Akropolis - obrázek

Hru mám Hru chci
Hodnocení:
Počet hráčů: 2 - 4
Doporučený věk: od 8 let
Herní doba: 30 min
Herní svět: Abstraktní
Herní kategorie: desková hra, strategická, budovatelská
Čeština: v balení hry
Vydavatelé:
TLAMA games - logo
Autoři: Jules Messaud
Rok vydání: 2022
Sdílej: Facebook

Popis hry

Upravit

V srdci Středozemního moře spolu akropole zápolí o bohatství a slávu. Na pomoc si pozvaly nejnadanější architekty z celého Řecka. Budujte rezidence, chrámy, tržnice, zahrady i vojenské posádky a pomozte svému městu překonat ty ostatní.

Ve hře Akropolis budete dodržováním pravidel urbanistického plánování při výstavbě města zvyšovat jeho prestiž, kterou pak můžete ještě znásobit stavbou náměstí. Nejzákladnější stavební surovinou je kámen, jehož zásobu nesmíte zanedbat. Přísun kamene z lomů vám umožní stavět město do výšky, až nakonec dosáhne samotných nebes!

Příprava hry:

Podle počtu hráčů vyberete desky města a utvoříte z nich hromádky po počet hráčů plus jedna deskách. Každý hráč poté obdrží startovní desku města (tvořenou 4 hexy) a kamení dle pořadí hráčů.

Průběh hry:

V každém kole připravíte nabídku desek města skládající se ze 3 spojených hexů. V nabídce je vždy tolik desek, kolik je hráčů plus 2. První hráč vybírá první desku ze staveniště a platí do zásoby kámen za každý přeskočený dílek v řadě staveniště. Aktuálně krajní deska města je vždy zdarma. Vybranou desku pak umístí do svého města tak, aby navazovala na startovní desku nebo na některou z předchozích desek města. Takto se hráči vystřídají v tazích a nakonec vybere první hráč svou druhou desku města. Pro další kolo se stane prvním hráčem další hráč po směru hodinových ručiček. S přípravených hromádek se doplní staveniště. Zbývající hromádky zároveň slouží jako počítadlo kol.

Na deskách se nacházejí vždy 3 spojené hexy s budovami několika typů, z nichž každá má jinou podmínku bodování. Body hráč získá pouze při splnění podmínky (trh nesmí sousedit s jiným trhem, posádka musí být na kraji města, chrám naopak zcela obestavěn atd.). Na hexu může být také kamenolom, který jednorázově přinese majiteli kámen při překrytí jiným hexem ve vyším patře a náměstí, které slouží jako násobiče hodnoty budov daného typu.

Konec hry:

Po odehrání všech připravených hromádek desek nastává konec hry. Hráči vynásobí úroveň každé budovy (v jakém je patře), která splnila podmínku s počtem všech hvězd na náměstích stejné barvy jako daný typ budovy (na patře náměstí nezáleží). Toto provedou pro každý typ budovy zvlášť. Nakonec připočtou jeden bod za každý zbylý kámen a dostanou tak výsledné skóro. Hráč s nejvíce body se vítězem partie.

 

Součástí hry je také pokročilá varianta bodování, která přináší další podmínky pro každý typ stavby, díky kterému můžete zdvojnásobit svůj bodový přísun. Není však lehké je splnit.

Autor: Mirda-ta

Vybíráme z Bazaru

Sada kostek Elder Dice
Akt. cena: 2300 Kč
Končí za: 11 dnů

Offcanvas