Jakou vstupní hru pro děti 5 a 8 let

Čau,

chceme koupit dětem od známých k narozeninám deskovku. Mají (za chvíli) 5 letého kluka a 8 letou holku. Nemají nic nahrané, děti hrají furt dokola Uno a Člověče, nezlob se a baví je to, hlavně to Člověče mastí celkem hodně. Občas by se k nim přidal otec (taky nemá s deskovkami zkušenosti), jinak by hráli především spolu.

Napadli mě Vládci Tokia, ale nikdy jsem je nehrál a slyšel jsem, že ve dvou to není nic moc. Potom Ticket to Ride, ale tam si nejsem jistej, zda by to ten mladší zvládl sám bez pomoci hrát. Potom mě napadlo Patchwork, které je sice jenom pro dva, ale česká verze už není nikde k dispozici.

Akorát já děti nemám, takže si nedokážu představit, co by pro ně mohlo být zábavné. Nějaké další tipy? Nebo se zabaví i ve dvou u těch Vládců?

6.6.2022 10:51:48

Mám děti ve stejném věku, akorát už hrajeme dost odmala. U nás se chytl Karak, kterého pak vystřídaly (jako asi u hodně dalších) Kroniky Avelu. Myslím, že ani s jednou jako dárkem nešlápneš vedle.

Karak je velmi jednoduchý a zvládnou ho i úplně malé děti. Pokud hrají Člověče a UNO, tak bych asi ani o něčem dalším moc nepřemýšlel. Tohle na 99% zaboduje vždy.


Jinak myslím, že když dáš hledat v diskusích, tak ti to najde spoustu dalších tipů, namátkou:

https://www.zatrolene-hry.cz/diskuse/obecne-o-hrani-spolecenskych-her-3/hrani-s-detmi-10370/?mark=d10370

6.6.2022 11:21:27

Ja by som odporučil Jízdenky prosím:Evropa, Zooloretto , sú to jednoduché hry a nás bavia (hrávam s deťmi 6,12), pri jízdenkách je akorát problém, že trate sú tajné a dieťa si musí prečítať z ktorého mesta do ktorého má stavať trať, ale je tam aj nakreslená mapka ktorá pomáha kde má dieťa hladať mesto.

6.6.2022 11:26:37

Mohu potvrdit, že #Karak  u dětí boduje. Dále se u nás doma chytla #Zombie Kidz Evoluce . Jinak mám pro dcerku k osmým narozeninám připraveny #Sonic a parťáci  a #Malí světoběžníci , ale zkušenosti zatím nemám :-)

#Kroniky Avelu máme také, ale některé děti raději soupeří a škodí a kooperační hraní je tolik nebaví. Nicméně na stůl se také nezřídka dostane ;-)

A ještě je super #KABO , ale nevím, jestli by to dítě v pěti letech zvládl. Nicméně baví všechny věkové kategorie (hrajeme i s babičkou).

6.6.2022 11:40:36

Karak je určitě dobrá volba, možná bych se jen bál že to 5ti leté s tím může mít ještě maličko problém a pokud s hrami začíná je potřeba myslet že partie Karaku může zabrat i hodinu a menší děti neudrží tak dlouho pozornost, ale jinak dobrá volba. Jízdenky taky, ale spíš variantu junior… pak tu máme Carcassonne (v několika variantách - včetně Děti v Carcassonne hratelné už od 4 let). My máme dobrou zkušenost ještě s Lamou (rychlá, jednoduchá karetka). Ještě bych se podíval třeba na Diamantový les a Kingdomino :-)

6.6.2022 11:41:26

Na horách hráli naši kluci (10 a 12) s 5-ti letou holčičkou - co bylo fakt hodně in je Batanimo (zvířátková karetní válka) - to jsme pak i klukům půjčila z knihovny. Dragomino (dětské kingdomino)- tam bylo super, že i když někdo sebral pukavce, tak aspoň dostal Dračí mámu. A pak teda dost jeli Dostihy Junior, ale tam je to o tom, že i naše kluky dost baví monopoly a dostihy. Tohle má vychytávku když jdeš na políčko “jdi na zmrzlinu” kde jedno kolo stojíš, tak máš dostat bonbon (podle pravidel). Hrají s ní ještě Jízdenky prosím Junior (to jsem neviděla, ale jsou tam obrázky na trasy, aby děti nemuseli umět číst, a hra je kratší). První tři jsou hodně jednoduché a děti budou v pohodě zvládat, první je dost konfliktní tedy. Jízdenky USA jsem kdysi hrála s 9-ti letým a bylo to na něj hrozně dlouhé a neuměl si ty trasy naplánovat a 12-ti letou a té musela napovídat maminka, jak to propojit. Ale nebyl to Junior, kde jsou kratší ty trasy. 

6.6.2022 11:55:19

U čtyřleté dcerky se nám osvědčilo Dragomino a Kulišák - moc jí to baví :)

 

 

6.6.2022 12:58:52

Z naší zkušenosti jako vstupní hry doporučuji #Karak , #Dragomino , #Sonic a parťáci , #Kulišák nebo #Umí prase létat? PLUS . Pro 5-letého pokud Jízdenky prosím, tak #Jízdenky, prosím!: Junior 

6.6.2022 12:59:02

nas syn je omnoho mladsi a preto ziadne hry este nedava, ale uz na neho caka #Citadela , #Kartografové a #Quiet Year, The :D

6.6.2022 13:29:38

Dragomino ma dle meho dost neprakticky/zdlouhavy setup. S dcerou jsem uz ve 4 letech hral Kingdomino, pricemz ale nebyla limitovana deskou 5x5.

Jinak bavily ji Spící královny, Deti z Carcassonne, nyni Medved Wrr: Karetní hra (velmi doporučuji, byl by to můj tip) a Doba ledová junior. Jízdenky prosím junior jsou dle mého na 5leté obecně ještě složité.

6.6.2022 16:29:25

Vzhledem k tomu, že hrají jen Člověče a Uno, tak mi přijde většina navržených her docela složitá na začátek.

Určitě bych také doporučil #Karak To je podle mě tutovka. Pak alternativa k Unu třeba #LAMA párty 

Další nápady, co se u nás hraje (také 8 a 5 let): Lumina, #Chyť draka!, #Predátor, #Padající opičky (něco asi bude hůře sehnatelné)

Z těch trochu složitějších: #Kočičí klub, #Stezky tukanů . Ale my s dětmi hrajeme i Břink (u malého s trochou pomoci ve stylu: teď můžeš udělat tohle nebo tohle, tak co si vybereš?). Je pravda, že hrají od mala.

#Spící královny a #Děti z Carcassonne bavily naše děti spíš když byly menší, teď už to hrát ani nechtějí.

7.6.2022 10:45:52

Mám 5ti letou dceru a hrajeme

Karak, kroniky Avelu, Draftosaurus, Jeníček a Mařenka, Jurskou Sváču s Véčou, kočičí klub, zkoušeli jsme i trosečníky v nekonfliktní verzi a samozřejmně člobrdoidní a dominoidní hry… Naposledy jsme zkoušely MOSTY od firmy Letokruhry.

Zkoušel jsem jednou i plyšovou hlídku, ale zde byl u holky problém udržet pozornost.

S Osmiletým děckem už se dají hrát jakékoliv rodinné hry. Zde si jen říct co Vás baví. 

 

7.6.2022 11:36:01

U nás doma (děti 4 a 7 roků) hrajeme:
#Jurská sváča 
#Kingdomino
#Spící královny
#Hamouni 
#Kamionem po Evropě 

Se starší dcerou (7 let) hrajeme i
#Dice Hospital 
#Doba Kamenná 
 

7.6.2022 14:55:55

Postřehovku - Gobbit, Duch ap.

Karetní - Spící královny

9.6.2022 08:04:47

Asi nenabídnu žádný typ na deskovku, mám už děti dospělé, ale když byly v tom uváděném věku přelom předškolního a školního věku, tak ani nešlo o to, abych jim pořizoval nějakou deskovku adekvátní jejich věku, ale šlo o to, aby hrály hry s námi. Složitější deskovky a karetky jsme jim pravidlově a pomocí zpřístupňovali během hry a potom už byly schopné si zahrát i mnohem složitější hry než byly určené jejich věku a postupně i ryze dětskými hrami opovrhovaly a chtěly hrát složitější deskovky s naší sbírky. Takže jde o společnou hru a ne o to dětem nějakou hru šoupnout aby se samy zabavily. Toť můj názor k doporučení deskovek pro děti.

9.6.2022 10:47:19

Kroniky Avelu - je to moc pěkné, baví to i mě a neohrává se (Karak je oproti tomu pro mě k nepřežití). 

9.6.2022 18:00:26

@kren  No jo, jenže zakladatel nehledá hru pro vlastní děti, se kterými by si k ní mohl pravidelně sedat, ale pro děti evidentně nepříliš herních rodičů. Takže si myslím, že to bude mít průběh spíš takový, že jim dárek zakladatel předhodí, zahrajou si nějakou jednu první společnou hru, a pak bude doufat, že se k tomu doma ještě někdy vrátí a třeba to naučí i rodiče:)

9.6.2022 22:38:27 | Upraveno autorem (porovnej)

Vybíráme z Bazaru

Mini Rogue + všechna rozšíření
Mini Rogue + všechna rozšíření
Akt. cena: 500 Kč
Končí za: 4 dny

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas