Quetzal - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 5
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 75 min
Herní svět: Současnost
Herní kategorie: desková hra, strategická
Čeština: undefined
Vydavatelé: Gigamic
Autoři: Alexandre Garcia
Rok vydání: 2020
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

Quetzal, město posvátných ptáků, bylo právě objeveno. Máš pět dnů na průzkum ostrova s pozůstatky dávné civilizace a sesbírání nejkrásnějších předmětů, které jsou tam pohřbeny. Zvládneš jako vůdce expedice každodenně řídit svěřený tým a vytěžit z vykopávek víc než konkurenti?

Ve hře Quetzal umisťujete na různé lokality členy svého týmu archeologů a dobrodruhů. Na začátku každého z pěti kol házíte figurkami (ano, opravdu figurkami, kostky ve hře nenajdete) a složení vašeho týmu odpovídá tomu, jak figurky dopadly. Klíčové je nejen získávání cenných artefaktů, ale také jejich doručování do přístavu, nejlépe v co nejvýnosnějších kombinacích.

Příprava hry:

Každý hráč má pro hru k dispozici 1 figurku svojí postavy a 4 až 6 figurek dalších členů týmu (dle celkového počtu hráčů). Figurky týmu jsou z jedné strany bílé (archeologové) a z druhé černé (dobrodruhové). Dále se připraví hrací plán - podobně jako například ve hře Doba kamenná jsou na hracím plánu zobrazeny lokality, které přinášejí různé věci a mají odlišné možnosti umístění figurek:

  • jedinečné lokality (chrám, který je dále rozdělený na pět dílčích lokalit, stéla znalostí a vesnice, která má jednu až dvě dílčí lokality dle počtu hráčů), kde může být vždy jen jedna figurka jednoho hráče; za umístění se platí předepsaný počet mincí
  • „aukční“ lokality (okolí chrámu se třemi dílčími lokalitami, černý trh a lodě s jednou až dvěma dílčími lokalitami dle počtu hráčů) – získávají je hráči, kteří na ně umístí nejvíce figurek
  • volné lokality (tábor a kancelář správce přístavu), kde může stát více figurek různých hráčů

K dispozici je 75 karet artefaktů (keramika, zbraně, tabulky, sošky, mumie), které hráči mohou získat v chrámu a jeho okolí. Dále je ve hře 24 dílků vylepšení – ta hráči dostanou ve vesnici a podle jejich typu je buď mohou přidat ke kartě svojí postavy a získat trvalý bonus, nebo využít jejich jednorázovou výhodu. Nechybějí mince a žetony vítězných bodů. Zbývající část komponentů umožňuje hru ve dvou zavedením třetího, „automatického“ hráče.

Průběh hry:

V každém z pěti kol se vystřídají následující fáze:

  1. házení figurkami k určení počtu archeologů a dobrodruhů: za každou stojící figurku získává hráč 1 minci; figurku postavy a figurky, které skončí na boku, je možné použít jako archeology i dobrodruhy. Dosud nepoužité figurky je případně možné „přehodit“ díky vylepšením a/nebo po umístění figurky do tábora.
  2. umisťování figurek do lokalit: první umisťuje ten, kdo vlastní žeton začínajícího hráče, následně se hráči střídají na tazích, dokud nejsou umístěny všechny figurky. Na některé lokality je možné umístit jen jeden typ figurek; pokud chce někdo soupeřit o již obsazenou „aukční“ lokalitu, musí na ni postavit více figurek toho typu, který už na ní je umístěný předchozím hráčem.
  3. aktivace lokalit: V určeném pořadí se vyhodnocují lokality a hráči tak mohou získat žeton začínajícího hráče, prodávat artefakty, vybírat si vylepšení a nakonec doručovat artefakty do přístavu.

Z kanceláře správce přístavu může hráč za poplatek 2 mincí doručit až 3 artefakty za každou umístěnou figurku. Hráč, který obsadil loď, má pak možnost doručit až 6 artefaktů. Artefakty mají různou hodnotu vítězných bodů podle vzácnosti a je výhodnější dodávat jeden typ artefaktu po dvou nebo nejlépe třech kusech (např. za jednu sošku hráč dostane 2 body, za dvě 5 bodů a za tři 8 bodů). Některé artefakty se navíc pojí s bonusem – ziskem mincí, bodů nálezů nebo dalších vítězných bodů. Hráči vítězné body a další bonusy z artefaktů obdrží právě až při jejich doručení.

Hráči průběžně zaznamenávají získané vítězné body a také body nálezů, které jim přinášejí další bonusy.

Konec hry:

Hra končí v pátém kole po vyhodnocení poslední lokality (lodí). K průběžně nasbíraným vítězným bodů se připočtou body za vlastnictví žetonu začínajícího hráče, za zbývající mince a za body na žetonech vylepšení. V případě vyrovnaného skóre vítězí hráč s větším počtem bodů nálezů.

Autor: MsJitka

Vybíráme z Bazaru

Scrap racer + rozšíření
Scrap racer + rozšíření
Akt. cena: 750 Kč
Končí za: 2 hodiny

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas