Velonimo - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 5
Doporučený věk: od 7 let
Herní doba: 40 min
Herní svět: Zvířátka, Sport
Herní kategorie: karetní hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: Pygmalino
Studio Stratosphères
Autoři: Bruno Cathala
Rok vydání: 2020
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

Bláznivý cyklistický závod zvířátek všeho druhuje tady! Kdo bude nejúspěšnější a získá titul šampióna „Zeleného hrášku a mrkvičky“?

Velonimo je rychlá karetní hra pro 3 až 5 hráčů/závodníků (existuje i oficiální úprava pravidel určená pro hru pouze 2 hráčů), ve které se hráči snaží zbavit všech svých karet dřív, než tak učiní soupeři. Hraje se na pět kol neboli etap. K dispozici jsou karty v sedmi barvách, v každé barvě sedm karet v hodnotách od 1 do 7 a dále 6 rychlých „zaječích“ karet v hodnotách 25, 30, 35, 40, 45 a 50. A zbývá už jen poslední, bonusová karta s dresem šampióna „Zeleného hrášku a mrkvičky“, která slouží k označení vedoucího závodníka, ale je možné ji i v průběhu hry zahrát a dostat se do pořádného trháku.

 

Příprava hry:

Hra se hraje na pět kol. Na začátku každého kola se všechny karty, mimo té bonusové, zamíchají a každému hráči se rozdá 11 karet. Zbývající karty se odloží, v tomto kole nebudou použité. Bonusová karta se v prvním kole nepoužije, ale v těch následujících jí má před sebou vyloženou hráč s nejvyšším celkovým skóre, šampión. V případě shody ji dostane ten hráč, který v minulém kole uhrál víc bodů.

Průběh hry:

Každé kolo se skládá z několika štychů, ve kterých se pokračuje, dokud ve hře nezůstane pouze jeden hráč, který se svých karet nezbavil. V prvním kole začíná výnosem nejmladší hráč, na začátku dalších kol pak hráč s nejnižším celkovým skóre,  nebo, opět v případě bodové shody, hráč který získal v posledním hraném kole nejméně bodů.

Hráč na výnosu začne štych výnosem jedné karty nebo kombinace karet. Lze kombinovat jakékoliv karty stejné barvy nebo stejné hodnoty. Každý výnos má svojí bodovou hodnotu. V případě jednotlivé karty je to hodnota té dané karty a v případě kombinace je to počet karet násobený deseti plus hodnota nejnižší karty.

  • Příklad: výnos 2, 3 a 7 v modré barvě má hodnotu 32 (3 karty krát 10 + 2 jako nejnižší hodnota). Výnos čtyř 3 má hodnotu 43, atd. Každý následující hráč pak musí vynést kartu/karty, jejichž hodnota je vyšší, než ta naposled zahraná nebo pasovat.

Pasující hráč nevypadává v daném štychu ze hry. Pokud na něj dojde opět řada, může se vysokým výnosem i nadále zbavovat svých karet. Pokud pasovali všichni hráči, tak štych končí, odehrané karty se dají stranou a výnosem začne hráč, který zahrál poslední, nejvíce obodovaný výnos v právě dohraném štychu. Pokud se některý z hráčů zbaví všech svých karet, v daném kole již nepokračuje, ale zapíše si vítězné body, viz. níže. Kolo se dohrává, dokud nezůstane ve hře jen jeden hráč.

Ve hře je ještě několik doplňujících pravidel:

  • „Zaječí“ karty nelze kombinovat, dokonce ani mezi sebou. Lze je tedy vynášet pouze jednotlivě.
  • Pokud hráč vynese „želví“ kartu/karty, tj. s hodnotou 1, může za každou jedničku táhnout náhodně kartu od soupeře. Tu si může ponechat a vrátit mu jinou svou kartu.
  • Bonusovou kartu, kterou vlastní a má před sebou vyloženou vedoucí hráč, je možné jednou za kolo využít a „vylepšit“ jakýkoliv výnos o dalších deset bodů.

 

Konec hry:

Jak již bylo zmíněno, hra se hraje na pět kol/etap. Teprve po poslední etapě je známý celkový vítěz. Hráč, který se zbaví svých karet, dostane počet bodů, který je závislý na tom, kolik hráčů ještě zůstává ve hře a kolikátá etapa se hraje. V první etapě se dostává bod za hráče, ve druhé dva… a v páté pět bodů za hráče. Vše se tedy dá zvrátit na poslední chvíli.

  • Příklad: Pokud se ve hře 5 hráčů a ve třetí etapě zbavíte karet jako první, dostanete 4 (hráči zbývající ve hře) * 3 (jede se třetí etapa), tedy 12 bodů. Kdo se zbaví karet jako druhý, dostane 3 * 3, tedy 9 bodů, apod.

Na konci každého kola se na základě dosažených bodů určí, kdo se stává majitelem bonusové karty s dresem šampióna, v případě posledního, pátého kola, kdo se stává celkovým vítězem.

Autor: Depton

Vybíráme z Bazaru

6: Siege - The Board Game
6: Siege - The Board Game
Akt. cena: 3990 Kč
Končí za: 4 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas