Začít s Magic the gathering?

Ahoj!

Lákalo by mě začít s MTG, potřeboval bych radu jestli na začátek koupit Magic: The Gathering - Core Set 2020 Starter Kit? Viděl jsem různá videa, kde se názory liší.

Případně - je nějaká česká (v češtině) alternativa této kartní hry? Děkuji
8.7.2020 10:26:41

MTG
No ono záleží na tom, jak moc to chceš brát vážně. Pokud budete mít partu kamarádů a budete hrát hlavně spolu, tak si tohle klidně pořiďte. Pokud takovou partu nemáš a budeš si chtít zahrát někam do klubu/herny, tak tyhle balíčky jsou absolutně slabé, v takovém případě bych ti doporučil spíš nějaký Challenger Deck, kde za relativně málo peněz dostaneš celkem slušně fungující balík.

Jinak bych ti, pokud nemáte tu partu, ve které byste hráli, asi doporučil začít s Arénou na počítači a až potom, pokud tě to bude bavit přejít k papírovému MTG, protože to rozhodně není levný koníček.

8.7.2020 10:50:41

Dík
Díky za odpověď! Určitě bych hrál jen v rámci rodiny / kamarádů, kteří MGT neznají - tak asi ten starter kit bude dobrá volba.

8.7.2020 10:55:56

CCG
Já už bych v dnešní době do CCG nešel... Mám za sebou dlouholetou závislost na Doomtrooperu, už nějakých 15 let jsem z ní venku a myslím, že svět moderních her nabízí daleko zajímavější prostor, než se upíchnout k CCG.

Mluvíš o aleternativě v CZ, ale magic cz není... Jako alternativa mě napadá nějaké LCG (Arkham Horror: The Card Game, Marvel Champions: Karetní hra, Hra o Trůny: Karetní hra (druhá edice), Pán prstenů: Karetní hra) a nebo nějaké "uzavřené" hry (KeyForge: Call of the Archons, Siegestorm, Sorcerer). Některé z uvedených dokonce česky.

8.7.2020 10:56:01 | Upraveno autorem (porovnej)

alternativa
jak psal daevin, záleží jak to chceš brát, baví tě to kupování kolem, baví tě skládání, máš stálou partu?

Já bych šel do věcích typu RONE - Races of new Era, Siegestorm - obě jsou k dostání v češtině a je to kompetetivní pro dva, dá se i ve více, ale tohle prostě chceš hrát ve dvou. Nebo třeba teď se vyprodává za mrzký peníz Star Wars: Destiny v cz a taky je s tím spousta zábavy - je to sběratelské...

Pokud bys chtěl vyloženě sbírat, tak je tu v CZ např. Hra o trůny LCG, ta hra je boží, ale naskočit do toho stojí asi vcelku dost peněz, popř. jiné LCG hry...


8.7.2020 11:04:53

Aladdin
Z prispevku soudim, ze o te hre nemas moc predstavu. Takze takovy maly uvod:

Existuje nekolik formatu. Velmi hrube deleni je Constructed/Limitted.

Constructed:
Principialne si koupis cilene karty, ze kterych si postavis balicek. Na internetu najdes baliky, ktere se bezne hraji (do vlastni konstrukce se urcite nepoustej ze zacatku). Cena se pohybuje podle formatu/kategorie od par tisic do stovek tisic.

Constructed podkategorie:
Standard
Modern
Legacy
Vintage
a par dalsich

Kazdy format ma sve specifika. Standard je velmi menici se format a ceny karet se hodne hybou. Na druhou stranu je nejhranejsi a nejvice podporovany, protoze se hraje s poslednimi 6 sadami + takove ty reprinty ala M20 atp. tusim?

Modern je relativne stabilni asi a cenove dostupny, jelikoz na nem muzes hrat s kartami ze sad, ktere nejsou az tak stare.

Legacy/Vintage je velmi tezko dostupny, protoze tam se muze hrat temer s cimkoli, ale tomu odpovida i cena.

Je tu jeste format Pauper, tusim, ze tam se muze hrat snad jen s common kartami? Cili to je relativne levne, ale tech turnaju je o poznani mene.

Limitted:
To je v zasade draft. Rozbalite si balicek karet a z toho si neco postavite. Byvaly tri formaty, ale mam pocit, ze se to ustalilo na dvou formatech: Sealed deck a Booster draft.


Velmi tezko se radi, kde zacit, protoze konkurence je velika. Zacit s constructed je relativne nakladne, ale je sance se do toho dostat.
Na limited potrebujes hodne zkusenosti, abys vedel, ktere karty draftovat a ktere ne. Takze tam se muzes odsoudit k zahube hned na zacatku. Na druhou stranu te jedna hra vyjde na reknem 800 korun a karty si nechas. Kdyz mas stesti, tak se ti to zaplati a potom z takto ziskanych karet si muzes postavit balicek na constructed.

Mozna bych zkusil mtg online? Je to asi jednodussi, lepe sezenes karty, mozna je i levnejsi a kdyz te to bude bavit, tak muzes zkusit papirovou verzi.

Na zaver ale pocitej s tim, ze pocatecni investice a cas je obrovsky, ale to je s kazdym kompetitivnim hranim. Nekdo se tim i zivi - hodne draftuje a hraje velke turnaje. Z toho ma karty, ktere prodava nebo z toho stavi baliky a potom hraje zbytek turnaju.

edit:
Pokud to mas pro rodinne hrani, tak jako uplne nejlepsi je si najit na internetu nejake balicky, ktere se hraji a jsou kvalitni, ty si vytisknete, dejte do obalu a s tim hrajte - tomu se rika proxy karty nebo proxovani karet. Hraci casti vezmu spatne mtg karty, daji je do obalu a ty drahe si natisknou na papir a daji si je do obalu, aby se zabranilo podvadeni. S timto si bohate vystacite a uprimne krmit Wizardy tim, ze si koupite nejaky zbytecny box, nevim nevim.

8.7.2020 11:05:41 | Upraveno autorem (porovnej)

Mtg je dobra volba
Prosel sem spoustou karetnich her a mtg je nejlepsi. Hraci ho hraji uz pres 25let a to o necem svedci. Zadna jina karetka tak dlouho nevydrzi na nasem trhu.

Na domaci hrani si staci karty vytisknout.

V mtg mas skoro neomezene moznosti co hrat, poradaji se turnaje, hraje ho spousta lidi.

Zadna jina lcg nebo nesberatelska karetka ti nenabidne co mtg.

8.7.2020 11:33:33

Obšírněji
Díky Pelly za pohled, možná to napíšu více ze široka.

Mám za sebou desítku let v Dračím doupěti jako náctiletý a teď po dlouhé době jsme s manželkou začali hrát deskovky (Panství hrůzy, Dominion) a tak chuť na MTG je odtud. Tzn. mít karetní fantasy hru, která se oproti deskovkám dá vzít do kavárny nebo ven. Prověřím i ty uzavřené věci co Pelly doporučuješ, to by mohla být cesta.

8.7.2020 11:52:36

Díky
Ještě než jsem poslední příspěvek poslal, objevily se tu další komentáře...díky, že se mi snažíte pomoct orientovat

Zatím to vypadá tak, že bych koupil za pár korun starter kit a když nás to bude bavit, karty si vytisknu

8.7.2020 11:56:09

Další možnosti
Na nějaké občasné hraní s někým do kavárny bych ti doporučil Keyforge. Je od stejného autora jako Magic. Vždy dostaneš už předpřipravený balíček, který je unikátní na celém světě. Libovolné dva balíčky proti sobě jsou relativně vyrovnané.

Případně můžeš zkusit Marvel Champions - kooperativní, česky, se supehrdiny a až pro 4.

8.7.2020 13:14:50

Malá karetka do kavárny
Určitě Keyforge, starší balíky jsou teď někde i za 200. Jinak pokud karetku tak zkus Star realms případně Hero realms. Ty jsou dost malé

8.7.2020 13:54:43 | Upraveno autorem (porovnej)

Utikaj, dokud muzes
MTG neber a rychle utec, nebo skoncis o zebracky holi! Bavi te zdlouhavy deckbuilding? Bude bavi i tve spoluhrace? Jsou to hodiny prace dat dohromady balik...neustale zjistujes, ze nefunguje uplne spravne a neustale ho ladis.

Pokud jeden z Vas bude zdatnejsi tvoric baliku a udela si superbalik, tak vsechny ostatni snadno porazi a zacne hra nudit.

Aktualne bych zminil hru Sorcerer, ktera je aktualne na KS. za 170$ mas komlet hru a nic vic nepotrebujes. Balik si tvoris smichanim 3 ruznych decku...character, lineage, domain, ze mas desitky ruznych kombinaci decku...vsechny kombinace jsou profi vyvazene a setup hry behem par minut

8.7.2020 14:15:33

Korenar má pravdu
Ani se do toho nepouštěj :)

Jinak co tu už padlo, tak:
RONE
Keyforge
Siegestorm
Sorcerer

Všechno jsou to skvělé a hlavně komplet hry (žádné CCG, LCG apod.) a užiješ si s nimi minimálně stejnou porci zábavy jako s Magicky za absolutní zlomek ceny.

Edit: navíc RONE (tam je hodně cítit MtG inspirace) a Siegestorm jsou v CZ lokalizaci, tedy ideální :)

8.7.2020 14:22:55 | Upraveno autorem (porovnej)

Alternativa
Proč nikdo nezmínil Epic card game? To je supr. Základ už stačí pro 4 hráče a na takové to domácí žvýkání je to akorát. Dá se to navíc skvěle draftovat, což samo o sobě je velká zábava.

8.7.2020 14:38:08

Aladdin - CZ alternativa
My kdysi hráli hodně Wastelands. Poté se po nich slehla zem, ale vrátily se...
S novými pravidly jsem ještě nehrál, jen ty z devadesátek/přelomu tisíciletí , tak nevím jak je to herně teď. Graficky to trochu vylepšili.
Ale vím, že nás to fakt bavilo...

Hodně lidí si stěžovalo na hnusný ilustrace, ale mě se to zas naopak celkem líbí. Není to takový "generický a dokonalý" :) :D
A je to CZ :)

8.7.2020 14:49:05 | Upraveno autorem (porovnej)

Už bych MTG nehrál
Kdysi jsem hrál MTG závodně, pokud se to tak dá říct. Objel jsem pár ProTour turnujů, mraky GrandPrix a nespočet dalších turnajů.

MTG je výborný, pokud se mu věnuješ závodně, pak si skutečně užiješ všechny roviny co nabízí, metagame, ladění balíků na specifické turnaje, deckbuilding a samotné hraní.

Pro casual game je imho spoustu lepších her. První problém je sběratelský efekt, vydělávat chce každý vydavatel her, ale Wizards/Hasbro z MTG udělali monstrum, karty jsou šíleně nevyrovnané, mythic karty zpravidla zcela rozbíjejí hru a pokud jeden má pár hratelných rare a mythiců a druhý ne, nemá moc smysl hrát. Ve hře je brutální power creep, pokud budete všichni hrát s tím co máte, ok, ale pokud si časem někdo koupí novou edici, nejspíš vás rozbije na kousky.

Hra samotná pak má brutální slabinu, kterou je mana, respektive její přebytek/nedostatek. O výhře či nevýhře často rozhoduje prostý poměr nalízaných zemí/herních karet, nemluvě o tom, když země na začátku jednomu nepřijdou vůbec (respektive zůstane na dvou manách atp...). Tohle je z pohledu dnešních her naprosto fatální mechanika, ale vzhledem k neskutečným penězům, které fanoušci co hry nainvestovali a faktu, že právě různé nestandardní země patří k nejdražším kartám není výhled, že by s tím někdy něco udělali.

Já už bych MTG jako casual hru nehrál, občas zadraftuji s kamarády a občas se stane, že si prostě nezahraju, protože jednomu nebo druhému špatně chodí mana, takže pak buď utrpím výhru, ze které nemám radost a nebo útrpně v pátem kole vzdávám, protože ta třetí mana co konečně dorazila to nevytrhne. Samozřejmě že když to hezky chodí oběma a mají dobré decky, jsou z toho epické hry, to zase jo. Ale těch manascrew nebo manaflood je prostě moc na to, abych tu hru chtěl hrát pro zábavu. Při hraní na vážno se samozřejmě v obrovském počtu her projeví statistika a úspěšní jsou ti co to skutečně umí, páč mana odrbává ve výsledku všechny stejně, ale to pro casual hráče co si dá draft dvakrát do měsíce a odehraje cca deset her není útěcha.

Já bych pro hraní v partě zkusil něco uzavřeného, byl tu zmíněn Sorcerer, zajímavě vypadá Codex, Twiligh of Gods a spousta dalších. Případně pak LCG od FFG ať už Legend of Five Rings nebo Game of Thrones, ty nejsou uzavřené, ale aspoň víš co kupuješ a kolik tě to bude stát, když chceš poskládat konkrétní deck.

EDIT: Zapomněl jsem na Summoner Wars. :)

8.7.2020 14:50:41 | Upraveno autorem (porovnej)

Miner
Dodneška si pamatuju článek z Legendy, kde někdo popisoval jak jeli spolu kluci na ProTour (15-20 let zpátky) a někomu stačilo jen tričko a Rambo nůž a měl zabaleno :D:D:D

8.7.2020 17:33:49

Peet
Nove wastelands jsem zkousel a herne to ma dost much a abys muchy zabil pitrebujes predrazene protikouzla
Vyhrat se dalo co sem hral jen s C a U kartama uz ve druhem kole a to si souper moc nezahral

8.7.2020 20:07:59

Jestli chceš spadnout do černý díry na prachy...
Na funny hraní možná, nějaký domácí draftíky atd - jo, je to slušná hra. I když dneska už není userfreindly a je strašlivě přepravidlovaná.
Ale věř, tím neskončíš. Protože si budeš chtít vyzkoušet víc. A nastane fáze zběsilého utrácení. Začneš chtít chodit na turnaje a to znamená do toho začít sypat tvrdě peníze, protože PAY TO WIN - bohužel to není jen o skillu /pokud nejsi maniak, co u toho sedí 8 hodin denně a hraje/, ale i dost o štěstí.
A nechceš být za otloukánka, si si přinese casual balík, aby tě nějaký smrkáč vyklepnul s vytuněným deckem, protože si do toho nasypal love..a ještě nad tebou bude machrovat, jak si tě povodil.
Plus se budeš rozčilovat nad tím, že ti chodí jen země, pak se rozčilovat nad tím, že je naopak nemáš v tom samém balíčku. Musíš se naučit, co se hraje na kterém formátu, klidně může být, že s tvým balíkem proti soupeři nebudeš mít absolutně šanci.
Budeš chtít řešit, jak soupeř fixluje /na lokál. turnajích naprosto běžné/, jak to zkouší, jak tě nějaký klučíček trikuje nad jedním z podpravidel na 500 straně?
Chceš mít balíček klidně i za 50,60 a víc tisíc? Tak směle do toho..pak to sestavíš, párkrát si zahraješ a milí Wizardi ti něco zabanují na turnaje a stavíš znova.
A nebudeš chtít hrát s jedním balíkem, takže si postavíš další, abys měl variabilitu. A nebudeš chtít hrát jeden formát, ale i další. Takže opět budeš sypat a pokud budeš hrát Dvojku /formát Standard/, budeš to měnit často, protože bany a rotace karet.
Pak ti Wizardi řeknou, že ten typ formátu přestávají podporovat a můžeš se zas směle přeorientovat ;-)

Navíc dneska Wizardi už jen a pouze tisknou peníze. Chrlí hromady nových sad /aby pak banovali, protože netestují/, chrlí hromady specialit, které jsou dobré akorát na dojení hráčů.
Takže abych se vrátil k cenám u nestandardu, ty si postavíš balíček na nějaký neStandardový formát, načež Wizardi se rozhodnou tisknout a ty zjistíš, že karty, do kterých jsi nacpal hromadu peněz najednou stojí půlku, protože Wizardi vychrlili reprint a cena logicky spadne. Plus, musí se orientovat v cenách na druhotném trhu, aby tě někdo neosvačil = tě neodrbal.

Jako hra to je pěkná, byt už dnes strašně překombinovaná, je dost skill intensive, ale současně o obrovské náhodě a štestí. A je to už bohužel jen a jen továrna na prachy.
Na domácí hraní okej, ale na turnaje nechod, pokud nevyděláváš hromadu nebo nemáš domácího sponzora.

Říkám jako dlouholetý hráč, co hrál ze začátku taky for fun, naštestí nespadl do šílenství zahraničních turnajů a monstrakcí /i když taky jsem si to zkusil/ a co z toho ještě zavčas utekl a co měl v kartičkách - jen hráčských, nikoli jako sběratel, nějakých 120-130 táců.
Věř mi, deskovky jsou lepší volba.

EDIT: Miner to také popsal naprosto dokonale..

8.7.2020 21:16:19 | Upraveno autorem (porovnej)

Hero Realms

Fantasy karetka za par korun, v základu až pro 4, kam ji vezmu sklízí úspěch jak u hráčů tak u nehráčů. Dokonce i hráčki MTG si ji se mnou rádi zahrají. Dále se k ni daji dokoupit rozšíření - povolání a bossové, kde až 5 hráčů hraje proti 1 bosspvi. Pak je co-po rozšíření kampaň kde hrdinové společně hrají proti hře.

9.7.2020 07:59:03

Cerna dira na penize...
Me z tohodle hlediska docela naplnuji Dice Masters.

9.7.2020 10:06:45 | Upraveno autorem (porovnej)

shodou okolností v nové DF
S07E07

https://www.youtube.com/watch?v=HnvCMDHNLl8

9.7.2020 11:19:13

Star realms / hero realms
Nemaji moznost prime reakce na to zahraje souper coz tyto hry u me srazi.

Pokud chces hrat na doma MtG tak staci fakt vytisknout.

9.7.2020 11:25:34

K domácímu hraní za pár kaček
Pokud chcete Tragic opravdu jen na domácí hraní, tak se dá pořídit i velice velice levně za doslova pár korun.
Prakticky všechny herny u nás /ČR, Najáda, Rishada a další/ současně fungují na druhotném trhu jako přeprodejci. Rozbalují hromady boosterů každé sady a pak jim zbývají ohromné spousty reálně neprodejných karet C a U /a dneska už i R/, které mají leda tak na topení v kamnech, kdyby to aspon pořádně hořelo :-) , dělá to i pár dalších soukromníků.
Takže pokud netoužíte po tom obřím "překvapení", zda rare nebo mythic v boo za 80 korun nebude stát reálně 2-5 Kč, tyhle boostery se dají na domácí hraní nabalit doma, crapu se zbavuje kde kdo za hubičku v ceně cca 10-20 halířů/karta a ještě bude rád, zaplatíte víc v poštovným.
K tomu si přidat pár rare, aby byl booster kompletní a doslova za pár kaček se dá pořídit domácí draft či sealed deck set.
Následně se ty karty dají použít i na postavení vlastních balíčků na další hraní.
Případně už kompetetivněji draft se dal v herně dát za nějakých 250Kč/hráč.
Ale opravdu nedoporučuju se pouštět na turnajové hraní, to není už pro casual hráče a je to opravdu lapač peněz.

9.7.2020 11:59:44

...
Mrkni na Sorcerera, ma ted na KS kampan, levnejsi a taky dobry a podobny mtg. Jinak se mrkni na edh format mtg, neni to tak drahy a je to dobra alternativa, my mame skupinu 7lidi a presli na to vsichni, neni to tak drahy a ban nevadi, vyhodis jednu kartu :)

Enjoy!






"I want to play a game." Jigsaw

9.7.2020 15:00:14

NIKDY!
předmět mluví za vše. Sorcerer je aktuálně lepší volba.

10.7.2020 07:47:05

Vybíráme z Bazaru

Krycí jména (slova)
Krycí jména (slova)
Akt. cena: 230 Kč
Končí za: 1 den

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas