Restaurování herního plánu

Prosím o radu, zda a jak by šlo co nejjednodušeji/nejlépe zrestaurovat rohy herní plánu, který pravděpodobně okousalo nějaké dítě nebo zvíře. Obrázek sem nejde vložit, tak jsem to nahrál na web:

https://www.rajce.net/a18012499

Díky za případné podněty a tipy.

3.8.2022 13:36:07

Chudáci Pilíře, taková pěkná hra:) Byť už je to stará hra, co zkusit napsat do Albi, jestli se jim někde něco neválí? Nic horšího, než že napíšou “ne”, se stát nemůže.

3.8.2022 15:16:59

Můžou napsat něco ostřejšího :D

3.8.2022 16:07:43

Nejsem odborník, takže nedokážu posoudit rozsah škod a jestli to jde nějak udělat, napadlo mě, že by to šlo třeba překrýt něčím takovým:

50Pcs-set-14-2-mm-Knihy-Rohu-Scrapbooking-fotoalbumy-67113_pictures.jpeg

Pokud by měli ty růžky dostatečnou velikost a šlo by je dát na všechny 4 rohy plánku (aby nic nepřekrývali a aby to taky vypadalo), mohlo by to být řešení.

 

A pokud bych mohl mít taky dotaz, “zneužil” bych tuto diskusi a zeptal se jestli se zde mezi hráči nenajde někdo, kdo by se věnoval restaurování knih nebo knihvazačství (klidně jako hobby), ideálně západní Slovensko:) ???

* * * * *
Board games klub, Trenčín

4.8.2022 09:19:04

@Herald už se stalo, napsali právě NE😕

@vulcano Tohle by jistě byla možnost, problém je, že v rámci toho, jak se herní plán skládá, by ty růžky byly v krabici umístěny všechny nad sebou a nevím, jestli by se to vzhledem k jejich tloušťce vešlo, případně jestli by se herní plán nezačal časem deformovat. Alei tak se zeptám, kde by to šlo sehnat? 

4.8.2022 09:25:25

třeba do google: rohy na knihu

;)

* * * * *
Board games klub, Trenčín

4.8.2022 09:43:01

Pri restauovani knih, respektive papiru se pouziva technika “dolevani papiru” proste se vezme papirovina, kolem rozku se udela ohradka a chybejici cast se nahadi. Je sice bez textu ale zachova se tvar. V tomhle pripade by to bylo asi zbytecne slozite. Osobne bych vzal karton primerene tloustky a na nej nalepil vytisteny jiny roh planu. Pak bych zarizl do roviny ohlodany roh planu a narouboval novy rozek s obrazkem. Zespodu bych to pak podlepil nejakym vetsim trojuhelnikem. Nebo by se dalo sloupnout nekolik vrstev kartonu na planu, zespodu a podlepovaci trojuhelnik udelat s presahem na plan.

4.8.2022 09:44:19

Myslím, že by mělo být možné ten poškozený roh vytmelit, např. některým dvousložkovým tmelem typu green stuff nebo Tamiya epoxy putty, které se běžně používají v modelářství a jejichž pružnost a pevnost se dá doladit vhodným smícháním obou složek. Fungovat by mohl i tmel vytvořený rozmixováním lepidla Duvilax (nebo jiného disperzního lepidla na dřevo) a drceného papíru. Pak je samozřejmě třeba povrch ještě nabarvit, sladit s okolím. Nakonec bych použil ty ochranné růžky, jak už bylo navrženo, to je myslím hodně dobrý nápad.

4.8.2022 10:06:34

Díky, chlapi, na vytmelení tmelem z lepidla na dřevo a namletého tvrdého papíru jsem samozřejmě taky myslel, ale mám obavu z následného grafického doladění - nejsem žádný výtvarník, takže si nejsem jistý výsledkem. I proto si rád nechám poradit a načerpám inspiraci od zkušenějších, kteří se tím už někdy zabývali.

Můj první nápad byl právě tmel, naskenovat protilehlé rohy a vytisknout je (a teď je otázka, na co, aby to ladilo se zbytkem herního plánu), následně zaříznout trojúhelník a nalepit na dotmelený roh. Ty růžky na knihy jsou fajn nápad, jak skrýt nedostatky zejména na hranách, protože protože naskenovat logicky můžu jen čelní plochu a ty přesahy na zadní stranu se budou muset dodělat v grafickém editoru.

4.8.2022 12:15:20

Vybíráme z Bazaru

Zaklínač: Starý svět Deluxe CZ
Zaklínač: Starý svět Deluxe CZ
Akt. cena: 3500 Kč
Končí za: 3 dny

Nejnovější otázky

další >>

Offcanvas