Scythe - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Sci-fi
Herní kategorie: válečná, ekonomická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Alan Stone
Jamey Stegmaier
Rok vydání: 2015
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Několik hloupých začátečnických dotazů

Ahoj všem, předem se omlouvám za hloupé otázky, ale po několika přečteních pravidel a zkušební hře mi spousta věcí pořád není jasných.

  1. Předpokládám, že platit můžu jen surovinami na hexech, které momentálně kontroluji, nikoliv těmi, které jsem vyprodukoval? V pravidlech to určitě někde je, ale nemůžu to objevit:-(
  2. K čemu mi ve hře slouží, abych dělníky přesouval za pomocí mechů, popř. abych přesouval mezi hexy suroviny?
  3. Proč bych měl po mapě lézt někam dál, když většina zdrojů existuje v okolí mé základny a stačí na ni položit dělníka?

Určitě mě toho napadne ještě víc, ale to by pro začátek stačilo.

Děkuji za schovívavost:-)

12.8.2022 13:38:24

@keane1980 

Ahoj,

ad. 1: přesně jak říkáš.

ad. 2: no abys šetřil pohyb co se týče dělníků. Když můžeš pohnout 2 (3) figurkama, tak je rozdíl jestli popojdeš 2(3) dělníkama a konec, nebo je naložíš na mecha a vyčerpáš si jeden pohyb. Navíc dělníci se můžou pohnout jen o jedno pole. Mechové až o dvě.

suroviny přesouváš proto, abys je měl pod kontrolou a mohl utrácet. přece nechceš těžit a pak to nechat soupeřům

ad. 3: protože možná chceš kartu továrny, možná chceš vyhrát nějaký boj, možná chceš sbírat události (nevím jak je to přeložené do češtiny) no a v neposlední řadě se počítají kontrolovaná území. Navíc ne všechny suroviny máš vždy po nosem.

Jo a zapomněl jsem na škodění. zablokovat dělníkem zdroj který potřebuje soupeř se taky hodí. Přeci jen platit srdíčka(?popularita?) se ne vždycky vapltí.

12.8.2022 13:57:37 | Upraveno autorem (porovnej)

Ahoj,

ad 1. k tomu, abys suroviny kontroloval, tak je musíš vyprodukovat. Ale ano, platit můžeš pouze surovinami, které kontroluješ.

ad 2. máš omezený počet pohybů (bez upgradu pouze 2), tedy oba dva spotřebuješ na přesunutí dvou dělní na vedlejší pole. Za pomocí mecha můžeš přesunout klidně 6 dělníků na vedlejší pole a počítá se to jako 1 pohyb.

ad 3. na konci hry se přepočítává počet kontrolovaných území na peníze a kdo má více peněz vyhrává hru

Určitě mě někdo doplní a vysvětlí lépe.

12.8.2022 14:02:22

Nevím, jestli dokážu na ty otázky odpovědět kompletně, tak zkusím aspoň to, co mě napadne na první dobrou:

  1. Ano, platíš jen surovinami na hexech, které ovládáš (proto pro tebe může být užitečné je přesouvat mezi hexy, některé suroviny navíc získáš kartou setkání a ty se dávají na ten hex, na kterém se setkání odehrálo).
  2. Částečně jsem odpověděl v předchozím bodu, takže tady ten zbytek - vylepšení, které ti poskytuje stavba mechů (pohyb o dvě pole, pohyb přes vodu) se vztahuje pouze na tvoje plastové figurky, tj. ne na dělníky. Pokud už máš aktivní pohyb o 2 hexy, můžeš udělat například pohyb mechem společně s dělníky o jeden hex, tam část dělníků vyložit a pak se posunout na další hex, kde zůstane jak mech, tak zbytek dělníků. Navíc je tohle všechno pouze jedna akce pohyb (pokud bys šel s každým dělníkem zvlášť, na každého dělníka potřebuješ akci pohyb).
  3. Za obsazená území jsou body v závěrečném hodnocení, obsazení různého počtu specifického území bývá součástí úkolů, případně takového toho speciálního bodování na konci hry (nevzpomenu si, jak se to přesně jmenuje, ale na začátku hry se táhne náhodná deska s nějakou podmínkou, která se na konci boduje, například počet budov sousedících s jezerem a podobně).

Snad to pomůže :)

12.8.2022 14:03:42

myslim, ze uplne nie spravne chapes pojem pouzitie surovin:

ked vyprodukujes surovinu POLOZIS JU NA DIELIK, na ktorom sa produkovala a tieto suroviny potom pouzivas, nie su ine suroviny, len tie co su na hernej ploche.

pohyb workerov na mechovi… 
pri zahrani pohybu mas 3 pohyby o 1… takze sa mozes pohnut 3 workermi o 1 pole
v pripade ak workerov zoberie mech, ktory ma pripadne zvysenu rychlost bonusom +1, vies previezt X workerov v ramci JEDNEHO bohu pohybu… este stale ti zostavaju dva. Taky pohyb by samotnym workerom trval snad celu hru :-)

pohyb materialu:

ak vyprodukujes surovinu, lezi na policku, na ktorom bola vyprodukovana a ked odtial odides… pouzit ju uz tym padom nemozes, preto si ju vozis zo sebou.

Je to fajn, ze si v lese nasekal sto kubikov dreva, ale ked nim chces doma kurit, musis to drevo mat doma, nie v lese ;)

12.8.2022 14:25:27

Add @Jurri 

Je to tajny ukol(priklad: kontroluj 3 vesnice)/ verejny ukol( priklad: x penez za stavby sousedici s y jezerama)

12.8.2022 23:14:37

Díky moc! Pomohlo to. Máme za sebou první “plnohodnotnou” hru a dostal jsem strašně na frak:-)) Nicméně jsme špatně hráli snad jen to, že jsme suroviny ze setkání nenechávali na místě setkání, ale dávali různě k dělníkům a využívali průběžný bonus i když nedošlo k zahrání spodní akce.

Kupodivu nejvíc problémů mám ale s pohybem. Kdo, kam, s kým, o kolik polí. Musím se fakt soustředit, abych to udělal podle pravidel a stejně si občas nejsem jistej:-)

14.8.2022 07:21:06

Pokud i tak v pravidlech tápeš, existuje digitální adaptace na mobily a PC, kde to člověku přejde lépe do kůže. Jen bohužel není ani na jednom v češtině…

14.8.2022 10:43:13

Tak další chyba (alespoň myslím). Cena, která se musí platit za akce na hráčské desce, se platí za horní akce; ty spodní jsou zdarma. My pokaždé platili bez ohledu na to, jestli jsme hráli horní akci nebo jen tu spodní. Snad to nějakému začínajícímu hráči pomůže a já teď nenapsal nesmysl…

17.8.2022 14:28:47 | Upraveno autorem (porovnej)

Asi v tom dost tápeš, buď se koukni na nějaký videonávod nebo to asi neni hra pro tebe.

17.8.2022 14:43:50

@keane1980 Horní akce mají svoji cenu, ale i spodní akce mají svoji cenu. Spodní akce rozhodně nejsou zdarma. Jediná akce, která je zdarma je pohyb a produkce, dokud nenasadíš druhého dělníka z desky do hry.

17.8.2022 14:53:39 | Upraveno autorem (porovnej)

Já to napsal špatně; i za spodní akce jsem totiž platil mincí. Že spodní akce stojí suroviny jsem pochopil i já hned na začátku:-))

17.8.2022 15:12:03

Vybíráme z Bazaru

Fallout inserty Feldherr na základ a rozšíření
Fallout inserty Feldherr na základ a rozšíření
Akt. cena: 800 Kč
Končí za: 7 dnů

Offcanvas