Speedpaint od Army painter

Caute čo hovoríte na farby speedpaint od army painter,…

používam od nich štandardne warpaints ale pokukujem po tych speedpaint

vyskušal dakto? planujete kupovať? vaše nazory pre a proti?

25.2.2022 19:52:40

Mám předobjednánu velkou sadu. Podle videí hodně záleží na základové barvě, zkousnutelně vypadá technika zenithial priming - černý sprej a pak šedý sprej značka pod kontrastky nahoru - jinak ta barva dělá některých základových sprejích odstínem psí kusy a ta základovka má výrazný vliv na celkový výsledný odstín barev. Pak mi přišlo, že záleží co tím malujete, pokud jednobarevně figurky do deskovek nebo trojbarevně armádu démonů, tak je to super řešení. Nepřišlo mi to ale třeba na nějaké figurky se spoustu jinak barevných detailů to musí být zas až taková výhra, je to přeci jen něco mezi barvou a inkoustem a plácnout s tím kalhoty asi ok, ale dělat tím nějaké brašny apod tak už to tak rychlé nebude. Pak mi z videí připadalo, že pro lepší výsledek tu figurku bude potřeba objet barvou dvakrát. 

Celkový dojem je takový, že proti kontrastkám je to krok dopředu, je to levnější, ale úplně blbuvzdorné řešení na všechno to tedy není a bude potřeba se s tím naučit. Ale pokud chcete udělat jednobarevně figurky do deskovky, tak na to by to mělo fungovat.

25.2.2022 20:32:02 | Upraveno autorem (porovnej)

ono praveže ja chcem malovať aj figurky do detailu ale nie som si isty či tam funguje že speedpaintom potiahnuť celu figurku a potom dorobiť detaily kalsickymi warpaint farbami,.. toto som nikde neobjavil tak som dal do diskusie nove vlakno o speedpaint farbach,…

taktiež napr do star wars legion kde je imperium prakticky biele a čierne s par doplnkami mi to pride dosť dobre ale neviem či na speedpait možem dorábať detaily klasickymi farbami…

25.2.2022 21:07:27

Zkouknul jsem k tomu spoustu videí a konkrétně k tomuto mi nic neutkvělo. Počítám s tím, že na ty barvy půjde dělat detaily běžnými barvami, resp. že na ty speedpaint barvy půjde normálně malovat, pokud je necháš zaschnout. Třeba sem tam highlight se pravděpodobně snese.

Zrovna na to impérium, které popisuješ, mi to přijde jako logická volba volba. S kontrastkami zkušenost nemám, ale co jsem viděl videa se srovnáním, tak ty speedpaint barvy měly vyrovnanější konzistenci a celkovou kvalitu, u těch contrastek mi přišlo, z toho co jsem viděl na videích, že některé barvy jsou lepší než jiné a jsou různě husté. 

26.2.2022 17:17:28

a našiel si koľko asi ich treba nechať zaschnúť kým môžem normalne farby po nich pustiť?

26.2.2022 19:35:30

Kdyz budes chtit mit jistotu, ze se ta barva znovu nereaktivuje, tak staci striknout matnym lakem a az pote prejit na klasicky barvy, highlighty, metaliky, detaily, atd.

26.2.2022 21:12:55

Tady je o tom článek https://taleofpainters.com/2022/02/review-speedpaint-by-the-army-painter-really-better-than-contrast/ Je to problém. Takže je to citlivé na základový nátěr, přetírat barvou jiného odstínu je problém a je potřeba to nalakovat, protože to má prd odolnost, přičemž i ten lak může reaktivovat barvy.

Resp. videí se speedpaint barvami už je požehnaně. Velmi často to na nich zkouší profíci a z mého pohledu ty barvy zkouší na věci, ke kterým prostě nejsou určeny. Není to náhrada za klasické barvy. Pokud bych tím chtěl malovat armádu imperiálu, tak bych se smířil s tím, že to tím přejedu a hotovo. Tak je to myšleno. Fakt to nebude určeno k tomu, abys tam ještě běžnými barvami něco dodělával.

 

26.2.2022 23:51:28

Nejsem žádný profík, maluju občas (Contrastama), jak se k tomu dostanu. Ale přijde mi, že i když se srovnání s Contrastama nabízí, protože jsou některé jejich vlastnosti podobné, tak každá řada barev má zlehka jiné užití.

Contrasty i Speedpaint splňují jednoduchou premisu “one-thick-coat” pro úplně základní speedpaint - prostě se moc neřeší titěrnosti, flákne se tam barva-wash v jednom (taková 3D omalovánka), hotovo a jde se hrát. Pokud chce člověk barvit takto a nechce se s tím moc drbat, vedou asi Speedpaint, hlavně kvůli ceně.

Sám jsem to nezkoušel, jen co jsem tak vysledoval z videí, u Contrastů mi příjde větší rozdíl mezi pozitivní a negativní plochou, prostě mají větší flow/víc se roztíkají a vyplňují mezery. Potom je tam barva od barvy rozdíl v sytosti/hloubce barvy. Některé Speedpaint jsou opravdu hezké.

ALE tady mi příjde, že využití speedpaint končí. S Citadel Contrast se dá vyvádět daleko větší paráda (viz Warhipster nebo Juan Hidalgo - doporučuju mrknout na nějaká jejich videa). Nevýhoda Contrastů je, kromě ceny v porovnání, určitě i to, že je dle mého názoru třeba se s nimi trochu naučit - jak fungují a jak s nimi správně malovat. U Speedpaint je opravdu obrovský průšvih ta reaktivace i po několika hodinách od zaschnutí. A to už je opravdu limitující. Parádně to rozebírá právě Juan Hidalgo:
https://www.youtube.com/watch?v=M3xuwzgaqxY

A jinak další srovnávací video od Emila ze Squidmar minis:
https://www.youtube.com/watch?v=a8TtVSVTpDo

(obě mají pod 15min.)

---------------------------------------------------
správce katalogu her, vydavatelů a autorů

27.2.2022 01:57:24

Zajímavá diskuze se spoustou informací, na který jsem zatím nenarazil.

Já barvím od jejich vydání s kontrastama, díky kterým jsem se vlastně vrátil po velmi dlouhé době k barvení a potažmo tak i k figurkovým hrám. A jsem s nima velmi spokojenej.

Nicméně až nedávno jsem zjistil, že je asi nepoužívám tak, jak byly zamýšleny. Tzn. one thick coat aka nabrat na štětec litr barvy a jít na to :-D Barvím s nima spolu s klasickejma barvama, který používám na zvýraznění highlightů a tak dále. 

Speed paints od Armypainteru jsem si předobjednal, abych měl na výběr víc variant barev. Tak jsem zvědavej, jak moc velkej problém bude ta reaktivace. 

27.2.2022 07:33:02

super čiže z tejto diskusie mi to vychádza že tieto farby aj ked sa mi zdaju parádne proste pre mna nie su,…

za tú cenu radšej dokúpim ešte nejaké washe a zakladne farby k tým čo už mám a nemusím sa báť že sa mi niečo reaktivuje,…

 

sice sa s figurkami troška viacej potrápim, ale výsledny efekt bude istý,.. oproti tomu u speedpaint už si taký istý nie som,…

27.2.2022 08:32:20

@Lucas 

No hele, zase bych je úplně nezatracoval. Já bych si pořídil dvě lahvičky a vyzkoušel. Nebo i kontrasty, u kterých když jsem přišel na to, jak s nima pracovat k největší spokojenosti, tak je nemůžu vynachválit. Cena je vyšší, ale já tak často barvy nekupuju, abych kvůli tomu extra hořekoval. 

Kdybych byl zapřísáhly fanoušek obyčejných barev, tak minimálně na barvení koní (protože z 99 procent barvím vojáky z napoleonských válek) bych si nějaký hnědý kontrasty pořídil. Minimálně na to jsou naprosto boží a proces barvení koní, kterej naprosto nesnáším, to výrazně usnadňuje :-)

27.2.2022 10:11:01

@Lucas 

Moje první myšlenka byla, ok, namlátím speedpaintem tuny figurek, a pak se k nim vrátím a udělám detaily běžnými barvami. Takhle to bohužel fungovat nebude. Podobně tím člověk asi nenabarví celou svoji armádu do wargame, maximálně řadové oddíly. Nicméně svoje využití to má na hry jako zombicide, village attacks, claustrophobia 1643, pokud máš doma několik deskovek 30-100 figurek z nichž velká část figurek je velmi podobná. Za normálních okolností to barvit vůbec nebudeš a už vůbec ne stínovat. Tohle je řešení.

27.2.2022 11:50:42

@VinasSolamnus On je trochu problem, ze alespon momentalne podle me neni moznost koupit jen jednu ci dve barvicky. Predpokladam, ze do budoucna to tak bude, ale nyni je k dispozici jen zakladni sada a za cca 2-3 tydny by mel byt dostupny i mega set. Ale jednotlive barvy zatim poridit nejde :( Takze je to s tim zkousenim takove trochu na prd …

27.2.2022 12:00:53

na tlame sa už tušim daju kupiť jednotlive farby aj po 1 kuse (alebo predobjednat?)

ono ja zase tolko tych figurok nemám aby som vyslovene ten speedpaint potrebova, legion mam nafarbeny asi na 60% a to čo mi treba dofarbiť vobec neponahla kedže hram len doma pre radosť a tam mi staci nove oddiely postupne pripájať aspon budem mať vždy niečo nove v hre,…

 

a u ostatnych hier mam už figurky nafarbene, takže ked aj prde nova hra nesuri ma to rychlo malovať, skore chcem aj tie detaily robiť,.. tak podla tohto sudim, že lepšie je mi rozšíriť farby warpaint, metallics a wash co mam o nejake odtiene a to 100% využijem bez obav čo mi to spravi s figurkou a ci sa farba reaktivuje.

27.2.2022 12:56:19

tak čo už tie farby niekto realne odskúšal a vie ich zrovnať od klasických warpaint od AP respektíve s inými klasickými farbami?

plusi mínusi, celkový dojem, pre a proti???

3.4.2022 11:19:56

No hele, u nich asi opravdu hodně záleží na tom, co od nich čekáš.

Měl jsem předobjednávku na velkou krabici, ale pak jsem viděl tohle video (https://www.youtube.com/watch?v=M3xuwzgaqxY) a zrušil jsem ji, protože se při opětovným přetření i po zaschnutí dost reaktivujou.

Nechci tím ale říct, že speedpainty jsou špatný, spíš jsou vyloženě pro lidi, který chtějí především barvit rychle bez nějakých dalších technik navíc. Nakonec i tak to Army Painter po kritice upřesňoval. 

Já třeba barvím kontrastama (proto jsem se těšil i na speedpainty), ale používám k nim i klasický akrylový barvy, kterejma highlightuju, drybrushuju atd. takže by práce se speedpaintama byla kvůli reaktivaci problematická.

3.4.2022 14:32:30

Taky jsem přesně na Youtube viděl video, kde to recenzovali, že to médium se reaktivuje, což může být problém. Barva je to prostě primárně určená pro jednoduché rychlé barvení stylem primer + speedpaint a hotovo.

Pokud člověk chce dělat následný edge highlighting a další techniky, tak AP doporučuje po nabarvení speedpaint přes to hodit vrstvu clearcoat, což by mělo zabránit reaktivaci.

Nejde je tedy moc srovnávat s kontrastkami od Citadel, protože speedpainty fungují kompletně na jiné bázi.

Za sebe je určitě plánuju ozkoušet, když už je je možné koupit i samostatně.

--------------------------------------
"Feet first into hell" - ODST motto

4.4.2022 11:59:34

mne sa to na začiatku velmi páčilo, ale práve po tých videách som to nakoniec neobjednal,

radšej som si doobjednal asi 20 daľších warpaint farieb a tak mám pri farbení širší výber,…

4.4.2022 14:46:27

Zdar Speedpaint mám. Už jsem s nimi nabarvil několik figurek. Ano reaktivace je trochu problém, ale dá se řešit (nebo dokonce z toho udělat výhodu). Pokud na vrstvu speedpaint nanášíte další barvu klasickou je to v pohodě. Díky reaktivaci dochází k lehkém prolnutí. Čím více je barva mokrá, tim více se speedpaint reaktivuje. Tím pak nemusíte tolik řešit přechody barev. Lakovat asi jedině stříkáním, štětcem se  barva místy šetře. Já jsem si koupil megaset. Doopravdy tam jsou nějaké odstíny moc krásný. Hlavně odstíny hnědých a červených. Hezký se chová jejich tělovka. Doopravdy stačí jeden nátěr a obličej je vystínovaný. Barvičky používám na první vrstvu, která je díky speedpaintu hezky vystínovaná. Pak už jen lehce zvýrazním hrany, dodělám kovové věci pomocí metalických barev a je hotovo.

4.4.2022 21:10:16 | Upraveno autorem (porovnej)

speedpaint

 

Ahojte, chcel by som sa spýtať, ako hovdnotíte speedpaint s odstupom času, predsalen už su n atrhu nejakú tu dobu a tý čo ich máte by ste s nimi mali už čo to mať namaľované

navyše teraz citadell vydáva novú radu kontrastiek, tak znova premýšlam či nerozšíriť svoju knižnicu farieb,…

11.7.2022 07:52:36

Speed painty nemůžu hodnotit, nicméně jsem vyzkoušel instant colors od Scale75, který fungujou na stejným principu jako kontrasty a speed painty, a jsem nadšenej.

Především varianty hnědých a podobných barev jsou naprosto super. Dokonce mi přijdou lepší než kontrasty.

11.7.2022 09:17:46

Jen k té reaktivaci.. barvím contrastama i speedpaintama a beru je jako základ, tzn. poté vždy barvím dál klasickými barvami, hrany, drybrush atd.. a žádnou reaktivaci jsem nezaznamenal, respektive nic co by škodilo figurce a barvení. Někdy se na to zaměřím a pokud by to snad mělo fungovat tak, že ta barva pod další barvou lehce povolí a prolne se, tak by to byla naopak pecka :) S lakem na závěr se počítá.

27.7.2022 11:40:02

@Serenitka, @Snekoun, @VinasSolamnus - zrovna jsem narazil na video, kde jsou ukázky využití reaktivace (od bodu 7):

https://youtu.be/6dLV6MwDE5U?t=244

---------------------------------------------------
správce katalogu her, vydavatelů a autorů

27.7.2022 23:58:12 | Upraveno autorem (porovnej)

@Serenitka Na tyhle “větší” akce, že bych reaktivace cíleně využil, se napovažuju za dostatečně zručného barvíře :-) Nicméně speed painty nezavrhuju, ale zatím si vystačím s kontrastama a instant barvama od Scale 75. Jinak barvím úplně stejně a kontrasty (instanty) beru jako jeden z mnoha nástrojů.

@Ellenar Díky za info. Jak jsem psal výše, nic pro mě. Víš, jak to je se starým psem a novýmu kousky :-) 

28.7.2022 11:41:07

Zdar, díky za video. Viděl jsem ho už dříve, ale kouknu jsem se na něj znovu a opět jsem si tam něco našel.

Já jsem stále s barvami spokojený. Mají svá specifika co jsou tady už několikrát zmíněna. Peckově se chovají na metalickém základu. Jako doplňující barvy ke klasickým barvičkám jsou super.

Nedoporučil bych je ale začátečníkům. Tam bych jim radil ať sáhnou po contrastkách od Citadel.

28.7.2022 15:46:21

@Serenitka to prolnutí se mi už občas stalo. Dokonce i vrchní barva setřela tu spodní speedpaint. Nejvíc je to samozřejmě když spěcháš. Ty barvy déle schnou než klasické barvy od AP nebo od Vallejo.

28.7.2022 15:50:24

Vybíráme z Bazaru

Talisman 4th Edition - kolekce
Talisman 4th Edition - kolekce
Akt. cena: 10000 Kč
Končí za: 10 dnů

Offcanvas