Stetce na barveni

Ahoj. Rad bych se zeptal na vase zkusenosti se stetcema na barveni. Co treba je super deal na to a na to. Co naopak je predrazeny a kvalita neodpovida cene atd. atd.
13.10.2020 22:39:20

...
Moje zkušenosti jsou, že použitelné štětce (tedy na detaily, na věci jako drybrush a hrubý wash se dá použít i Milan za 5 kaček nebo štětce pro školáky) začínají někde na 50+ korunách za kus (vel. 0), a opravdu není nad štětce z kuního vlasu.

Bohužel minimálně v Brně jsem nenašel obchod který by měl konzistentní nabídku od nějaké lepší značky, takže prostě beru jakýkoliv kolinsky/rotmarder/red sable co mají (není to totéž ale mám pocit že sami výrobci to kolikrát zaměňují, a prodejci se v tom taky tak dobře nevyznají).

Když se podívám na stůl, mám tu:
Lineo 195 (několik kusů, za mě vítěz cena/výkon)
Kolibri 88
Kolibri 333 (myslím že od 88 se liší jen rukojetí)
Raphael 8404

Ten Raphael má asi nejlepší špičku, ale zaprvé už to není velký rozdíl, zadruhé stojí dvakrát tolik, zatřetí to taky záleží na kusu (dražší štětce jsou s kvalitou konzistentní, u těch levnějších je třeba vybírat osobně), začtvrté se špatně shání.

Z doslechu vím že výbornou pověst mají štětce Winsor&Newton series 7, ale u nás jsem je nesehnal, a abych si nechal štětec za 250Kč/kus posílat poštou, na to nejsem dost zvědavý / zoufalý / chybí mi odvaha.

14.10.2020 00:15:40 | Upraveno autorem (porovnej)

AliExpress
Přiznávám, že nemám zkušenosti s žádnými spešl štětci na miniatury určené pro akrylky atd. Asi ani žádný ze štětců co mám není přírodní - uvažoval jsem o Kolinsky Red Sable, ale nakonec jsem ho nekoupil. Když už tak půjdu do Army Painter - Highlighting Brush z Fantasyobchodu (čistě na highlighting, nic jiného).

Jinak se mi velice dobře malovalo se štětcem t_brush, používal jsem ho dost všeúčelně a naprostá spokojenost. Asi ještě nějaké přikoupím (web z prodejny v Brně).
https://www.provytvarniky.cz/t_brush/stetec-t_brush-synteticky-kulaty-kratka-rukojet

Milany bych už v životě nekoupil, ani na base coat,wash,dry brush. Nevyhovují, jsou moc měkké, třepí se a strašně rychle odchází.

Emil, že Squidmar miniatures doporučoval AliExpress, značka Zhu Ting. Konkrétně jsem vzal toto a jsem s nimi velice spokojený (ty největší dva moc nepoužívám).
https://www.aliexpress.com/item/32849417434.html

Když už jsem to viděl, vzal jsem rovnou i na detaily:
https://www.aliexpress.com/item/32910846448.html

A později na jemný dry-brush (tipy zase od jiného profíka) make-up štětce:
https://www.aliexpress.com/item/4001204192439.html

Sice by bylo lepší, kdyby nebyly tak dlouhé, tak jsem si jeden zkrátil asi na polovic, ale dělá se s tím dobře.


Jinak, když už jsem na tom Alíkovi byl, mají tam skoro zadarmo ložiskové kuličky na promíchání barev (6mm):
https://www.aliexpress.com/item/32909895882.html

14.10.2020 02:45:34

KOH-I-NOOR
Zkoušel jsem různé značky za různé ceny a nakonec jsem zůstal u Koh-i-nooru. Kolinsky na akryl a veverka na olejové washe. Při stejném zacházení mi drží tvar o dost déle než jiné značky za mnohem více peněz.

14.10.2020 08:49:17

Winsor&Newton
Rozhodně to nejlepší, co se dá koupit. Zkoušel jsem hodně značek, ale tohle je prostě paráda. Netřepí se a dlouho vydrží, někdy dokonce i horší zacházení... Na miniatury je nejlepší jejich "Series 7" a "Series 7 Miniature". Tady ale platí, že za kvalitu se "platí"... Dají se sehnat třeba v Altamiře, mají dva obchůdky v Praze.

15.10.2020 19:57:13 | Upraveno autorem (porovnej)

:)
Je to samo na každém, co mu vyhovuje, kolik toho vyzkouší a jak je náročný, ale já maluju denně, mám za sebou už snad i tisíc(e) miniatur a na nějaké značkové věci jsem se z vysoka vy... Odchází to stejně jak ty levné, v modelářství jsem si vyzkoušel od nejlevnějších po dražší, bral jsem i z internetu věhlasné kousky a žádný na mě speciální dojem neudělal. Některé mi doteď leží někde v šuplíku, protože po prvním použití mi nesedli. Těch levných štětců je hodně, nepoužitelné jsou třeba klasické Koh-i-nory nebo nějaké Lidlácké sady :) to je tak na šmrdlání dětí s vodovkama nebo je to naopak celkem výhodné na malování hrubších terénů, hlavně ty velké, ploché jsou fajn (ale pozor i v Koh-i-nor prodejně mívají kvalitní štětce mimo ty hromádky v poličkách). V modelářství jsem si vyzkoušel různé značky a často ty dražší byly vyloženě velmi špatné. Nakonec beru myslím tyto níže, musejí to být ty modré od výrobce (Italieri), má myslím i jiné a ty mi nevyhovovali. 20kč/ks, vemu jich většinou rovnou 5-10 a jak je opotřebuju, vyhodím a beru nový. Možná se dřív třepí, ale za tu cenu.. Jen příklad nalezený na netu: https://www.modelarsky-svet.cz/Italeri-Brush-Synthetic-Round-vel-00-d394.htm?gclid=CjwKCAjw5p_8BRBUEiwAPpJO62aM9rGX0lLD0lICDpfRmduy8UlNWue1D2ix4UWfYAhkRZ2fbujroxoCcyQQAvD_BwE

16.10.2020 09:00:05

Serenitka
Souhlasím, že nemá moc cenu kupovat drahý štětce. Zrovna jsem měl nedávno jeden Kolinsky a byl sice dobrej, ale hrozně rychle odešel. I když s levnýma taky nemám úplně nejlepší zkušenost. Za mě zlatá střední cesta, používám Army Painter nebo Citadel štětce, co stojí tak kolem stovky...

16.10.2020 13:45:14

Azalin
Tak za mě jsou teda Citadel štětce už "drahé" štětce (jejich štetec na detaily, tj. ten na jehož kvalitě záleží hlavně, stojí 400Kč, wut?!) - a nemůžu se zbavit pocitu, že tam člověk připlácí jen za tu značku protože si to lidi koupí be znalosti štětců "bo to má stejnou značku jako barvy". A AP jakbysmet, ale aspoň jejich detailní štětec nestojí tolik. Za střední cestu považuju spíš ty o kterých jsem psal já - lineo/kolibri, 50-70 za kus 0.

Moje zkušenosti jsou že syntetické a/nebo levné štětce absolutně nedrží kvalitní špičku. Stačí pár hodin detailové práce a už se to třepí/ohýbá tak, že nějaký detailní vzor nebo zorničku tím udělám jen velmi těžce. Ty kuní štětce vesměs používám v řádu měsíců, než mi odejdou, levný štetec odepíšu klidně za jeden náročnější den.

Plus teda kdysi jsem byl zastánce 000 štětců a podobně, ale když má člověk kvalitní štětec, tak i ty nejmenší detaily se dají dělat velikostí 0 nebo 1 a ještě to drží víc barvy a nemusí se to namáčet každý mikrotah.

16.10.2020 14:45:19

...
Ono je to prostě o tom, co komu vyhovuje. Myslím, že těžko hledat nějaké univerzálně platné rady. Nedávno jsem koukal na rozhovory s profesionálními malíři figurek a na otázku jestli je pro začátečníky důležitá kvalitní výbava na malování odpovídali naprosto rozdílně. Jeden odpověděl, že to není vůbec důležité, druhý že je to naprosto zásadní.. takže asi tak.. ;-)

17.10.2020 19:29:11

t_brush - mohly by vás zajímat
Našel jsem přírodní vlákno za dobrou cenu - viz druhé vlákno "Citadel standard brush - náhrada?", co psal Špatňák.

Zatím jsem od nich zkoušel jen tu syntetiku za pár šupů a maluje se mi s nima fakt parádně (i když relativně rychle odcházejí). Ale za tu cenu, věřím, že stojí za vyzkoušení.

17.10.2020 20:02:28 | Upraveno autorem (porovnej)

Dik
Dik za odpovedi, jasne, ze kazdej to ma jinak, sou profici co klidne delaj se syntetikou a jiny nikdy, ja treba delam s umelejma s aliexpressu a drazsi stetce co sem koupil, me nesedi, protoze jsou na me moc mekky. Proto jsem se neptal na idealni stetec, ale spis na osobni zkusenost, co je pro vas fajn deal a naopak. Ja osobne ted hledam neco tvrdciho, nepredrazenyho, s dobrym tipem, co stim i po tejdnu jdou delat detaily :)

20.10.2020 15:57:13

skate2hell
Právě ty modré t_brush jsou hodně tvrdé, proto se mi s něma některé věci taky dobře malují.

https://simply-t.cz/produkt/4805-t-brush-synt-kulaty

20.10.2020 22:05:43

Dobry den viete niekto ake su tieto stetce da Vinci Micro-Maestro

16.6.2021 16:20:27

Jaký je nejlepší štětec na basecoating? Pořídil jsem si nějaké o velikosti 2, ale stále mi to příjde poměrně malé. Existuje na toto nějaký ověřený štětec? Nebo si mám jednoduše koupit větší?

8.10.2021 00:11:09

Velikost 2 může znamenat cokoliv. Jestli ti to přijde malé, kup si větší. Každému sedí něco jiného, ale obecně čím menší štětec, tím méně barvy, co navíc rychleji zasychá. Přesnost je jen o zkušenostech, ani ne tak o velikosti štětce.

8.10.2021 02:41:10

Ano, chtěl bych nějaký s tlustým štětcem a přitom ostrou špičkou. Na obrázku tak vypadaly, co jsem objednaval,ale ve skutečnosti to tak není.

8.10.2021 07:31:40

Máte někdo zkušenosti se štětci AK? 

Mě přijdou docela v pohodě, je jedno jak moc prasím a špička pořád drží, ale rád bych slyšel názor někoho kdo má namalováno více než já 

12.10.2021 20:05:33

Asi se zeptám jako lajk / totální nováček na barvení

 

a co klasické ArmyPainter / Citadel štětce? zatím mám doma tyto a první barvení s mimi byla radost 

 

nebo je to prostě předražené / špatné / nebo cokoliv kolem toho ? 

__________________________________________________________________________
The Renegade

Deskoherní koutek
https://www.facebook.com/deskohernikoutek/

22.10.2021 12:27:21

Jako správný začátečník, co o tom taky věděl vcelku kulový jsem si řekl, že to vezmu metodou pokus/omyl abych našel, co mi vyhovuje…. :D

Pořídil jsem několik štětců od AP (syntetiku i kolinsky), pak nějaké kolinsky od Feldherr a teď na zkoušku nějaké laciné syntetické štětce t-brush , co tu doporučoval Ellenar (primárně pro manželku, aby si taky zkusila barvení a nezničila mi moje štětce… :D ). 

Po ozkoušení různých štětců od AP (precise detail, starter, basecoating, regiment, insane detail a všechny velikosti drybrushů) používám teď nejradši ten regiment brush. Je to plus mínus velikost 2, má celkem dlouhý vlas, udrží dost barvy díky širšímu břichu štětce a zatím mi fakt výborně drží špičku. Používám ho prakticky na všechno krom prvního basecoatingu, washování, práce s metalickými barvami (na to používám už poničené syntetické štětce na špinavou práci) a nějakého extra detailování.

Hodně mě zklamal ten Feldherr ale to může být o preferenci. Jejich štětce jsou hodně tenké, takže udrží málo barvy a to mi nevyhovuje. Používám od nich akorát velikost 1 na highliting a nějaké detailování. Menší velikosti štětců jsem použil asi tak jednou a od té doby leží ladem…

Štětce t-brush 1006R ještě musím sám ozkoušet, tak napíšu dojmy později.

Teď jsem se plácnul přes kapsu a s mokrou paletou od Red Grass Games jsem rovnou pořídil i jejich štětec velikost 2 (opět metoda pokus/omyl :D ), co je cenově už na úrovni WN Series 7, tak napíšu dojmy, jakmile s ním udělám nějakou práci.

Za mě můžu s čistým svědomím určitě doporučit ten regiment brush od AP.

--------------------------------------
"Feet first into hell" - ODST motto

22.10.2021 13:58:53 | Upraveno autorem (porovnej)

Jaký štetec používáte na nejmenší detaily? T.j. třeba panenku na malé figurce? Na barvení jsem jednoznačně přijal za své štětce Da Vinci Maestro series 35, koupil jsem předtím asi 30 různých štětců a s těmito se nedají srovnat, ale stále mi chybí nějaký kvalitní, pevný na ty nejdetailnější místa - nějaké typy prosím?

24.1.2022 09:04:35 | Upraveno autorem (porovnej)

Na oči, nebo podobnou drobotinu bych zkusil hodně tenký popisovač.

Já používám třeba tento 

https://www.davona.cz/e-shop/popisovace/technicky-popisovac-1ks-cerny-vel-0-03mm/

25.1.2022 10:23:52 | Upraveno autorem (porovnej)

Infidus: Já teď používám Squidmar MK 1 velikost XS a T, ale to byl kickstarter a těžko se to asi dostane koupit. Ale třeba Insane Detail nebo Psycho od Army Painter nejsou špatný, i když bych samozřejmě nečekal nějak extra dlouhou výdrž, jak to tak bývá u levných štětců..

25.1.2022 11:47:36

Já mám se štětci Army Painter hodně špatné zkušenosti, tak nevím, jestli to má smysl ještě pokoušet. Ten popisovač by nemusel být špatný, protože bych to opravdu využíval právě na ty oči

25.1.2022 14:01:09

@Infidus 

Jako popisovače jsou dobrý, já tím nedávno dělal skotským vojákům na podkolenky červený proužky. A dokonce jsem viděl, jak s tím lidi dělají blacklining :-)

Jinak já mám dobrou zkušenost s Da Vinci Harbin Kolinsky nebo něco takovýho (z hlavy nevím). Už jsem o nich tady psal jinde. Prakticky na všechno včetně těch nejmenších detailů (teď barvím starý dobrý ale setsakramentsky titěrný Rackham figurky) používám dvojku a v pohodě tím nabarvím i malinkatou jehlu od injekční stříkačky.

Kdysi jsem zkoušel i ty psycho detail štětce, ale jak mají krátký vlákna, tak mně to moc nevyhovuje. 

Jinak štětce od Squidmara se dají pořídit tady: https://app.crowdox.com/projects/squidmar/squidmar-kolinsky-miniature-paintbrush

25.1.2022 14:49:34

Jo Army Painter Psycho je naprd, nějaký kvalitní štětec klidně 1 nebo 2 s dobrou špičkou se hodí víc. 

25.1.2022 14:55:40

Titěrné detaily, různé linky, oči,… dělám tak že zlomím párátko, a jak ve zlomu trčí třísky, tak si vyberu nějakou hezky dlouhou, špičku namočím do barvy a už jedu.

25.1.2022 15:00:36

Vybíráme z Bazaru

Paladinove zapadniho kralovstvi + rozsireni Sidla
Paladinove zapadniho kralovstvi + rozsireni Sidla
Akt. cena: 800 Kč
Končí za: 4 dny

Offcanvas