Zcestné hodnocení

Dneska jsem si vsiml hodnoceni u Kinghillu,  udajny autor hry dal 5*, na coz reagoval Leech tim, ze tam napalil 1* s vysvetlenim, ze takove jednani od autora je velice trapne. Na druhou stranu jsem si vsiml, ze u her, ktere vydava Tlama games je pravidelne od Tlamichy 5* a super pozitivni komentar, ze lepsi hru nehral. Toto trapne neni?

27.10.2021 08:06:29

Jj. Beru to tak, že dotyčnému se líbila hra natolik, že se ji rozhodl vydat :D Spíše by mohli mít vydavatelé/autoři soudnost a hrdě se k tomu v komentáři hodnocení přihlásit. To je podle mně podstata problému, ne že udělí hodnocení “sami sobě” Až budeš kandidovat na prezidenta, tak si můžeš dát také hlas sám sobě hlas. Celkově má hodnocení význam až kdy jich je tam pár desítek. Větší problém do průměru je, když se někdo rozhodne dát jedničku než jedna malá domů pětka navíc. No a u hry co ještě nevyšla hodnotit…myslím si, že musí být vydavatelům/autorům, kteří se pohybují v deskoherním světě, velmi dobře známo, že uvedeným pozitivní reakci nikdy nesklidí a že si úplně zbytečně nabíhají na vidle a pokud hru chtějí rozumně zpropagovat, tak např. vláknem na foru, s tím, že ochotně odpoví na dotazy. Tímto si vážně nikdo nepomůže. 

Jeden 5 rating navíc nemá na nic vliv, zatímco reakce na udílení hodnocení “sám sobě” už mít může.

Jinak je fajn, že nám tam přibyla další dvě hodnocení v téže den, hádám betatesteři, snad se podělí o dojmy.

27.10.2021 09:07:33 | Upraveno autorem (porovnej)

@czechImenhotep 

Ale tady přece vůbec nejde o to, že dal někdo špatné hodnocení, ale o to z jakého důvodu viz “vyvažuji 5* od autora hry” … "až dojede kampaň a recenze budou pozitivní, tak rád změním” . Z jakého titulu je Leech samozvaný úpravce hodnocení ??? Hvězdičkové hodnocení hry by mělo být systémově vyvážené počátečním fiktivním matematickým průměrem, které kompenzuje počáteční malé množství hodnotitelů. Stejně jak je to běžné na jiných herních webech (i na BGG). Nikdo samozvaný by ale neměl, jen proto aby vyvažoval domnělou nespravedlnost plného počtu hvězdiček, zasahovat do hodnocení uměle, jen proto, že si myslí, že on má patent na to, co je a není správné. Hodnocení je vždycky subjektivní a člověk by měl hodnotit podle sebe, jak je s hrou spokojený po jejím zahrání a ne proto, že si myslí, že je ten pravý a povolaný k tomu vyvažovat hodnocení jiného člověka!

27.10.2021 17:56:55 | Upraveno autorem (porovnej)

me to prijde trapne u obojiho. Jak u autora tak u leeche.

Co se tyce tlamy, tak to je trosku neco jineho. Oni hry nevyvijeji, jen prekladaji. Takze tam mi prijde hodnoceni “vlastnich” her v pohode.

27.10.2021 18:17:18 | Upraveno autorem (porovnej)

Vy s tím naděláte. Michal z BlackFire taky hodil na zdejší bazar Rallyman GT dobrých deset dní před tím, než oznámil, že BlackFire chystá lokalizaci této hry.

---
Zarytý odpůrce figurek, který zastává názor, že hromada plastu ze špatné hry dobrou hru nikdy neudělá.

27.10.2021 18:57:38

To Křen

Ono hodnocení formou malé domů prostě vybouzí reakce. Někdo dá protihodnocení, další na to založí vlákno, třetí si přisadí, že někdo si dovolil dát hru na bazar.n Ve finále je z toho jedna velká trapárna. 

Hodnocení na vyvážení je neštastný způsob převzatý z BGG, kde je v současnosti problémů dost. Banování uživatelů, mazací moderace debat na určitá ne úplně žádoucí témata. U některých her se to těmito hodnotícími přestřelkami celkem hemží. 

Ono se úplně neví jak ten systém na BGG přesně funguje

A co kdyby dal někdo hru na bazar a před tím jí udělil 5ku aby se lépe prodala?

27.10.2021 21:28:52

@czechImenhotep Vůbec netuším, co myslíš tím “Hodnocení na vyvážení je neštastný způsob …” Je to čistě matematicko - statistická záležitost odstraňující problém velkého výkyvu hodnot na malém statistickém vzorku hodnocení a není to jen záležitost BGG.

Rozhodně je to lepší způsob než náhodné “vyrovnávání” samozvanými vyrovnávači, kteří si uzurpují právo na neomylnost.

28.10.2021 10:19:27 | Upraveno autorem (porovnej)

Koukám, že Leech tomu dal vysloveně korunu :D

31.10.2021 11:30:13

Drazí zatrolení hráči.
Nějakou dobu jsem kolem této diskuze přecházel tam a zpět.
Nakonec jsem se rozhodl napsat pár vět. 

1. Nepovažuji své rozhodnutí za nejšťastnější, ale bylo vytvořeno emotivně a jistě bychom mohli vést debaty, kde je něco špatně a kde zase dobře.
Bohužel nemám kapacitu na to, abych obsáhl celý svět a vyjadřoval se k němu a případně jej hodnotil. Tady jsem to udělal. Vyvolal jsem nějakou kontroverzi.

V podstatě si za tím stojím a v záplavě toho, jaké kraviny se objevují na “internetech” je to jen drobnost. Nové hodnocení je jen podtržení absurdity toho, co po mně vlastně chcete. 

Takže prosím: Klidně se vyjadřujte a spílejte mi, ale neubírejte mi právo se vyjádřit. Děkuji.

2. Ke křenovu “tučnému písmu”:
Je zvláštní, že zde píše jak by si měl člověk hru vyzkoušet a pak psát. 
Vsadil bych se, že spousta lidí (a pokud se mýlím, tak se omlouvám), hned za rohem bude na facebooku, twitteru či jinde tleskat nějakému dezinformátorovi, za jeho “názor" (ačkoliv jinak naprosto zkreslený a vymyšlený) například o očkování, Evropské Unii, apod. I když ten dotyčný o tom například ví úplné p.d. (Stejně jako já o Kinghillu ….)

Ale mi je tento názor v podstatě upírán. Jakkoliv mohl být zkreslen emocemi.

Tak vás poprosím. RESPEKT. Respekt k lidem. Nevíte jaké pohnutky měli, jaký život prožili, čím si prošli. 
Pokud je to co dělají špatně, nebo založeno na nepravdách, upozorněte je na to, vyvraťte jim to. Ale respektujte je.
Pokud jsou sprostí a zlí. Tak pak toto pravidla dodržovat jistě nemusíte.

Mír s vámi.

9.11.2021 11:06:26 | Upraveno autorem (porovnej)

mh

@Leech :

Nějak tvému příspěvku nerozumím. Napsal jsi:
----
Vsadil bych se, že spousta lidí ... bude ... tleskat nějakému dezinformátorovi, za jeho “názor" (ačkoliv jinak naprosto zkreslený a vymyšlený) ... I když ten dotyčný o tom například ví úplné p.d. (Stejně jako já o Kinghillu ….)

Ale mi je tento názor v podstatě upírán. Jakkoliv mohl být zkreslen emocemi.
----

Nemyslím si, že by ti někdo upíral právo na tvůj názor na jakoukoliv hru. Můžeš klidně založit k té hře diskuzní vlákno, kde ho napíšeš. Můžeš se tam vysmát autorovi hry, který si ji sám sobě ohodnotí pěti hvězdičkami. A budeš mít pravdu.

Ale tady je jablkem sváru tvé hodnocení hry, které sice už z principu nemůže být jiné než subjektivní, ale mělo by být postaveno na osobní zkušenosti a mít nějaké racionální jádro, byť z tvého úhlu pohledu. Pokud hodnotíš něco, co jsi nehrál a vůbec to neznáš, jenom proto, že se ti nelíbí hodnocení někoho jiného (ať už z jakýchkoliv důvodů), pak je to podle mě špatně.

A ještě jedna věc mě při psaní tvého příspěvku napadla: Hodnotit pod vlivem okamžitých emocí není dobrý nápad. Ne nadarmo se radí „napočítat do deseti“.

Prostě ať chceš, nebo nechceš, hodnocení není obyčejná diskuze, ale má punc „určité vypovídající hodnoty o hře“. A tuto vypovídající hodnotu jste zkreslili jak ty, tak autor hry. Ono se to nejspíš časem s větším počtem hodnotitelů ztratí, ale obecně to podle mě není správný postup. A vůbec se to netýká respektu k názoru druhých.

A poslední věc, ta už není na tebe: Možná by nebylo od věci umožnit uživateli smazat svoje hodnocení (dnes to, pokud vím, nejde). Někdy se stačí jenom uklepnout, třeba při posouvání stránky prstem v mobilu, a i když pak člověk zavře okno pro textové hodnocení, hvězdičky již zůstanou.

10.11.2021 10:09:46

@Leech :

Hodnocení “natruc” není z Tvé hlavy, je to převzatý postup z BGG. Když se podíváš na hodnocení u některých her na BGG, tak zjistíš, že to vede ke zbytečným vášním a přestřelkám, které do hodnocení nepatří a nikam nevedou. Nejde o otázku názoru, ale o to, jestli si tady může každý vyjadřovat své názory kde se mu zamane. Můžu udělit hodnocení na tu hru formou inzerátu v bazaru a může mi na to další uživatel reagovat dalším inzerátem? Můžu vést pod hodnocením diskusi?

Ano je to názor, ale s hodnocením hry to má pramálo společného.

Ať to tady nedopadne jak na heuréce, kde část lidí udílí hodnocení 3 z 5 s poznámkou, že výrobek ještě nevyzkoušela nebo 1 z 5 hodnotí eshop namísto zboží. To, že svobodně touto formou vyjadřuješ svůj názor je fajn, akorát tím postupem popíráš smysl hodnocení, a z mého pohledu výrazněji než autor malou domů. Fakt bych se držel zkušeností s hrou, příp. úrovní překladu.

Můžu vyjádřit názor tím, že tomu udělím pětku, abych to vyvážil, ale to už se dostáváme na úroveň BGG a přestřelek pod hodnoceními, a proto je lepší se takovým postupům vyhnout a raději to řešit zde diskusí než udílením hodnocení.

Tyhlety postupy na internetech k míru zrovna nepřispívají.

10.11.2021 10:57:53 | Upraveno autorem (porovnej)

Ona to IMHO není záležitost pouze BGG a deskových her. Mě to přijde jako počáteční fáze review bombingu, kdy hodnocení něčeho neslouží pro hodnocení toho něčeho, ale jako cílená snaha poškodit (většinou je negativní, pozitivní jsem asi neviděl, proto volím slovo "poškodit" :-) dané něco / jeho autora. A často motivací vůbec není nekvalita toho něčeho, ale něco jiného co s daným něčím souvisí řekněme volněji.

Třeba se autor angažuje v nějakém kontroverzněji přijímaném tématu (a hned to schytá i touto za mě nefér formou) nebo se zachová nějak vůči zákazníkovi (který to nechce akceptovat a je jedno, jestli to bylo či nebylo košer, a který má navíc nějakou společenskou sílu vybudit větší skupinu lidí). Atp.

Za mě je review bombing a udělování hodnocení motivovaného něčím jiným než čistě snahou hodnotit hru nefér a nemorální. A nemám problém s tím, když někdo hodnotí hru jinak než většina, pokud opravdu jde o hodnocení férové (= subjektivní hodnocení z pohledu daného člověka, ale motivované čistě hodnocením hry a ne postranními úmysly natřít to či pomoci autorovi).

10.11.2021 11:44:34 | Upraveno autorem (porovnej)

@Zeus Naprostý souhlas. 

10.11.2021 23:51:08

Asi to nebyla jedina vlastovka

https://www.zatrolene-hry.cz/spolecenska-hra/kronika-zlocinu-7845/

deTskobaron

2.1.2022 11:48:52

Já osobně z toho co tu píšete vybruslil tak že na BGG se podívám na slovní hodnocení od 1 - projedu je a zjistím tak co se lidem na hře nelíbí (jestli se to týká opravdu hry nebo třeba hodnocení ve stylu: hra mi přišla pozdě, uvedená firma mě s..e apod.) pak projedu dvojky, trojky atd. Tím se vyhnu zde uvedenému problému. Čistě číselné hodnocení už mě tolik nebere. Nehledě na to, že s mým množstvím odehraných a vlastněných her už si dokážu často hru zhodnotit (alespoň nahrubo) sám. Tím vyloučím tyto šaškárny ve stylu vyvažovacích hodnocení… a vy se třeba zalkněte (vtip) žabomyšíma přebíjeníma 5 vs 1.

8.1.2022 01:51:41

Vybíráme z Bazaru

Hra o trůny - PLAYMAT GREYJOY
Hra o trůny - PLAYMAT GREYJOY
Akt. cena: 450 Kč
Končí za: 13 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas