Celni poplatky za opravne komponenty

Dosli opravene karty k jedne hre z KS - tedy balik, za ktery jsem nic neplatil. CP si vyzadala dokumenty, ve kterych jsem deklaroval, ze za zbozi jsem nic neplatil a je to jenom nahrada poskozeneho zbozi. BUM, celni poplatky 233,- Kc (135 DPH, vypalne 97)! Jak nekomu vyslo nenulove DPH z castky 0? Na vypalne jsem si uz zvykl a vim, ze s tim nic neudelam (krome toho, ze nevyuzivam postovnich sluzeb tech kretenu). Ma cenu se nejak odvolavat/reklamovat?

28.4.2022 14:46:40

Ja keď som posledne riešila opravné komponenty a vyplňovala celné riadenie, tak som to deklarovala ako dar, lebo v podstate to je dar.. platiť som za to neplatila. A prešlo mi to bez poplatkov.

V tvojom prípade mohli tú daň napočítať z poštovného? A výpalné 97 czk je nejako málo, mne vždy naúčtovali aspoň 150czk. :)

28.4.2022 15:07:57

Já to vzdal. Asi to není správný přístup, ale vzhledem k tomu jak pošta 120 funguje. Posledně mi tam ležel balík tři měsíce, což bych samozřejmě přežil, kdyby mi odepsali na email nebo zvedli telefon a řekli, že toho mají hodně a nestíhají nebo tak něco. Takže jsem ve finále rád, že to vůbec dorazí a s poplatkama prostě počítám.

Po brexitu jsem řešil něco podobnýho jako ty. Před brexitem mi přišel balík, ve kterým několik figurek chybělo s tím, že je vyprodali, musí je znova odlít a pošlou je potom. Trvalo to docela dlouho, přišel brexit a když to poslali, tak mě pošta zkásla. Naštěstí byli natolik operativní, že jsem jim vysvětlil, že to není balík za trojku (celková cena na faktuře a dalších dokladech), ale jen jeho část, takže jsem zaplatil DPH jen za to, co bylo v balíku.

Ve finále pohoda, kdyby mi samozřejmě při výpočtu daně atd. nenaúčtovali tabulkový dopravný. To je podle mě i tvůj případ. Protože na nějaký dopravný zdarma ze zahraničí pošta z vysoka kašel. Alespoň teda po brexitu to tak u mě bylo vždycky. 

A k poště 120… Osobně si myslím, že problém bude v nějakým procesním systému. Protože vždycky když jsem řešil nějaký problém, tak všichni (zaměstnanci pošty i celníci) byli neuvěřitelně ochotní. A to jak po telefonu (když se teda člověk náhodou dovolá), tak osobně.

 

28.4.2022 15:17:51

@Simcsa ja to taky deklaroval jako dar. malo platne

28.4.2022 16:54:10

Mně přišly chybějící komponenty, deklarovaná cena byla 1USD, já jim to v tom jejich toolu potvrdil a stejně jsem platil, už nevím kolik, ale bylo to 200+ ci 300+. Jsou to darmožrouti. :)

EDIT: Asi to účtují podle zdržení, mně to tam viselo přes měsíc, tak třeba si účtují 10 kaček denně. Takže čím dýl to zdrží, tím víc člověka oškubou, geniální systém. Kafka by čuměl.

28.4.2022 17:35:14 | Upraveno autorem (porovnej)

Jeden chybějící žeton z Warchest, místo abych hru vrátil vyřídil jsem si reklamaci u vydavatele. Vše zdarma - proclení zásilky z Číny za 200. 

28.4.2022 18:30:45

Pro celní účely nic jako poštovné zdarma neexistuje. Je jedno kdo ho platí jestli odesilatel nebo příjemce. Pokud není deklarováno počítá se asi z nějakých tabulek něco jako obvyklé poštovné. A minimálně z toho se počítá dph.

28.4.2022 19:18:36

at se to pocita, jak chce. platit navic za opravne komponenty z rozbite hry je jak platit za reklamaci poskozeneho zbozi radne zakoupeneho v obchode.

28.4.2022 20:42:33

@Junik  vzdyt taky jo, pokud vyrobek nekoupis v CR, tak si tu reklamaci zaplatis :)

28.4.2022 21:06:03

Oni tam hlavně mají poplatek za tu “službu”. Mně to přišlo v obálce, ikdyby to tabulkové poštovné bylo 300,- tak pořád je to bez cla a DPH je 21%. Ale nemůžu po nich chtít, aby to zdržení doručení o měsíc dělali zadarmo, vždyť by ti chudáci neměli co jíst. Nejsem nelida a zaplatil jsem to rád, je to taková charita, někteří lidé staví školy v africe, jiní adoptují zvířátko v ZOO a příspívají mu na krmení, tak my co si necháváme posílat hry ze zemí mimo EU příspíváme na krmení celních referentů. Jen by se mi libilo, kdyby na dvěřích měli cedulky a u nich napsáno, kdo je adoptoval, jako v té ZOO. :)

28.4.2022 21:15:59

Je to, jak říká VinasSolamnus, o blbě nastaveném systému, ne o lidech jako takových. Troufnu si říct, že často ti lidé, kteří skutečně ten či onen balík zpracovávají, se na ten systém vykašlou, za což jsem jim vděčná. Stalo se mi totiž, že jsem poslala do zahraničí balík, který nedorazil k odesílateli a vrátil se - člověk by řekl, že to se přeci nebude clít, že… můj vlastní balík, který si jen udělal výlet kolem světa. Houby. Systémově prej veškeré zásilky, které ze zahraničí přicestují sem, mají projít celní řízení. Vtipný ale je, že se mi takto před tím bez proclení několik zásilek vrátilo. To jsem taky řekla paní z pošty 120, která se dušovala, že to není možný, a ať ji sdělím čísla zásilek, že to musela být něčí chyba. Musím říct, že krom tohoto jednoho balíku mi zatím žádný jiný stopnut nebyl, což připisuju právě tomu, že někdo tam na poště přeci jen zdravě uvažuje, a pokud je systém takto nevychytaný, tak se jim slepě neřídí. Nebo to třeba už fakt stihli vychytat a pravidla změnit, ale nějak o tom pochybuju…

29.4.2022 10:39:29

Už jsem to zmiňoval ve vláknu u Tiny Epic Dungeons, ale svoje zkušenosti předám i sem.

#Tiny Epic Pirates - chyběla mi jedna plachta k lodičce. Emailem mi dorazil požadavek na doplnění informací. Protože jsem čekal jiný balíček (viz níže), tak jsem data vyplnil podle toho. Pak jsem zjistil, že to jsou piráti a přes web vyplnil znova správně. Nakonec dorazil minibalíček s účtenkou na 200,-. Zadal jsem reklamaci, po několika dotazech jsem skončil u toho, že prostě platím DPH z: samotný balíček na kterém byla cena 0,01USD (DPH v zásadě 0), určené poštovné (z USA cca 50, tedy DPH cca 10) a pošta (já platil 150, z toho DPH cca 32), sakum prdum rovné 200.

Update karet do #Song of Ice & Fire: Tabletop Miniatures Game, A  - tohle jsem normálně objednal za cca 60USD+10USD shipping. Dorazil dopisem požadavek na doplnění informací. Informace jsem doplnil na stránkách pošty. Dorazil balíček s požadavkem na zaplacení upočítaného DPH + 200 za služby celní deklarace. Zadal jsem reklamaci, kde jsem se nakonec dobral toho, že přestože jsem zadal elektronicky potřebné údaje, tak protože adresa byla na firmu (aby mi to přišlo do práce), tak to museli ručně přezkoumat, že to není pro právnickou osobu (jak to udělali netuším) a proto místo 97+DPH platím 150+DPH za služby celní deklarace poště=>+200 k ceně.

Frontier Wars - chybějící tank - dostal jsem dopisem výzvu k doplnění informací. Protože na reklamacích celních záležitostí na poště už jsem si vybudoval dobrou reputaci :-D, tak mi paní poradilo, ať si zadám informace místo do té poštovní aplikace do aplikace celnička - https://cportal.celnisprava.cz/web/portal/ecep. Všechno jsem tam vyplnil. Emailem dorazila výzva k zaplacení 10Kč (DPH z fiktivního poštovného). Zaplatil jsem a bez problémů dorazil balíček bez dalšího doplatku.

Co jsem různým mailováním zjistil:

  1. Když je to od firmy, tak to nemůže být dar. Pokud to deklarujete jako dar, tak to může klapnout, ale taky nemusí.
  2. Každý balíček má cenu. Pokud je uvedena odesílatelem, tak se použije, ale mohou přezkoumávat, jestli to není vymyšlené. Takže ideálně zkusit u náhradního dílu, aby odesilatel napsal minimální cenu - např. 0,01USD.
  3. Poštovné zdarma neexistuje. Pokud je poštovné zdarma, tak použijí nějakou tabulku. Z USA je to cca 50Kč. Takže minimálně 10Kč zaplatíte (pokud vám neprojde ten dar).
  4. Pokud se necháte zastupovat poštou, tak platíte poště. Buď 97 nebo 150 + DPH. Kolik to bude není moc jasné, i když dodáte podklady elektronicky tak to může být za 150.
  5. Ideální je znát číslo zásilky a pravidelně toto číslo zadávat do celničky. Pokud už balíček dorazil do Čech, tak vás to pustí dál. Vyplníte údaje a teoreticky zaplatíte jen DPH z ceny zboží uvedené odesílatelem a z poštovného (případně clo, pokud je cena obojího větší než 150EUR). Tedy pokud byl balíček zadarmo (a byl deklarován za minimální cenu), tak těch 10Kč
  6. Pokud si objednáte balíček ze zahraničí, zaplatíte DPH+případné clo, ale pak reklamujete, posíláte balíček zpátky a dorazí vám náhrada, tak se nějak dá říct, že jde o reklamaci a druhé DPH+clo buď nemusíte platit, případně by ho nějak vrátili (tohle jsem nezkoumal do hloubky, protože se mě to netýkalo)

Kdo dočetl až sem, má u mě 100 bodů do jeho oblíbené hry.

29.4.2022 14:51:10

Vybíráme z Bazaru

Europa Universalis
Europa Universalis
Akt. cena: 700 Kč
Končí za: 10 dnů

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas