ZATROLENĚ: Nový systém ocenění uživatelů

Autor: Zeus | 8.8.2021 | 29

V současné době je hlavní formou ocenění uživatelů, kteří přispívají k rozšiřování obsahu Zatrolených her, ikona před jejich přezdívkou (   ...  ) snad všude na Zatrolených hrách. Druhou spíše nesmělou formou pak jsou v profilu 3 ikony dle typu příspěvků (články / obrázky / soubory ke stažení), kde dlouhodobě chybí ikona pro soubory ke stažení.

A právě druhou zmiňovanou podobu odměn jsme se rozhodli již na podzim 2020 nahradit jiným a lepším systémem ocenění (aka “badgí”). Řešení se protahovalo, protože se nám průběžně objevovaly jiné věci, které jsme považovali za důležitější.

Stávající podoba (platná při spuštění systému)

Nová ocenění jsou ale na světě a každý uživatel je má v záložce “Ocenění” ve svém profilu. V tuto chvíli máme ocenění za 4 typy příspěvků:

  1. Fotografie u her (na základě počtu získaných bodů)
  2. Soubory ke stažení u her - v drtivé většině lokalizace pravidel/materiálů do češtiny (na základě počtu získaných bodů)
  3. Recence her - textové (na základě počtu získaných bodů)
  4. Hodnocení her s textovým zdůvodněním - taková kraťoulinká recenze (na základě hodnocení doprovozených komentářem s alespoň 100 znaky)

Každé ocenění má celkem 5 (resp. 5+1) úrovní a takto vypadají všechny pro ocenění “Fotografie her”:

Kolik a čeho potřebujete k získání další úrovně daného ocenění je pak možné zjistit v detailu daného ocenění přes odkaz.

U ocenění, kdy dochází ke schvalování dokumentů (obrázky / recenze / soubory), je udělení vyhodnocováno při schválení relevantního dokumentu administrátorem a nikoli jeho uložením ke schválení. Je to stejné jako případné povýšení ikonky u přezdívky.

Ocenění pro hodnocení her je vyhodnocováno ihned při uložení hodnocení (zde jen pozor, komentář u hodnocení musí mít alespoň 100 znaků, aby se pro toto ocenění započítalo).

Plány do budoucna

Nejbližším krokem bude, že odstraníme starý systém pro zhodnocení přínosu uživatele v kategoriích články / obrázky / soubory ke stažení. Uvažujeme o využití tohoto prostoru pro zobrazení třeba 3-5 nejvyšších nových ocenění (nebo možná ještě něco jiného). Toto ale ještě rozhodnuté nemáme.

Dále budeme ladit nějaké věci, které nám úplně nesedí a určitě se některé drobnosti objeví až při ostrém provozu. Je třeba to opravdu brát jako sice hodně odladěnou ale stále první verzi tohoto systému.

V dalších krocích bychom rádi přidávali další ocenění. Jako například za psaní novinek, popisků ke hrám, vedení si herního deníku atp.

Seznam úprav Zatrolených her

Sdílet s přáteli:

Komentáře

Dostali jsme první "reklamaci". Že záložka Ocenění v profilu uživatele se rozpadá na mobilních zařízeních. Potvrzuji, že tomu tak, je. Píši si k vyřešení. Tento problém tedy nemusíte reportovat.

8.8.2021 19:46:29

PJ

@Zeus Super. Tak jsme se konečně dočkali :-) Jen to asi ještě není plně funkční, neb se mi zobrazuje ocenění jen za překlady, byť za recenze a fotky bych měl mít podle popisku nejvyšší level a za slovní hodnocení třetí, ale u všech těchto ocenění se zobrazuje nultý level. Rovněž notifikace dorazila pouze k překladovému ocenění.

8.8.2021 19:48:32 | Upraveno autorem (porovnej)

@PJ Ocenění právě server dopočítává pro všechny typy. Proces je aktuálně v cca polovině souborů ke stažení. Další ocenění budou následovat. Je ta historie velká, mějte prosím strpení. Nechávám to počítat s tím, že na to dohlížím, kdyby se někde vyskytl nějaký problém. Současně to nechci pustit plnou parou, aby to nepřetížilo databázi. Je to otázka řekl bych tak 30 minut, kdy by mohlo být dopočítáno vše.

8.8.2021 19:52:39

PJ

@Zeus Jasně, to mě nenapadlo, že se to zatím ještě “procesuje”. 

Jinak je to fakt pěkné, i graficky. Jen je možná škoda, že nejvyšší level končí na hranici 500 bodů. Uvítal bych i nějaký “godlike level” za 1000 nebo 5000 nebo něco takového, ale je mi jasné, že takových nás bude velmi pomálu…

8.8.2021 20:00:26

@PJ Systém jsme udělali tak, aby bylo možné rozšířit ;-). Takže když dočkáš příslovečného klasu …

Máme i ideu, ten zelený diamantík umožňuje kouzla. Ale nic nikdo neslyšel, nic jsem nikde neslíbil :-)

8.8.2021 20:04:35

Proč jsem dostal 4. úroveň recenze her, když jsem žádnou recenzi nikdy nenapsal?

8.8.2021 20:29:49

@otmon Ha. že by bug? Mrknu… Díky, že ses ozval. Jsme teda na Moravě a zrovna probíhá vyloženě Moravský večer :-) Tedy necítím se úplně v kondici na opravu této bugy. Ale píšu si a fixnu co nejdříve.

8.8.2021 20:36:38 | Upraveno autorem (porovnej)

Je to tak, že se do hodnocení za recenze počítají i ostatní články (popisy her)? Pak by to odpovídalo.

8.8.2021 21:16:48

Já mám 50 bodů a všechny se mi dostaly do recenzí, ač jsem nikdy žádnou nenapsal. Něco mám za soubory a něco za popis k pár hrám.

8.8.2021 22:35:56

Badge za recenze nějak zlobí. Mrknu na ní. Díky za informování.

8.8.2021 22:42:10

Zobrazení záložky “Ocenění” na mobilech opraveno. Alespoň na iPhone to funguje dle očekávání (tedy 2 ocenění v jednom řádku).

8.8.2021 23:04:38 | Upraveno autorem (porovnej)

Ale je to hezké!!!

8.8.2021 23:22:39

@otmon @Duirin Díky moc za poskytnutí informací. I díky nim se zdá, že jsem chybku opravil a právě přepočítávám.

Stalo se to, že lidé, kteří měli nějaké články (a pozor, i videa jsou považována za články - záludnost :)  a ŽÁDNOU recenzi, tak se jim započítaly pro ocenění recenzí body za všechny články. Stačilo ale mít jedinou napsanou recenzi a počítalo to dobře (a přesně proto jsem to neodhalil při testování).

9.8.2021 00:14:10 | Upraveno autorem (porovnej)

@Zeus V upozornění jsem taky měl, že mám 2. úroveň recenzí, ale bylo to zde vysvětleno, takže jen pro formu jsem se podíval na svá loga. Všechno šedé. Jaké ale bylo překvapení, když jsem si rozklikl přehled bodů u těch recenzí a našel tam, že mám 2 úrovně a pár bodů ve 3. To asi taky bude nějaký ten brouk ;-)

9.8.2021 06:59:19

@zruda Díky za info, už mi to evidentně dnes po půlnoci tolik nemyslelo, takže jsem na tohle místo zapomněl. Oprava teď proběhla během cca minuty :-). Již by tedy mělo být v pořádku.

9.8.2021 07:32:42

V notifikaci mám, že jsem získal ocenění, ale v profilu ho nevidím.

____________________________________________________
Natáčím deskoherní videa na Youtube na kanále Bartyx Gaming!

9.8.2021 08:33:34

@Bartyx A není to to zatrolené ocenění za recenze? Co jsme počítali špatně a po půlnoci jsme ho přepočítávali. Za kteréžto zmatky se omlouvám (nejen tobě, ale všem, které to postihlo).

9.8.2021 09:19:15

PJ

@Bartyx  Co jsem koukal do Tvého profilu, žádné ocenění bys mít s jediným napsaným popisem hry ani neměl; možná tak nějaké to základní za hodnocení her, ale tam je metrika nejasná…

9.8.2021 09:29:34

@PJ @Zeus Aha. Jasně, bylo to za recenze. Špatně jsem to pochopil, myslel jsem, že na nás co dáváme videa se to vztahuje taky. Omlouvám se za zmatky ;) Jinak samozřejmě skvělá práce.

____________________________________________________
Natáčím deskoherní videa na Youtube na kanále Bartyx Gaming!

9.8.2021 11:31:53

@Bartyx Pripravuje i dalsi oceneni, takze drive ci pozdeji dojde i na videa. Jen u nich bych jeste predtim rad rozlousknul, jak resit format obsahu (video / clanek / potencialne podcast) a typ obsahu (recenze / unboxing / a tak). Ted to mame tak podivne smichane.

9.8.2021 11:43:51

PJ

@Zeus  S těmi video formáty jsi mně připomněl mírný OT: již před nějakým časem jsem sem chtěl hodit jednotlivé recenze první série Deskoherny, leč stream.cz resp. nově TV Seznam není místně podporovaný formát definovaný v tomto článku: https://www.zatrolene-hry.cz/clanek/zatrolene-zalozka-videa-v-profilu-hry-3092/ (který by mimochodem potřeboval aktualizovat, neb obrázky v uvedeném linku jsou mrtvé). Je to nějak řešitelné nebo mám smůlu?

9.8.2021 16:06:40

Pěkné, to ocenění se mi líbí, mám k tomu ale několik technických poznámek:

  1. Možná by bylo dobré, aby to ocenění bylo přístupné nejen v profilu uživatele, ale i hned na rozkliknutí v tom seznamu uživatelů setříděného podle ocenění (korunka, mitra, přilba, klobouk, kostka), aby bylo jednoduše dostupné, z čeho se to sumační ocenění (korunka, mitra, atd) skládá. Třeba klikem ne na jméno, ale přímo na tu ikonku. Vím, že je tam rozklik do profilu uživatele, kde na další klik do ocenění se tam dostanu, ale líbilo by se mi, aby tam byl nějaký klik hned na to ocenění, když je to v seznamu “nej”. Nicméně tenhle bod je ze všech připomínek, co dál píšu nejméně důležitý.
  2. To stávající oceněné - sumace toho nového rozděleného ocenění (korunka, mitra, atd.) - bych možná designově upravil, aby to více designově ladilo s novou grafikou a nepůsobilo to vedle nové grafiky jako každý pes jiná ves (vím, že to není jednoduché, protože ty malé ikonky jsou pixelově docela malé, ale všechno se dá a dobrý grafik i tohle by měl být schopen to zvládnout).
  3. Uvažoval jsem, jestli by nebylo dobré, aby kromě toho ocenění neměla být alespoň v diskuzích u každého uživatele ještě nějaká ikonka úrovně “diskutéra”. Je totiž možné, že uživatel ničím webu nepřispívá, ale je hodně aktivní v diskuzích a podle mne by se tohle mělo u jeho jména taky nějak objevit. Vím, že “aktivní diskutující” ještě neznamená, že jsou jeho diskuze kvalitní, ale to přece nevadí. Nebylo by ocenění, ale bylo by to o aktivitě v diskuzích.
  4. Ještě by bylo dobré nějaké ocenění za přínos k propagaci deskových her nebo nějaký mimořádný počin. Takové mimořádné vyznamenání, které by nebylo závislé na nějakém počtu nějakých příspěvků, ale uděloval by ho Ondra a rada adminů po jejich vzájemné shodě na základě jejich uvážení. Byla by to taková nějaká medaile za zásluhy nebo mimořádný počin a to třeba i zpětně. Nemuselo by se to týkat jen současnosti, ale samozřejmě i minulosti.
  5. Ještě jsem zapomněl na jeden bod, tak ho doplňuju dodatečně. U avataru a nicku jsou nyní zobrazeny informace: úroveň uživatele, adminování, mecenášství a na můj návrh by tam mohlo být ještě to diskutérství a mimořádné vyznamenání. Chtělo by to všechno u toho avataru graficky i umístěním nějak sladit protože to teď vypadá dost divně a neuspořádaně. A prosím udělejte něco s tou ikonou sponzorství aby nebyla tak humpolácká a nepřebíjela vizuálně všechno ostatní - myslím, že ikonka úrovně i ikona sponzorství jsou významově podobné (někdo přispěl obsahem, někdo penězi) a tak by ta ikonka sponzorství neměla přebíjet všechno ostatní.

Byl bych rád, aby tady ty moje návrhy nezapadly, ale abyste se nad nimi jako rada adminů včetně Ondry alespoň zamysleli.

10.8.2021 08:43:32 | Upraveno autorem (porovnej)

@kren K bodu 4 - ocenění. To zní velmi zajímavě! Nebyla by třeba lepší varianta to spojit s vyhlášením Trolího palce? Jako nějaká “Síň slávy”?

10.8.2021 09:23:50

@Zruda

Já bych to právě neomezoval na nějaké oficiální vyhlašování jednou ročně. Spíš bych to nechal na té radě, která by to mohla udělit kdykoliv komukoliv a třeba i několika lidem za rok a to i zpětně. Je to něco jiného jak síň slávy, spíš vyznamenání za zásluhy nebo nějaký významný počin.

10.8.2021 10:03:37

@kren Určitě se zkusíme nad těmi návrhy zamyslet v nějakém kruhu, na něčem už se možná třeba i pracuje ;)

Za mě (čistě osobně):

  1. Pokud myslíš seznam v “Nej”, tak by ho to podle mě znepřehledňovalo, navíc, myslím, nemáme dost malou verzi ikonek. Pokud myslíš jiný seznam, pak nevím, jaký :)
  2. Tohle určitě dává smysl.
  3. Badge za aktivitu v diskuzích je určitě pěkný nápad, riziko je, aby se to nezvrhlo v to, že by někdo všude něco komentoval jen proto, aby nahnal “body” (aktivitu). Jednu dobu bylo v adminském kruhu debatováno (znovu)zavedení palců, které by mohly být mírou “užitečnosti” diskuzních příspěvků uživatele a mohly by pak tím pádem fungovat i jako kvantifikátor “diskutérské” úrovně uživatele. Definitivní rozhodnutí ale zatím nepadlo.
  4. Tohle zní dobře, ale prakticky by se to muselo schovat pod jednu kategorii, nebo kreslit X různých badgů. Ta druhá varianta zní jako celkem zbytečně pracná, ta první zase víceméně limituje jednoho uživatele na jednu věc a navíc bude při použití jednoho stejného badge unikátnost toho přínosu (aspoň podle mě) víc splývat. A pak ještě jedna věc, která je zároveň pro i proti celé myšlenky: smyslem badgů je v prvé řadě informovat o “zásluhách” uživatele na obsahu webu ZH. Tzn. i tenhle titul by z mého pohledu měl být (pokud bude) koncipován spíš jako “významný přínos ZH” než “významný přínos deskovým hrám obecně”. Dobrá zpráva je, že zatím jsme v rovině diskuze nad nápadem, takže si myslím, že takovéhle teoretizování si zatím můžeme dovolit :)
  5. Na první pohled to není špatný nápad, ale… Diskutérství by tím celkem dost vystoupilo nad ostatní záležitosti. A je otázka, jestli to chceme, nebo ne. A mimořádné ocenění by zase (a zejména v kombinaci s tím diskutérstvím) dost “nafouklo” ten rámeček uživatele. Takže i kdyby se schválilo jako badge, je otázka, jestli ho uvádět i základním infu o uživateli v diskuzních fórech. Máš ale pravdu, že ikonka mecenášství by asi mohla být maličko menší. Uvidíme, co z toho všeho vzejde.

--
admin popisů a recenzí her ZH, překladatel FitB

10.8.2021 12:38:33

@Kew

Jasně že na  všechny ty mé návrhy může mít každý jiný názor. Spíš to bylo myšleno jako zamyšlení a nápady. Jen k jedné věci, co píšeš bych se chtěl vrátit, protože jsem možná nebyl pochopen. To “diskutérství” by se určitě nemělo brát jako “ocenění” a za body už vůbec ne. Spíš jsem to myslel tak, jak je to v jiných fórech - tedy spíš jako takový ukazatel, že je tady dotyčný docela často, že se věnuje deskovkám dlouhodoběji a že tedy asi je jakýs takýs odborník, na kterého je možné se dobré obrátit s nějakým odbornějším dotazem, jako že jeho slovo má větší váhu, než někdo, kdo se tady objeví jen jednou za pět let nebo vůbec poprvé. Vím, že to není úplně vypovídající, ale v průměru to může pomoct. Navíc to třeba může být člověk, který má někdy i opačný názor než admini nebo “oficiální linie” ZH. Pokud by jeho diskuze byly slušné, tak proč ne. Každý by si vybral názor, který mu víc vyhovuje. Ve fórech je to většinou realizováno pomocí řady stejných hvězdiček (nebo jiných symbolů), kterých je tím víc, čím má uživatel více diskuzních příspěvků.

S těmi palci je to trošku složitější. Na jednu stranu já jsem osobně zastáncem palců a to i negativních. Na druhou stranu jsem chápal (i když můj názor je jiný) proč Ondra palcování zrušil. 

10.8.2021 21:41:41 | Upraveno autorem (porovnej)

@kren Řrekl bych, že tak půl zmiňovaných věcí hodně zapadá do našich plánů. Třba ocenění za diskutování asi bude (nějak chytře, abychom se vyhnuli i tomu, co píše @Kew - takže třeba budeme započítávat jen příspěvky o 100 / 150 znacích?). Ikonky před přezdívkou by někdy na řadu měly také příjít, spíš je jen považuji sám za nejméně palčivé (vcelku se mi líbí, ale uznávám, že nesedí do toho “nového” stylu). Aktuálně necháváme poladit Trolí palec, pak chceme udělat další várku ocenění.

To ad hoc ocenění je zajímavá myšlenka, nějak si ji usadím v hlavě a uvidíme. Obecně mě napadá, že pokud je něco hodně subjektivní, tak je to předmětem silných sporů (už stačí jen udělování bodů za články atp, kde nějaké určité guidelines jsou a stejně).

Mecenášství taky vcelku souhlasím. Vyloženě se mi třeba nelíbí sytost bronzové barvy (obzvláště to vynikne v okně s detaily). Ale přiznám se, že to mám teď hodně vespodu priorit. :-(

10.8.2021 22:42:53 | Upraveno autorem (porovnej)

U te relevace u diskuzi  jsem driv resil tim, ze jsem se podival, jak je profil stary a samozrejme se i ridil zdravym rozumem. Treba by se to dalo vyresit takto ikonka stari/frekvence navstevnosti …

Jen napad.

14.8.2021 23:06:13

Vybíráme z Bazaru

Summoner Wars: Mistrovská sada (CZ) - 1. edice
Summoner Wars: Mistrovská sada (CZ) - 1. edice
Akt. cena: 1000 Kč
Končí za: 5 dnů

Nejnovější otázky

další >>

Velké herní akce

Kalendář všech akcí >>

Offcanvas