Runir - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 40 min
Herní svět: Středověk
Herní kategorie: desková hra
Čeština: undefined
Vydavatelé: Gamia Games
Autoři: Svavar Björgvinsson
Rok vydání: 2020
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

Král Harald dal postavit tento monument na památku Gormra, svého otce, a na památku Thyrvé, své matky. Harald, který si podrobil celé Dánsko a Norsko, udělal z Dánů křesťany.

Nápis vyřezávaný runami z desátého století, ve městě Jelling v Dánsku.

Runir je kostková hra pro dva až čtyři hráče. Cílem hry je nasbírat co nejvíc bodů cti. Každý hráč na začatku dostane krystaly, které používá do konce hry, ať už k vyřezávání run, nebo k získání pomoci. 

Příprava hry:

Runir je v krabičce, která slouží i ke hraní, je na ní např. počítadlo bodů. Na začátku hry dostane každý hráč 12 krystalů. Tyto používá během kola, a když některému hráči dojdou, dohraje se kolo a přejde se na počítaní bodů. Hrací deska se sestavuje ze čtyř desek, které se vyberou ze šesti různých oboustranných desek. Připraví se kopy s mincemi: ve hře jsou bronzové, stříbrné a zlaté mince a každé ješte mají dva druhy (dvě různé runy). Zamíchá se kopa s odměnami, které se kupují za mince, nebo při splnění jiných podmínek.

Průběh kola:

Na hrací desce jsou nakresleny kameny a na každém je od dvou po pět symbolů run, případně symbolů libovolné runy, a tyto se skládají kostkami. Úroveň složitosti složení run odpovídá odměně. Za hnědý kámen se dostane mědená mince, za šedý stříbrná mince a za žlutý zlatá mince.

Hráč hodí šesti kostkami, které mají na sobě runy šesti druhů. Hráč následně poslučuje tyto kostky/symboly, a snaží se mít všechny runy z aspoň jedno nebo více kamenů. Když to nejde, zaplatí jednu energii a jednu kostku může libovolně přetočit, případně využít jiné pomoci, která se také platí energií. Když to jde a má všechny symboly na kameni, tak na ten kámen umístí jednu energii a vezme si odpovídající minci, resp. mince pro všechny kameny, které splnil a dal na ně energii. Tyto mince pak může použít na odměny. Některé odměny potřebují speciální kombinaci mincí, některé naopak potřebují určitý počet nebo umístění vyřezaných run (splněných skupin). Poté pokračuje hodem druhý hráč.

Konec hry:

Když dojde energie, hra končí a počítají se body. Hráč, který nepoužil všechnu energii, dostane za každou jeden bod. Mince mají každá určitý rozptyl hodnot, tak se přičítá jejich hodnota. Pak se ještě vyhodnocují určité kombinace odměn, které jsou od čtyř druhů. Může jít o vlastnictví všech druhů, nebo mít nejvíc určitého druhu. 

Vyhrává hráč s největším počtem bodů. Při shodě pak ten, kdo má nejvíc odměn, pak zlatých mincí, pak stříbrných a pak bronzových. No a pokud ješte stále panuje shoda, tak je to ten, kdo ma nejvíc zůstávající energie.

Autor: Blazej

Vybíráme z Bazaru

Blazen: Deluxe Edition
Blazen: Deluxe Edition
Akt. cena: 500 Kč
Končí za: 3 dny

Offcanvas