Pravidla ke stažení: Herní manuály / Elektronické PDF návody ke hrám

Nahral jsem sem nekolik navodu ke hram, ktere je dosud nemeli (nemaji). Nasledne mi prisla notifikace:

Informace o tvých příspěvcích zamítnutých 15.6.2020
Komu: Artcore

Od: Trol

Přijato: 16.6.2020 02:15:20

Ahoj,

moc děkujeme za snahu a ochotu přispívat k rozšiřování obsahu Zatrolených her. Bohužel v případě následujících tvých příspěvků to nevyšlo. Mrkni prosím na důvody jejich zamítnutí/vrácení a příště to určitě vyjde.

Nahrané soubory:
- Maršál a špión_CZ_Dino
- Móda a modelky Svatební šaty_CZ_Alexander
- Dlhy siroky a bystrozraky_SK_Efko
- Snap_The Interlocking Dragon-Making Game_CZ_BlackF
- Rychle Tlapky_CZ_Albi
- SpeedCups_CZ_Piatnik
Detaily s důvody zamítnutí (prolink)

Věříme, že naše důvody pochopíš a na přidávání obsahu nerezignuješ. Moc si tvé snahy vážíme, patříš mezi menšinu, která chce pomáhat... Díky!

S pozdravem a přáním mnoha hozených šestek,
Trolík ze Zatrolených her

Ve prolinku bylo toto vysvetleni:

Zamítnuté soubory (za posledních 30 dní)
9.6.2020: Maršál a špión_CZ_Dino (zamítnul: Leech)
9.6.2020: Móda a modelky Svatební šaty_CZ_Alexander (zamítnul: Leech)
9.6.2020: Dlhy siroky a bystrozraky_SK_Efko (zamítnul: Leech)
9.6.2020: Snap_The Interlocking Dragon-Making Game_CZ_BlackF (zamítnul: Leech)
9.6.2020: Rychle Tlapky_CZ_Albi (zamítnul: Leech)
9.6.2020: SpeedCups_CZ_Piatnik (zamítnul: Leech)

??? WTF ???
Nechapu...
17.6.2020 09:19:31

Práva
V současné době řešíme, jak nakládat s materiály / pravidly, které sdílejí uživatelé ZH.

Toto je současné vyjádření adminů:

Dlouhodobě platí (i když to není nikde na Zatrolenkách vyloženě explicitně napsané, tak z legislativy týkající se autorských práv to vyplývá), že nahrávat díla na Zatrolené hry mohou pouze jejich autoři nebo lidé, kteří mají k dílu oprávnění (licence / souhlas autora / ...) s ním nakládat a rozhodovat o jeho distribuci. A je pravda, že toto jsme asi historicky neuplatňovali tak striktně a hodně záleželo, který admin se zrovna chopil schvalování toho kterého dokumentu.

Jsme si vědomi, že některé překlady pravidel (hlavně ty v původní grafice) jsou řekněme v šedé zóně, protože překladatel (a tedy většinou uploader) má práva na samotný text překladu, tak na grafiku určitě ne. Nicméně jsme to historicky například s Fantasy Flight Games řešili a bylo to jimi tolerováno (asi i logicky, protože z toho nakonec mohou mít prospěch).

Nicméně u oficiálních pravidel CZ vydání je to věc diskutabilní. A abychom sami věděli, kam až můžeme zajít, tak jsme největší vydavatele v ČR oslovili, jaká pravidla sami chtějí na nahrávání jejich materiálů uplatňovat, protože dosud to nebylo nijak "kodifikováno" a tedy platil úzus z prvního odstavce (zkráceně nahrávat může pouze autor nebo človek s jeho svolením).

Zatím to dle reakcí vypadá velmi pozitivně, kdy pravidla (ALE POUZE pravidla, rozhodně ne další herní materiál, který by umožnil si hru vyrobit) je možné zveřejnit i na Zatrolenkách, může to dělat i kdokoli z uživatelů (a někteří přislíbili, že na to zkusí pamatovat sami, když PDF verzi připraví).
Jen bych závěrem ještě zdůraznil, že ten, kdo taková pravidla nahraje, nemůže čekat nějakou velkou nálož bodů, protože veškerou práci s překladem samozřejmě odvedl někdo jiný (vydavatel CZ verze hry).

P.S. Musím se vyjádřit samozřejmě tomu, proč toto vzniklo.
Schvaloval jsem soubory a koukám na větší množství souborů pravidel. Pár jsem schválil, pak se zastavil sic vidím stejného uživatele (Artcore) a začali jsme řešit jak se sdílením naložit. Pomocí SZ jsem se zeptal, jestli má uživatel práva na zacházení s těmito soubory. Načež mi bylo odpovězeno "nechápu". Proto jsem zamítl zbytek a vyčkal na vyjádření (výše).

V budoucnu budu přihlížet k výše napsanému a pokračovat v komunikaci s uživateli buď pomocí sz nebo komentáři k neschváleným souborů. Což jsem vždy dělal a dělat budu.

Děkuji za pochopení.

17.6.2020 13:42:08

Je to slozity, kazdopadne treba ty pravidla k Marsal a Spion tady porad nejsou.. budou?

17.6.2020 15:44:51

...
"Pomocí SZ jsem se zeptal, jestli má uživatel práva na zacházení s těmito soubory. Načež mi bylo odpovězeno "nechápu"."

Chápu, to bych mu to hodil na hlavu i já :)

No ale jinak, pokud má pravidla na svém webu vydavatel, nevidím důvod je sem dávat taky. Smysl by to mohlo mít u her, kde není jiná možnost.

17.6.2020 16:01:49

Tak pokud jsem jdou davat odkazy na externi weby, tak souhlas. Jinak to ma velky smysl - jedno misto, kde shanet pravidla. Obchazet a prohledavat weby vydavatelu se mi nechce.

17.6.2020 16:25:37

Linking
No jako - muze se asi klidne pridavat link na stranku vydavatele s pravidly (jakoze pridat takovou featuru). To mi prijde košer po všech stránkách.

Jinak na BGG to taky tak s pravidly mají - nahrát je může pouze autor nebo po jeho schválení.

17.6.2020 16:40:54 | Upraveno autorem (porovnej)

dandyy
A ty jsi spadl z které višně? Mindok oficiálně vypustil překlad a lidi si ho nechali vytisknout. Co je na tom pirátského?
Tyto kecy miluji.

17.6.2020 16:45:13

2 Leech
1. Kdyby by mi od tebe prislo drive neco konkretniho, tak se neptam, ale moje zprava zustala bez jakekoli odpovedi

2. Nadale nerozumim logice tveho jednani jak pises: "Proto jsem zamítl zbytek". Ty veci jsem scanoval a myslim, ze dostupne na webu nejsou.

3. Znamena to, ze aktualne je scanovani navodu redundantni, protoze je stejne neschvalis? Nerad delam zbytecnou praci, tak at vim na cem jsem.


17.6.2020 16:53:13

Linky
U linků jinam je problém, že se mohou změnit a my tu pak budeme mít nefunkční linky a nebo to budem muset hlídat a aktualizovat.

Ve zkratce nám jde o to, mít tu co nejvíc relevantních herních materiálů aniž bychom tím porušovali něčí práva.

17.6.2020 18:15:12

Artcore
Porad nechapes, o cem Leech mluvil. Muzes to skenovat horem padem a je jedno, jestli to je nebo neni na netu. Nejsi autor a tudiz to mistni admin nemuze nahrat na web, jelikoz by tim porusil autorska prava. (nebo neco v tom smyslu, urcite me opravi ti, kteri tomu rozumi lepe)

V zasade, pokud napises autorovi a on ti rekne, jak s tim muzes nakladat nebo ze s tim muzes nakladat tim ci onym zpusobem a ten zpusob bude, ze to muzes publikovat tu na ZH, tak potom s tim neni problem. Takze krome naskenovani napis email autorovi a po potvrzeni muzes obsah nahrat s prilozenym souhlasem.

17.6.2020 19:49:56 | Upraveno autorem (porovnej)

Pravidla

Tak pokud tu Leech nebo kdokoli další s adminskou pravomoci nastavuje určitá pravidla, bylo by dobré je definovat! Já se Artcorovi nedivím. Když dostane vysvětlení jaké dostal a pak se podívá po souborech na ZH, které jsou na tom úplně stejně - taky bych nechápal. Nic proti pravidlům, ale bylo by dobré je vyhlásit. Jinak hrozí, že každý trochu aktivní člen se na jakoukoliv pomoc ... víte co, když nebude vědět jestli jeho práce má smysl.
A ještě poznámka k vágním pravidlům - jak je to tedy s hrami, jejichž vydavatel již zanikl? To si bude muset přispěvatel shánět kdo po něm zdědil práva? Pokud vůbec došlo k prevodu. Je to hloupý, právně asi správně, ale jen další krok k sešněrování internetu a také krok ke konci smyslu ZH.

18.6.2020 11:56:29

Block
Já nevím co vám na tom přijde nesrozumitelné. Že publikování cizích děl bez povolení vlastníků práv se nesmí, to by měl vědět každý. Ty pravidla nenastavil nějaký admin, ale zákony ČR.

Jestli to nějaký admin v minulosti tak úplně neřešil není absolutně směrodatné pro to, co dělám já, a navíc tady ani nejde nijak poznat, jestli ten kdo to nahrál souhlas měl nebo ne - co my víme, třeba měl. Ale pokud já nemám, tak se o to ani nepokouším.

U zaniklých společností je to jak píšeš, s tím rozdílem, že práva teoreticky nemá kdo vymáhat, takže se to častěji toleruje.

18.6.2020 12:35:33 | Upraveno autorem (porovnej)

Pravidla
Ano publikování cizích děl. Ale pokud na pravidla budeme pohlížet, jako na "návod" ,pak je autorský zákon nechrání. A abych si mohl hru zahrát, potřebuji návod. :+)

P. S. Otázka na Artcore: co je to gykomunita, když jsi nás tak nazval?

18.6.2020 12:59:50 | Upraveno autorem (porovnej)

Bastacka
Ty si to takhle ohnout klidne muzes, otazkou je, co na to reknou zakonodarci.. :-)

18.6.2020 14:03:01

Vojtech Musil
Nejde o ohýbání. Schvalně se někoho přes autorské právo na toto zeptej. Nedostaneš přímou odpověď. :+).

18.6.2020 14:08:48

Bastačka
Zajímavá právní konstrukce od laika.
Tak tě trochu zklamu, ale i ten návod je krytý autorským právem, protože to je něčí autorské dílo a k jeho zveřejnění potřebuješ licenci - souhlas s vydáním-publikací. Někdo ho totiž musel sepsat - vytvořit. Někdo na něj dodal ilustrace. Někdo další vytvořil jeho grafickou podobu. Plus ho někdo musel z cizího jazyka přeložit.

Na jeho zveřejnění pak (někdo - autor, původní vydavatel atd) poskytl někomu jinému, zde pro zjednodušení, místnímu vydavateli hry, licenci k užití "hryů, jejíž součástí je i onen zmíněný návod.

To vše je kryté Občanským zákonem a autorským právem, které takové počiny považuje za autorská díla. A k jejich zveřejnění musíš mít souhlas nositele práv. Zjednodušeně, to může být autor, současný vydavatel, dědic...

Pokud tedy vydavatel souhlasí s publikací /a nebudu ted řešit, jak on má postavené smlouvy z hlediska dalšího užití a zejména doby jejího trvání/ zde na ZH, bude to v pořádku.
Ještě se dá s přivřením obou očí tolerovat, pokud někdo vytvoří svůj amatérský překlad textu a ten zde zveřejní ve wordu. To vydavateli a autorovi hry z principu asi ani vadit nebude. Správně totiž i ten překladatel by měl mít pro zveřejnění díla /nikoli překlad samotný, pokud ho nepublikuješ a užiješ si ho jen pro soukromé užití/ souhlas zde opět vydavatele či autora toho původního textu návodu.

Ale pokud už někdo jiný ten dotyčný přeložený text nalije do grafiky původního vzorového návodu, tak už se to jako porušení práv bez problému brát dá.
A dotčený nositel práv pak nepůjde na nějakého noname Artcore nebo noname Fledera nebo koholi, kdo se to v nějakém systému pokusil nahrát, ale půjde po tom, kdo to publikoval a zveřejnil...

Tedy když se vrátím na začátek celého brekotu a vezmu to opravdu čistě právnicky, tak měl uživatel, co si stáhl někde pravidla (z webu vydavatele např.) a chtěl je zde nechat nahrát, souhlas současného uživatele licence, resp. autora? Nejspíš neměl nebo tento souhlas nedoložil.

Ideální by bylo, kdyby stávající vydavatelé souhlasili s uveřejněním návodů/pravidel i jinde, než na svých webových stránkách. Oni to teoreticky mohou přikrýt a schovat přes marketing a propagaci...ale jen a pouze proto, že oni disponují souhlasem původního autora či vydavatele s užitím licence na dotčenou hru.
A pozor, pokud vydavateli vyprší licence na dotčenou hru, měl by i ze svých stránek stáhnout do té doby publikovaný návod.../pokud nemá ošetřeno ve smlouvě jinak/..

18.6.2020 14:43:18

Humbuk
Sranda, že doteraz to nikomu nevadilo a zrazu?

18.6.2020 15:09:28

JAHMANsvk
To je velmi jednoduche. Kazdy projekt nejak zacina a ze zacatku se neda pojmout vsechno. Takhle zacinaji i frimy. Casto "porusuji" nebo nesplnuji urcita kriteria. Duvod je prosty, kdyby to tak nedelali, nemeli by at uz finance nebo kapacity na to to zvladnout. Dalsi vec je, ze viditelnost takoveho projektu je relativne mala.

Na druhou stranu, jakmile je projekt vyzralejsi, firme se vice dari a prosperuje, tak uz jsou nektere veci utrepanejsi a zacina se prichazet na to, ze se urcita oblast delala ne zcela korektne a je nacase to napravit nebo zacina byt cas i na to.

Proto ten humbuk. :-) Dalsi vec je, ze ZH je uz asi vcelku zavedene a muze se tim padem stat, ze bude vice v hledacku ruznych takovych rypalu, kteri by si na tom mohli namastit kapsu. Cili proc tomu jit naproti, kdyz se to da ted resit.

18.6.2020 15:39:04

Práva a pravidla
Ono to nebude tak horký si myslím... Vydavatelé by byli sami proti sobě kdyby zakazovali zveřejnění pravidel na deskoherních webech. Podle mě je to spíše naopak.
Když jsem dělal překlad k Warhammer Diskwars, tak jsem napsal FFG a informoval je o tom, i o tom, že ho hodím sem (neptal jsem se na souhlas, jen jsem jim to oznámil) a oni mi ještě poděkovali. To samé když jsem dělal překlad pro Zombicide - psí společníci a zombie psi...

Když jsem chtěl nahrát pravidla ke hře Duchové, Démoni a Draci, tak jsem napsal autorovi a on mi odpověděl, že si nepřeje, abych je sem dával, že je sem případně nahraje sám...

Ale věřím, že je rozdíl v tom něco vytvořit (např. přeložit) a následně nahrát a něco jiného je jen něco naskenovat a nahrát.

Sám jsem měl choutky naskenovat gamebook "O Norikovi" a hodit ho na net, když ae už prostě jinak sehnat nedá. Ale sám jsem od toho upustil.

A bývá pravidlem, že napřed prijde upozornění a žádost o stažení obsahu než se začnou řešit nějaké žaloby apod.

Takže nějaké velké obavy bych fakt neměl, zas tak horké to opravdu nebude ;)

18.6.2020 16:36:06

Fleder
Prostě se neshodnem. Z mého laického pohledu,jak jsi nezapoměl zdůraznit,jsou pravidla - návod/postup jak hru hrát.
A návod něčeho,není autorským dílem.
Ale já se na to dívám selským rozumem,což většinou o těch co ty zákony navrhují a používají ,se říct nedá :+)

18.6.2020 16:36:07

Joe

Bastacka
Nemáš pravdu. Pravidlá sa vzťahujú priamo k hre, používajú jej grafiku a text, takže sú autorským dielom.

---------------
Prekladateľ Joe

18.6.2020 16:48:58

Joe
Abychom to ukončili : je manuál k pračce autorským dílem nebo návodem na používání ?

18.6.2020 16:55:36

to Bastacka pracka vs hra
No k hre si ofotis/stiahnes alebo nakreslis par kariet/ herny plan pripadne pridas par panakov z Clovece a podla herneho navodu mozes hrat..... funkcnu pracku si podla navodu na pouzitie na kolene neposkladas... to uz by si potreboval nejake technicke vykresy, tie tiez len tak nadivoko na nete nikto nezverejnuje....

18.6.2020 17:17:36

Peet
Tiež si myslím, že to tu niektorí moc hrotia. Prečo sa teda neodstráni všetok obsah ako napr. preložené karty, dosky hráčov a pod? Všetkých hier, to nepodlieha autorskemu pravu? Podľa tohto uvažovania to tu už dávno nemalo byť, veď web dosiahol tej hranice ako píše Vojtech Musil.

18.6.2020 17:31:52 | Upraveno autorem (porovnej)

Peet, Bastačka
Samozřejmě, že to nebude tak horké. Většině vydavatelů to vadit nebude, není proč by mělo, pro ně by to naopak měl být bonus, tu jejich hru si díky zveřejnění na více místech koupí víc lidí. Byli by sami proti sobě.
Ale to jsme nikoli u debaty o porušení autorského práva ale u přemýšlení, zda to někomu vadí-nevadí. Kde není žalobce, není soudce, ale ZH by se mohly vystavit postihu, kdyby to někomu vadilo ;-) .
Víceméně sám jsi to zmínil u těch pravidel pro Duchy a Démony.

Otázka původní byla na stažení návodu vyvěšeného u vydavatele a jeho uveřejnění tady. A pokud by ZH chtěly postupovat striktně podle Občana a autora, tak, aby na ně nikdo nenaběhl, by měly mít souhlas vydavatele se zveřejněním na svém webu. A ten souhlas má zajistit kdo? Ten kdo to sem zkouší nahrát nebo ZH a admini? ...

Bastačka:
No zkusím to ještě jednou. Pravidla sice jsou návod na hraní, nicméně i ten návod musel někdo vytvořit...a ta jeho tvorba /text, obrázky, překlad původního textu, užitá grafika, občas i fonty atd/ je obecně kryta občanským a autorským zákonem.
Manuál k pračce tedy klidně může být a podle mého názoru jako praktika, co se tím zabývá denně 10 let, i je jak návodem, tak to nevylučuje, že je (nebo jeho součásti jsou) i autorským dílem.
Může se nám to nelíbit, můžem s tím nesouhlasit, tak to je a praxe k tomu tak přistupuje..
Bohužel autorské právo je strašně zparchantělé, hnané kolikrát do strašného extrému a obecně by revizi potřebovalo jak koza drbání.
Jedna partaj si na tom u nás postavila velkou část programu a dostala se díky tomu do povědomí...jenže na to taky velice rychle zapomněla...

18.6.2020 17:32:15

masinka
Já to chápu i to co napsal Fleder i Joe. Chápu, že ty pravidla někdo vytvořil, že někdo udělal grafiku.
Ale v aut. zákoně je napsáno, že postup není dílo a není chráněn aut. právy.
Já nevím, třeba postup výroby něčeho. Teď jde o to jestli, někdo ten postup sepíše, tak už je to dílo nebo ne? Trošku trolím, ale ať mi to někdo logicky vysvětlí :+).


18.6.2020 17:37:40

Vybíráme z Bazaru

Tawantinsuyu: Ríša Inkov CZ/EN
Tawantinsuyu: Ríša Inkov CZ/EN
Akt. cena: 11 €
Končí za: 16 hodin

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas