Scythe - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 5
Doporučený věk: od 14 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Sci-fi
Herní kategorie: válečná, ekonomická
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: Alan Stone
Jamey Stegmaier
Rok vydání: 2015
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Hvězdy - zapomenutí umístění hvězdy

Ahoj. Jak řešíte situaci, kdy si hráči až dodatečně všimnou, že někdo z nich měl/má nárok na hvězdu/hvězdy? Nám se to, jakožto nezkušené skupině s touto hrou, včera stalo a kupodivu to bylo hned víc hvězd, takže to prakticky okamžitě ustavilo úplně jiné situace na plánu a vedlo k dohadům.

Asi nejde říct: “Nevšimnul sis toho, nemáš tedy dodatečně na hvězdu nárok!”

Na druhou stranu umístit všechny nárokované hvězdy v okamžiku zjištění taky asi není úplně košer. Pravidla tohle neřeší, čili je to zřejmě na dohodě hráčů a ohnutí pravidel tak, aby se skupina u stolu nepovraždila…

Díky za názory.

Acer

14.10.2021 08:55:10

Pravidla většinou na porušování pravidel nemyslí, takže opravdu záleží jen na vás. Za mě bych mu ty hvězdy rozhodně přiznal, protože splnil jejich podmínky a má na ně nárok. Pokud by to zásadně ovlivnilo situaci, tak bych se případně pokusil vrátit třeba poslední kolo, aby hráči mohli reagovat jinak, ale to samozřejmě není vždycky možné.

14.10.2021 09:17:36

Hra je o zábavě, ne o trestání nepozornosti. 

14.10.2021 10:36:24

Ešte som nevidel v žiadnych pravidlách, vec typu, že keď niekto zabudne na pravidlo, že ako postupovať :). To nemôžeš chcieť od pravidiel, aby to riešili. Tie riešia iba to, ako hrať podľa pravidiel, nie bez nich. Aj nám sa to pár krát stalo. Je to o dohode. U nás sme vždy dovolili tie hviezdy dať. Súhlasím s černý vlk.

14.10.2021 15:22:01 | Upraveno autorem (porovnej)

@JAHMAN Například pravidla #Cryptid s variantou, že si nějaký hráč uvědomí že nepostupoval podle pravidel, počítají.

@Acer1968 Mě přijde že to má 2 řešení

  1. Říct si, že u hry typu Scythe je první hra stejně čistě výuková, obzvlášť pokud u stolu není žádný zkušený hráč, a nechat to být s tím, že to, kdo vyhraje nebudeme brát jako důležité
  2. Půjčit si nějaké herní mechaniky z alternativních konců hry z wind gambitu. V tomhle případě bych například řekl, že bez ohledu na počet umístěných hvězdiček musí hra pokračovat ještě minimálně 2 kola po tom, co bylo na chybu upozorněno. 

14.10.2021 16:32:48

Já bych v takovém případě dojel do hráčova tahu a tehdy bych ho nechal hvězdy, na které má nárok, získat, jako by je získal v tom kole. Proč takhle: pokud to má ukončit hru, pak je nefér, že X hráčů po něm ještě mělo možnost hrát. Pokud to hru neukončí, tak si hráč aspoň upevní, že se hvězdy získávají v jeho tahu. 

14.10.2021 19:43:40

@jlkcz  Právě proto, že ve scythe často podstatná část bodů závisí na tom, zda správně odhadneš, které kolo bude poslední a roztáhneš se předtím po mapě. Jako začínajícího hráče by mě dost naštvalo, kdyby z ničeho nic ukončil hru někdo, u koho to do té doby vypadalo že nemá vůbec žádné hvězdičky a já se kvůli tomu na konec nepřipravil – přijde mi, že tvé řešení obzvlášť v začátečnických hrách zvýhodňuje hráče, který udělal chybu. Naopak bych chtěl, aby obzvlášť, pokud má vyhrát hráč, co udělal chybu, dostal každý ještě alespoň jednou možnost vykonat akci “pohyb”.

A hvězdičky se často získávají i mimo tvůj tah (boj, popularita/moc přes bonusy rekrutů a schopnosti frakcí)

14.10.2021 20:03:17

@viki_bylo_zabrane Ideální řešení, “co když někdo poruší pravidla”, prostě není. Pokud jsou hráči zkušení, pak nemají minout svou hvězdičku a ztrácí na ni nárok… 

14.10.2021 21:42:54

@viki_bylo_zabrane  kolko je takych hier? ja som pisal, ze este som taku hra nehral, ktora by to riesila.. Ja sledujem pri hre aj superov, kolko maju budov, mechov atd., takze sa da aj protihraca upozornit, mas 4teho mecha a nedal si si hviezdu..Samozrejme sa to neda vzdy pri velkych poctoch hracov.

14.10.2021 22:04:53 | Upraveno autorem (porovnej)

Záleží na situaci. Pokud se jednalo o jednu hvězdu zapomenutou vtomto kole tak bych ho asi nechal si ji přidat i dodatečně, jinak bych dojel kolo a v dalším ať si je přidá, vytvoříš tím i menší postih v podobě toho, že může někdo zavřít dřív než objede kolo.

Když už má skupina za sebou několik her, stejně se bude jednat o jednu maximálně dvě hvězdy.
 

15.10.2021 07:30:59

Díky všem za názory. Příště přesuneme pokládání zapomenutých hvězd po jedné do dalších kol.

16.10.2021 13:04:00

Já bych šel asi klidně proti proudu a postupoval radikálněji. Pokud si zpětně všimnu neumístěné hvězdy, tak bych ji tam hned umístil a byla-li by to šestá, vrátil bych tahy hráčů, kteří v tomhle kole odehráli tah, zpět. Výjimku bych viděl jen u splněného úkolu, který musí být zahraný v daný moment. 

Přidávat po jedné hvězdě ve svém tahu i když mám podmínky splněny u víc než jedné mi přijde jako nesmysl, protože ve svém tahu standardně lze získat více hvězd…

16.10.2021 22:49:16

JM3

U hvězd neexistuje možnost ji dobrovolně neumístit a dokonce se takhle dá záměrně “vnutit” třeba Sasům šestá hvězda za záměrně prohraný souboj a tím zavřít hru, i když nemají skoro žádná území a popularitu a vyhrát tak sám. 

Neumísťovat hvězdy je nešťastné a pokud se tak zapomenutím stane, oznámil bych to okamžitě a případné hvězdy (všechny) bych umístil v dalším tahu hráče, kterému hvězdy náleží. Jelikož hra se vyhrává za 14-25 kol, tak čekat další dvě kola na umístění svých hvězdiček jen kvůli zapomenutí může dost pohřbít hru.

Nejlepší je hlídat svoje sousedy a na hvězdy upozorňovat, že nedali. 

Jiná věc je s rekrutovacími bonusy, tam kdo zapomene, má smůlu. Přijít o hvězdu za zapomenutí popírá princip hry, těch hvězd se nedá získat neomezeně ;)

16.11.2021 09:10:50

Vybíráme z Bazaru

EXIT opuštěná chata + Robotics/pexetrio
EXIT opuštěná chata + Robotics/pexetrio
Akt. cena: 160 Kč
Končí za: 3 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas