Stůl na deskovky

Zdravíčko, 

Už nějakou dobu zpátky, konkrétně minulý rok, jsem si zkusil navrhnout a vyrobit stůl na deskovky. A chtěl bych se zeptat na názor širší komunity. 
Názoru přátel si vážím, ale přece jen, potřeboval bych spíš slyšet názor od lidí, kteří s deskovkama strávili mnohem víc času. 

Nějaké info ke stolu. Prvně jsem chtěl, když jsem ho kreslil, aby byl rezebíratelný a měl samozřejmě “skrytý” prostor pod vrchní stolovou deskou. 
Navíc jsem chtěl i nějaké kastlíky na odložení karet, žetonů, pití atd. 
A taky jsem tam chtěl nějaké výsuvné desky, kdy původní myšlenka a využití desek byla hlavně na puzzle. Ať se nemusí puzzle pořád schovávat, ale jenom jednoduše zasunete šuplík a voilà. ;-)

Stůl je tedy rozebíratelný, bohužel jsem nestihl udělat foto v rozebraném stavu, protože je neustále využíván. Je tvořen ze 4 částí, navíc, šuplíky a desky se také dají vytáhnout, takže je možné ho celý rozebrat a znova sestavit. 

V přiloženém odkazu jsou videa a obrázky s rozměry. Je to celé vyrobené z lamina, konrétně tohle je dezén Ořech Dijon. Sice bych si to rád vyrobil v nějakém hezkém masivu, nejspíš bych se asi nedoplatit. :-D 

https://www.instagram.com/p/CO8NPNiDBf_/

Případně dávám ještě další odkaz:
https://imgur.com/a/3hkUlyX

Tak co myslíte? Samozřejmě chci upřímné odpovědi, ať vím co bych mohl vylepšit, odstanit atd. Na případné otázky rád odpovím. 

A zatím největší herní “zátěž” byla 6 lidí a v pohodě jsme se vešli. Místo pro minimálně další 2 tam je určitě. :-) 
 

22.1.2022 23:21:06 | Upraveno autorem (porovnej)

Ahoj 

Super počin. Ako aj mnoho iných, po niečom podobnom pokukujem a až budem veľký, tak si podobný spravím :D 

Osobne mi tam nesedia tie masívne nohy. Dosť by mi zavadzali, a to vizuálne aj priestorovo.

Hĺbka pre hru sa mi zdá zbytočne veľká, ale to je možno len pocit a pri hre by to bolo super. Prípadne výškovo nastaviteľná hĺbka by bola najlepšia varianta.

Je tam dosť miesta na nohy? Ako na stehná myslím. Na niektorých stoloch a masívnejšou konštrukciou má človek problém sa lepšie prisunut. A to nie som ťažká váha  :D 

Inak by si tam ešte mohol mať nejakým spôsobom integrované alebo pripojitelne misky na kocky, suroviny a pod. 

22.1.2022 23:53:46

Je to pěkné, ale pro mne docela dost zapuštěné. I na méně zapuštěném stole se mi špatně hraje, takže zůstanu u normálního stolu…

--------------------------------------------------------
zarytý fanda, sběratel a propagátor deskových her

22.1.2022 23:57:24

My hrajem pouze na stole s herni podlozkou, ale kdykoli nekde zahlidnu herni stul, tak ho musim obdivovat, taky bych nekdy rada mela, ale zatim neni moc prostor.

Nemam zkusenosti s realnym hernim stolem, takze za me feedback leda ve srovnani s tim, co jsem dosud videla a co bych si prala, plus me predstavy.

Jsem mensi postavy a myslim, ze v kombinaci vyklopnych dvirek a hloubky zapusteni bych dosahla stezi na kraj herni plochy. Za me bych rozhodne nechala pouze vysouvaci desky, aby si kazdy vysunul dle potreby a moznosti, a k tomu velmi male zapusteni. Myslim, ze netreba hloubky, i kdyby se tam hra mela nechavat rozehrana pod deskou, nevim o necem, co by bylo tak velke, ze by se nedalo prinejhorsim polozit (velka figurka). Jeste k herni plose, nejsem si jista, jestli je tam platno ci ne, ale neco v tom stylu by se tam kazdopadne hodilo. 

Co se bocnich ficur tyce, jsem priznivce ryhy na karty, aby se nemusely drzet v ruce. Fajn jsou taky individualni prohlubne/misticky na suroviny a penize, treba vysouvaci. Pak se mi vzdycky libily drzaky na piti, clovek se pak nemusi bat vyliteho piti ci naopak to piti mit nekde na jinem stole.

Tot moje postrehy, ac moc nepodlozene realnymi zkusenostmi, spis zboznym pranim :)

_____________________
Člen a vrchní lopata v MysiDoupe.cz

23.1.2022 00:39:38

Díky moc za postřehy. :-)

 

@Anyanka : Pravda, hloubku spodní desky bych příště udělal menší. Sám jsem při navrhování nevěděl co by bylo ideální, ale pro příště jsem moudřejší. :-) 
Jinak, moje přítelkyně má 152 cm, a když sedí na delší straně stolu i s otevřeným kastlíkem tak u vrchní desky dosáhne daleko. Když se hraje se spodní deskou, tak už dosáhne méně. Zatím to nikdy nebylo nějak drasticky omezující. Ale chápu, že někomu by to mohlo vadit. 
Deska plátno nemá, zatím. Určitě ale plánuju něco na to dát. :-) 
A co se týče drážek na karty a nebo otvorů na různé žetony, tak ty jsem tam chtěl udělat. Tady jsem ale omezen materiálem. Je to vyrobené z dřevotřísky, takže když do toho udělám nějaký otvor, tak půjde vidět ten nehezký obsah dřevotřískové desky. Zatím jsem nepřišel na to, jak bych to udělal aby to vypadalo hezky.
Napadlo mě vyrobit aspoň nějaké menší destičky, které by byly schované v těch kastlících a které by měly drážky na karty a prohlubně na žetony. :-) 

@mblatny : Jasně, chápu, díky za názor. :-)

@Curuj : Tak kdybys v budoucnu potřeboval poradit, budu nápomocen. ;)
Nohy mám tak velké kvůli těm kastlíkům a kvůli spojení jednotlivých částí. 
Přiznám se, že ani nevím, jak jinak bych to udělal. :-D
Vidíš, hloubkově nastavitelná spodní deska mě nenapadla. Zkusím popřemýšlet, jestli by se to dalo nějak pořešit. 
Na nohy je místa dost, já osobně měřím okolo 185cm a nemám problém. O nic nedrhnu, a jeden kamarád je o něco vyšší než já a taky neměl problém. Nebo si aspoň nestěžoval. :D
Akorát na kratších stranách stolu je deska moc dlouhá, tam to větším lidem trochu vadí. To si ale vyřeším vyfrézováním oblouku. A příště, při případné výrobě vím, že tu desku nemusím dělat tak dlouhou. :-)
Jo jo, určitě bych chtěl udělat nějakou formu desky nebo misky na kostky, žetony, karty. :-) 


 

23.1.2022 10:58:42

@LinChief - dá se na fotky stolu někde podívat i když člověk nemá Instagram?

---------------------------------------------------
správce katalogu her, vydavatelů a autorů

23.1.2022 16:10:17

@Ellenar : Určitě, tady je odkaz: https://imgur.com/a/3hkUlyX
 

24.1.2022 16:11:44

Vypadá to pěkně. Ty výsuvy namísto řetízkového vyklápění vypadají lépe (počítám, že bude vyšší cena).

Dovolím si poznámku - viděl jsem vícero podobně řešených stolů, ale jeden měl takovou prima vychytávku v podobě odtokového žlábku po okraji osazení pod vkládací deskou a vyndávací “okapničku” pod spárou těch krycích desek. To mi přišlo fajn, pokud zůstane ve stole hra, nemohla by rodina na stole jíst (za mého vědomí) ;)

Držík na karty, jak tu někdo psal, bych udělal samostatné z nějakého “polínka” (latě) - to je IMO lepší, každý si tu svoji potom může natočit podle potřeby.

25.1.2022 11:20:06

Ahoj,

rád bych přispěl k vytvoření nějakého skvělého univerzálního stolu na deskovky i jiné hry - karty, puzzle atd. Něco málo jsem napsal do vedlejšího vlákna, vyjádřím se ale i sem. 

Na pohled vypadá váš stůl pěkně, ale řekl bych, že ten límec je strašně moc vysoký. Herní deska uvnitř je předpokládám stabilní, asi by nebylo dobré, kdyby to bílé byl jen sololit přidělaný zespoda hřebíčky a houpal se. Dal bych tam ještě vnitřní desku na malých nožičkách, aby nebyl límec tak vysoko. Pokud si budu chtít například s někým zahrát karty nebo člověče, volil bych určitě klasický stůl, hlubší bazén je spíš na herní plány s rozsáhlou mapou. Nad tu hrací plochu jde předpokládám ještě hodit nějaká další horní deska, čímž se vytvoří během sekundy klasický stůl. Akorát je už možná problém s výškou, bude to pak moc vysoko na hraní karet. Pro univerzálnost bych tedy volil límec jen asi 2-3cm vysoký, aby například dokázal zastavit vržené kostky, když občas nějaká ulítne. Vysoký límec mi přijde jen jako móda z casina a dojem udělá spíš správné sukno. To bude působit na stole honosně i úplně bez límce. 

Co se týká šířky límce, tam je to těžké, úzký nebude příjemný na lokty, na odkládání pití ani na umístění kostiček či držáku na ně (scrabble) široký jako zde může být špatně, že pak hráči nedosáhnou do zadní části hrací plochy. Zvlášť když sedí na těch krátkých stranách, i když jste se správně snažil udělat zde límec užší.

Pokud bych doma dělal stůl s límcem, tak by měl mít určitě hlavní význam, aby díky němu šla rozehraná hra nějak uklidit pod desku a dohrát jindy. Záleží tedy jaké časově náročné hry zrovna vy hrajete, na snadné přikrytí dostihů nebo rozdělaného puzzle stačí třícentimetrový okraj, na šachy hrané korespondenčně by to chtělo límec ještě vyšší, dle figurek. Čím vyšší límec, tím to mají všichni hráči samozřejmě dál od sebe a je to nepohodlné, pokud sami musejí na herním plánu něco dělat. Zvlášť když je stůl větší a nebo sedí u obdélníkového stolu na těch krátkých stranách. Místo výsuvných poliček se většinou používají spíš šuplíky, ale ta vysouvací plošina (původně na klávesnici u psacích stolů) je zajímavé řešení, určitě dobré pro hry, kde se vede nějaké zapisování na papír. Teoreticky se na to dá i servírovat káva. Na jiné pití by se možná hodily ještě nějaké sklopné držáčky na ty nohy.

Ideální by byla nastavitelná výška hrací desky. Dokonce by šla udělat i na ovládání vysunovací, dnes se již běžně prodávají písty na baterii, hledejte výraz “lineární aktuátor” nebo “elektrický pohon”. Pokud nepožadujete, aby zvedl 150kg do metrové výšky (např.zvedáky pro invalidy), pořídíte ho za pár stovek.

3.7.2022 20:48:20

Já se rád pochlubím svým multifunkčním deskoherním stolem :-)

https://photos.app.goo.gl/mQG72VGaweiM179s6

Kdo ho u mě vyzkoušel, byl nadšen :-)

Vyrobil jsem ho na míru, je z stabilní, z masivního dřeva v rustikálním stylu.

Variabilní držáky na pití, na karty a na komponenty samozřejmostí.

Můj má velikost 110*200cm.Děcka na něm rádi hrají ping pong :-)

Zájemcům jsem schopen stejný stůl vyrobit na míru podle přání.

5.10.2023 13:36:31

Vybíráme z Bazaru

Zakázaná poušť
Zakázaná poušť
Akt. cena: 205 Kč
Končí za: 1 den

Offcanvas