"Kampaňová" hra pro 20+ hráčů

Ahoj,

snažím se najít hru, která by byla buď přímo určená, nebo alespoň upravitelná pro 20 a více hráčů, přičemž by se mi líbilo, kdyby součástí hry byla buď nějaká kampaň, nebo měla nějaké legacy prvky. Zkusím trochu líp nastínit, na co bych hru rád použil:

  • Chystám tábor (zážitkově vzdělávací akci) pro děti 15-19 let, přičemž “vzdělávacím” tématem by letos měly být příběhy a to, jakým způsobem ovlivňují naše myšlení (různá kognitivní zkreslení, dezinformace, ale pak taky mndemotechnické pomůcky, sdílená inteligence ve formě pohádek apod.)
  • Na táboře bych měl rád nějaký jednotící rámec, nějakou motivaci/odměnu za účast na jednotlivých aktivitách.
  • Jedna z možností, která mě napadla, bylo nějaké společné vyprávění příběhu (hraní kampaně) večer u táboráků, přičemž za účast na aktivitě by se dala dostat nějaká forma “zkušeností” využitelná právě při kampani.
  • Spíš počítám s tím, že se pokusím nějakou hru vhodně ohnout pro tuhle potřebu, než že bych sehnal něco, co jen vytáhnu z krabice a použiju.

Snažím se o tom uvažovat relativně zeširoka, takže zatím jsem přemýšlel o něčem takovém:

  •  #Dobrodružné výpravy: Lhasa a spol. od Albi (tady zatím vůbec nemám vymyšlené, jak to realizovat, aby z toho všichni něco měli a nechce se mi děti odměňovat hlasovacím právem k rozhodnutí, co udělají)
  •  #Papírové Doupě: Čmarovné dobrodružství mě k téhle myšlence tak nějak přivedlo, ale chybí mi tam nějaká varianta té kampaně, přidělování hodu kostkou podle úspěchů při hrách mi taky nepřijde úplně dobré
  • Ultimate Werewolf: Legacy, která je pro 15 hráčů plus vypravěč a vlastně si nejsem jistý, jestli ji dokážu rozšířit na víc hráčů (ale myšlenka variace na městečko Palermo se mi líbí, přičemž takových variací je podle všeho docela dost)
  • Nějaká úniková/detektivní hra, přičemž odměnou by mohly být indicie vedoucí k vyřešení příběhu - tohle je oblast her, o které vlastně vůbec nemám přehled a netuším, jestli má cenu to nějak realizovat v 20+ hráčích, ještě navíc roztažené na sedm krátkých sezení

Budu rád za jakékoliv tipy nebo nasměrování na vhodné zdroje, díky moc.

5.5.2022 14:39:38

Co si nějak modifikovat vyprávěcí hru #Quiet Year, The ?

Další variace na Palermo je #Secret Hitler, ale nehrála jsem, tak netuším jestli by to šlo roztáhnout na téměř dvojnásobek hráčů.

Dál mě napadla Diplomacie - to možná znáš, je to klasika, na táborech se to hraje, jde vygooglit dost verzí pravidel.

Šly by použít taky třeba #Černé historky , kterých je mraky variant, nebo by si šly vymyslet vlastní k tématu tábora.

Možná by šel taky nějak modifikovat princip z #Superšpión.

Mno anebo něco na způsob klasického Dračáku. Nemusí to být ani nutně fantazy, ale lze si udělat třeba nějaké postapo.

A zajímavou, ale náročnou, detektivku najdeš tady: https://www.hranostaj.cz/hra4125 

 

5.5.2022 15:06:48 | Upraveno autorem (porovnej)

A kdysi jsem přemýšlela, jestli by nešla pro větší skupinu nastavit #Zima mrtvých: Cesty osudu - i když ji už těžko seženeš, jedna dost osolená je teď na Reroll.cz

Nebo #Zima mrtvých: Dlouhá noc (variace téhož)

Tam mi totiž přijde zajímavá ta kombinace společného a tajného úkolu. Kvůli přežití musí všichni kooperovat, ale každý má ještě nějakou svou vlastní agendu a i když se nehraje vyloženě se zrádcem (ale může - je to volitelná varianta - to pak je víc Palermo), tak stejně dochází k situacím, kdy se někdo začne chovat docela zvláštně. 

Uvažovala jsem, že by namísto jednoho hráče byla celá skupina lidí - jako hráč totiž v té deskovce taky ovládáš víc postav, máš tam takovou svou partu za kterou hraješ.

5.5.2022 15:28:29

mh

Zkus se mrknout na Střepy snů.

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/St%C5%99epy_sn%C5%AF

Je to trochu podobné Dračímu doupěti, ale je to přece jenom trochu jiné - spíše o rozvíjení příběhu. A hlavně se to dá napasovat na jakýkoliv žánr, hodně to připomíná natáčení filmu (resp. tvorbu scénáře).

5.5.2022 17:19:06

Koukni se na Blood on the clocktower.  hra ještě nevyšla, ale je v pnp verzi. Je to něco jako městečko palermo, ale víc promakané. 

5.5.2022 18:33:32

Možná hra Fiasko, je vyprávěcí, pravidla pouze v angličtině. Mělo b to být dost benevolentní. 

Možná by šlo upravit Komu zvoní tramvaj. 

Railroad Ink by asi šlo ohnout po dvojcích, či trojcích. Write and roll hry mají prakicky neomezené počty hráčů často. Jinak tato má modifikace skrz rozšíření a z těch by šlo udělat něco kampaňového (základ, překonáváme řeky, následují jezera, … , spojit to nějakým for fun kurvítkem a vlastními pravidly).

 

 

5.5.2022 18:43:14

Ve výsledku by mohlo jít taky Dixit - verze pro 12lidí, ale dát to na týmy. Nápovědy svázat tématem a příběhem. 

5.5.2022 18:49:00

Co se týče Dixitu, tak existuje i detektivní verze #Mysterium

A na podobnou notečku je i #Obscurio - defacto únikovka.

5.5.2022 20:43:53

V podstate muzete koupit legacy hru My city. 1 kopii hry na kazde 4 hrace. Pak staci jen upravit odmeny z 1. hrac neco dostane na prvnich X hrracu neco dostane.

8.5.2022 00:58:37

Moc díky všem za tipy, ještě všechno důkladně projdu a věřím, že se mi něco podaří vymyslet :)

9.5.2022 14:04:06

Zkus skauty v okoli. 

Kazdy rok neco vymysli (nejakou taborovku) a spousta z nich jsou i nadseni hraci her. Uz jsem slisel, ze to byli schopni nasroubovat na nejakou deskovku. Napriklad spoluhrac od nas udelal loni #Mars: Teraformace  :) ted se jeste k tomu dostat. Kez by existovala nejaka databaze taborovych her :)

9.5.2022 19:13:59

Já jsem dělal na skautských táborech různé celorotáborové hry, které vycházely z deskovek. 
Třeba jsme měli Civilizaci, kdy byl svět asi 4m kolo se stromečky a řekami, kam si stavěly své domečky a chodili s průzkumníky a vojáky. Nebo děti stavěly Transamerickou železnici, kupovaly různé suroviny a své trati zakreslovaly do hexové mapy.

Různé celotáborové hry jsou zpracované, ale jsou různě roztroušené.
Jeden zdroj tady: https://oddilpoutnici.cz/probehle-celorocni-hry/

---
Pomáhám s korekturami překladů pro Fox in the Box a testováním her pro Ion Game Design.

9.5.2022 20:05:01

Vybíráme z Bazaru

Kingsburg
Kingsburg
Akt. cena: 850 Kč
Končí za: 3 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas