Nova "Herní kategorie"

Navrhujem pridat k hram novu hernu kategoriu: S aplikaci.

 

Dovod je jednoduchy: zacina to byt pomaly trendom a dopatravat sa v diskusiach, ci hra vyzaduje aplikaciu, je prinajmensom narocne. Samozrejme nemam na mysli nieco nepodstatne typu "Munchkin Level Counter". Nebudem skryvat fakt, ze nie som zastancom takychto hier :)

31.5.2022 22:46:11

Bohužel to začíná být trendem :(. Lidi furt čučí do mobilu už i u deskovek.

1.6.2022 08:06:58

Je to hrozné, těch her je už asi 20! Kdo se v tom má vyznat!
A ti mladí, to je taky pakáž… To my, když jsme hráli první edici Mansions of Madness, to bylo něco, když jsme po třech hodinách zjistili, že to Game master nachystal blbě a nejde to dohrát.

--------------------------------------
Deskoherní Inkvizitor
Zakládající člen hnutí "Jednorožce s duhou do záhlaví Zatrolenek"

1.6.2022 10:03:50

Mě prostě přítomnost mobilů u deskových her vadí a s mládím nebo stářím to nemá nic společného. Já když hraju deskovku, tak ji hraju primárně pro ten lidský kontakt s přáteli. Jakákoli apka i když má zjednodušit mechanickou obsluhu hry, zpřístupnit pravidla nebo vyprávět příběh mi prostě vadí to už pak není pro mne deskovka ale nějaký elektronický hybrid a raději si zahraju nějakou třeba jednodušší hru. Nehledě na to, že když už investuju do deskovky, tak se nechci dožít za pár let (nebo i podstatně dříve) stručného oznámení, že podpora aplikace z jakýchkoliv důvodů skončila a hru si tak už nemůžu zahrát. Obyčejnou deskovku můžu i za deset let oprášit a zahrát si ji kdekoliv s kýmkoliv.

A s tím mobilem u hraní deskovek jsem se už taky setkal třeba s tím, že ve volných chvílich prostoje, když zrovna neměl u hry co na práci a nebyl na tahu, tak si jeden týpek hrál na mobilu nějakou jinou elektronickou hru - tak to jsem myslel, že vyletím z kůže a měl jsem chuť s tím praštit.

1.6.2022 13:29:05

@kren presne si to vystihol a uplne s tebou suhlasim. Preto su u mna taketo hry automaticky v blacklist-e. Dovodom tejto temy je ale navrh aby boli patricne otagovane a nestalo sa to, ze to clovek kupi a az nasledne zisti, ze v krabici ma len 10% obsahu a zvysok lezi v cloude

1.6.2022 15:02:20 | Upraveno autorem (porovnej)

@lesho “… v krabici ma len 10% obsahu a zvysok lezi v cloude … ” - to mne pobavilo ;D 

1.6.2022 15:17:05

Těch her je opravdu asi dvacet nebo třicet celkem. A v češtině ještě méně (a tentokrát to není vtip na Blackfire). 
Není to trend jak píšete, je to dost okrajová záležitost (přeci jen vychází ročně asi 1000 nových her).
To, že hra potřebuje aplikaci je uvedeno na krabici nebo v popisu e-shopu. 
Když nebudu mít rád fialovou barvu, taky nebudu chtít aby na zatrolených hrách byla kategorie her s fialovými komponenty.
A vůbec stěžovat si na technologie v internetové diskuzi…

--------------------------------------
Deskoherní Inkvizitor
Zakládající člen hnutí "Jednorožce s duhou do záhlaví Zatrolenek"

2.6.2022 06:23:16

@marektomas98 Tak to pozor - já si nestěžoval na technologie jako takové. Sám jsem povoláním programátor a sedím u počítače většinu dne. Já jsem jen řekl svůj názor, že technologie aplikací v mobilu (tabletu) nejsou jednak pro prožívání deskovky jako společenské mezilidské zábavy přínosné a že po letech hrozí ztráta podpory aplikace ať už z důvodu technologického posunu nebo podpory vydavatele. Klasickou deskovku si jednou koupíš a nic takového ti nehrozí i když vydavatel zkrachuje, ztratí licenci či něco podobného. I setup hry, hledání v pravidlech, spory o výklad nebo vyprávění příběhu spoluhráčem k deskovkám a jejich atmosféře patří. Oholit aplikací deskovku na jen ty “rádoby” zábavné části a zbytek nechat na aplikaci pro mne není ta dobrá cesta.

Nicméně je to můj názor a jiní hráči to mohou mít jinak. Můžu to přeci tady okomentovat. Tím samozřejmě nebráním tomu, a nejsem proti, aby takové deskovky měly tady v databázi nějaké speciální označení a daly se při vyhledávání najít nebo naopak eliminovat.

2.6.2022 08:39:55

@marektomas98 “Těch her je opravdu asi dvacet nebo třicet celkem.” → ak by boli patricne kategorizovane, vedel by si to cislo presne (a vlastne by ma to aj celkom zaujimalo). A znova pripominam, toto nie je diskusia o tom, ci to je trendom, alebo aky je na to nazor. Ide len o jednoduchy lepsi prehlad, ci moznost filtracie.

Mimochodom, sam pises, ze to je uvedene na krabici, alebo v popise e-shopu. Nevidim dovod, preco by to nemohlo byt uvedene explicitne aj tu. 

Ina vec je pri oznameni lokalizacie, kde krabicu ani popis v eshopu este nemas. 

2.6.2022 09:08:06 | Upraveno autorem (porovnej)

OK. Můj hlavní problém je, že tady na zatrolených hrách obecně není moc kategorií (a chybí i kategorie podstatnější). Tady je to naprosto minoritní problém. Her s fialovými komponenty je určitě více než her s aplikací. 
Při oznámení lokalizace to vydavatelé píší, že je to hra s aplikací. 
Tolik k nutnosti kategorie a označní.

K ostatním arguemntům, je to čistě o osobní preferenci. 
Aplikace využívají převážně příběhové nebo detektivní hry, takže osobně mne netrápí, že hru nepůjde za 10 let hrát. 
Sociální interakce u her je pro mne spíše na škodu, takže bot v aplikaci je pro mne taky plus.

--------------------------------------
Deskoherní Inkvizitor
Zakládající člen hnutí "Jednorožce s duhou do záhlaví Zatrolenek"

2.6.2022 09:39:59 | Upraveno autorem (porovnej)

“Sociální interakce u her je pro mne spíše na škodu”
waw…

2.6.2022 09:48:54

“Sociální interakce u her je pro mne spíše na škodu” … taky jsem se podivil, protože základem deskovek vždy byla sociální interakce. Zvláštní názor, ale proti gustu …

2.6.2022 10:31:05

mh

Pokud bych se vrátil k podstatě příspěvku, tak toto by se dalo vhodně vyřešit systémem štítků. Ten je poměrně univerzální a myslím si, že tady na ZH chybí. Kdyby ho autoři implementovali, všechny podobné žádosti by se daly vyřešit pouze zadefinováním nových štítků, které by se od té chvíle daly ke hrám přiřazovat. Samozřejmě ruku v ruce jde nutnost zavést možnost podle štítků vyhledávat, resp. filtrovat.

A pak ještě by bylo nutné příslušně oštítkovat všechny hry, jejichž profily byly založeny ještě před zavedením konkrétního štítku, což představuje asi větší problém, než samotný systém štítků implementovat.

Nicméně si myslím, že by to bylo i přes tu složitost a pracnost přínosné a že by se tím výrazně zlepšila kategorizace her ve zdejším katalogu.

Jinak já bych konkrétně asi než kategorii „s aplikací“ radši navrhoval rozlišovat minimálně kategorie „aplikace nezbytná“ (tj. např. u her jako Kronika zločinu, Panství hrůzy, Unlock!, které si bez aplikace prostě nezahrajete) a „podpůrná aplikace“ (tj. např. u her Alchymisté, Gloomhaven, které si bez těch aplikací bez problémů zahrajete, ale ta aplikace vám hru usnadní).

2.6.2022 12:58:05

V podstatě to, co píše @mh
Jen s poznámkou, že Alchymisty bych bez aplikace fakt hrát nechtěl :-)

--------------------------------------
Deskoherní Inkvizitor
Zakládající člen hnutí "Jednorožce s duhou do záhlaví Zatrolenek"

2.6.2022 13:52:03

@marektomas98  Ještě jsem je nehrála nikdy s ní :) Vždycky se u nás v herní skupině najde někdo, kdo si rád dá na jednu hru pauzu a “bohuje”, tj. třeba u těch alchymistů hlásí výsledky místo aplikace, v Galaxy Truckerovi odhaluje letové kartčky a hází kostkami atd. 

2.6.2022 22:49:35

Vybíráme z Bazaru

PánoPrstenů - vse, co vyšlo + 3D insert
PánoPrstenů - vse, co vyšlo + 3D insert
Akt. cena: 7000 Kč
Končí za: 13 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas