Malhya: Lands of Legends

Jedná se o velmi zajímavou příběhovku, která kombinuje pohyb po mapě (makroúroveň) a průzkum v rámci scénářů (mikroúroveň). Tyto scénáře mohou být s nepřáteli či bez nepřátel, interakce s prostředím probíhá skrz knihu scénářů (člověk si najde příslušné číslo jako v gamebooku). Scénářem se dá také proplížit bez boje či zabíjet nepřátele ze stínu (někteří jsou imunní). 

Pohyb po mapě obsahuje chytrý systém událostí, které jsou buď náhodné, nebo se může spustit speciální interakce podle toho, kde a kdy se skupina hrdinů nachází (typ terénu, den/noc). Opět všechny interakce probíhají přes knihu scénářů.

Hrdinové mají atributy, které nejen rozhodují o tom, jaké zbraně mohou používat (a jak dobře), ale používají se také v testech dovedností. Mají také svůj inventář, místo pro artefakty, zbroj a talenty. Na začátku mi to přišlo trochu nepřehledné, po přečtení pravidel víceméně všechno zapadlo a oceňuji plno věcí, co dělají hru kompaktní a vlastně přehlednou. 

Kostky jsou míň náhodné, než může vypadat, základní bojové kostky nemají například žádnou prázdnou stranu.

Herní komponenty se zdají jazykově nezávislé, vše řeší ikony, které mi přijdou docela intuitivní. Pravidla jsou sice delší, ale mají plno příkladů, na KS velmi dobré. Hru lze vyzkoušet na TTS, mod je naskriptovaný, hraje se to pěkně. Jsem hodně nadšený, tahle hra přišla náhle bez velké pompy, snad se jí v kampani podaří zabodovat (začátek dnes, 15.3.).

https://www.kickstarter.com/projects/laboitedejeu/malhya-lands-of-legends

Přehled systémů: https://boardgamegeek.com/thread/2827073/kickstarter-launch-march-15

15.3.2022 12:39:51

Reklamy na kampaň na mě skrz FB cílí už pár měsíců. Hry vypadá zajímavě, ale je to další příběhovka a já si říkám, kdy to má člověk hrát? 

Na TTS jsem nezkoušel a nepročítal jsem ani příspěvky na BGG (jednoduše na to není čas), ale na první dobrou mi připadne, že hra spadá do průměru a zatím na ni nevidím nic natolik poutavého a lákavého, proč zvažovat podporu….bohužel, a nebo taky naštěstí?

--------------------------------------------------
Lazy - Cat - BG
No Game - No Life

15.3.2022 12:57:31

@UmmA Takže jsi to již na TTS zkoušel ? Dokážeš to k přirovnat k nějaké jiné hře ? (pohyb po mapě a události mi trochu připomínají Folklore). Co se týče příběhu - je to jen pár odstavců na začátku a na konci mise, jinak boj (jak Descent či Gloomhaven), nebo je to interaktivnější (podle toho co píšeš tak to tak vypadá)? Díky

15.3.2022 14:24:18 | Upraveno autorem (porovnej)

Tak kampaň je již aktivní. A právě úspěšně zafinancována. Prošel jsem si jejich krátká videa popisující jednotlivé aspekty hry a líbí se mi to. Resp. mně to oslovilo více než třeba Arydia. 

A nemůžu si pomoct, opravdu mi to celkově přijde nejvíc podobné hře Folklore Affliction (makroúroveň s pohybem po mapě, mikroúroveň - střetnutí, vylepšování hrdiny, gamebook…). Samozřejmě vnitřní mechanismy jsou jiné a dále je tu několik novinek (např. stealth mód při střetech). Pokud bude dobrý příběh (slibují že ano ;-) tak by to mohla být dobrá hra…

15.3.2022 20:53:08

Mam na ni dane upozorneni. Take me zaujala, nicmene jsem v prosinci backnul Harakiri, ktere vse resi velmi podobne :) Tenhle kousek proto pravdepodobne vynecham. 

Jenda

15.3.2022 22:30:24

@speett No já moc na FB aktivní nejsem, tak mě to minulo. Unikátních je víc věcí - např. plížení ve fantasy deskové hře, zbraně, které v sobě zároveň obsahují lepší útoky (na ty dosáhneš zlepšováním vlastností hrdiny), náhodné události reagujicí na polohu družiny a počasí. Také mě dost zaujala ergonomie celé hry - většina věcí je přímočarých, různé přípomínky pravidel jsou všude, kde to jde. Tohle půjde hrát v pohodě bez pravidel, jen s přehledem ikon. Zároveň by to mělo jít i v nějaké osekanější verzi do retailu, na KS mě to kvůli vyšší ceně zatím moc nenalákalo.

@MikeDundee Folklore jsem nikdy nehrál a pravidly se také neprokousal, porovnat nemůžu. Z toho, co znám, mi to přijde nejvíc podobné Arydii, kde se také soustavně interaguje, akorát k tomu místo knížky používají 5ti vrstvé hrací desky. Tady jsou na událostech čísla, na mapě čísla, ve scénářích čísla (mají být i vysloveně nějaká skrytá čísla jako třeba v 7. kontinentu), příběh se tak postupně vypráví a vytváří pořád. Na TTS jsem to prošel jen letmo, podíval se na pár scénářů a herních elementů.

15.3.2022 23:47:45

Máte někdo podpořeno? Já jsem na Malhyu teď narazil, vypadá zajímavě. Do pátku mají ještě otevřenou late pledge, ale třeba by se dalo ušetřit na dopravě ;)

27.2.2023 08:38:22

Backnuto mám, přibrat někoho není asi problém, ale na poštovném se nejspíš nic neušetří.

28.2.2023 14:32:30

@gahli máš pravdu, zkouším to v PM a žádná sleva na dopravě při více kusech není.

28.2.2023 22:06:50

Vybíráme z Bazaru

Poslední zpráva
Poslední zpráva
Akt. cena: 300 Kč
Končí za: 1 den

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas