Velikost krabic

Na základě čeho se vybírá velikost krabic? Pořídil jsem si tři hry z projektu GIPF a když mi přišly, zjistil jsem, že se sice jedná o krabice naprosto běžné velikosti, ale hry samotné by se do krabice vešly minimálně třikrát. To samé platí např. pro Hrdiny bez záruky, kde se navíc ani nejedná o standartní velikost, takže hra ani nejde postavit do lajny s ostatními krabicemi na poličce. A nejvíc mě dostalo, když mi spoluhráč ukazoval obří poloprázdnou krabici ke hře Robinson Crusoe, a pak mi řekl, že v cizině má hra krabici o dost menší.

Proto by mě zajímalo, jestli existuje nějaký klíč při rozhodování, v jak velké krabici se bude hra prodávat?
22.12.2019 05:45:25

Prostor pro rozšíření
Třeba myslí vydavatel na to, aby se do krabice se základem vešlo i nějaké to rozšíření. V Settlers se mi například všechna tři malá rozšíření v pohodě vešla do krabice se základní hrou.

Ale je fakt, že zrovna do Hrdinů bez záruky by se těch rozšíření vešlo tak šestnáct.

22.12.2019 09:02:53

Aspekty
Těch aspektů je víc. Velikost krabice může odrážet i "velikost hry". Tím mám na mysli, zda jde o větší či menší zážitek. Občas by se některé hry vešly do malých krabiček, ale vzhledem k tomu, že jde o "celovečerní hru", tak ji vydavatel prodává ve větší krabici. Občas je hra dražší na vývoj, přestože komponentů nemá tolik... a obecně platí, že přijatelnou cenovku často psychologicky nastavujem i podle velikosti krabice.

Samozřejmě se může počítat i s rozšířením. Případně má vydavatel nějaké "řady produktů", které chce marketovat a prodávat společně, takové hry zpravidla mají stejně velkou krabičku.

A pak tu jsou náklady na výrobu. U nízkonákladových her (a stává se to i u lokalizovaných verzí, které se třeba kvůli snížení ceny vyrábí jinak a jinde než anglická verze) se často sáhne po velikosti krabice, kterou kartonážka běžně vyrábí, takže se nemusí platit za speciální nástroje.
---
Autor hry Velryby ničí svět

22.12.2019 09:12:45

Krabky
Někdy je to o tom že vydavatel sáhne po osvědčeném formátu kartonu, který prostě je někde v čínské tiskárně na skladě v statisících nastohovaný a práskne tam tu hru místo nemísto. Takže se člověk dočká skoroprázdné krabice, nebo takové která nejde skoro ani zavřít.

Dokonce se občas používají i stejné plastové inzerty, pokud je to aspoň trochu možné a hra se tam nějak vleze.

Jiná věc je když vydavatel (typicky německý Queen games) prodává v krabicích spostu německého vzduchu aby cena mohla být vyšší.

22.12.2019 11:21:42

Velikost krabice prodává.
Hlavně u lidí, kteří hry vybírají teprve v obchodě, může hrát velikost krabice důlěžitou roli při rozhodování. Hlavně u jednodušších a rodinných her.
Typický příklad je pro mě třeba prvni Dixit. Je těžké říct si skoro 700 za hru, která by mohla mít podobnou velikost balení jako má Bang!...

23.12.2019 16:34:59

rozšírenia
Človek tie príliš veľké krabice ocení, keď si kupi rozšírenia a má ich tak všetky pokope :)

24.12.2019 15:50:02

Existuje nekolik typizovanych rozmeru (rad),
do kterych se snazi vyrobci hry narvat. Holt, kdyz maji zabehlou radu, tak do ni nacpou i to, na co by jinak stacil i daleko mensi obal a nuti tak velkymi barevnymi ilustracemi na prebalu kupovat zakaznika vzduch. Ale myslim, ze drtiva vetsina sberatelu je, na rozdil ode me, pak stejne spokojena, jak jim to na policce dobre vypada. A urcite se na spravne vyrovnanych obalech dobre utira prach, coz zase oceni pani domu...

5.2.2020 22:26:49

Joe

Viete niekto, či sa dá v našich CZ/SK končinách zohnať 3" Deep Heavy Duty White Game Box od GMT?

Rozmerovo to je 22.9 x 30.5 x 7.6 cm, alebo  9" x 12" x 3". 

-------------------
Prekladateľ Joe.

30.4.2022 18:25:16

Z článku na https://www.politico.eu/article/eu-new-packaging-rules-mean-for-you/

Manufacturers and importers of products will also have to minimize the weight and volume of packaging as much as possible, ousting superfluous packaging with no purpose. Packaging that only serves to increase a product's perceived volume with "unnecessary layers" or "false bottoms" for example — think fancy perfume bottles — would no longer be allowed on the market, unless protected by certain design and trademark rights by the time of the rules enter into force.

 

Předpokládám, že se to bude týkat i deskovek.

 

8.3.2024 20:39:50

Vybíráme z Bazaru

Space Base + The Emergence of Shy Pluto
Space Base + The Emergence of Shy Pluto
Akt. cena: 1000 Kč
Končí za: 4 dny

Offcanvas