Břink! - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 90 min
Herní svět: Fantasy
Herní kategorie: desková hra, karetní hra
Čeština: v balení hry
Vydavatelé: REXhry
Lucrum Games
Renegade Game Studios
Autoři: Paul Dennen
Rok vydání: 2016
Sdílej: Facebook

Otázky ke hře

Zahrání karet.

Ahoj, mohu jen konzultaci. Do teď jsme hráli karty tak, že se buď použily k ekonomické fázi - nákup karet za body zručnosti a nebo jsme karty využily ve hře tedy k boji a pohybu. Musíte tedy volit herní strategii. Teď jsem četl, že někteří hrají tak, že nejprve zahrají funkce všech karet v ruce a následně zahrají všechny body na kartách, tedy jak zručnosti, boje i chůze? (Pocitově my naše varianta přijde atraktivnější, člověk musí celkem vymýšlet, je to tedy také asi o dost náročnější, především na herní čas, ale budu rád za názory a zkušenosti). Díky
1.5.2021 20:35:55

Môžeš využiť všetky zdroje na kartách. V pravidlách na strane 7 je príklad, kde je to celkom jasne vysvetlené.

2.5.2021 00:01:39

> Ahoj díky, znovu jsem pročetl a s již nabranou zkušeností ze hry, pochopil celý popis. Jen mi tam asi chyběl popis některé ze složitějších karet: Např. Král pod horou.

Díky, Drak. - DraCZEk

Oficiální pravidle uvání, že prostě vyložíš vše co máš na ruce (jedno jestli postupně nebo zaráz) a spočítáš vše, co tam je - pohyb, boj, zručnost - a to využiješ. Tím pádem není moc důležité přemýšlet (kromě dobírání karet za spojence) nad pořadím akcí a snažíš se toho výhodně využít co nejvíc.

Tvoje varianta je určitě zajímavá, hru celkem ztěžuje, avšak pro všechny stejná pravidla. Jen teda staví dost na druhou kolej karty, které jsou silné (a tím pádem i dražší) kvůli tomu, že nabízí obojí, body na nákup i boj a pohyb.

My hrajeme tak, že není nutné zahrát všechny karty z ruky a je možné si libovolné nechat do příštího tahu (dobírá se opět do pěti). Vadilo nám, že s povinností zahrát vše se dost umrtvovala možnost kombení karet, čili podstatná část deck-buildingu. Podle původních pravidel si nakoupíš karty, které spolu dobře fungují, každá ti dojde do ruky jen pákrát za hru, ale nikdy ti nedojdou zaráz, takže vůbec nevyužiješ jejich synergii. A je to odkázáno náhodě.
Pokud si můžeš karty nechávat a nehrát všechny, uděláš sice v tahu o to méně věcí, ale je to tvá volba, jestli si raději nepočkáš na nějaký kombící efekt do budoucna. Je potom i dobré mít přehled o tom, co máš nakoupeno, co z toho jsi už hrál a co teprve dojde.

2.5.2021 00:08:23

> Ahoj, děkuji za odpověď. My zůstaneme u naší varianty, kdy volíme, k čemu kartu využijeme. Jen ten herní čas ve 4 hráčích je přibližně dvojnásobný, cca 80, minut. Pro někoho tak už může být dlouhý. Rozhodně musím souhlasit také s tím, že některé cennější karty v tomto stylu hry, nejsou zas tak silné, jak by jinak byly.
Moc se mi líbil nápad s držením karet v ruce kvůli synergii - zřejmě i tam je ale nutné udělat pár dalších drobných úprav pravidel např. u klopýtnutí. :)
"Rychlou" hru - tedy tu podle pravidel, také zkusíme. :)

Moc děkuji. Mějte se krásně. Drak

- DraCZEk

> Ohledně karet "Klopýtnutí" se to reguluje samo: Pokud karty břink nehraješ a prostě je jen držíš na ruce, tak hraješ jako kdyby se sníženým limitem karet na ruce, protože ti blokují místo ty Břinky co držíš. Takže skoro nic neuděláš a nevyplatí se to na ruce syslit. Držet břinky na ruce a nehrát je výhodné jen ve dvou případech: 1) Nemáš zrovna kostičky v poolu a čekáš až ti dojdou karty "-břink". 2) Máš už alespoň středně velký balík, který zrovna dobíráš. Tak si necháš "klopýtnutí" na ruce a zahraješ je až po zamíchání balíku. Tento případ, ačkoli je relativně silný je dost situační, závislý na náhodě. Navíc když máš už balík větší, tak máš většinou aspoň nějakou možnost se břinku zbavovat. Takže strategie držení břinků na ruce není extra výhodná či přesílená. - Ellenar

Az tak by som netvrdil, ze nie je velmi dolezite rozmyslat nad poradim zahratia kariet.

Priznam sa, ze som zatial hral len 2 hry. Tak len tak narychlo - priklad spojenca, ktory Ti umozni potiahnut kartu, ked uz mas vylozeneho ineho spojenca. Ok, pokial mas na zaciatku kola toho ineho spojenca, ale ked nemas, zahras ho, a za inu kartu si potiahnes a bude to spojenec, tak by si si uz nemal tahat z tej schopnosti.

Dalej, v pripade, ze Ti karta umoznuje odhodit kartu, mozes sa zbavit brinku. Ked uz ho mas ale vylozeny, tak ho, holt, neodhodis.

Alebo, opat neviem nazov karty, mozes odhodit kartu a potiahnut si dve. Ked mas vsetko vylozene, tak mas smolu.

Ano, mozes neuplatnovat vsetky efekty spatne na karty zahrate v Tvojom tahu. Ale je to v sulade s pravidlami? Mam pocit, ze pri Brinku to takto nie je. v Harry Potter: Boj o bradavice, to takto je s vacsinou kariet, ale napr. s tym, ze mozem odhodit kartu, aby som potiahol ine/inu to spatne nejde, pretoye uz nemam z ruky co odhodit. Takze sa domnievam, ze s postupom hry a s pribudajucimi “tahackami” zalezi na poradi viac a viac. Samozrejme, ze so zakladnymi kartami je to uplne jedno.

3.5.2021 13:26:25 | Upraveno autorem (porovnej)

Obvykle stačí vyložit všechny karty a využít všechny efekty.

Pořadí je důležité, když máš třeba kartu, která umožní odhodit třeba klopýtnutí za dvě nové karty, nebo když člověk dojde k pokladu a najde třeba bonusové zkušenosti.

3.5.2021 15:29:08

@vanto: Ano, tak to bylo myšleno - ve většině případů nemusíš vůbec řešit pořadí karet. Výjimka je prakticky jen při nějakém postupném dobírání karet a z toho plynoucího řetězení.

Případy jako “už jsem vyložil břink a pak mi došla karta, kterou jsem ho mohl zahodit" nemá smysl zmiňovat, protože hrát Břink, když mám možnost získat kartu, kterou ho můžu zahodit je blbost. V praxi to dokonce děláme tak, že si karty nabereme za dodržení pravidel a postupného nařetězení (nemáme důvod podvádět) ještě když dokončuje tah hráč před námi, ať už můžeme orientačně přemýšlet co ve svém tahu provedeme. Hra má pak větší spád, když člověk dobráním karet nemusí znovu přemýšlet, jak to udělá a ostatní nemusí čekat zatímco on zírá do karet.

Kolo pak vypadá standardně
1) doberu karty co to jde
2) vyložím vše, co chci zahrát (s naším pravidlem, že nemusíme zahrát vše)
3) odehrát na plánu
4) spočítám celkový nákup a nakoupím
Dřív nakupuju jedině, pokud mi to při nakoupení něco dá, abych to mohl použít.
 

4.5.2021 01:01:51

> Ale ano, je to tak, ako pises. Vacsinou na tom poradi nezalezi. Tie moje "elementarne" priklady vychadzali z toho, ze hravam s dcerou (o 3t. 10r. a malinko nahrate), tak aj take musim pouzivat. A ciastocne aj z toho, ze v poslednej dobe mam pocit, ze ludia akoby prestavali v zivote rozmyslat, alebo skor celkovo mysliet, a len nieco robia a bud neskoro alebo vobec si neuvedomuju vysledky. A mozno len starnem :) - vanto

Vybíráme z Bazaru

Inzert od Hermana do hry Obleva
Inzert od Hermana do hry Obleva
Akt. cena: 290 Kč
Končí za: 2 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas