Věc - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 8
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Sci-fi, Horror, Současnost
Herní kategorie: desková hra, intriky
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
ADC Blackfire Entertainment - logo
Autoři: Andrea Crespi
Giuseppe Cicero
Rok vydání: 2021
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

Dva muži sedí v troskách polární stanice. Všichni ostatní jsou mrtví. Ta věc také. Přesto se navzájem probodávají podezíravými pohledy. Oba vědí, že tohle je konec. Brzy umrznou a jejich kosti možná na jaře najde výzkumná expedice. Jejich rozhovor je úsečný a jen ztěží dostávají falešná slova z úst. MacReady nabídne Childsovi láhev, ten se natáhne a pořádně si přihne. MacReady věnuje svému bývalému kolegovi poslední ponurý úsměv.

Věc je semi-kooperativní hra založená na stejnojmenném kultovním snímku od Johna Carpentera, v níž se každý z 1 až 8 hráčů ujme role jedné z postav, které se budou snažit dopadnout a zneškodnit vetřelce, jenž se mezi nimi ukrývá. A pokud se tento úkol nezdaří, budou se hráči pokoušet alespoň zachránit svůj holý život. 

Příprava hry:

Nejdříve se rozloží herní plán na stůl. Následně se rozmístí karta počasí, balíček zbraní, předmětů a akčních karet. Zároveň se také přidá do skladiště jídlo a palivo dle počtu hráčů. Pak si hráči vyberou postavy a losuje se o to, kdo bude prvním infikovaným. Vzhledem k tomu, že jde o hru se skrytými rolemi, je zásadní, aby nikdo neukazoval svůj žeton infekce ostatním hráčům. Nakonec se žetony infekce vloží do sáčku nakázy a souboj o přežití může konečně začít. 

Průběh hry:

Hra se hraje na kola a v osmi fázích. 

  1. Povětrnostní podmínky: Velitel hodí kostkou počasí a položí jí na kartu počasí, aby určil počasí. 
  2. Údržba základny a pohyb záchranného vrtulníku: Základna spotřebuje v místnosti s kotelnou a generátorem určitý počet žetonů paliva v závislosti na počasí. Pokud není paliva na údržbu dost, umístí se do dané místnosti žeton poškození. Pokud poškození dosáhne třetího stupně, začně se základna rozpadat (kotelna již netopí, světla přestanou svítit). Následně, pokud byl vyslán signál S.O.S., mohou postavy přiložit palivo, aby nastartovaly vrtulník a odletěly pryč ze stanice. 
  3. Akce vetřelce (pouze pokud je již odhalen): Pokud se vetřelci nepodařilo ukrýt svou identitu a je odhalen, má nyní za úkol působit co největší destrukci po stanici. Vybere si proto jednu nebo více lokací a přemístí do nich své síly. Pokud v místnosti jeho síla překoná síly lidí, určí se napáchané škody. 
  4. Akce postav: Každý hráč táhne karty až do maximálního počtu (obvykle 3). Následně velitel táhne jednu kartu navíc a aniž by se na ní díval jí umístí na tabulku velitele. Poté hráči postupně hrají karty z ruky na tabulku velitele, a tak programují svůj tah. Poté velitel postupně otáčí karty z tabulky a přiděluje je jednotlivým hráčům. Ti se pohybují po stanici, zajišťují zásoby, opravují místnosti a především se setkávají s ostatními hráči. Při takovém setkání si hráči vymění žetony nákazy. Člověk musí předat dva lidské, vetřelec si může vybrat jestli předá i žeton vetřelce, čímž druhého hráče infikuje, nebo zatím vyčká a předá také dva lidské žetony. Následně proběhne test nákazy, hráči se navzájem podívají na žetony, zamíchají své karty rolí, a přidělí si tu svou.
  5. Obviňování: Postavy se sejdou ve společenské místnosti, mohou si vyměňovat předměty a zbraně, ale především se navzájem obviňovat. Hráči přednesou své žaloby, velitel napočítá do tří, a všichni najednou ukážou prstem na někoho, kdo je podle nich vetřelcem. Pokud si hráč nepřeje hlasovsat, jednoduše překříží paže. Následně se za každého hráče, který pro něj hlasoval, přesunou žetony hráčů po stupnici podezření o jedna. Jakmile dojde něčí žeton po stupnici podezření do červené části, musí ukazovat všem jakou akční kartu veliteli předává. V této fázi (a pouze v této) se může vetřelec dobrovolně odhalit. 
  6. Testy: Pokud má jakýkoliv z hráčů dostatečné vybavení na to, aby mohl test provést, může odhalit pravou totožnost hráče, který je na stupnici podezření nejdále. Je samozřejmě možné odhalit i svou vlastní roli. 
  7. Večeře: Hráči zkonzumují žetony jídla z kuchyně, případně rovnou ze spíže. Jestliže to není možné, klesá hráčův maximální počet karet v ruce na 2. 
  8. Pohyb psů: Psi, kteří dosud nejsou v kotci, se budou volně pohybovat po základně a ohrožovat hráče. Následně je role velitele předána dalšímu hráči a začíná nový den. 

Konec hry:

Hra končí ve chvíli, kdy:

  • Jeden nebo více lidí umrzne (vetřelec vítězí).
  • Vetřelec asimiluje posledního člověka (vetřelec vítězí).
  • Vrtulník nebo rolba opustí základnu s vetřelcem na palubě (vetřelec vítězí).
  • Vrtulník nebo rolba opustí základnu, aniž by byl vetřelec mezi pasažéry (lidstvo vítězí a svět je zachráněn).

Autor: Revan 007

Rozšíření hry (1)

The Thing: Norwegian Outpost (2022)

Popis ještě nebyl vložen.

rozšíření 1 - 8 hráčů

Celkové hodnocení: oooooooooo (hodnoceno 0x)

Další názvy této společenské hry

Vybíráme z Bazaru

High Frontier 4
High Frontier 4
Akt. cena: 3000 Kč
Končí za: 3 dny

Offcanvas