Vysvětlování pravidel aneb šílenství snadno a rychle

Autor: sydo | 31.8.2009 | 32

Konec debaty pod Křenovým výborným článkem a včerejší první hra Successors mi dal podnět k zamyšlení se nad mojí nevděčnou úlohou v naší herní skupině. Většina herních skupin takového člověka pravděpodobně má - hry vybírá, nakupuje, zajímá se o ně víc než ti ostatní, poctivě čte pravidla, zkouší si doma tréninková kola a pečlivě shání poslední erraty a FAQ. Přesně to jsem já. Až potud je to jen silnější vášeň pro hry než u těch ostatních, na má bedra však padá i nejméně příjemná součást hraní - vysvětlování pravidel.

Když jsem před své kamarády onehdy poprvé přinesl Osadníky, neměl jsem s vysvětlováním žádný problém. Během pěti minut už každý házel kostkou a měnil ovce za šutry a nejčastějším zmatkem byla nutnost postavit vesnici alespoň dvě hrany od jiné. I když jsme postupně postupovali ke složitějším hrám, povětšinou se jednalo o eurohry (ano, i já jsem tehdy podlehl vlivu žebříčku BGG) a ty mají pravidla povětšinou do pěti stránek, tudíž vysvětlit Puerto Rico či Agricolu stále nečinilo potíže. Ten umí to, ten zas tohle, cílem je toto. Vše jde vysvětlit hezky postupně.

První zmatky nastaly s vlnou mé doposud trvající ameritrash vášně - HellGame, Warrior Knights, Titan - všechny tyto hry nemají zrovna málo pravidel a jelikož jsem byl jediný, kdo pravidla četl (ostatní jsou líní nebo neumí anglicky), zákonitě se občas nějaké vytratilo a nastal zmatek. Do toho připočtěte klasické hlášky "Začneme hrát, to nám řekneš potom" (pokud jsem vysvětloval déle než pět minut), načež nevyhnutelně následuje řev "Tos nám neřek!" a snadno pochopíte, že mě vysvětlování pravidel přestalo bavit. I u AT her jsme ale vše zvládli a hru vždy se zdarem rozběhli. Existuje však ještě poslední stupeň, herní vrchol, kde už vysvětlování nestačí...

...Wargames. Zde už mi došly síly. U Pax Romana ve dvou hráčích to zas takový problém nebyl, první dva scénáře jsou naučné a svou roli plní excelentně. Zde to tedy ještě šlo, nicméně pokud chcete hrát plnou hru ve čtyřech, na nějaké "cvičení" se vám každý vyprdne a vysvětlovat 40 stran pravidel je o hubu. Včera jsme se konečně dostali k Successors - dle wargame standardů žádný extrém, nicméně pořád je to solidně masitá hra. Pravidla už jsem se ani neobtěžoval rozesílat (nenávidím firmy, které nedávají pravidla na internet, ještě že mé nejoblíbenější - GMT a FFG - s tím problém nemají) a doma poctivě studoval. Pravidla třikrát přečtena, vzorová hra nastudována, přesvědčen o nevyhnutelném zdaru jsem vyrazil k ostatním. Ještě pln optimismu jsem rozložil mapu, vyřešil počáteční rozestavení a pak mi spadly koutky - nevěděl jsem, kde začít. Mám první vysvětlit co je cílem hry, když přitom budu operovat s neznámými pojmy? Nebo nejprve vysvětlit systém hry, kterému ale neporozumí bez znalosti jednotlivých fází? Snad je nejprve obeznámit s rozložením a symboly na mapě? Bylo toho prostě moc. Chvíli jsem cosi blekotal, pak si odevzdaně došel pro lahváč, rozhodil jsem jim generály a karty a řekl "hrajte!". Hru jsme brali jako učební a podle toho to také vypadalo. Pravidla nakonec přešla do krve po pár kolech, ale metodou pokus/omyl - zkoušeli jsme různé (i nelogické věci), jen abychom zjistili jak fungují. Ačkoli je tato metoda účinná, o hře se toho s ní moc nedozvíte, strategie trpí a hra z toho nevyleze v nejlepším světle. Já jsem si u ní neodpočal vůbec, jelikož jsem byl ze všech stran neustále bombardován dotazy a nžádostmi o radu.

Problém s tímto druhem her je, že kromě velkého počtu mechanismů obsahuje i spoustu pravidel reprezentujících pomyslné třešínky na dortu a svazujících jednotlivé mechanismy dohromady. Hra pak tvoří jeden velký stroj, ve kterém vše souvisí se vším. Nesmíte zanedbat jedinou část, protože ta ovlivňuje zase něco jiného, což je pro "vysvětlovatele" noční můra. Successors jsme tedy jakž takž zvládli a příští hra už snad bude opravdu o hraní a ne o učení, nicméně jsem herně vystřízlivěl. Pokud ostatní nedonutím k přečtení pravidel (nebo několika postupným tréninkovým scénářům), mohu zapomenout na Prince of Chaos, který má pravidla složitá, že i Blackbeard se proti němu čte jako rodokaps (nikdy jsem si nemyslel, že jde udělat větší zvěrstvo než pravidla Blackbeardu). A ASL jsem také definitivně zavrhl - ne že bych se tolik bál se ho naučit, ale proto, že bych ho nenaučil nikoho jiného. Na druhou stranu je jen pro dva hráče, což už je jednodušší... (malá naděje pořád je).

Závěrem bych chtěl tedy poprosit všechny, kteří mají ve skupině podobně postiženého jedince, aby si občas večer našli chvíli a pravidla, která jim dotyčný poslal k nastudování, si alespoň zběžně prohlédli. Bude vám za to neskonale vděčen a i vy si pak hru užijete lépe.

Sdílet s přáteli:

Komentáře

chudinko
No joooo, bylo by hezký kdyby si spoluhráči pravidla přečetli nebo aspoň poslouchali, když jim je člověk předčítá ve zkratce a dovysvětluje, ale to bychom asi chtěli moc. A větičku TOS MI NEŘEKLA slyším taky a to se dotyčný ještě urazí a to i v případě, že jsem mu to 100% řekla, ale on zrovna pařil nějakou PC hru ...
Prostě pokud si chceme zahrát musíme chvíli trpět

31.8.2009 10:19:27

to Sydo
Přesně :-). Jen s tím rozdílem, že moje spoluhráčstvo by typické ameritrash natož wargames nedalo. Takže se ani příliš nesnažím a takové hry prakticky nevlastním, protože by se na ně prášilo. Jsou jen maličké výjimky (jako Battlelore, BSG) a to zase nejsou typické hry uváděné Sydem.

31.8.2009 10:29:02

vysvetlovani pravidel
ja mam zkusenost trochu jinou a to i sam se sebou. Ja potrebuji zacit hru z fleku hned hrata behem ni se ucit co se kde a jak dela. Az projedu enkolik kol te hry, je vse jasne. Cteni pravidel jen tak pro me neni prinosem, protoze si presne neumim predstavit, co se ve hre deje, kdyz ji nemam pred sebourozlozenou a nepacham na hernim planu ty kroky ktere sjou v pravidlech popsany. A kdyz se mi pred hrou snazi nekdo pravidla vysvetlit zpusobem - tohle se dela tak, kdyz nastane tohleto, dela se toto, taky tu je moznost udelat tohle a kdyz ti prijde tato karta, muzes udelat i tohle - priznam se ze ja ztracim nic a kdyz mi bracha vysvetloval takto pravidla do WK, tak jsem malem usnul:-) Vzbudil jsem se az kdyz jsme se pustili do akce a zacli umistovat rytire na plan, dobyvat mesta atd...

31.8.2009 11:13:27

*
ztracim nit, ne nic:-)

31.8.2009 11:14:18

Sydo
Mno Siaronovi jsem prodaval Battlestations, ktery maji pravidel pres 100 stran. To musi byt panecku teprve mazec;)

31.8.2009 11:25:26

aneken
No, Battlestations jsou už trochu jiné AT, skoro až normální RPG kniha :)

31.8.2009 11:26:35

sydo
Naprosto s tebou sdílím tvé trápení :). U nás se sice nedá hovořit o skupině. Nejčastěji hrajem ve dvou s přítelkyní a ve čtyřech s Ringem a jeho manželkou se sejdem velmi zřídka a navíc, protože mají malého špunta, tak téměř nikdy nějakou delší hru nedohrajem do konce ve 4. U nás sice kupujem hry s přítelkyní na půl, ale návrhy co koupit většinou přednáším já. Někdy se shodnem, že to chcem opravdu oba dva, občas je to mé soukromé přání, že zrovna tohle musíme doma mít :). Ale co se týče pravidel, tak na to jsem bohužel sám. Obnáší to studium pravidel anglických + českých pokud jsou dostupná, studium FAQ a errat atd. přesně jak říkáš. Onehdy když jsem 7 hodin ležel na zemi jak pes a doslova plaval v papírech (hráli jsme první hru WoR) a přítelkyně si vesele seděla nebo ležela na posteli a čekala až jí všechno vysvětlím a všechno x krát zopakuju, tak jsem byl z toho na nervy :). Když jsme u Ringa a já donesu něco nového, tak zatímco při vysvětlování Ringova manželka bedlivě poslouchá a většinu toho co říkám vstřebá a zapamatuje si, Ringo skoro klimbá :D...

Takže zhostit se role toho kdo vše okolo hry nastuduje a je na to sám (i při hře ho nikdo nepodpoří, protože jediný kdo umí pravidla je on a když něco neví, tak on jediný se může rychle zorientovat a ví kde v pravidlech hledat), je opavdu velmi náročné :)

31.8.2009 11:27:19

čtení pravidel předem
já jsem naopak zastánce toho, alespoň základní věci před hrou vysvětlit. Protože mi to přijde prostě logické. Když vůbec netuším co dělat, tak jak můžu začít hrát?

31.8.2009 11:31:32

2 Beholder
vysvetlovat je samozrejme, ale ja to proste musim i videt, takze jsem pro zkusebni hru a je to i zazivnejsi, jednak proto, ze uz se neco deje a jednak proto, ze clovek ma konkretni predstavu co se deje, proc a jak takova situace vubec nastala. Takze naprikal u WK jsem vubec nevedel, o cem to proklate po peti minutach hobvoris, tak kdyz se rozdaly a umistily jednotky k rytirum, obsadily prvni mesta a doslo k prvni bitve, mel jsem obrazek o hernim mechanismu behem peti minut a me osobne proste tohle nikdy 20 minutovy vyklad bez hrani nemuze nenahradit. Ja i kdyz seucim pravidla sam, coz mame v podstat stejnou praci, protoze Lucka taky ceka az ji to vysvetlim, ale delam to rovnez u probihajici hry, tak vzdy i sam mam hru rozlozenou a hraji jakoby za sebe a pak za spoluhrace. Musim to mit rozlozene na stole a ten udela tohle, souper zase tohle a obrazek o hernim postupu je hned jasny.

31.8.2009 11:52:04

Ringo
No tak já když vysvětluji, tak samozřejmě i s názornou prezentací. Nicméně je spousta věcí, které se nedějí přímo na ploše, ale na hru mají vliv. Když zůstanu u těch Successors, tak třeba jednotky královské makedonské gardy nebudou bojovat proti hráči, který má větší legitimitu (nárok na trůn) než jeho soupeř. Takže je třeba vysvětlit jak se získává legitimita, jak jí ztratit atd. A to už přímo na ploše nevysvětlíš.

31.8.2009 11:59:20

Ringo
A copak já jsem to vysvětloval s WK schovanými v tašce? :). WK byl na stole rozložený a vysvětloval jsem konkrétní věci co a jak dělat. Bez toho přece nejde hrát. To jsem to měl jako beze všeho říct: "hrej !" ? :)

31.8.2009 12:02:09

2 Beholder
to ne, na stole to bylo, samozrejme je treba rici prvni krok, a nazorna ukazka, druhy krok, dalsi nazorna ukazka a tim pribyvaji i one situace o kterych pise Sydo a ktere nemuzs ukazat hned tak ze startu na plose. Kdyz jsi vysvetloval princip toho pokladani tech karet na bok v trech sloupcich a kdy se odebiraji a co se stane pri jejich odebrani, tak jsem proste vubec nevedel o co go dokud jsme se k polozeni karet d otoho prostoru ci naslednem odebrani po doplneni limitu karet nedostali. Tohle ja proste potrebuji videt a dusledky si uvedomium, az kdyz ty mesta mam postavene, az kdyz mam zasobu penez, az kdyz se otoci karty s udalsoti ktere mi reknou jestli je revolta nebo neni a az kdyz musim z konkretni zasoby penez zaplatit aby evolta nebyla a tak si uvedomit, jaka je to vlastne cena a jaky bude mit vliv na mou zasobu penez.
Ja mam proste nejradsi vysvetlovani pravidel spostupnym hranim, dle pravidel provadim akci jedna, akci dve, akci tri...cimz se projdou dane situace, ktere mohou nastat.

31.8.2009 12:07:44

pravidla
S War of The Ring, mám taky bohatou zkušenost, s otcem jsme ji několikrát hráli a dalo se to, ale pak přijel kámoš, se kterým sem hru po prvním vysvětlení hrál neskutečných 6 hodin. Po pravdě od té doby jsem se k ní nedostal.

Mě osobně, se hra taky lépe učí, když ji mám před sebou rozloženou a některé věci si mohu sám vyzkoušet a prohlédnout. Je ovšem pravdou, že pokud je hra už složitější, je strašně těžké ji ostatním vysvětlit(bez jakékoliv znalosti aspoň základních principů), protože někdy mám spíš pocit, že hraju za všechny ostatní proti sobě, což určitě znáte a je to unavující, nebo aspoň pro mě. To nemluvím o tom, kdyby takhle chtěl člověk začít s partou lidí nějaké rpg (popravdě jsem se o něco takovéhle několikrát pokusil a nakonec to dopadlo tak, že jsme nechali kostky a záznamové archy ležet a dobrodružství se hrálo jen slovně, plus nějaké poznámky na papíře - docela se to dalo, i když někdy dalo zabrat vymýšlet další průběh hry takzvaně za běhu třeba po šesti hodinách hraní).

31.8.2009 12:10:46

SYDO
Tak jiste, ale kdyz to zacnes vysvetlovat po te, co 10 minut prd tim vysvetlujes, jak se pohybovat na hernim planu, tak hrac nema za chvili jasno ani jak se pohybuje po hernim planu, ani jak ziska tu legitimitu, protoze nema uplne treba v predstave, co se na tom planu deje a co tam ma udelat tak, aby ta legitimita byla ziskana. zase zabrousim do WK. Pokud nemam odehrano par kol a nemam predstavu o hodnote penez, nemam predstavu jake situace mohou na kartach nastat, tak mi moc nepomuze, ze mi nekdo rekne, az se doplni tenhle balicek karet do semi, muze dojit k revolete a kdyz se nevyplatis, prijdes o mesto, vyplaceni stoji 4 koruny nebo jeden bod viry. Zakonite musi nasledovat vysvetlovani za jakych okolnosti karty na tu hromadku pribyvaji, jak ziskam bod viry, jak ziskam penize, ale zase - nevim co obnasi ziskani mesta, jakou to ma hodnotu, jak snadne ci nesnadne je ziskat ony 4 koruny nebo ten bod viry....tohle jde vysledovat proste odehranim alespon jednoho cvicneho kola hry a fakt zavidim tem, kteri tohle vsechno umi udrzet v hlave najednou bez prakticke ukazky nebo dokonce jen z prectenim pravidel, aniz by kdy hru pred sebe treba i rozlozili. Nechapu treba ty, kteri si kupuji hry na zaklade toho ,ze si precetli pravidla a rekli, tohle se mi libi.

31.8.2009 12:14:21

RagnarBlack
tak ja ale pocitam s tim, ze prvni partie neni o tom, ze - vysvetlim vam pravidla, comz to budete umet a nandame si to natvrdo. Prvni hra je pro me proste ucebni, kdy skutecne hraji sam proti sobe, jsem-li na pozici toho, kdo vysvetluje a ostatni se uci vlastne teprve pohybum, principum, toho co v danem tahu mohou ci nemohou udelat, popripade jim vysvetlim, ze tohle by slo udelat lepe a proc a proc je to vyodnejsi nez udelat neco jineho atd.

31.8.2009 12:16:45

Ringo
No, je jasné, že samotnou strategii vysvětlením nevyrobíš, nicméně pokud všichni před hrou znají pravidla (nejlépe 2x přečtená) a nemají v nich bordel (což se zákonitě stane, pokud ti pravidla vysvětluje někdo jiný), pak už hra plyne lépe a všichni se soustředí jen na hledání strategie a oťukávání možností - těch co říkáš - jak je těžké zabránit revoltě, jaká je hodnota peněz atd. Hra se nezdržuje ptaním se na pravidla a pokud neden hráč něco zapomene, ostatní mu to mohou připomenout - je menší šance udělat chybu.

Ad pravidla - to já zas pravidla předem čtu, pokud je ta možnost. Udělám si představu o tom, jak je hra propracovaná a jak moc abstraktní/tématická, případně zda se moc nepodobá nějaké hře, kterou již vlastním. Třeba u Fury of Dracula se mi nelíbí systém soubojů, proto jsem si to ještě nekoupil a chci to nejprve vyzkoušet. Prostě pravidla čtu rád.

31.8.2009 12:21:12

Sydo
ta kuceni se strategie a uceni se pravidel, v tom je docela rozdil. Ja se u WK vylozene tou prvni hou ucil, co kde se da udelat, jak se to da udelat lepe, na to budou az ty dalsi partie:-) Ja ctu pravidla zpusobem ,ze ctu prvni, druhou stranku, prectu s co se ve hre dela, ale jakmile natrazim na ty pasaze, ktere uz vysvetluji konkretni nalezitosti, tak koncim a jdu hru rozlozit na stul, rozestavim si to a zkousim. Nema pro me smysl se pokouset si predstavit v hlave treba hexove pole po ktere mse prohani x jednotek a premyslet imaginarne, ktera muze kde co udelat. Ucit se zpameti, ze kdyz je jednotka tamhle, muze udelat toto a kdyz je zase jinde muze udelat tohle, tohle ,ale tamto uz nesmi a tam ma k utoku + 1 a tam naopak postih, to mi pripomina skolni leta a uceni se skript:-)

31.8.2009 12:27:07

Ringo
to zase záleží na kvalitě pravidel. Třeba u těch WK, je každé větší pravidlo doprovázeno názorným obrázkem, takže není třeba si nic z paměti představovat

31.8.2009 12:39:14

Beholder
u me je to taky asi trochu i tim, ze jsem pravidla zvykly vysvetlovat, takze pro me je asi teda prirozenejsi kdyz si ty pravidla sam chytnu do ruky aprectu, nez kdyz mi to nekdo vysvetluje:-) ale ted si asi protirecim, z celeho toho uvazovani nad tim jak pristupovat k uceni se hry mi vyplyvaji dve veci. Kdyz to nekdo vysvetluje, ma tendenci preskakovat od A k C, prejit k B a pokracovat nekde Zetkem a hrac ma v hlave gulas. Proto je nejlepsi jit pravidla krok po kroku. Pro me je idealni jeste k tomu prima prakticka ukazka primo na stole. Poslat pravidla a rict, precti si to a nauc se, to se priznam ze me osobne by se to takkto nechtelo, je to jako ucit se neco o pocitani dle vzorcu integralu bez toho, aby mi nekdo vysvetlil, co to ten integral vubec je.

31.8.2009 12:50:12

Sydo
k tomu neni co dodat .. snad jen "AMEN" ... bohuzel se obavam, ze moji hraci stejne vzdycky radsi zvoli cestu nejmensi odporu == ty se to nauc, pak nam to nejak vysvetlis pri hre, a obcas na tebe zarveme, ze to si nerikal ... sveho casu jsem jim ty pravidla podstrkoval dokonce pocestena (Axis & Allies) ale zbytecne, uz jsem rezignoval :)

31.8.2009 12:55:34

aneken
Tak pravidla k battlestations nasrocena .. nakonec to neni tak hrozne .. ze 100 stran je cca 30 setup a vyvoj postavy, to neni treba se ucit zpameti, 30 stran je tvorba misi, pravidla pro kampan, jednotlive mise a design lodi, to take staci procist jednou aby clovek vedel kde to najde, a samotna pravidla pro odehravani maji tech zbyvajicih 40 stranek .. to uz se da.

31.8.2009 12:57:12

rbx

Sydo
uz jsem to psalpod tim Krenovym clankem, ale uplne nejhorsi kombinace je, kdyz vysvetlujes pravidla nekomu, kdo sice chce hrat, ale je za kazdou cenu radoby vtipny a dela si z toho tveho vysvetlovani soufky. Bohuzel se k hrani dostanu tak malo, ze jsem i toto schopen prekousnout, protoze proste vim, ze kamos co to dela, je huba nevymachana a bude to delat furt. Popravde ... kdyz jsem mu takto vysvetloval Fury of Dracula, tak me taky nastval, tak jsem se rozhodl mu nepopsat podrobne moznosti Drakulovych karet. Pak jsem se v prubehu hry jednou promenil na vlka a proklouzl skrz uzavrenou smycku, cimz padem jsem prodlouzil hru o dalsi hodinu a je to prestalo bavit. Vytrestal jsem jeho, ale i sebe.

31.8.2009 12:59:21

Ringo
u každé hry bohužel jít krok po kroku bohužel nejde. Hezký příklad je ten WoR (však uvidíš jak se to budeš učit...vysvětlovat někomu tohle, radši bych vytáhl Agricolu :D ). Za každým odstavcem je uvedeno viz dále, vysvětlení později apod...

31.8.2009 13:07:54

Beholder
to mi prave prijde idealni rozlozit ten plan, udelat pocatecni setup a jedeme a jakmile nastane situace s viz. dale, tak tam mrknes. Protoze kdyz zacnes vysvetlovat viz. dale bez vizualni stranky, tak z vysvetleni - a jak jsem pred 15 minutami mluvil o tady tomhle ,tak ted jak nastane tady tahlesituace ,tak to ovlivni tohle, tohle a tohle....to fakt nepochopi nikdo. Lepsi to mit proste rozlozene, popotahovat figurkami jakobyste hrali, neresit nejakou hlubokou strategii a finty, ale proste jako kdyz se ucis, ze v sachu kun tahne do L, tky s nim hned nepojedes zkouset dat mat.

31.8.2009 13:16:52

Učení pravidel
Tak u nás je situace s vysvětlováním pravidel stejná. Já hru vybírám, učím se pravidla, vysvětluju je a pak jsem taky sepsut když na něco zapomenu.
Naštěstí ale hrajeme téměř výhradně ve dvou,takže se to docela dá. manželka je naštěstí velice chápavá, takže jí pravidla přecházejí rychle do krve, dokonce se mi občas stává, že přemýšlí nad pravidly a postupy, které se jí teprve chystám vysvětlit, takže je to opravdu pohoda. Maximálně si během první hry dovysvětlujeme a ujasníme některé sporné věci a druhou hru už většinou hrajeme naplno.

Když tak ale přemýšlím nad tématem vysvětlování, tak musím říct, že jsem vlastně rád, že jsem ten kdo ty pravidla vysvětluje a učí ostatní. Stalo se mi zatím dvakrát, že mi někdo jiný vysvětloval pravidla a nedopadlo to moc slavně.
Poprvé to bylo loni někdy před vánoci, když mě vzal švagr do Korunky. Nějaký klučina se nám tam snažil vysvětlit pravidla Space Alertu. Až teprve doma jsem pochopil o co v té hře šlo, co jsem měl dělat a naopak nedělat, takže to byl pro mě docela hrůzný zážitek. Podruhé mi sám švagr vysvětlovat pravidla Arkham Horroru. Hráli jsme pak asi tři hry,ale celou dobu jsem se ho musel prostě vyptávat co které výrazy, jimiž mě zasypával, vůbec znamenají. Takže výsledek byl pro mě ten samý jako u Space Alertu. Ze hry jsem prostě nic neměl a dodnes vlastně ani nevím co na ní ostatní vidí :-(

takže když to kolem a kolem shrnu, jsem vlastně rád, že jsem to já, kdo pravidla studuje a vysvětluje je ostatním, než aby to bylo naopak :-)

31.8.2009 15:03:43

No Pasaran!
V nasi komunite zastavam funkci podobnou Sydovi a za sebe prosazuji nazor "Neslysis - zaplatis". Pokud si nechate libit takove chovani v zajmu toho, ze komunita (jednou) bude lepsi a ze si (jednou) zahrajete krasne hry, ktere byste si (jednou) chteli zahrat, nepomuzete ani sobe, ani komunite, ani hram. ;)
Radeji at to boli v prvni hre, vsichni si navzajem respektujeme, vazime si naseho casu a mame se nakonec radi, nez se neustale trapit a nechat se deptat lidmi, kteri, jak zminuje Ella, radi zapari behem vysvetlovani, protoze "vo co de".
Drzte se!

31.8.2009 17:06:07

rbx
To na mě zkusili jednou, dělat si šoufky u vysvětlování. Třikrát jsem mu řekl, ať toho nechá a pak už jsem byl fakt nasr... a hru jsem sbalil. Od té doby si ze mě občas dělají srandu, ale už jsou u vysvětlování ticho.

31.8.2009 17:33:59

Díky vám vykladačům za trpělivost
V naší skupince jsem většinou na straně studentů, než vyučujících. Scházíme u kámošky a rotujeme nejčastěji její hry. No a taky zapomínám, takže i když vytáhneme hru po měsíci, tak si ji nechám osvěžit. Nikdy totiž nehrajeme hru 2x za sebou. Proti těm připitomělým šprýmům pomáhá i to, že půlka hráčů hru zná a já nechci zdržovat.

No a když já přinesu nějakou svou novinku, je to nehraná novinka i pro mě. Takže čteme společně, páč to nezná nikdo.

Každopádně jako student preferuju krátký úvod 2-3 minuty a pak už chci ošahávat karty a fufníky.

31.8.2009 20:58:01

dodatek
Zapomněl jsem připomenout, že hrajem eura. Jsem zatím ATčkama a wargamesama nedotčen. Nedokážu si představit, jak může někdo napsat 100 stránková pravidla a hlavně jak si je může někdo jiný zapamatovat. :D

31.8.2009 21:00:34

pravidla
V našem rodinném klubu to bylo tak nějak přirozeně na mě, abych vysvětloval pravidla, ale musím se pochlubit, že jsem si vychoval nástupce a postupně tuto roli přebírá můj předevčírem třináctiletý syn - speedy - a jde mu to, klukovi:-) Vzpomínám si jak jsme spolu před třemi léty se slovníkem v ruce překládali karty k Age of Mythology, a zatímco já od té doby moc nepokročil, on už si sám přeložil Age of Napoleon, a teď pro mě překládá i Hrdiny k Battlelore. Navíc má na ty všechny pravidla i děsnýho pamatováka, takže nám většinou slouží jako příručka. Jó, dobře jsem ho vychoval :-)

31.8.2009 22:21:21

Vysvětlování pravidel
Jooo, jako bych to už někde viděl. Jelikož taky naštěstí v poslední době tíhneme u nás ve skupině k AT (EG se mi už při mé skromné sbírce už opravdu zdají všechny stejné a téma většinou neviděly ani z vlaku) a já jsem právě ten, kdo pravidla študíruje a vysvětluje, tak mi Sydo mluví přímo z duše. Naštěstí mám taky sekundéra, který si pravidla taky většinou přečte a při vysvětlování mě opravuje a radí mi, co příště zlepšit (protože naše skupinka je tak rozházená, že pravidla jedné hry vysvětluju většinou několikrát). Nejhorší na tom je, že já jsem tak trochu perfekcionista a Ringo by mě neměl vůbec rád. Mám tendenci vysvětlit všechna pravidla předem a to nejraději i nějaké výjimečné situace, ale postupně se učím to tak nepřehánět. Můj rekord je asi vysvětlování Androida nebo Hellgame, u kterých jsem setupem a vysvětlováním strávil tak hodinu a půl... Ale napodruhé, když už jsem věděl, co a jak, tak jsem to stihl za půl hoďky (a hlavně jsme měli roztřízené žetonky).
Takže co z toho vlastně nakonec plyne za ponaučení? Hry vysvětluju rád a sám si při tom vysvětlování ujasňuji nějaké situace, na které jsem při čtení nemyslel. A navíc se při vysvětlování her učím, jak vysvětlovat efektivněji a ne tak do podrobností.
A ještě dodatek... Nevím, proč se mě po vysvětlování noví hráči ptají, jestli nejsem náhodou učitel :-)

1.9.2009 08:12:21

Kadaver
Dtto ... pedagogicke schopnosti, zlata trpelivost, ucitel :-D

1.9.2009 12:30:56

u nas
Na hodine managementu (byl jsem na jedine) nam rikali, ze je dulezite odpovednost delegovat. Proto ja hru nakoupim, prinesu a pak uz necham na Ondrovi, aby zacal vysvetlovat pravidla. Ale obecne si myslim, ze je vyrazne lepsi strategie hru zacit hrat na blind uz po minimu informaci, protoze pak se pravidla zazerou vic pod kuzi. Kdyz mi totiz nekdo bude neco dlouho vysvetlovat, tak ma smulu - moje pamet na mluvene slovo je dost slaba a bez asociaci s prubehem hry nemame sanci.
A navic, pomerne casto jsou pravidla celkem intuitivni a drzi se tematu, takze se da odhadnout, co se asi bude dit dal.
Vyborne byvaji v hry, ktere maji nejakou referencni karticku, ty se uci skoro samy (z posledni doby treba Smallworld, ten umi osazenstvo vetsinou hned)

1.9.2009 13:24:27

Siaron
A uz jsi ty Battlestations i zkousel?? Jestli jo, jake to je???

1.9.2009 15:12:10

to Sydo
Teda Sydo nádhernej článek!! Naprostou s tebou soucítím, bohužel si tím asi projde každej kdo se "trochu více" zajímá o deskovky.

Co mě ale vždy pěkně vytočí, když vysvětluji někomu pravidla (zpravidla mi to dělá žena) všechno si nachystám a připravím, jen že ona to pár minutách vysvětlování vzdá, že je moc utahaná z práce a že to přece jenom necháme na jindy. GRRRRR nemám násilnické sklony, ale občas bych vraždil....

2.9.2009 13:04:22

c00p3er
No, tak koukám, že jsem některých překvapení u vysvětlování ještě ušetřen :)

2.9.2009 13:14:05

Pravidla
No nejsem zrovna deskové maniak, ikdyž deskovky mám moc rád. Každopádně, když jsem si chtěl koupit Arkham Horror, tak jsem si stáhl pravidla a začal je podrobně studovat, jestli je pochopím a podrobnosti řešil tady v diskuzi;) Inu byla to moje první hra v AJ, takže jsem chtěl radši vědět všechno dopředu jestli to pochopím. No a s vysvětlováním pravidel. Celkem jsem je musel vysvětlovat 3x, tedy při 3 hrách s jinýma lidma a bavilo mě to. Možná je to tím, že Arkham nemá zas tak složitá pravidla a na vysvětlování ostatním, aspoň ty základy, taky není těžký. Prostě jsem to sfoukl rychle- máš 5 fází v té děláš to v té zas ono, cíl hry a konec. Potom jsme začali hrát a nebyl problém. Osobně mě to bavilo vysvětlovat zrovna pravidla Arkhamu, ptže všichni byli většinou zaujatí, jak je hra velká, takže mě poslouchali;-). Osobně se mi líbí že FFG dává pravidla na stránky, ptže se o hře dopředu něco dozvím a můžu si je dopředu nastudovat. Navíc, když se mi hra zalíbí, tak mi nevadí čtení pravidel aniž bych si to mohl prakticky zkusit.

4.9.2009 07:53:30

Sydo is right
Vysvětlování pravidel je fakticky nevděčná práce..u nás to taky dělám já a je to občas fuška. Typické kombo - "dobře dobře, pojďme už hrát, zbytek nám řekneš během hry" a pak "ale tos nám předtím vůbec neřek!!!" vysloveně nesnáším. Je ale fakt, že kámoši a kámošky jsou hodně herně pozitivní a během vysvětlování dávají pozor.

Na letošních Osadnících v Maďarsku se sešel zájezd plný výborných hráčů (a hráček) a hry se učili všichni navzájem, každý vysvětloval pravidla těch svých. Zažil jsem tem dvě zajímavé situace, každou z jiné strany, které bych rád dal k dobru:
1) Hrozně jsem se těšil až si zahraju Through the Ages. Ikdyž pravidla byly docela dlouhé, Markéta Wolfová je během půl hoďky vysvětlila tak parádně, že jsem se nemoh dočkat, až si hru zahraju. A nezklamala - je to opravdu PECKA. !!Ať žije předobjednávka!!!:-)))

2) Poslední den jsme objevili v hromadě her Fury of Dracula, kterou jsem už dlouho chtěl zkusit. Její majitel ji ale neznal (měl ji novou) a kupodivu se v herní místnosti nenašel nikdo, kdo by znal pravidla. U stolu se sešlo 5 lidí a všichni litovali, že ji nebudem moct zahrát. Tak jsme s kámošem prohlásili, že nastudujem pravidla a pak to zahrajem. Říkali jsme si - jsme zkušení hráči, do půl hoďky to máme zmáknuté. Ale pravidla byly docela dlouhé, z půl hoďky se stalo třičtvrtě, pak hodina a pak jsme to zabalili - ikdyž základní principy byly jasné, dalších deset stránek doplňujících pravidel, bez kterých se hra nedala hrát, nebylo v silách rychle zvládnout. A protože už bylo dost po půlnoci, tak jsme museli rezignovat a zahráli jsme Red November, který byl vysvětlený za 5 minut...btw jedna z nejlepších her na vysvětlování mi připadá Galaxy Trucker, nemůžu si pomoct!

13.9.2009 00:30:41

můj nejhorší vysvětlovací zážitek
Mám podobnou úlohu jako sydo. A když už jsem pozvaný na akci, kde pravidla nevysvětluji, ale učím se je, naučím se je předem a pomáhám s vysvětlováním. Zkrátka rád poučuju, a nerad zrdžuji. Ale. Asi před pěti lety mne kamarád poprosil o zapůjčení carcassonnu na tábor. Hra měla tvořit jádro táborové hry a nakonec jsem s ním jel i jako jeden z vedoucích. Na táboře bylo asi 30 dětí v různém věku a byly rozděleny do 4 týmů. Dostal jsem za úkol seznámit je a vysvětlit jim carcassonne. A co čert nechtěl, tedy hlavní vedoucí, měl jsem jim to vysvětlit zvlášť. Každému týmu extra. Než to všichni pochopili, berte tak 30 až 45 minut plus 30 minut kousek zkušební hry. Krát čtyři. Ten den jsem už tuším nepromluvil...

23.9.2009 13:02:01

> Briant
Slibuji, že až se příště potkáme ty, já a Dracula, budu to už umět a dáme ;o) Markéta W. je (nejen povoláním) učitelka, jakou bychom asi všichni chtěli ve škole mít, protože vysvětlování opravdu zvládá na jedničku.

K tématu. Upustil jsem od radostných zvolání typu "Caylus vám rád vysvětlím, vypracoval jsem se z půl hodiny na pouhých dvacet minut nad pravidly!" Ono totiž začátečníkům přijde dvacet minut moc a předem se děsí. Když to bez varování odvyprávím, dvacet minut uteče jako nic a zdá se, že jsem začal před pěti minutami ;o)

Za smrtící považuji při vykládání pravidel postupené rozzívávání posluchačů ;o) Většinou to (doufám) není z nudného stylu vyprávění, ale protože člověk jen poslouchá a nehraje. Sám občas při něčím výkladu pravidel zívnu, i když jsem natěšený a výklad nemá chybu. Jak už bylo uvedeno někým přede mnou, jedno či dvě zkušební kola jsou během výkladu pravidel spásou.
Osobně nemám rád, když mě posluchači nutí do "Něco už jsi řekl, zbytek pochopíme při hře..." Asi proto, že se mi pak nechce po celou hru doříkávat celé části pravidel a sám si tu hru neužít.

8.10.2009 01:06:43

Tiež ...
... mám z vysvetľovaaním pravidiel nemilé zážitky. Ako povedal briant - kombo "poďme hrať", a "to si nám vôbec nepovedal" je u nás skoro vždy. Minule pri vysvetľovaní pravidiel Through the Ages 15 x povedal že ak sa stavia 2 div, treba za rozostavanie zaplatiť 1 akciu naviac. A ešte pri 4 (t.j. 2 pokročilej hre) som sa stretal z tým, ako si kľudne stavali 3 div za 1 akciu :D. ..

16.1.2010 10:45:04

malá rada
Nečítal som komentáre nadomnou ( alebo podobnou už neviem kde hodí môj príspevok :) ) ale ja som tiež ten človek s našej partie ktorý študuje pravidlá a vo väčšine prípadov som jediný a pri vysvetľovaní zložitejších hier idem pomocou návodu. To znamená že pozriem sa ako postupuje návod a postupne im ho ako keby prerozprávam či už počas hry, alebo ešte pred hrou. Návod mi slúži len ako dáke záchytné body aby vysvetľovanie malo dáku hlavu a pätu :)

21.10.2011 11:17:14

ale
ale veci typy "to si nám vôbec nepovedal" sa mi stávajú veľmi ťažko a tí čo kladú tú otázku si jednoducho neuvedomujú, že tích informácii môže byť naozaj skutočne veľa a na niečo človek zabudne. Však veľa krát sa stane, že niečo poviem a oni mi povedia že som im to nepovedal, aj keď som im to povedal oni to jednoducho nevnímali lebo sa sústredili na iné a nové veci ktoré práve chcú dostať pod kožu.. V každom prípade.. s autorom sa veľmi stotožňujem a dávam plus :)

21.10.2011 11:20:58

Bože Sydo jak já ti rozumím!
Spoustu zážitků jsem zažil na vlastní kůži. V naší skupince je kombo "Pojďme už hrát!" -> "Ale to jsi neřekl!!!" ještě vylepšené k dokonalosti tím, že rádobyvtipné glosy mají VŠICHNI. Vzpomínám si, jak jsem si u Potkana chtěl vyzkoušet Hanabi. S přítelkyní jsme mlčeli, poslouchali. Za 7 minut vysvětleno, hra na půl hodinku, bavili jsme se. Hru mi i půjčil, neb jsem ji chtěl předvést naší skupince v Krnově. Z těch "vtipných" hlášek byla veskrze nejdebilnější "A můžu nějak hrát proti vám?" "Ne Pájo. Je to kooperativní hra." Opakovals se snad desetkrát v různých formách. Díky tomu samozřejmě přeslechli "hromadu" pravidel (metaforicky - Hanabi je fakt snadné na vysvětlení) a pak to podle toho i vypadalo. Pravidla zabrala 48 minut. Chápete to? Slovy ČTYŘICETOSMMINUTNAPRAVIDLAHANABI !!!! Hra samotná trvala snad hodinu, protože se bylo potřeba ke všemu vracet. Byl jsem rozpálený doběla. Jsme už dnes všichni rozlítaní, sejdeme se stěží jednou za čtvrt roku a blbé poznámky náš připravily o čas, ve kterém bychom stihli další hru. A vše ukončila Verča při odchodu třešničkou na dortu ve formě "Hej Luke; tys byl dneska nějaký nepříjemný..." Nepříjemný? Já bych VRAŽDIL!

Po přečtení diskuze obdivuji Ringa. Za sebe si neumím představit, že bych začal hrát hru bez nějaké rozumné znalosti pravidel. Ta vize, že neobětuji 20 minut na pravidla, abych pak ztratil drahocenný čas nad hrou, která nemá vůbec žádný smysl a trvá dvakrát déle, protože ji neznám a odehraju ji naprosto nesmyslně.... Brrrrr. Až mi husí kůže naskočila!

31.1.2015 09:59:20

vysvětlování pravidel
U nás pravidla vysvětluje každej. Je totiž hodně her, které umí jen několik hráčů, ale sem tam je hrajou i ostatní. Proto je taky dobré i rychlé shrnutí sporných bodů i když všichni pravidla jakž takž znají. Díky tomu nám značně odpadají i radoby vtipné komentáře během vysvětlování ačkoliv si občas každej přilejeme.

Kromě pravidel co jsou na pár stránek se většinou pravidla někdo naučí předem a pak je ostatním vysvětlí.

Sám ač mi deskovky jdou, se srozumitelnému vysvětlování učím. Pro mne totiž není problém pobrat i abstraktně velké množství informací, ale uvědomuju si, že ostatní tím zahltím a může jim to zkazit prvotní zážitek ze hry. Bohužel se i několikrát stalo. V tomhle obdivuji lidi co i při vysvětlování pravidel dokáží zachovat atmosféru hry.

Hláška "To jsi neříkal" už padá jen od těch co si jsou jistí, že opravdu poslouchali jelikož "Není náš problém, že neposloucháš" a následné společné užívání si nasranosti dotyčného vcelku dobře tento problém řeší.

23.3.2017 10:35:42

Vybíráme z Bazaru

Zbodni salát
Zbodni salát
Akt. cena: 333 Kč
Končí za: 1 den

Offcanvas