Arkham Horror - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 1 - 8
Doporučený věk: od 12 let
Herní doba: 180 min
Herní svět: Horror
Herní kategorie: desková hra, kooperativní, vývoj postavy
Čeština: ke stažení
Vydavatelé: ADC Blackfire Entertainment
Edge Entertainment
Fantasy Flight Games
Galakta
Heidelberger Spieleverlag
Nexus
Autoři: Kevin Wilson
Richard Launius
Rok vydání: 2005
Sdílej: Facebook

Zvláštní hra ve zvláštní době

Autor: mh | 4 hodiny 0 minut | 29.3.2020 | 6

Hra: Arkham Horror

Hráči: mh a 4 neregistrovaní

Prastarý:

Počet vyšetřovatelů:

Výsledek:

Před lety jsem v opojení z kooperativních her koupil Arkham Horror. Po odehrání několika her však nadšení poněkud opadlo, protože jsme ani jednou nedokázali vyhrát. Navíc jsme skoro pokaždé zapomněli na nějaké pravidlo nebo ho hráli špatně (a většinou to bylo v náš prospěch), takže by nás případná výhra ani netěšila. Ještě větší frustraci nám způsobovalo zjištění, že spousta hráčů si upravuje pravidla tak, aby byla ještě těžší, protože základní hra jim přijde příliš lehká. Absolutně jsem to nedokázal pochopit. Je pravda, že jsme hráli maximálně ve třech, někdy i ve dvou. Krabice tak putovala na dno skříně s hrami a několik let jsme ji nevytáhli.

 

Dnešní zvláštní koronavirová doba však dala Arkham Horroru u nás druhou šanci. Přemýšleli jsme, čím si zpestřit skorokaranténu, a napadlo nás vyzkoušet AH. Byli jsme sice zase jenom tři jako kdysi, ale tentokrát se zdálo, že nehrajeme až tak marně. Sice jsme opět nevyhráli, i když jsme Prastarému ve finální bitvě dokázali sebrat 4 žetony z 10, ale vypadalo to, že bychom třeba příště mohli dopadnout i lépe.

 

A pak po telefonickém rozhovoru s našimi známými, kteří také mají Arkham Horror, uzrála myšlenka na poněkud zvláštní formu hry. V neděli v pět odpoledne jsme my i oni připravili u sebe doma hrací desku, naaranžovali notebook tak, aby kamera zabírala herní stůl, a spojili se přes Skype. Vylosovali jsme si vyšetřovatele a Prastarého, usadili se na svá místa a začali videokonferenční hraní.

 

Měl jsem trošku obavy, jestli to bude v těchto podmínkách vůbec hratelné, ale realita je rozptýlila. Šlo to překvapivě více než dobře. Jedna strana losovala z pytlíku brány a příšery, druhá strana si je dohledala ve svém balíčku a umístila si je na svoji hrací desku. Druhá strana pak zase losovala karty mýtů, které si první strana dohledala. Na obou stranách jsme tak udržovali aktuální podobu hrací desky.

 

Bylo to zábavné a osvěžující. Tím spíš, že se nám v pěti hráčích hra docela dařila. Stopa zkázy prastarého se zaplňovala jenom pomalu, protože se nám dařilo hned od začátku pečetit brány (a to i pomocí starodávného symbolu). Za celou hru jsme zaplnili maximálně 5 políček z 12. Navíc jsme dokázali eliminovat i příšery na hracím plánu, takže pouze jednou nám při přívalu utekly tři do okolí, což byl limit pro náš počet hráčů. Takže se nám za celou hru neposunula úroveň strachu. Přály celkem i karty, takže se nám brány chtěly objevit v již zapečetěných lokacích, což pro nás znamenalo velkou úlevu.

 

V jednu chvíli zbývala jediná otevřená brána a v jejím vnějším světě jsme už měli hráče. Bylo to velmi nadějné… Ale nevydrželo to. V posledním tahu před návratem se nám otevřela další brána ve volné lokaci a hra musela pokračovat.

Po nějaké době jsme se dostali do ještě nadějnější situace: měli jsme zapečetěno 5 bran (zbývalo tedy zapečetit jenom jednu), navíc jsme měli aktuálně otevřenou jedinou bránu. Sice nikdo neměl dostatečný počet stop, ani symbol, přesto jsme do té brány šli a ostatní zatím hodlali získat nějaké stopy. Stačí přece zapečetit jedinou bránu! Nakonec to nebylo potřeba. Při návratu z vnějšího světa se měla brána otevřít v zapečetěné lokaci, takže paráda. Pak už jenom stačilo poradit si s uzavřením brány a najednou jsme po čtyřech hodinách vyhráli! Poprvé. A dalo by se říct, že docela s přehledem.

 

Myslím, že jsme si to užili. V podivné době jsme si dokázali poradit nejen s Prastarým, ale i s koronavirem a sehráli jednu z našich dosud nejlepších partií v Arkhamu.

 

Počet hráčů: 5

Vyšetřovatelé: Mandy Thompson, Vincent Lee, Carolyn Fern, Michael McGlen, Kate Winthrop

Prastarý: Yog-Sothoth

Doba hry: něco málo přes 4 hodiny (17.00 — 21.00)

Odehráno v: Praha (Okres: Praha)

Komentáře

Arkham
Uritě se to bude jen zlepšovat, ten základ se opravdu dá, když se hraje dost účelně a nehraje se v nějakým vyloženě malým počtu vyšetřovatelů. Jen radši upozorňuju, že v 5 a více vyšetřovatelích se při otevření brány na ní objeví 2 nestvůry, ale to jste si asi pohlídali.

1.4.2020 07:54:15

mh

2 nestvůry do každé otevřené brány
Díky za upozornění, samozřejmě jsme si to nepohlídali :(. Mně se hned zdálo dost divné, že se nám za celou hru nezvýšila úroveň strachu ani o 1. Je možné, že bychom to i tak dali, protože jsme měli dost rezervu (stopa zkázy Prastarého v okamžiku zavření poslední brány byla 4 z 12, počet nestvůr v okolí 3, na hrací ploše byly tak 2, už nevím jistě), ale kdo ví. Každopádně naše "vítězství" je tím zkaleno.
Jinak to mě na AH zatím vadí nejvíc: to množství "minipravidel", odchylek od základních pravidel, na co všechno se musí dávat pozor (počet nestvůr do nové brány, limit celkového počtu otevřených bran, limit nestvůr v Arkhamu, limit nestvůr v okolí, speciální pravidla na Prastarém ovlivňující hru už před jeho procitnutím...). Na jednu stranu to dělá hru atmosferičtější a variabilnější, na druhou stranu se nám přes veškerou snahu zatím nikdy nepodařilo odehrát hru a neporušit žádné z pravidel. A jak se ukazuje, tak ani teď.

1.4.2020 08:47:52

mh
No trošku jsem si říkal, že asi tohle nebylo uhlídáno, když se nezvýšil strach, bylo mi to divné :) Nevadí, Arkham je hra starého stylu, kdy tam prostě je bohužel spousta drobností na uhlídání, při pravidelnějším hraní se to zautomatizuje, a už to není tak hrozné, navíc třeba na limity je fajn používat nějaké stojánky na nestvůry a brány, připravit si tolik stojánků, kolik je limit, jakmile dojdou stojánky je jasné, že byl limit dosažen, nemusí se nic moc hlídat a nestvůry jsou na hracím plánu i lépe vidět.

1.4.2020 08:52:01

mh
Nám ze začátku hodně pomohli takový dva (nebo tři) taháky co s dají stahnout tady ze ZH, podle toho se to dycky dalo bezvadně uhlídat a mohli sme si užívat hru.

2.4.2020 10:52:47

Vybíráme z Bazaru

Pandemic: Reign of Cthulhu
Pandemic: Reign of Cthulhu
Akt. cena: 1499 Kč
Končí za: 8 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas