Balíkáři - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 4
Doporučený věk: od 10 let
Herní doba: 45 min
Herní svět: Současnost
Herní kategorie: desková hra, dopravní
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
Albi - logo
Autoři: David Rozsíval
Rok vydání: 2020
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

Dokážete se stát těmi nejrychlejšími a nejschopnějšími doručovateli? Přece jen, zákazníci nevydrží na své nové oblečení, elektroniku a vánoční dárky čekat věčně!

Balíkáři jsou rodinnou hrou, ve které se stanete doručovateli, plánovači i dispečery – zkrátka každým, kdo je potřeba k tomu, aby balíček dorazil od odesílatele až k adresátovi. Cílem hráčů je za pomoci čtyř zvolených akcí nakládat ve svém městě náhodně rozmístěné balíky a odesílat je ostatním hráčům, příp. rozvážet obdržené balíčky po městě, za což dostávají přepravní body. Kdo má na konci pátého kola nejvíce přepravních bodů, stává se vítězem. 


Příprava hry:

Každý hráč si vezme jednu desku města (strana A nebo B podle zvolené obtížnosti), žeton dodávky, dva popisovače (červený a modrý) a hadřík. Deska překladiště se otočí na jednu ze dvou stran podle toho, kolik hraje hráčů. 

Poté se vezmou tři žetony balíků od každé barvy a vloží se do pytlíku, ze kterého se následně náhodně táhnou žetony zboží a umístí se na každé z velkých barevných polí ve středu překladiště (3 balíky na každé pole). Zbývající žetony balíků se poté dají do pytlíku. Do herní oblasti se vyskládají lícem dolů žetony s čísly.

Každý hráč si musí na svoji herní desku zakreslit modrou a červenou trasu, každá obsahuje 8 úseků. Na desce překladiště si každý napíše 0 bodů do pole své barvy. Vybraný první hráč si vezme žeton začínajícího hráče. 


Průběh hry:

Hra se hraje na pět kol. Každé kolo se skládá že čtyř fází: 

  1. Fáze přípravy: Hráč s žetonem začínajícího hráče otočí tři žetony s čísly. Každý hráč pak postupně táhne z pytlíku tři žetony balíků a umístí je na svou desku města k adresám odpovídajícím právě otočeným číslům popisným. Při hře jednoho či dvou hráčů se provede navíc automatická akce Překladiště (lze zvolit obtížnost lehkou, střední a těžkou).
  2. Fáze plánování akcí: Každý hráč si vybere čtyři akce na své desce města (celkem jich je na výběr 7) a přiřadí jim pořadí 1–4, podle toho, jak je bude vyhodnocovat. V každém kole si vybere jednu akci, kterou zneaktivní (tzn. v příštím kole ji nesmí použít). 
  3. Fáze vyhodnocení akcí: Hráči provedou své 4 zvolené akce a vyhodnotí je. Celkem je na výběr 7 akcí: Sběr (2 varianty), Rozvoz (2 varianty), Překladiště, Dálková přeprava a Změna trasy.
  4. Fáze upomínek: Hráči zaškrtnou symbol vykřičníku (upomínky) u všech polí své desky města, která obsahují nějaký balík nebo mají zaškrtnutý symbol obálky (očekávající doručení). Dále si hráči zaškrtnou symbol vykřičníku u svého sběrného depa a svého výstupního pole překladiště, je-li tam alespoň jeden balík. Pokud je u daného pole již vykřičník zaškrtnutý, vrací se příslušný balík/y zpět do pytlíku, nebo se smaže zaškrtnutí symbolu obálky, a odstraní se balík z rozvozového depa. Za každý takto vrácený balík nebo symbol obálky se ztrácí 1 bod. Na konci fáze předá aktuální začínající hráč žeton začínajícího hráče dalšímu hráči po své levici. 

Popis akcí:

  • Sběr: Hráč může přesunout až 4 balíky z adres sousedících s díly trasy dané barvy (červené nebo modré) do svého sběrného depa.
  • Rozvoz: Hráč může doručit až 4 balíky z rozvozového depa k adresám sousedícím s díly trasy dané barvy (červené nebo modré). Adresy pro doručení jsou označené zaškrtnutým symbolem obálky. Za každý takto doručený balík si připíše 2 body. 
  • Překladiště: Slouží k posouvání balíků na pásech na desce překladiště. Nejdříve se přesunují všechny balíky, jejichž barva koresponduje s barvou daného pole překladiště, na příslušné výstupní pole. Dále se přesunou ostatní balíky o jedno pole proti směru hodinových ručiček (označeno šipkami). Následně se přesunou všechny balíky ze vstupních polí na sousedící pole překladiště. 
  • Dálková přeprava: Hráč smí přesunout až 6 balíků z vlastního sběrného depa na vstupní pole své barvy na desce překladiště. Za každý takto přesunutý balík získá hráč 1 bod. 
  • Změna trasy: Tato akce umožňuje buď přikoupit nové díly trasy (až 3 úseky, každý za cenu jednoho bodu), nebo překreslit své trasy. Je povoleno využít obě možnosti, nebo jen jednu z nich.


Konec hry:

Hra končí po skončení pátého kola. Vítězem se stává hráč s nejvíce body. V případě rovnosti vítězí ten hráč, který má v součtu k dispozici více úseků trasy.

Autor: Majdina

Vybíráme z Bazaru

Medobraní - jako nové
Medobraní - jako nové
Akt. cena: 830 Kč
Končí za: 8 hodin

Offcanvas