Posilani ze zahranici - clo

Ahoj,
mate nekdo zkusenosti s nakupovanim z USA, respektive s naslednym clem? moje zkusenost:

1) objednal jsem si proma z boardgamegeek store v hodnote neco malo pres 90dolaru. postovne bylo velice prijemne - 3dolary. Nasledne jsem dostal dopis od ceske celnice ze zasilka ceka u nicha ocekavaji - prohlaseni k jakemu ucelu zasilka slouzi, vypis jejiho obsahu, bankovni vypis, doklad k zaplaceni. potvrzeni objednavky z obchodu apod. proste sranec, hral jsem si s tim asi hodinu. Ale ok.
Nicmene dnes jsem si vyzvedl zasilku a byl jsem nemile prekvapen - dodatecny poplatek za clo v hodnote 665 kc, coz me prijde jako docela vysoke (podotykam, ze rozmery zasilky byly jen o neco malo vetsi nez bezny dopis a vaha cca 0.3 kg).

2) nedavno me prisel mini dopis taktez z USA - promo karta poslana primo autorem hry jako cena souteze - tzn. zdarma. zde neprosla zasilka zadnou celnici a nemusel jsem platit ani korunu.

Docela se desim, protoze pristi rok ocekavam nekolik kickstarteru za solidny prachy a fakt vubec netusim, s cim muze celni urad prijit. pokud takova mala zasilecka s cenou 90dolaru byla na procleni za 665 kc, kolik muze stat procleni nekolikakiloveho baliku napr Too Many Bones nebo 7th Continent s cenou par set dolaru? uz postovne bude palka a pak jeste cekat na to, co vymysli celnici?

diky za jakekoliv komentare.
6.12.2017 16:32:11

dph
Zásilka :
1.do 20e - bez cla a bez dph
2.do 150e - bez cla ale s DPH
do ceny se počítá i poštovné.
Takže tvých 90$ bylo dph +- 400 kč+ poplatek za proclení(to jsi nejsem jistý).

6.12.2017 16:38:36

KS
K tomu Kickstarteru jenom tolik, že pokud je to EU friendly projekt tak se cla a podobných věcí bát nemusíš protože to za tebe vyřeší vydavatel hry.
Např hry 7th continent se to netýká.

6.12.2017 16:47:33 | Upraveno autorem (porovnej)

Bastacka, Yaksha

diky za info

6.12.2017 17:26:48

M

ČP výpalné
Nemáte někdo reálnou zkušenost, jak se bránit výpalnému za "služby celní deklarace od pošty"? Minimálně jednou ročně se někde někdo blbě vyspí, zadrží můj balíček, následuje to kolečko s doložením dokladů, účelu, platby atd. Aby to za výpalné 99,- "za služby" dovezli s 8-12denním zpožděním a nálepkou "bez cla"... Je fakt, že 90% zásilek mi projde (legálně, je to do 22USD), ale tenhle princip náhodné přirážky mi pije krev.

6.12.2017 18:27:18

M
Jestli si dobre vzpominam, tak zasilku zadrzi celni urad, a Ceska posta posle oznameni, ve kterem ti nabidne, ze te v celnim rizeni zastoupi - tj vyplnis plnou moc, zaplatis za ony jeji sluzby, dodas ty papiry, a posta to za tebe s uradem vyridi. Pokud si dobre vzpominam, je tam ale moznost vyridit si to na celnim urade sam, bez pomoci posty, a tudiz tedy neplatit ten poplatek.
Mne se tedy osobne nestalo, ze by mi pak ten balicek dorazil "beze cla", respektive spis bez dph, tak presne nevim, na zaklade ceho ti ho zadrzuji - asi to vypada, ze to je drahy, a odesilatel neuvedl hodnotu ani typ zbozi, tak se rozhodli to prozkoumat dukladneji.
Pokud to jde, tak se domlouvam s odesilatelem, aby na baliku uvadel, ze jde o dar a/nebo jeho hodnota je pod 20 ecek, a je klid.

6.12.2017 19:01:26

Pošta
Osobně jsem zažil přístup pošty.
V letech 2007-2011,kdy byl dolar i 14kč a limit bez dph 150$ a pošta vždy nabízela službu proclení.
Já její služby využíval,protože příjemce jsem byl já a odesilatel také já jen s adresou v USA :+).
A všechny balíky logicky do 150$,bez cla.Takže jsem byl rád ,že to pošta dělala za mě. Rekord jsem měl 5 dnů ,balík z USA.
Ale někdy i 3 týdny z toho 10 dní na celnici.

6.12.2017 19:27:06

M

Anyanka
na vysvětlenou:
a) není každej v Praze na osobní návštěvu
b) nenamítám, pokud se nevejdu do limitů, a dph, popř. dph+clo (plus poplatek za vyměření) mi vyměří; popisuju jiný absurdní postup
c) trvám na tom, že nálepky zní "BEZ CLA", už jich mám sbírku
d) gratuluji, že Tobě se to zatím nestalo, ale je to jen otázka času.
Z mého pohledu jsem donucen připlácet si za nálepky a zbytečnou prodlevu v doručování.
A proto se ptám, zda se výpalnému ČP v neoprávněném případě dá bránit? Protože zásilka putuje na poštu, a ta jaksi usoudí, "že by to mohlo podléhat" celnímu řízení - a tím si generuje umělý příjem.

6.12.2017 19:58:15

M
No gratulovat mi nemusíš, páč jsem pokaždé, když mi zásilku zadrželi, krom poplatku poště platila i ono dph/clo, ta nálepka by přeci jen vyšla levnějc :))

Já si nemyslím, že pošta má vůbec právo rozhodovat o tom, co podléhá a nepodléhá clu, natož posílat někam zásilky k případnému proclení, takže v tomhle případě za to zadržení dle mého nemůže ona, jenom je tím prostředníkem, který tě o tom zadržení informuje. Můžu se samozřejmě mýlit, ale to už by si asi chtělo potvrdit na poště samotné, kdo přesně a z jakého důvodu ti zásilku zadržel.

6.12.2017 23:14:50

Celnice
Zásilky jsou zadrženy na celnici. Kde jsou kontrolováný rengenem ,popřípadě otevřeny.
Pošta je jenom prostředník ,stojí to 99 kč.
Osobně jsem měl 20 minutový hovor s paní z celnice,ohledně ceny .
Prostě nevěřila ,co bylo ve výpisu z paypal. :+)
Přesvěčil jsem ji až argumentem,proč bych to kupoval v USA když u nás by to vyšlo stejně :+).

6.12.2017 23:58:23

Dotaz ke KS a doručování ze zahraničí obecně
Ahoj.
Vím, že to tu moc nepatří a snažil jsem se najít nejméně zavazející a příbuzné téma.

Jsem na poli objednávek na KS nováčkem a všiml jsem si, že občas si lidé posteskávají, že jim objednaná hra nedorazil (byla vrácena přepravní společností) nebo dorazila se zpožděním. Mezi různými důvody byla zmiňována i diakritika.

Má otázka.

Pokud vyplňuji údaje v PM, radíte psát normálně s diakritikou nebo radši bez? Např. Místo Příbram, Pribram apod...

Děkuji

8.6.2018 15:58:30

Touchwood
Já diakritiku nepoužívám u všech objednávek ze zahraničí.

8.6.2018 16:26:21

diakritika
Taky nepoužívám diakritiku ze zahraničí a problém jsem nikdy neměl.

8.6.2018 16:38:16

diakritika
jednoznacne bez, nikdy nevies, ako zareaguje software na strane odosielatela a namiesto pismena s diakritikou sa mu tam zjavi daco uplne ine a on to nebude schopny zistit.

8.6.2018 17:33:29

▯▯▯
Jedou mi přišel balíček se štítkem, kde stálo moje jméno takhle:

▯t▯p▯n Pape▯

Od té doby jsem se poučil a tímto děkuji pošťákovi, že strávil chvilku navíc hledáním :)

8.6.2018 17:42:19

Ahoj, máte někdo aktuální zkušenosti s placením cla a DPH? CMON mi z Číny nechalo poslat novou krabici a insert, který jsem reklamoval jako poškozený. Pošta se ozvala s tím, že pokud jde o reklamované zboží, musím poslat podací lístek, kde je vidět, že jsem reklamované zboží vracel (nevracel, protože stačilo napsat CMON do formuláře spolu s fotkou poškození a oni za pár měsíců poslali prostě novou prázdnou krabici), jinak to považují za zaslání nového zboží s nutností platit clo a DPH. Přitom, když jsem vyplňoval prohlášení, uvedl jsem cenu 0 Kč (nic mě to nestálo). Jaké jsou možnosti? Můžu ještě balík odmítnout s tím, že ho buď úředně zlikvidují, případně pošlou zpátky odesílateli? Kdyby přišlo na placení, kolik to tak může stát? 1 prázdná krabice a 2 plastové inserty? 

Díky

 

13.10.2022 08:31:39

@Deskovec můžeš ho odmítnout a nic neplatis. I pri nulové hodnotě ti vypočítají dph a clo z ceny prepravy, kterou započítávají do hodnoty zasilky. Plus manipulační poplatek cca 200 Kč 

13.10.2022 08:41:34

@Bastacka  :D Perfektní argument, nedivím se, že zabral :) Já tak bral párkrát z miniaturemarket taky z USA a nikdy jsem nemusel nic řešit, sice jsem čekal na dodání třeba i skoro 4 měsíce, už jsem to měl za ztracené, ale dorazilo :D 
Jinak jsem zažil malé peklíčko s celníkama s objednávkou z číny, neměl jsem k tomu pořádné doklady, které jsem z číňana tahal jak z chlupaté deky a pak si to musel ještě trochu upravit, aby to mělo štábní kultůru, několik telefonátů s celnicí, otvírali mi to, kontrolovali a naštěstí to teda nějak prošlo, ale od té doby na to už dlabu, z číny už jen přes Ali když už a celkově raději si připlatit v Evropě :)

13.10.2022 09:09:43

@Deskovec Ahoj, řešil jsem přesně to stejné s reklamací od CMON týden zpátky. Založil jsem si na to téma v diskuzi o Croundfundingu. Nečetl jsem tvůj příspěvek celý, protože jsem v práci, ale asi už mám celnici za sebou, takže ti rád napíšu jak jsem postupoval třeba do SZ. Ozvi se prosím.

13.10.2022 10:51:42

Mám relativně aktuální zkušenost (někdy z jara) dvou objednávek z USA, kupoval jsem posledních pár LOTR LCG packů z Gamezenter.com.

Celková hodnota každé z objednávek byla do 150 EUR, čili se doplácelo “jen” 21 % DPH. Clo nad 150 EUR by bylo dalších 2-10 % z hodnoty.

Pošta pošle mail s odkazem na formulář, který se vyplní online. Cena tedy naroste vypočtené DPH (včetně poštovného) plus poplatek za poště 97 Kč. Převod USD na CZK není transparentní (v dokumentech není kurz uveden) a při oritentačním přepočtu nebyl zrovna nejlepší…

Edit: Pro orientaci, cena jednoho z balíků včetně poštovného byla 80,85 USD, doplatek 515 CZK (418,32 CZK DPH, 97 CZK poplatek poště, zaokrouhleno dolů).

13.10.2022 11:03:31 | Upraveno autorem (porovnej)

Mel bych dotaz ohledne celniho rizeni z Velke Britanie. Mam na ceste Pocket Landship z Kickstarteru, kde je u kampane uvedeno  EU friendly a navic tato veta:

Our shipping partners are IOSS registered so our shipping to EU, Canada and ANZ will not liable you for any shipping or custom charges.

 https://www.kickstarter.com/projects/wordforgegames/pocket-landship-no-mans-land/description 

Z cehoz jsem usoudil, ze nebude treba palatit DPH ani clo a ze balik prijde bez nejakejho vyrizovani. Nicmene pridel mail z posty o zahajeni celniho rizeni, coz mi prijde ponekud podezrele. Myslim, ze bych jim zadne vypalne platit nemel a ani by zadne celni rizeni probehnout nemelo. Nema nekdo zkusenost s podobnym dorucenim? Diky.

13.12.2022 08:23:42

@Bloud Vždycky to prochází clením. Jeho průběh a výsledek je ale závislý na informacích k objednávce. Pokud žádné nedostanou automaticky, což pošta nějak zatím stále neumí, tak si to nějak zjišťujou sami nebo si informace vyžádají od příjemce. Že už je clo i daň zaplacena předem nebrání celnímu řízení. Pokud shledají, že je vše v pořádku, balík přejde k doručování. U jednoho kickstarteru to nějak pomotali při odeslání a clo doplatili až později. Proto jsem jim musel dokládat screenshoty objednávky a snad i výpis transakce. Chtěli toho po mě dost, ale nějak jsem se tim proklikal a pak to přišlo asi za 14 dní. Největší problém celního řízení je v tom, že se může protáhnout i na několik měsíců a ty s tím nemůžeš nic dělat. prostě se nedovoláš spravedlnosti. :D 

_______________________________________
Můj seznam her na prodej (pište SZ):
https://www.zatrolene-hry.cz/uzivatel/havelock-1536/seznam-her/na-prodej-3681/

13.12.2022 08:42:30

@Havelock Diky, takze staci sehnat cislo IOSS a melo by to byt cajk. Netusis, jestli si posta i v tomto pripade bude uctovat vypalne za zprostredkovani? Tusim ze asi ano a bude lepsi to udelat pres celni spravu. Pokud to chapu dobre.

13.12.2022 09:14:43

Objednával jsem ze zatu - sehnal jsem jejich IOSS - vyplnil formulář na ecelnici a napsal tam jejich IOSS - pošta dostala balík - zahájení celního řízení - přišlo domů :D bez jakýchkoliv doplatků a poplatků poště :D

13.12.2022 09:16:12

Diky, uz jsem napsal autorum, kteri by snad to cislo IOSS meli vedet.

13.12.2022 14:49:40

@Bloud Muzes to proclit i prez ceskou postu, pokud sezenes to IOSS je to pak bez poplatku. Nejlip prez ten jejich online formular - www.postaonline.cz/celni-rizeni 

https://www.ceskaposta.cz/rady-a-navody/ocekavate-zasilku-ze-zahranici#5
sekce - 2. ZBOŽÍ DO HODNOTY 150 EUR PRO SOUKROMOU POTŘEBU (REŽIM IOSS)

 

14.12.2022 13:14:02 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Desítka Česko
Desítka Česko
Akt. cena: 330 Kč
Končí za: 5 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas