba Divoké Amazonie. Tam je to také - relativně - podstatná část hry, přidávající na zvonuhratelnosti.. ale pokud to člověk nestihl v předprodeji (nebo do vyprodání zásob), dají se (daly se) tyto součásti dokoupit. Tady u Horníků to úplně nevidím.

Proto otázka do diskuze - jak to máte s promy a minirozšířeními (neberme teď velká rozšíření, samostatné krabice/balíčky k nákupu a vlastním vydáním)

  • Chcete/musíte je ke hře mít? Jsou pro vás důležitá, nebo vůbec? Otráví vás, když pak prostě nejsou k dispozici, nebo je vám to fuk?
  • Už jste se setkali s tím, že by poměrně zásadně přidávala/měnila hru (viz můj názor a příklad Horníků)?
  • Vzpomenete si na nějaké promo/minirozšíření, které pro vás samotné bylo/je nějak důležité? Třeba proto, že jste ho složitě sháněli (a případně proč), nebo proto, že vám i přes svou drobnost hru vylepšilo/pokazilo (a museli jste ho třeba dát pryč)?

_________________________________________________

Dopředu prosím pouze diskuzi přímo k tématu, nikoliv například urážlivé komentáře v osobní rovině - tedy například pokud si myslíte, že je to hloupost, napište to a je fajn mít názor… ale prosím nenazývejte například ty, pro které je to podstatné, “obsesivními magory” a další. Mrzí mě, že tento dovětek přidávám, ale nemám tu vždy zkušenost jen se základní mezilidskou slušností a respektem.

24.2.2024 22:42:16

Já nemám rád, když je v jedné hře herní materiál ke hře druhé, který ale v té první není nijak použitelný. O tu samotnou hru zájem nemám, ale o ten obsah do druhé hry ano.

Příkladem budiž samostatně hratelná postava do #Red Dragon Inn, The, která byla součástí mechanicky úplně jiné hry ze stejného universa #Red Dragon Inn, The: Battle for Greyport. Sháněl jsem to docela dlouho.

Dalším příkladem jsou promo karty v #Mláďata z Divukraje do #Divukraj. Málokdo by přece chtěl mít obě hry.

Jinak jsem na nějak zásadní promo kromě crowdfunding exclusive stretch goals nenarazil. Celkem velké balíčky karet byly přidávány jako KS promo ke kampaním #Hero Realms, ale ty se dají draze dokoupit oficielní cestou. 

_______________________________________
Můj seznam her na prodej (pište SZ):
https://www.zatrolene-hry.cz/uzivatel/havelock-1536/seznam-her/na-prodej-3681/

25.2.2024 00:58:22

Mě úplně nevadí koncept proma, když motivuje a podporuje prodej třeba ve speciálkách. Oni zkušení hráči (kterým by absence proma trhala žíly) to převážně asi vědí, že tam takhle jsou. Naopak hodně lidí co si hru koupí v supermarketech, to asi řešit nebude (a nebudou o tom ani vědět). Nic není na 100% samozřejmě, kdyby někdo chytal za slovo.

Takhle co si vybavuji, tak promo jsem určitě chtěl u karetní Války o prsten. Nebo nedávno jsem koupil Podezřelé od Tlamy, kteří mě prostě minuli, a když jsem zjistil, že jako promo měli celý jeden menší případ, tak jsem prostě věděl, že to bez něj už ani nechci. Naštěstí vydavatel u sebe ještě stále prodává s tím promem (je to případ o 30 kartách. Plnohodnotný má myslím a tuším 60). Jinak asi vyhlížet bazar společně s promem no…

Paradoxně Detektiva od RexHer mám i právě kvůli toho z bazaru, takže nedostupné promo udělalo to, že jsem místo nové hry koupil hranou z bazaru. Takže se to vlastně vymstilo. Byly to velké fotografie, které pokud vím, nejsou prodejné. Stejně tak VI. případ (byť to už je asi kategorie rozšíření, nevím jak se ten jeden samostatný případ prezentoval).

25.2.2024 02:40:36

Nejhorší zločin je vydat promo, které se nevejde do krabice se hrou.

Jinak mám obecně raději promo, které přináší něco navíc, než nějaké vylepšení komponent, což znamená, že ty základní musím vyhodit. To je mi celkem proti srsti.

25.2.2024 08:16:50

U starsich her bylo promo docela zasadnim prinosem. Namatkou vzpomenu Terra Mystica, Tzolkin, Dedictvi. A to jeste casto jsrm o existenci proma nevedel a zjistil to az po letech.

Pak prisla éra, kdy me.zase prislo, ze se na heslu “promo” jen dela business pro nalakani, ale samotne promo bylo bezcenne. Promo nahrazujici neco ze zakladu za me neni promo, ale component upgrade.

Tak jsem na cas na promo zanevrel a radeji ho ozelel a hru koupil az po recencich uzivatelu..

Prvni hra, u ktere mi za posledni rok prislo promo zasadni byl Harry Potter a Boj o Bradavice. Hra i kazde rozsireni maji promo pack….ale tento promo pack prinasi velmi unikatni karty s jedinecnymi efekty ve hre se jinak nevyskytujicimi. To bylo za me velmi prijemne prekvapeni a hodnotim tato proma jako opravdu zasadni. Pak samozrejme nelze nezminit promo u Duchove Ostrovu a Hrdina v Kostce, kde promo materual prinasi nove narody, rasy a tim velmi obohacuje hru.

Kazfopadne PROMO je silny marketingovy tah. Musi se spravne pojmout a tim muze zasadne ovlivnit prodeje. Ja mam proma rad, je to pro me.jako zakaznika sladka odmena, ale kdyz je to promo opravdu velmi zasadni, tak mi dodava radost pri kazde hre.

25.2.2024 08:39:40

@Korenar definuj promo podle tvé představy. Proč by to nemohl být component upgrade? Já v tom nevidím problém. Hodně promo, co vydává třeba Dice tower, jsou často jenom component upgrady nebo tematizovaný herní materiál.

Co já ještě moc nemám rád, ale zároveň to naštěstí vůbec nepotřebuju a ani nesháním, jsou promo materiály, které samotnou hru nějak zesměšňují. Takže například duhoví jednorožci ve vážně pojaté hře apod.

_______________________________________
Můj seznam her na prodej (pište SZ):
https://www.zatrolene-hry.cz/uzivatel/havelock-1536/seznam-her/na-prodej-3681/

25.2.2024 12:14:02

zkusím nějak shrnout můj názor či postoj a zároveň se vyjádřit k tomu co jsem zde v diskusi zachytil.

Někdy dávno mi bylo líto, že ta proma je prostě taková nějaká rarita co se třeba rozdává u nějaké příležitosti, v omezeném počtu a celkově se tak jedná o raritu, která mi ve hře pak chybí. Po letité zkušenosti s hrami a promy už mi to nějak zásadně nevadí. Beru to trochu jako takové koření ve světě deskovek, které je na jednu stranou jakousi pamětinou k nějaké události a zároveň _malým_ příjemným bonusem do nějaké hy.

Tím důrazem na slovo “malým” mám na mysli, že by to hru mělo osvěžit, zkrášlit, ale ne zásadně vylepšit či rozšířit. A pochopitelně se musí nějak rozumně vejít do krabice s hrou (těžko ale čekat třeba připravený prolis na promo figurku, neví co měl kdo na mysli přesně).

Tu citlivost na to co je “malé” máme každý asi někde jinde. Zmiňované promo do #Terra Mystica a #Tzolk'in: Mayský kalendář mi zas tak zásadní nepřišlo. Jestli jsout to ta co mám, tak ano, jsou prima, nicméně ne zas tak zásadní. Jestl je promo formou malého rozšíření, které již dosti obměňuje hru, přináší třeba 20+ % variability navíc, pak je škoda a smutné, nejde-li samostatně koupit. Třeba jedna, dvě karty, jako u #Duna: Impérium se dá v pohodě oželet, není to zásadní, ale nadšen to ocení jako fajn bonus k předobjednávce. Sady poromo karet k #Mars: Teraformace se daly koupit i samostatně dlouho po vydání hry a vzhledem k počtu karet ve hře se nejedná o zásadního, opět pouze fajn bonus. Víc mi vadila promo postava do #Karaku, o které bylo hodně vědět, ale nedala se sehnat, přičemž těch postav tam zase tolik není. časem jsem si na to také zvykl a není to takové pecka hra, aby mi tam ta postava vlastně chyběla. :)

Zase je potřeba vzít v potaz, že autor či vydavatel to může vidět jako něco “volitelného”, co se prostě do základu v dané ceně nevleze, přičemž omezeným nákladem podpoří prodej hry u skupiny, které deskovky sleduje a která takové gesto nejvíce ocení. Pak je to otázka té míry a dostupnosti.

Mám rád hry “kompletní”, na druhou stranu mi dnes už nevadí, když minu nějaké promo, nebo mi přijde příliš drahé v bazaru. Technicky vzato je to minirozšíření, často nepodstatné, spíše s hodnotou sběratelskou. A zase takový sběratel nejsem.

25.2.2024 14:51:49

Proma ve zkratce rád nemám. To že mi hra uteče nebo jí v tu chvíli nechci a koupím ji později a jsem “ošizen” na kusů herního materiálu prostě není správné 

17.3.2024 09:11:38

@Falcon Star no ja chtěl horniky koupit ale nenašel jsem nikde to promo, takže nekompletní hru nebudu kupovat :D

Sakra…

17.3.2024 21:32:43

@twix viz osobní zpráva :)

18.3.2024 19:03:59

Vybíráme z Bazaru

Detektivka do kapsy: Pád z okna
Detektivka do kapsy: Pád z okna
Akt. cena: 150 Kč
Končí za: 2 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas