Úpravy textu PDF souborů


Ahoj, vzhledem k tomu, že se bohužel nenašel nikdo k překladu Drizzta, chtěl bych to s vytvořením polepek karet zkusit sám. Může mi prosím někdo poradit, jaký program lze zdarma stáhnout pro jednoduchou změnu anglického textu na český v PDF souborech?
Díky moc

Jirka
22.9.2018 21:34:45

@Jilut
Mám obavy, že si to představuješ moc jednoduše. Aby šel text v PDF v nějakém softwearu jednoduše editovat musí obsahovat textovou vrstvu a nesmí být zamknuta editace. Z mých zkušeností ti mohu říct, že text na kartách v pdf souborech většinou bývá zmršený text částečně v křivkách, takž, když jsem takhle něco počešťoval, tak jsem musel všechen text odstranit a následně napsat nový v češtině nějakým podobným fontem, protože originál font buď nebyl k dispozici nebo neměl českou znakovou sadu.

22.9.2018 21:50:09

@Jilut
Tak Křen má bohužel pravdu. Přímá editace PDF je nejhorší možnost a mám s tím velmi špatné zkušenosti. A to jsem zkoušel i několik profi SW v trial verzích abych zjistil rozdíly oproti těm Free. A i když jsou značný, tak stejně narazíš na děsný problémy.
Pokud chceš, pošli mi odkaz na EN podklady, ať se na to mrknu.

22.9.2018 22:15:58

NE
normalne to nejde, uz z principu PDF v ktorom nie je cely font, takze aj v Adobe Pro mozes text upravit, ale sa daju pouzivat len tie pismena, ktore uz niekde v texte toho PDF su.
Proste zabudni.

22.9.2018 22:48:33

Vsem

Díky moc za info, v tomhle opravdu nejsem moc zdatný, ale říkal jsem si že to zkusím a třeba se to naučím....

22.9.2018 22:56:45

Všem
Chtěl jsem ze hry, kterou mám doma udělat co nejlepší skeny v PDF a pak jen vyměnit text za překlady, které tady jsou. No, tak mám asi smůlu. Třeba se jednou někdo najde...

22.9.2018 22:58:20 | Upraveno autorem (porovnej)

@Jilut
Já myslel, že máš nějaké originální PDF od výrobce hry. Pokud to chceš skenovat do PDF, tak zapomeň na nějakou výměnu textu. To už z principu není možné, protože to naskenuješ v bitmapové a ne vektorové formě. Takhle se jednoduš písmo vyměnit nedá! Musel bys to v nějakém bitmapovém editoru (např photoshopu) ručně vyretušovat a pak na uprázdněné místo teprve umístit nový text. Dělal jsem to dříve mnohokrát na naskenovaných kartách a řeknu ti není to žádná sranda a vyžaduje to dost zkušeností práce s grafikou obzvlášť když je retušovaný text na nějakém členitém pozadí.

22.9.2018 23:21:14

To Kren

Díky, pochopil jsem a už jsem na ten pitomý nápad radši zapomněl....

22.9.2018 23:24:19

@Jilut
Na druhé straně ... nenech se odradit. Já jsem s tím taky začínal proto, že buď nikdo neudělal v grafice překlad hry o kterou jsem měl zájem a nebo byly tady k dispozici jen zfušované přelepky, kterými jsem si nechtěl kazit karty. Nakonec jsem dospěl k tomu, že jsem kompletně retušoval naskenované karty ve vysoké kvalitě a doplňoval českým textem s podobnými fonty (nebo jsem dokonce dodělával českou sadu do originálního fontu v editoru fontů). A dospěl jsem tak daleko, že jsem nedělal přelepky, ale tisknul jsem karty komplet v češtině. Měl jsem takové několikaleté aktivní období díky kterému mám tady korunku, protože hodně lokalizovaných komponent je tady ke stažení ode mne. Dnes už se mi do toho ale nechce a nemám na to tolik času. Tak třeba by tě to taky chytlo, tak jak kdysi mne. Jediný problém je, že jsem měl a mám k dispozici originál Adobe nástroje.

22.9.2018 23:53:34

@Jilut
To co popisuje Kren vskutku neni nijak slozity proces, jen muze byt dost casove narocny. Pokud na to mas cas a energii, klidne se do toho vrhni i s tim ze je to treba vsechno retusovat. Pokud v dane hre nejsou nejake hodne divoke kreace na pozadi textu, staci nejaky ekvivalent Photoshopu* a par zakladnich tutorialu + pripadne editor fontu a par tutorialu na nej. Nic co by se nedalo naucit za jedno odpoledne.

*Obecne bez Adobe nastroju je delani takoveto grafiky a uprava pdf o dost vic neprijemna, ale existuji alternativy zdarma jako GIMP, jen toho treba neumi tolik a nenajdes az tolik navodu jak na to.

23.9.2018 00:24:12 | Upraveno autorem (porovnej)

Joe

Jilut
Najdi a stiahni si duo GIMP+Inkscape, zacni a skusaj :) tych navodov je podla mna celkom dost, ale nejako som to nekontroloval... sam som samouk a "odporca" plateneho softu :)

23.9.2018 10:51:51

souhlas s Joem
Inkscape umí PDF rozložit tak v 90 % případů bezproblémově a i u toho zbytku se to dá pořešit (za předpokladu, že PDF je textové - dá se poznat jednoduše tak, že text se z něj dá vykopírovat a vložit např. do poznámkového bloku). Z vlastností PDF souboru se dá vyčíst, jaké se v něm používají fonty a ty se pak často dají stáhnout a doinstalovat do systému, aby s nimi Inkscape uměl pracovat. Pokud má pak člověk i nějaký font editor, může si dokonce i dodělat chybějící znaky (např. písmena s diakritikou, která často chybí).

Jediné, co tedy z tohohle pohledu nejde je opravdu čistý sken fyzických materiálů, při kterém vznikne obrázek a ne objektový soubor.

23.9.2018 12:39:16

hotovo ?
Dořešil jsi to ? Nebo s tím chceš nějak pomoci ?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
- Zombicide: Černý mor ( nové zbraně, SETY, Legendární, více jak 140 kartiček)
- Dice Throne: Season Two - překlad karet do CZ + grafika
- Munchkin - A3 inventář
- Decrypto - nové karty slov
- Sagrada - nové karty
- Cartographers - karty
- Šerif z Nottinghamu - karty zboží, promo karty, merry men karty

13.10.2019 10:22:28

Vybíráme z Bazaru

Black Rose Wars: Rebirth 2024 Core game KS
Black Rose Wars: Rebirth 2024 Core game KS
Akt. cena: 55 €
Končí za: 7 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas